На 13 октомври ще бъде денят, в който доброволци и граждани ще почистват 10-те природни парка на България, предвижда новата кампания на природозащитната организация WWF, съобщи председателят на организацията Константин Иванов. Десетте природни парка на страта се посещават от 10 милиона души, като 1/3 от тях са посетителите на Витоша.
Ние си мислим, че и природните продукти бързото се разпадат, но това не е така, коментира Константин Иванов. На една кора портокал са необходими три месеца, за да се разпадне в природата, на една книжна салфетка - три месеца, на един фас от цигара - една до две години, на една дъвка - пет години, на една кутия от бира - от 80 до 200 години, а най-големият бич - пластмасовите торбички и шишета - от 100 до 1000 години, но никой не е живял толкова, за да види дали наистина ще се разпаднат. Статистиката показва, че за три седмици човек произвежда боклук колкото е собственото му тегло и като такива производители на боклук ние трябва да пазим и чистим природата, на която обикновено се възхищаваме и се гордеем с българската природа, но след нас оставяме камари боклуци за десетилетия.
Десетте природни парка имат своите лица за кампанията като на Витоша нейните лица са тенисистката Магдалена Малеева и телевизионният водещ Николай Кънчев. Природен парк Витоша е обявен за национален парк още през 1934 година. Природен парк Врачански Балкан, обявен през 1989 г., природен парк Златни пясъци - 1943 година, Природен парк Персина - 2000 г., природен парк Рилски манастир - 2000 г., природен парк Русенски лом - 1970 г., природен парк Сините камъни - 1980 г., природен парк Странджа - 1995 г., природен парк Шуменско плато - 1980 г. и природен парк Българка - 2002 г.
В момента около 5% от територията на България е обявена като защитена територия на българските национални паркове. В някои от по-големите български паркове се срещат повече биологични видове отколкото установените в цяла Великобритания или Холандия.
Надявам се, че много столичани ще излязат на 13 октомври и 30% ако почистят от събраните боклуци ще бъде шанс за планината да очаква зимата по-чиста, каза Тома Белев, директор на природен парк Витоша, който от името на директорите на 10-те парка благодари на природозащитната организация за кампанията. Сред природозащитниците дойде и кандидат-кметът на Алианс за София Мартин Заимов.