Това са декларирали от пет местни дружества до Инспекцията по труда, каза директорът Ангелина Бабунска.
Уведомителни писма за масовите съкращения са получили още в Бюрото по труда, синдикатите и община Кърджали. Заради липса на поръчки без работа остават 79 шивачки от текстилни фирми. Сред тях са българо- гръцката "Булфанко", където освобождават 26 жени. Цехът на кърджалийската фирма "Ахрида" в село Горно Прахово също редуцира състава. И във фирма "Пчела" в областния град се предприема подобна стъпка. Текстилното предприятие дава хляб на 270 души, работи предимно на ишлеме по поръчки на фирми от ЕС, но в последните месеци и те са спрели.
Други 100 работници и служители на строителната фирма "Пътстройинженеринг" също остават без работа. От тях 63-ма са от областния град, останалите са от населени места в региона, където фирмата има подразделения. Крайните мерки са заради драстичния спад в строителния бранш.
Надеждите в региона са свързани с изграждането на каскада "Горна Арда", стана ясно от срещата на Областният управител на Кърджали Иванка Таушанова с с ръководството на електроразпределителното дружество "EVN България". Председателят на Надзорния съвет Щефан Шишковиц е потвърдил пред Таушанова инвестиционния интерес на EVN към изграждането на каскадата. Това е един от трите проекта на компанията, които касаят възобновяемите източници на електроенергия. Според Щефан Шишковиц съживяването на строителството ще даде икономически импулс на региона. Очаква се там да се разкрият до 2 500 работни места, а с изграждането на хидроенергийния обект годишното производство на ток да достигне до 440 GWh.