Така започва статията на Франк Щир в австрийския вестник "Ди Пресе", озаглавена "EVN като улични бандити", предаде БГНЕС.

"Далавера" е българският термин за мръсна сделка, пише Щир, след което уточнява: Българският премиер обвинява австрийския енергиен концерн EVN в "чиста проба далавера", защото взимал на клиентите си прекалено високи суми. За наказание разяреният Бойко Борисов се закани да национализира концерна. Според премиера компаниите подават неверни информации.

EVN не е единственият концерн, взет на прицел . В същото положение са чешкият ЧЕЗ и германският Е.ОН. С помощта на проста сметка Борисов разпалва нарастващия от години гняв на българите към чуждестранните енергийни концерни. Националното енергийно дружество купува тока от производителите на цена от 46 евро за мегаватчас и го предоставя на снабдителите за 45 евро за мегаватчас, т.е. под цената на производителя. Доставчиците обаче продават евтиния ток на консуматорите за цели 75 евро. А това според Борисов е "парадоксално и нелогично", отбелязва още Франк Щир.

Премиерът заплашва да прекрати сключените през 2004 г. договори за приватизация, които предоставят на чуждестранните снабдители две трети от трите енергийни мрежи, а на държавната НЕК - една трета. EVN, Е.ОН и ЧЕЗ настояха за по-високи цени и обосноваха искането с нуждата от модернизация на остарялата електрическа инфраструктура в България.

По-нататък в статията си авторът отбелязва, че Борисов подозира концерните в разпространението на фалшиви данни и цитира премиера с думите: "Докато бях кмет на София, научавах малко за направените инвестиции, също толкова малко, колкото и моите колеги в цялата страна. Ако някой може да ми покаже къде са инвестирали тези фирми, с удоволствие ще огледам навсякъде."

Набедените концерни реагират сдържано на тези нападки, пише Щир и цитира говорителя на концерна EVN, който казва, че "в публичен спор с политици могат да загубят и двете страни". От ЧЕЗ също заявяват, че не обичат да коментират политически въпроси. От Е.ОН България обаче твърдят, че между 2005 и 2009 година са инвестирали около 150 млн. евро в модернизацията на електрическата мрежа в североизточната част на страната и по този начин значително са намалили броя на случаите на спиране на тока.

Заради бюджетния дефицит, с който трябва да се справи, правителството на Борисов се намира под натиск, продължава статията. Преди няколко дни управляващите обявиха, че се отказват от въвеждането на еврото през 2013-а и че България се отказва от стремежа си да влезе в т. нар. еврочакалня. Според автора в този контекст би трябвало да се разглежда и атаката срещу чуждестранните концерни.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който преди да заеме поста е бил прокурист на EVN, вижда обаче ролята на чуждестранните концерни по коренно различен начин от правителствения ръководител, заключава Франк Щир и цитира Трайков с думите: "През последните години имаше значителни подобрения там, където имаме частни инвеститори в сферата на енергетиката".