Спешните пациенти ще чакат линейка от 8 до 120 минути

Линейките ще пристигат в различно време според спешността на пациента, като за различните медицински проблеми срокът за екипите ще бъде от 8 до 120 минути.

Обратно в новината

Коментари - Спешните пациенти ще чакат линейка от 8 до 120 минути | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Аз още не разбирам, какво изобщо се коментира тук? Не познавам лекар, който се наема да постави диагноза по телефона (и Слава БогУ!), но в случая... оставяме това на случайни граждани, роднини, приятели и... диспечерки? Може да са много умни, много грамотни, много интелигентни, но дали са квалифицирани да решат кой случай е по-спешен? Екстрасенси ли ще се наемат?

по света триажът на спешните повиквания е факт повече от 50г. В Америка от 1960г. се работи с триажни протоколи , разработени точно по начина посочен в проекта ,зада се сведе субективизвма както на оператора ,така ина пациента до мининмуму. защото има пациенти които агравирата ,но има и такива които неглижират състоянието си . Има оператори които са преуморени и не за всеки точен въпрос се сещат.

То па и едни линейки дето пристигат! Трябва да са напълно оборудвани със съответните апарати и медикаменти за спешна помощ! Те може да пристигат до пострадлият за 8-20 минути ( а,дано), ама за колко ще стигнат до болница? За София (според мен) трябва всяка голяма болница да има спешно отделение и линейките да тръгват и пристигат за съответния район от там, а не както е сега от едно място за цяла София! Сегашната организация на работа не работи и застрашава живота на хора! Акредитацията на болниците да зависи от това дали имат оборудван спешен център и високотехнологично спешно отделение и екипи в него. На адрес могат да ходят и парамедици, но с напълно оборудван автомобил за реанимация (линейка).

идеята ви е нереализируема , никоя болница не иска да влага пари в спешност ,затова в страната има 34 спешни отделения наврени в приземните етажи инямащи нищо общо с истинските спешни отделения.

РАЗПРАВЯТЕ, ИМАЛО РЕФОРМИ? В СЪД, МЗ, ОБРАЗОВАНИЕ, ЕНЕРГЕТИКА, ПЕНСИОННА...? КЪДЕ? ТИЯ МАНЕВРИ ЗА ОТЧИТАНЕ НА ДЕЙНОСТ ЩЕ ЗАБЛУДЯТ НАРОДА ИЛИ ЕС? МН. СТЕ ПРОСТИ, Г-ДА УПРАВНИЦИ!

В Бьлгария за да оцелееш, трябва да живееш близо до голяма болница, особено ако си възрастен човек, иначе шанса да се оцелее е почти нулев.

готви нов хит и към панаири ще добави СВЕТОФАРИ, СФЕТОФАРИ... На всякъде е зелено , жълто и червено в тази територия, а народа се топи като при епидемия+война .

този светофар ще спаси пациентите в живото застрашаващи състояния и ще ограничи злоупотребите със спешните медицински служби от болничната и извънболничната помощ

Много ни е къса паметта. През 1994, 95 96 - та година по програмата ФАР в България се направи "реформа" в спешната помощ. Тогава имаше цял отдел с ръководител в МЗ, известен вече анализатор и професор от Пирогов, които бяха на добра заплата, за да направят реформата. Създадоха "спешни центрове", включително и в Окръжна болница, отделени от болниците....Сега пак ли ще ядем л...ната, след като платихме и изядохме тоягите?

Хаоса в здравеопазването продължава! Вместо да се чудят как да увеличат броя на линейките и екипите и да им дават нормално а не унизително заплащане, те от 100 кладенеца вода ще извадят!Кодове, тактики простотии! За съжаление никой не гледа да решава проблемите а само да ги удължава или замита!

До 2020 ще сме с милион по-малко което означава, че ще се закрият няколко града. Т.е. това е стратегия да се групира населението в две-три големи области. Не ясно само едно, какво са намислили да правят с останалата територия...златни находища ли ще си търсят???

в 112 ще назначават само екстрасенси и всичко ще ок с диагнозата и преценката на времето за реакция. че даже може някой да излекуват и без да пращат екип!

При социалистическо всяка поликлиника имаше кола и дежурен лекар който обираше температурни състояния,разни друго остри болежки,а бързата помощ си беше бърза за наистина драматични случаи.Тогава здравеопазване имаше за разлика от сегашните търговски дружества.

Сега поликлиниките са ДКЦ-та, търговски дружества. Лекарите се използват по един, два или три часа седмично или дневно и то добри специалисти на по 80 години, за консултации, срещу 30% от цената на това, което плаща касата. Какви линейки, каква мисъл за здравеопазване очаквате?

МИ ЗАЩО ТОГАВА ГО ДЕМОНТИРАХТЕ КОМУНИЗЪМА ВИЕ БЕ, ДРУГАРЮ? КАТО БЕШЕ ХУБАВО, А? АПРОПО, АНГЛИЯ, НОРВЕГИЯ, ГЕРМАНИЯ СА КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ ДЪРЖАВИ, АМА ТАМ НЯМА КАТО ТУК КОМУНИСТИ НАЙ-ОТГОРЕ! ТИ НА ТВА ТУКА КАПИТАЛИЗЪМ ЛИ МУ ВИКАШ ВЕ?

тая песен си я пеят от 1990... склерози прости, няма смисъл дажеда се хабя да ти отговарям!

ми другара орешарски що не върна комунизъма, а другарю, или съсела?

ХВАНИ 112 ТА УДАРИ В СПЕШНА ПОМОЩ! КВОТО НИ Е 112, ТАКАВА НИ И СП, ТАКАВА НИ И ЦЯЛАТА РАБОТА!

Кой ще преценява състоянието на пациента и ще определя кода за линейката? Телефонистката в 112, съседката на дядото с инфаркт или ще се пуска предварителна заявка с приложени ЕКГ, рентгенова снимка в цял ръст и скенер?

ЧЕ ТОЯ НАРОД НЕ МОЖЕ ДА РОДИ ДЪРЖАВНИЦИ ВЕЧЕ! ТЪЖНО, НО ФАКТ!

Сега поне ще имат оправдание като закъснеят с 2 часа. Ще кажат че диспечера е сбъркал и не е поставил правилния код. А истината е че диспечерите не са лекари. Питам как нискоквалифициран персонал ще решава кой да живее и кой да умре?

Направо да пращат катафалки.

Поредната реформаторска идиотщина. Значи хора, най-често притеснени за близките си ще се обаждат на 112 където диспечери, които нямат никакво медицинско образование ще определят кой случай с какъв цвят е!. Или безумците не знаят че в бърза помощ не могат да си попълнят бройките за лекари та очакват като диспечери със заплата 300 лева да работят завършили медицина?

БГ ДОКТОРИТЕ СА ВЕЛИКИ И ОНЕПРАВДАНИ! ТАКА НИ КАЗВАТ ПО ТВ! И ЯВНО СА МНОГО УМНИ?

Лекарите никой не ги пита за тази реформа,така че не разбирам поста Ви.

Жълт код, зелен код... Луд на шаренко се радва!

Този стандарт -2 часа ще е оправдание за евентуалното забавяне .Как ще класират медицинските оплакванията- също нещата са размити.... Понякога и една минута е важна.Изобщо да се приготвим да се спасяваме ,да си търсим жилища близо до болниците,може би?.Бързата помощ се превръща в лъже-помощ.

РЕФОРМА БЛА БЛА... ЩЕ ОБЕДИНЯВАТ БОЛНИЦИ, ГОПЛЕМ ПРАЗ! ИСТИНСКА РЕФОРМА КОГА?

Катафалките ще дойдат по-бързо от така наречената бърза помощ. Незнам в кой век живеем. Пари за депутатски коли има и за какви ли не глупости, а не могат да осигурят достатъчно линейки и екипи... Срамота! И това е причина да бягат българите от родината - защото отдавна няма свесно здравеопазване.

Сега същите кодове трябва да се въведат и за полицията "Алоу, ама много ли ви бият или малко?" или "Алоу, а боли ли много като ви изнасилват или е поносимо?".

чакал съм в бърза помощ в Пловдив в хирургиите на Пещерско шосе за преглед на жена над 70 години на количка, с двойно бронхопневмония от 5 часа следобяд до 12 часа вечерта за преглед, Бог да я прости! ето това е нашето здравеопозване, на което внасям здравни осигуровки

има сложени дефибрилатори по улиците , а тук линейката я дойде я не и няма и нищо в нея. Тия ще станат кат КАТ, едни регистратори само н атова какво е станало. Отдаван ням адържава и институции,но още плащаме данъци и такси! ЗА КАКВО?!?!

в наредбата пише "от 8м", това 8 месеца ли е? Чудно! Ако случайно на някоя девойка излязат 2 чертички на тест-лената , бързо да звъни в Спешна помощ. Така за раждането, линейката ще дойде.

Просто от сега натътък, всеки път, когато линейката се забави и човекът се влоши (или дори умре), ще казват, че от описанието, дадено по телефона, не е звучал като много спешен случай.

DIDA

Информацията е много навременна за бъдещите пациенти на "Спешната помощ". Трябва да се подразбира, че за в бъдеще всеки трябва да се спасява поеденично!

И кой ще решава от 8 до 120 мин?Телефонистките или някакъв тъп фелдшер. И на кого ще се оплачем? Имат ли пациентите достъп до информацията ,отнасяща се до тях след това?Не. Това е система за пълен произвол на БНП и безотговорност. Аз вземам такси.Правете и всички вие така,за да направим линейките напълно излишни!Бойкот!

се водеше бърза и се опитваше да оправдае името си.... Сега е по добре да се преименува на смешна за да е в унисон с името!

Линейките трябва да пристигат за еднакво време на адреса , а в приемното отделение да има 3 кода за приемане на пациентите. Така е на повечето места . Има код в отделението , но при нас всичко е наобратно.

Довършва българския народ след опита за продажба на пирогов

И "диагнозите" се поставят от роднините и диспечерките, а лекарите ще се "ориентират" по тях... Пълно, поредно безумие!

ПП: Извинявам се, че дописвам, но ако човек със стомашни проблеми, които има от седмица и го лекуват е получил инфаркт? Например?

Аз до колкото си спомням, под 18 минути си е стандарт за БП, ма щом Москов вика, че можело тоя дет вика БП да чака 2 часа, окей.

Връщайте спешната помощ към районните болници там има персонал оборудване кво карат кат за рали дакар и хора и коли се пръскат кат пилци да ги не згазят а болния бог да го прости го возят от болница на болница щото няма места.Всяка поликлиника с малка кола за спешна помощ за която през деня да има достъп личния лекар с което да се разтоварят спешните звена боклуци ниедни

Министерството на Здравеопазването да вземе да си оправи Наретбите, защото заради разни- мошеници( собственици на астни болници), скоро може да започнат да ОГРАБВАТ БАНКИ и ФИРМИ с ФАЛШИВИ Линейки. Линейките на Спешна помощ се движат с ВИСОКА СКОРОСТ и почти никой НЕ ГИ ПРОВЕРЯВА. Имаше един арабин, който си направи частна болница, обаче вместо да си търси сам клиенти, реши да открадне Клиентите на Държавните болници и ходи в ГЕРБ (преди 2-3 години) да реве за да му разрешат да ИЗТОЧВА пари от Здравната КАСА. Точно ЗАРАДИ тази Наретба, сега Здравната Каса няма пари за пациентите си в България, защото разрешиха и на частни болници да получават Пари за операции. Като се спре това източване от частни Болници, и Здравната Каса ще има достатъчно пари.

Да ме прощавате , ама вече 25 години в здравеопазването се чува само ЕДНА СРИЧКА : " Ще " ; "Ще" ; "Ще";" Ще " ; "Ще" ; "Ще";" Ще " ; "Ще" ; "Ще";" Ще " ; "Ще" ; "Ще";" Ще " ; "Ще" ; "Ще";" Ще " ; "Ще" ; "Ще";" Ще " ; "Ще" ; "Ще";" Ще " ; "Ще" ; "Ще"; ................................. ЩЕ !!! Действия и резултати обаче - НИКАКВИ !!!

ПРИ ЛИНЕИКИТЕ ДО 120 МИНУТИ,ПРЕДЛАГАМ ВМЕСТО ДОКТОР ДА КАРАТ ПРИ БОЛНИЯ СВЕЩЕНОСЛУЖИТЕЛ /ПОП/ ЗА ДА ГО ОПЯВА. ТАКАВА ГЛУПОСТ НА Д-Р МОСКОВ НЯМА НИКЬДЕ ПО СВЕТА. ДАИ НА ПРОСТИЯ ВЛАСТ ПЬК СТОИ ТА СЕ НАГЛЕДАИ НА ПРОСТОТИИТЕ МУ.

Един познат се беше озовал на земята със сериозна травма на главата и силен кръвоизлив. Линейката се появи след час или десетина минути след като човекът умря. Това се случи на 500 метра от бърза помощ.

Хората, ще си умрат от това за което ги лекуват - "добра медицинска практика"! Защо плащаме здравни осигуровки, като медиците са се превърнали в ЕТ, а спешната помощ е превърната в погребална агенция !?

А за депутатите, които толкова милеят за България хеликоптер!

Не способноста на мутрите да решат проблема с малкото коли и медицински персонал води към геноцид на народа.На америка не им трябва нация а територия.

Предлакам да причислят и няколко катафалко към спешна помощ и след 30-тата минута направо да пращат тях за да не се налага да ги викат впоследствие и по този начин биха могли да намалят драстично разходите! Е_ати Африканската държава станахме

МНОГО БОЛНА НАЦИЯ!

Господин БМП, не нацията е виновна - аз уж съм нация, нали? Мрем като мухи, и децата се спасяват нейде из Германията или заветната Ханглия, какво можем да направим да направим ние с немощния си гласец?

освен да ги бойкотираме , друго едва ли ще успеем ...

Дано не ни се налага, да ги викаме, защото за здравето бойкот не става. По-скоро, да закупят още коли и да вдигнат заплатите на работещите в Бърза помощ... !

Няма значение. Болници няма на подходящи места. Как ч виждаш тая работа да стане, ако си отдалечена на 40-50 км от най близкото лечебно заведение, пътят е лош или е не дай си боже е зима?

То аз за 5 min с кола стигам до болницата от нас. Да речеш, че 120 мин са за някое селце из планините - иди, дойди. Но очевидно не иде реч за това. Само се опитват да избегнат отговорност при фатално закъснение.

Как не влезе един смислен закон в тази държава по дяволите!

"в тази държава по дяволите"

Мисля, че има решение. Линейка ще се вика с ЕГН! Ако не знаеш ЕГН-то на човека, за когото викаш линейката - твоето! Ако нямаш здравна осигуровка - трамвая до Пирогов! Здравната система е за здравно осигурените! Застраховките са за застрахованите! Пицата в ресторанта е за който плаща ....

То много дълго ЕГН-то бе, бате.

Ееиииии наи после да има едно наистина умно мнение тук браво Стефане

Даже няма нужда от спешна помощ въобще! Защото който още е в БГ е за психиатрията.