Какво се случи до този час?

Жребият за номерата в бюлетините за изборите 2 в 1 приключи. Кандидатпрезидентската двойка Румен Радев - Илияна Йотова ще бъде под номер 6 в бюлетината на изборите за държавен глава. Едни от основните им опоненти Анастас Герджиков и Невяна Митева ще са под номер 15. На другата кандидатпрезидентска двойка Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе се падна номер 19.

Медицински сестри ще протестират за гарантиран размер на заплащането. А в този час в София започва протестът на миньорите от "Марица изток" за запазване на въглищното производство на ток възможно най-дълго. Премиерът Стефан Янев обяви, че ще се срещне със синдикатите. Те ще внесат в Министерския съвет декларация подписана от 105 000 души за защита на въглищния комплекс "Марица изток".

Ще има ли затягане на мерките срещу COVID на национално ниво, очакваме да разберем по-късно днес от екипа на здравния министър Стойчо Кацаров. А от утре в сила влизат по-строги мерки на територията на София-град, след като областта влезе в тъмночервената зона по заболеваемост. Според заповедта на регионалната здравна инспекция се забраняват извънкласните дейности в занимални, езикови и танцови школи, а всяко училище ще може да организира обучението на учениците на ротационен принцип между присъствено и дистанционно, при увеличаване на броя заразени с ковид.

Подробно за темите от началото на деня, чуйте в този Podcast:

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

А какво ще кажете за това?

В София се провежда национален протестен митинг-шествие под надслов "В защита на енергийната независимост на България. Нищо не се решава за нас без нашия глас!", организиран от синдикатите. Участват около 3 000 души от комплекса "Марица изток". Очаква се преговорна група от КНСБ и КТ "Подкрепа" да внесе при премиера Стефан Янев декларация подписана от 105 000 души за защита на въглищния комплекс "Марица изток".

"Нашето желание е датите за затварянето на въглищните централи да бъдат между 2040 - 2050 г. минимум. Протестираме сега, понеже преди около месец излезе Планът за възстановяване и устойчивост за обществено обсъждане и стана ясно, че нашите управляващи са заложили газифициране на "Марица Изток 2" и построяване на нова заместваща мощност на газ. Това не ни устройва, предвид факта, че 8-9 хил. души ще останат на пътя", каза пред bTV Деян Дяков, лидер на КНСБ в ТЕЦ "Марица Изток 2".

Ето защо ви питаме:

Гласувайте и коментирайте по темата в страницата на подкаста. Експертен коментар по темата очаквайте във вечерния новинарски Podcast точно в 18 часа.

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините?

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни e-mail PodcastNews@dir.bg, като оставете име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.