По случай събитието водосвет отслужи Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Натанаил, предаде Кросс.

В деня на откриването на новия зимен туристически сезон - 11 декември, Банско официално стана зимна столица на Балканите. Решението на комисията на Балканския алианс на хотелските асоциации за това бе обявено снощи. Наградата връчи президентът на алианса Бранко Кривокапич, съобщи БТА. Кметът на Банско Александър Краваров получи приза "Зимна столица на Балканите", а председателят на българската ски-федерация Цеко Минев бе награден като инвеститор №.1. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков официално откри ски-сезона в Банско. Шоуто в града под Тодорка продължи с традиционното кукерско шествие, допълни БГНЕС.

Със закъснение от един час на писта „Бъндерица" над Банско се проведе демонстративният слалом на легендите в световните ски, съобщи Радио Благоевград. Първи под овациите на феновете се спусна Петър Попангелов, следван от германците Андреас Венцел, Михаел фон Грьонинген и Михаел Пфайф. Пети по ред бе слаломът на Марк Жирардели.

Швейцарката Мария Вализер се спусна последна от звездите, заедно с две малки скиорчета от ски-училище „Юлен". Демонстративният слалом на звездите завърши с едно общо тяхно спускане по трасето.