Инвестицията е за 300 милиона евро и ще бъдат осигурени 800 работни места. Компаниите планират да вдигнат още два магазина - един във Варна и друг в участъка Пловдив-Стара Загора.
"Ако са готови през юни 2011 година, голямата тема е как този магазин, който ще генерира страхотен трафик, ще работи вързан към Околовръстното шосе на София, което през този период ще се строи, и отгоре на всичко на възможно най-голямата тапа, каквато ние имаме в момента там - на пресечката с "Бистришко шосе", а точно там е позициониран магазинът", коментира  Плевнелиев, цитиран от Дарик.
"Поели сме конкретни ангажименти от страна на министерството и Агенция "Пътна инфраструктура” в следващите седмици да приоритизираме, евентуално ще разделим на два участъка околовръстното шосе в тази зона, за да може тази част, която е около ИКЕА, да се построи по-бързо", добави министърът.
"При всички случаи обаче, Околовръстното шосе, тези липсващи 2,7 км от Симеоновско шосе до "Младост" 4, не могат да се случат по-рано от края на 2011 година. И там има именно този проблем, който трябва да разрешим. Ние бяхме изключително откровени и точни с гръцката страна, като намерихме решението на въпроса - ще има временна връзка. Тази връзка ще върви по определена и отделна процедура, защото правителството иска да направи всичко възможно през март 2010-а и с нито ден закъснение да стартира строителството на магазина на IKEA в София. Те вече имат строително разрешение, така че са в готовност да започнат", заключи Росен Плевнелиев.