По-високата ставка ще донесе много пари в хазната за кратко време, но и ще увеличи потребителските цени.  Банкерът коментира това по повод намерението на правителството, да покачи ДДС до 23-24 пункта.

Доколкото познавам антикризисните мерките на правителството, смятам, че една част от тях са важни, друга не толкова, коментира Левон Хампарцумян. Според него повечето антикризисни мерки, одобрени от парламента, нямат да имат очаквания ефект в краткосрочен план.

Хампарцумян определи някои от мерките като “леко наивни”, например - данъкът върху луксозните имоти, коли и яхти. Данък лукс например е храна за медиите, допълни Хампарцумян. “Зъбите на бедните се изтъркват от разговори за парите на богатите”, цитира стара поговорка Хампарцумян, с която да подкрепи тезата си. Правителството предлага двоен налог за имоти над 300 хил. лв. и за автомобили над 70 хил. лв.

Всички мерки, които са насочени към намаляване на публичните разходи, са добре дошли Левон Хампарцумян. Според банкера когато се говори за преразглеждане на приватизационните сделки, предложено от БСП, човек трябва да знае, че в това няма смисъл. Едно подобно преразглеждане би било много скъпо за държавата и няма да има смисъл от него. Илиянци, Хемус Еър и лагерния завод в Сопот са сред най-важните според него сделки, които е сключил като изпълнителен директор на Агенцията за приватизация.

Съветът на банкера към хората в условията на криза: “Ако не можете да поддържате приходите си на нивото от преди кризата, намалявайте разходите си“.