Концесията на пристанище "Росенец" да бъде отнета от "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, гласуваха на първо четене, а няколко часа след това и окончателно, депутатите от 49-ото НС.

Предложението, което беше внесено от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, беше одобрено на първо четене със 134 гласа "за", 45 "против", а 14 от народните представители отбелязаха "въздържал се" само ден, след като прекратяването на концесията беше одобрено и в комисия. След напрежение в залата и прекъсване за почивка се стигна и до второ четене на промените в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. Подкрепиха ги 144 депутати, а 52 бяха "против". 

В хода на дебата от "БСП за България" и "Възраждане" изразиха опасения за доставките на петрол след прекратяване на концесията, както и притеснения, че може да бъде заведено дело срещу България. От ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС посочиха, че прекратяването на концесията е резултат от европейски регламент, който трябва да се спазва.

"От БСП няма да подкрепим това решение, не защото сме против да се връщат активи, които принадлежат на държавата и на българския народ, когато е дадена една концесия от десницата и от ГЕРБ по един непрозрачен начин, но тук липсва анализ. И липсата на този анализ ни кара да бъдем изключително внимателни какви ще бъдат последствията за българската държава, за българската икономика и за българския потребител", заяви народният представител от "БСП за България" Драгомир Стойнев по време на парламентарния дебат, цитиран от БТА.

Той обясни съображенията на социалистите: "Безспорно е, че ще започне дело срещу държавата и е интересно кой ще я защитава, след като сегашното управление иска да унищожи дирекцията, която досега печели абсолютно всички дела, които са срещу България и е спестила приблизително 5 млрд. лв. на българския данъкоплатец."

Позицията на "Възраждане" беше, че България ще понесе огромни щети. "Предлагат да развалят една концесия, оттам нататък по време на военни действия това ще доведе до ответни реакции - дело от "Лукойл" за няколко милиарда, ще спрат доставките на петрол от Русия, за което България има изрично изключение. Защо подминават въпроса как точно ще стават доставките", коментира Цончо Ганев.

От ДБ отбелязаха, че в развитите морски държави не се отдават цели пристанища, а само части от тях.

Снимка: БТА

Спор в пленарната зала предизвика предложението на Хамид Хамид от ДПС в днешното заседание да се пристъпи и към второ четене на законопроекта. Председателстващата заседанието Росица Кирова не даде думата на Николай Дренчев от "Възраждане" за процедура, а прикани Хамид Хамид от ДПС да прочете доклада на икономическа комисия за прекратяването на концесията на "Лукойл". Той започне да чете, но от "Възраждане" обиколиха трибуната и се опитваха да го прекъснат. "Вън, нищо няма да четеш", "Искаме процедура", "Спрете да говорите", викаха депутатите на Костадинов. 

Росица Кирова помоли да си седнат по местата и каза, че веднага след Хамид ще даде думата на Дренчев за процедура. Хамид Хамид продължи да чете на фона на напрежение в залата. "Превръщате България в пародия на държава", обяви Костадин Костадинов. Стоян Таслаков от "Възраждане" предложи 30-минутна почивка. Росица Кирова даде 15 минути почивка, за да се уточни дали в хода на дебата от "Възраждане" са направили заявка за промени между първо и второ четене. С това заседанието бе прекъснато за пореден път днес.

Снимка: БТА

"Възраждане" ще сезират Конституционния съд 

"Възраждане" ще сезира Конституционния съд заради нарушение при решението законопроектът, свързан с прекратяване концесията за "Росенец", да се гласува в един ден на две четения в пленарната зала, обяви след това на брифинг в парламента председателят на парламентарната група Костадин Костадинов.

Току-що станахме свидетели на поредното закононарушение, за пореден път управляващата коалиция - "Продължаваме промяната - Демократична България"- ГЕРБ-СДС- ДПС чете правилника и законите, като дявола евангелието, коментира той. С мотива, че ние само сме заявили, че ще предложим промени между двете четения, а не сме казали какви, те решиха, че могат да гласуват законопроекта на две четения в едно заседание, заяви лидерът на "Възраждане". Заради нарушението на закона веднага ще се обърнем към Конституционния съд, обяви той. От друга страна, добави Костадинов, доводът, че първо трябва да внесем предложенията, е изключително абсурден, защото не може да има предложения, преди законопроектът да е приет на първо гласуване.

Както се обърнахме към КС за референдума за запазване на българския лев, така сега ще го направим и за това решение, заяви Костадин Костадинов. Лошото е, отбеляза той, че минава време, през което ще бъдат задействани съдебни дела и българската държава ще бъде съдена. Първо ще бъде съдена за уронващи престижа на "Лукойл" твърдения, както вчера бе обявено от дружеството. Второто дело след това ще е, че концесионният договор се разваля незаконно, за което страната ни ще плаща обезщетения на фирмата. След това българската държава ще бъде принудена да плаща и по трето дело - за пропуснати ползи за периода, през който компанията не е оперирала на своя порт, и след това ще има четвърто дело - за възстановяване на направените подобрения на порт "Росенец", каза Костадинов. И за всички тези дела ще плащаме ние, българските граждани, добави той.

По думите му компанията е регистрирана в Швейцария, централата ѝ е в Холандия, тя е част от международен консорциум, "Лукойл" оперира с два големи нефтени терминала - в Ротердам и Амстердам, там няма проблем, т.е. може да работи там без проблем, тук не може. Българският национален интерес изисква не ние да плащаме на чужди фирми, а те да плащат на нас, смятат от "Възраждане".

"Изборът е да излезем на улицата и да заявим ясно и категорично, че не желаем повече да бъдем управлявани от предатели и престъпници, от хора, които обслужват чужди национални интереси. И това ще стане много скоро", заяви Костадин Костадинов.

Снимка: БТА

До днешното гласуване се стигна след като няколко дни по-рано съпредседателят на ПП Кирил Петков обяви в кулоарите на парламента, че ще бъде внесено предложение за прекратяването на концесията на пристанище "Росенец".

"Вярваме, че контролът върху това пристанище и ключов за българската държава и по принцип всички ключови инфраструктури трябва да бъдат в контрола на България. Особено тези по границата - знаете, че в миналото винаги е имало съмнения какъв е контролът върху това пристанище", обясни тогава бившият премиер.

Междувременно президентът Румен Радев определи идеята на управляващите да прекратят концесията на "Росенец" като прибързана и некоректна. Според него това предложение може да е в резултат на корпоративни апетити или кризисен пиар.

От "Лукойл" също разпространиха позиция по случая и обяви, че възнамерява да се обърне към съда за защита на своята делова репутация.

"Голословните обвинения от страна на представители на някои политически партии и парламентарни обединения могат да се отразят негативно върху имиджа на бранда и репутацията на нашата компания, която повечето от нейните работници и служители, клиенти и доставчици продължават да считат за един от най-добрите работодатели, партньори и клиенти в Европейския съюз". Това се посочва в официална позиция на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД.

От акционерното дружество заявиха, че всички публично отправени обвинения в контрабанда и други нарушения на територията на пристанищен терминал "Росенец" не отговарят на действителността.