Като най-вероятен наследник на Карина Караиванова в Комисията по финансов надзор (КФН) запознати спрягат нейния заместник Бойко Атанасов, съобщи в. "24 часа"

Смятан за близък приятел на финансовия министър Владислав Горанов, той е бивш заместник-министър на финансите в правителството "Борисов 3" и бивш шеф на НАП в кабинетите "Орешарски" и "Борисов 2".

Досегашният председател на КФН Карина Караиванова отива в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) на мястото на Калин Митрев. Това беше решено на заседанието на правителството в Министерския съвет. Смяната ще влезе в сила от 1 март догодина.

Караиванова има богат професионален опит в работата с международните финансови институции, в частност с Европейската банка за възстановяване и развитие, и ще представлява ефективно интересите на България, уточнява още правителствената пресслужба.

"Искам да уверя бизнеса и обществото, че до евентуалното ми преминаване на новата позиция в ЕБВР ще продължа да изпълнявам задълженията си като председател на КФН. Предстои промяна във философията на надзора у нас и възприемането на риск базиран надзор", заяви тя в изявление, разпространено от КФН.

И допълни:

"Предизвикателство за целия екип на комисията е получаването на добра оценка за небанковия финансов сектор, с която да изпълним ангажиментите си относно включването в механизма ERM2. Тези задачи трябва да изпълним до средата на следващата година."

Караиванова заяви още, че приема с благодарност номинацията на българското правителство, и обобщава, че последните 2 години, в които тя беше шефка на КФН, са били ключови в усъвършенстването на дейността на комисията съобразно новите изисквания на европейските институции.

Карина Караиванова беше избрана от парламента за председател на КФН през 2016 г. за 6 години напред. В началото на 2018 г. тя направи така, че комисията да се финансира изцяло от бизнеса. Това доведе до подсилване на институцията и увеличаване на заплатите на персонала и комисарите.

През 2016 г. Калин Митрев беше избран за представител на България в ЕБВР за трети път. По повод рокадата той отказа коментар, но уточни, че ще продължи да се занимава с проекти, свързани с банката.

Тя е един от най-големите инвеститори в страната ни - от началото на дейността си у нас през 1993 г. до 31.10.2018 г. ЕБВР е предоставила инвестиции в размер на 3,847 млрд. евро за финансиране на 249 проекта в различни сектори на икономиката. Инвестициите в частния сектор представляват 56% от актуалния портфейл на банката в България.