Какво се случи до този час?

Няма да си разрушим индустрията, за да направим драскотина на Русия. Така коментира за БНТ министърът на енергетиката Росен Христов предупреждението на президента Румен Радев отпреди ден, че ще наложим ядрено вето, ако се наложи. Той вярва, че няма да се стигне до такива санкции, които биха нанесли такъв ущърб на европейска държава, напомняйки, че: "Логиката на санкциите е, че трябва да наказват този, за когото са предназначени". Освен това уточни, че в момента нямаме проблем с отработеното ядрено гориво от АЕЦ и в близките 50 години имаме къде да го складираме. 

Българските спасители в Турция откриха петима оцелели. Бройката загинали обаче продължава да се увеличава. Повече от 21 хиляди са потвърдените в Турция и Сирия на този етап. Спасители от десетки страни продължават да вадят оцелели изпод развалините в Югоизточна Турция. Помощите за Сирия обаче са трудни. Франция и Германия дадоха да се разбере, че няма да подкрепят отмяна на санкциите срещу режима на сирийския президент, след призива му за улесняване на хуманитарната помощ. Берлин и Париж смятат, че помощта може да бъде организирана през неправителствени организации и ООН. Но пък шефът на Световната здравна организация отива към засегнатата от земетресенията страна.

Международният олимпийски комитет отново проговори по най-деликатна тема на последните седмици - евентуалното участие или недопускане на спортисти от Русия и Беларус на игрите Париж 2024. Намекът от Олимпийския комитет, че те ще могат да се състезават без официално да представляват тези страни, без флаг и химн, предизвика вълна от недоволство и заплахи за бойкот. Разбира се, сигналът даде Украйна, а след нея Полша, прибалтийските страни, скандинавските олимпийски комитети, както и лидери от Щатите, Великобритания и Австралия, предупредиха за най-големия спортно-политически бойкот от времената на Желязната завеса. МОК тази сутрин отправи апел към Украйна да не стига до такива действия. Томас Бах, председателят на комитета, е написал писмо до спортния министър на страната Вадим Гуцаит. В него се казва, че е неразбираема заплахата за бойкот при условие, че никой в олимпийското движение още не е подложил на сериозна дискусия участието или не на руснаците и беларусите. Такива заплахи са наречени "ултимативни и поставящи МОК под напрежение", както и "подклаждащи излишно допълнително напрежение" в и без това сложна ситуация. 

Кои са другите ваши коментари, които ни впечатлиха, чуйте в този подкаст: 

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Anchor - Breaker - Pocket Casts - RadioPublic

Какво ни впечатли преди малко?

Точно навреме за празника на влюбените по кината се завръща една от най-великите любовни истории, а именно филмът "Титаник". Случаят е 25-ата годишнина от премиерата. Грандиозната продукция на Джеймс Камерън идва в подобрена версия. Зрителите ще имат възможност да видят филма в ексклузивния формат 3D. В специално видео самият Камерън обръща поглед към създаването на класиката, в който предефинира границите на възможното в кинопроизводството и ни уверява, че дори и да сме гледали филма, новата му версия, ще ни накара да се чувстваме, сякаш го гледаме за първи път.

А какво ще кажете за това?

"Ще впише ли Северна Македония българите в своята конституция?" ви питаме днес. До този момент превес имат отговорите "Не". Анкетата продължава. Гласувайте и коментирайте в страницата на подкаста. Експертен коментар по темата очаквайте във вечерния новинарски Podcast точно в 18 часа.

Искате ли да се чуе вашият глас в Podcast новините?

Ако желаете лично да споделите мнение по темата, да изпратите новина или да предложите идея, пишете ни на e-mail podcastnews@dir.bg, като оставите име и телефон за обратна връзка. Ние четем всички отзиви.