Това пише президентът на Световната банка Робърт Зелик в специално писмо, адресирано до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, за впечатленията, които е придобил по време на посещението си в България през август, съобщиха от председателството на Европейската комисия, цитирани от "Фокус".

"Бях истински впечатлен от бързината, с която министър-председателят Бойко Борисов и неговото правителство осъществяват реформите. Премиерът на България се стреми да засили ефективността на съдебната система, а неговият екип се е съсредоточил върху това да се демонстрират конкретни икономически резултати от реформата на местно ниво”, пише Зелик в писмото до Барозу.

Президентът на Световната банка изтъква още, че „българското правителство признава собствените си институционални ограничения, които възпрепятстват оползотворяването на европейските фондове”. Според него  „министър-председателят Борисов определя ускореното усвояване на Европейските фондове и по-ефикасното и прозрачно усвояване на публичните ресурси като най-важните фактори в подкрепа на така необходимото икономическо възстановяване на страната”.

В писмото си до председателя на Европейската комисия Зелик отбелязва готовността на ръководената от него институция за „приспособяване на съществуващата заемна програма, за да се подпомогне България в използването на предимствата от членството в Европейския съюз”.

Робърт Зелик отбелязва още, че „като първа стъпка е предвидено незабавното преструктуриране на проектите на Световната банка в областта на транспорта и общинската инфраструктура, за да се увеличи подкрепата за подготовката, изпълнението и отпускането на средства по проектите, финансирани от европейските фондове”.
Той отбелязва готовността за помощ при подготовката на бъдещи проекти за програмния период на Европейския съюз от 2014 до 2020 г., както и възможностите за съфинансиране от страна на Световната банка на финансирането от европейските фондове.

Подобни оценки ни амбицират да удвоим и утроим усилията си, защото те са шанс за подобряване на състоянието на държавата, каза пред “Фокус” министър-председателят Бойко Борисов във връзка с писмото на президента на Световната банка Робърт Зелик до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Във връзка с предложението за сътрудничество между Световната банка и Европейската комисия по отношение на България бъгарският еврокомисар Кристалина Георгиева каза: „Това е практика, която съществува и в други страни, където комисията и Световната банка обединяват усилията си, за да поддържат инвестиционната политика на дадено правителство...Ние знаем, че България разполага с близо 10 млрд. еврофондове. Знаем, че коефициентът на усвояване все още не е достатъчен, за да постигнем до 2013 г. желаният ефект, т.е. да усвоим колкото се може повече нашите си пари”, коментира Георгиева.

Президентът на Световната банка Робърт Зелик бе на двудневно посещение в България на 9 и 10 август. Той бе придружаван от еврокомисар Кристалина Георгиева. 
"Експерти на Световната банка (СБ) ще помагат България да изгради административния капацитет, за да се отворят вратите на европейското финансиране, изтъкна Зелик по време на визитата си у нас.
Банката се опитва да промени своята роля в България, в резултат на увеличеното доверие в страната, в резултат на усилията за предотвратяване на корупцията, заяви още той.

Точката на замръзване е прескочена при еврофондовете, каза Томислав Дончев, министър по управление на средствата от ЕС, след визитата на Робърт Зелик в страната.