С молитвата "теравих намазъ" късно снощи бе отбелязано началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан във всички 133 джамии на областите Разград и Русе, съобщи за БТА районният мюфтия на Разград Мехмед Аля. Молитвата е започнала в 21.05 ч., когато според ислямския лунен календар настъпва последният от трите свещени месеци - Рамазан.
През Рамазан Мохамед получил от Аллах свещените писания на Корана чрез главния ангел Джебраил. Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието.
По време на свещения месец изповядващите исляма трябва да изчетат целия Коран и да държат "оруч" - пост. Едномесечният пост дава възможност за опрощение на греховете и пречистване на душите, и е свързан с пълно въздържание от храна, течности, цигари и полови контакти, от изгрев до залез слънце. Ако мюсюлманин наруши едно от тези правила, дори за един ден, след края на Рамазана той е длъжен да нахрани 60 човека, или да храни един човек в продължение на 60 дни, или на 60 души да даде "кефарет" - дарение от хранителни продукти, каза Мехмед Аля. Той допълни, че при нарушаването на някое от правилата, поради незнание, или неволно, говеенето се преустановява и след 30 дни трябва да бъде подновено.
Според Корана, постенето и през трите месеца позволява на мюсюлманина да спечели по-голямо благоволение от страна на Аллах. Всяка вечер след постите мюсюлманите дават "ифтар" - благотворителна вечеря. Задължение на по-заможните вярващи през този месец е да раздадат "садака" - милостиня за по-бедните, сираците, вдовиците, учещите.
Непосредствено след постите за Рамазан, които приключват на 11 октомври, мюсюлманите посрещат Рамазан байрам, по-известен като "Шекер байрам". Символ на празника, който продължава три дни, са баклавата и бонбоните. Със своите около 1,2 милиарда вярвящи ислямът е втората по разпространение религия след християнството.