Преговорите се водят тихо-мълком, защото британският премиер Гордън Браун не искал да поставя бившия премиер Тони Блеър в неудобно положение. Блеър има амбиции да заеме поста председател на Европейския съвет, също предвиден в Лисабонския договор. Ако това се случи, външният министър на ЕС няма да бъде британец, защото е малко вероятно европейските лидери да допуснат двама британци да заемат и двата важни поста.
Шансовете на Блеър да заеме бленувания от него пост обаче избледняха, след като Германия и Франция дадоха индикации, че няма да го подкрепят. Подкрепата на Браун за кандидатурата на Милибанд за външен министър също е знак, че Блеър вече няма шанс да стане президент на Европейския съвет. Самият Милибанд открито твърди, че не се интересува от възможността да стане дипломат номер едно на ЕС. Той обаче пътувал до Брюксел също, за да разговаря по въпроса тайно с европейски представители.
За разговорите потвърди и лидерът на европейските социалисти в Европейския парламент Мартин Шулц, който заяви, че дискусиите с Милибанд са били позитивни. Според Шулц Милибанд ще бъде перфектният кандидат за новия европейски пост.
Дипломат номер едно на Великобритания вероятно ще се бори и за лидерството на лейбъристите догодина, когато, както се очаква, те ще загубят парламентарните избори. Въпреки че Браун лобира за кандидатурата на Милибанд, той никога няма да му прости, че дръзна да го предизвика в битката за лидерския пост на лейбъристите, когато Тони Блеър се оттегли преди две години, отбелязва в. "Сънди таймс". Същевременно британският в. "Гардиън" прогнозира, че в най-скоро време, дори още до края на идната седмица, Тони Блеър, може би ще се оттегли от борбата за президентския пост на Европейския съвет.