Адвокатът на бившия председател на "Нисан" Карлос Гон се извини, че при напускането на затвора е дегизирал своя клиент като работник.

Такаши Такано определи своя план като "аматьорски" и отбеляза, че той е имал обратен ефект. Гон беше лесно идентифициран и многократно сниман при излизането от японски затвор на 6 март. След това японската телевизия и онлайн изданията иронизираха: гащеризони, шапка и маска за лице, отбеляза БиБиСи (BBC).

64-годишният Карлос Гон бе освободен под гаранция от 1 милиард йени (8,9 милиона долара), след като прекара над 100 дни в затвора - беше задържан на 19 ноември м.г. Той оглавяваше обединението "Рено"-"Нисан"-"Мицубиши" (Renault-Nissan-Mitsubishi) и бе обвинен, че не е обявявал пълния размер на възнагражденията си с години, както и в прехвърляне на загуби от лични инвестиции на Нисан през 2008 година. Той отрича всички обвинения.

"Маскировката беше планирана и изпълнена от мен", каза Такано в пост в своя блог на 8 март, цитиран от БиБиСи. "Съжалявам за това ... поради аматьорския ми план, репутацията, която е градил цял живот, е опетнена."

Такано сподели, че целта му е била да осуети възможността журналистите да разкрият местожителството на Карлос Гон, защото ако са го били разкрили, "не само че той е нямало да може да върне живота си обратно, но и здравето му е щяло да бъде разклатено".

"Животът на семейството му и този на съседите му биха били застрашени", добави адвокатът.

Карлос Гон (в средата) напуска затвора, пременен като работник

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Извън ареста Гон няма да има достъп до интернет, а достъпът му до компютър ще ограничен - ще може да го ползва в офиса на адвоката си през делнични дни. Трябва да остане в жилище в Токио, посочено от съда, и ще бъде под постоянно видеонаблюдение. Всяко нарушение на тези ограничения може да го върне в затвора.

Самият Гон заяви, че арестът му е резултат от "заговор и предателство" срещу него - на някои ръководители на Нисан, които искат да спрат плана му да интегрира "Рено"-"Нисан"-"Мицубиши".