Министърът на енергетиката Теменужка Петкова опроверга съобщение на евродепутата Светослав Малинов, който заяви, че Европейската комисия трябва да направи нова оценка за проекта АЕЦ "Белене". Той аргументира позицията си с отговор на ЕК, който е получил на зададен от него въпрос през септември.

По повод коментарите на българския евродепутат Светослав Малинов, че ако България иска да възобнови проекта АЕЦ "Белене", страната ни трябва да поиска от ЕК наново всички разрешителни според действащите в ЕС правила за нови ядрени мощности, Теменужка Петкова изтъкна, че проектът е нотифициран от ЕК през 2007 г. и при промяна в инвестиционния проект държавата е длъжна да информира ЕК за настъпилите промени.

"Учудвам се защо колегите сега са питали ЕК. Ние сме проучили темата още при излизане на арбитражното решение. Първо трябва да минем през процедурата за избор на стратегически инвеститор, когато се създаде новото дружеството, ще се направи ново уведомление до ЕК", уточни енергийният министър.

Пред БНР Малинов заяви:  "Най-разумното нещо, което трябва да направи българското правителство е да погребе АЕЦ "Белене". Няма никакъв смисъл да се упорства повече, а да се търси политическа отговорност и ако може - наказателна, от тези, които вече сключиха договор и купиха реакторите".