Българският интерес е ключовите пристанища да се оперират от държавата, като всеки, който иска да ги ползва, следва да заплаща такса. Това се казва в позиция на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ), публикувана на интернет страницата им.

Поводът за реакцията е, че президентът Румен Радев сезира днес Конституционния съд за прекратяването на концесията на пристанище "Росенец". В мотивите си той посочва, че решенията в областта на енергетиката винаги трябва да почиват върху необходимостта от надеждност и непрекъсваемост на доставките на суровини и на гарантирането на достъпни цени за гражданите и индустрията.

"По повод на поредните изявления на президента Румен Радев, насочени към защита на интереси, различни от българския национален интерес, и с цел всяване на страх сред населението", ПП-ДБ припомнят на държавния глава, че България е европейска парламентарна, а не президентска република.

Според втората политическа сила риск за националната сигурност представлява отдаването на стратегически пристанищни обекти на чужди частни компании, заради международни санкции. Твърденията на президента Радев, че държавата е неспособна да управлява именно пристанище "Росенец", граничи с доброволен отказ от суверенитет и уронва доверието в държавните институции, се изтъква в позицията.

На следващо място, подчертават от ПП-ДБ, като член на Европейския съюз, България е длъжна да прилага мерките срещу режима на Владимир Путин, които включват забрана за отдаване на концесия на стратегически национални ресурси на лица, установени в Русия. "Припомняме, че именно служебното правителство, назначено от г-н Радев, отказа да се съобрази с тези мерки и без аргументи, тайно и експресно, остави в сила концесията в полза на Лукойл въпреки европейските санкции", пише в текста.

От ПП-ДБ са категорични, че няма как да става дума за прибързани действия на 49-ото Народното събрание, след като още през януари 2023 г. българският парламент, след обстоен публичен дебат, гласува законопроект със срок за прекратяване на концесията, който отново не бе спазен в продължение на месеци от служебните правителства, "назначавани еднолично от президенството".

Призоваваме президенството, "Възраждане" и БСП да не прибягват до поредните опити за създаване на обществено напрежение чрез разпространяване на неверни твърдения за евентуално повишаване на цени и прекъсване на доставките, пишат от втората политическа сила. Ако разполагат с такива данни, същите следва да бъдат представени през компетентните институции и да се направи истински анализ, а не да се говори като на площада, смятат от ПП-ДБ. И заявяват, че именно поставянето на пристанище "Росенец" под държавен контрол би позволило държавата да определя такси според пазарната ситуация и да се грижи за интересите на българските граждани, без да се нарушава нормалното функциониране на рафинерията.