Това те направиха в декларация, публикувана в интернет сайта на въстанието, предаде БГНЕС. „Готови сме на примирие, ако турската армия спре да атакува нашите позиции, изостави плановете си за нахлуване и се ангажира с мирно решение на проблема“, се казва в декларацията.
Кюрдските сепаратисти ще обявят прекратяване на въоръжената съпротива. Това потвърди и президентът на Ирак Джалал Талабани. Талабани, който е етнически кюрд, призова бойците на Кюрдската работническа партия /ПКК/ да прекратят сблъсъците или да напуснат Ирак. „Обърнахме се към ПКК с призив да прекрати борбата и от военно формирование да се превърнат в гражданска и политическа организация. Но ако ПКК настоява да продължи борбата, нейните бойци ще трябва да напуснат иракски Кюрдистан, да престанат да бъдат причина за нашите проблеми, да си отидат в своята страна и да правят там, каквото желаят“, каза Талабани на съвместна пресконференция с лидера на кюрдската автономия Махмуд Барзани. Последният потвърди намерението си да окаже съпротива на турската армия, в случай че тя нахлуе в Ирак.
Турският външен министър Али Бабаджан ще посети Багдад във вторник, за да обсъди въпроса с базите на кюрдски екстремисти в Северен Ирак, предаде АФП. Трансграничната военна операция на Турция вече започна, пише електронното издание на турския вестник “Хюриет”. В публикацията се цитира становище на високопоставени турски военни, че преминаването на турско-иракската граница вече е само един детайл. Турция вече е влязла във война в югоизточните си части и в Северен Ирак и границата в случая няма никакво значение, е тяхното мнение. Официално операцията е започнала, защото тя не се състои само в откриването на огън, а в осигуряването на логистичната подкрепа, набелязване на целите, планиране на действията и придвижване на военните части. Според висш турски военен само операцията от въздуха не може да обезпечи изпълнението на поставените цели и трябва да бъде съчетана със сухопътна операция, пише вестникът.
ИЗБРАНО