Това съобщи Илиян Илиев от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие на среща със земеделски производители, на която бяха обяснени вредите от генно модифицираните организми(ГМО), съобщи вестник "Позвънете новини".
По мнение на експертите от обществената организация, веднъж засадени с генно модифицирани култури, земите повече не могат да бъдат изчистени. Отделен е въпросът, че пазарът у нас е залят със семена отвсякъде. Никой не ги контролира и хората купуват без да знаят какво. От организацията призоваха фермерите да купуват семена за нивите си най-вече от български производители. В чуждите много често се срещали ГМО.
Петиция, с която се цели тотална забрана за засаждането на генно модифицирана царевица у нас ще внесе Общественият център на 3 декември в парламента.
Въпросната хибридна царевица на компанията “Монсанто” е единствената разрешена за отглеждане генно модифицирана култура в Европейския съюз. Въпреки законовия толеранс обаче, всяка страна членка имала право да я забрани на своята територия.
Това вече са направили 6 държави - Австрия, Гърция, Унгария, Франция, Люксембург и Германия. В Швейцария пък има мораториум върху отглеждането на всички култури с генетични промени. Към подобно вето у нас се стремят от Обществения център. Оттам предупредиха и че има голяма вероятност земеделците, които отглеждат генно модифицирани култури да губят част от печалбите си.
Практиката на най-големия производител на семена с ГМО в света била, след като даден фермер е ползвал тяхната продукция, после да му искат процент от печалбата.