България и Румъния - с най-болни здравни системи

Румъния и България са с "най-болните" системи за здравеопазване в ЕС, изтъква Асошиейтед прес в коментар за системите за здравеопазване.

Обратно в новината

Коментари - България и Румъния - с най-болни здравни системи | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Защо подменяте "здравеопазната система" /за която е дискусията, провокирана от АП/ с "Лекарите" ? Толкова ли не разбрахте, че здравеопазната система на РБ е болна ? Тази здравеопазна система се управлява, развива, контролира и т.н. от министри, директори на каси, директори на регионални служби по здравеопазване и прочие. Лекарите работят според нормативната уредба и заповедите на горепосочените инстанции и страдат заедно с пациентите от същата тази "болна система". За съжаление досега не се намериха управници, които да я променят. Изглежда, че и сегашната министърка, въпреки заявената воля, засега не успява. А тези от Вас, които заявават, че не си плащат здравните осигуровки явно не откоровено не изповядват етичната норма "солидарност", която е залегнала във всяка осигурителна система и по-добре да не участват в дискусията, защото нямат моралното право за това. А онези от Вас, които твърдят, че студентите- медици и младите лекари не би трябвало да учат и да специализират, защото, видите ли, би трябвало да знаят "къде се набутват" бих попитал следното : Вие имате ли чувство, че живеете в държава, в колектив, в екип, където трябва да има всякакви специалисти, профедионалисти и всякакви други до хора, които чистят улиците и клозетите? Дано не се разболявате. Или като се разболеете ще ходите в чужбина, където всякакво лечение е 10-пъти по-скъпо, отколкото е тук ?

За живота.Само жените живеят средно 5 г. по-малко от европейките,ама мъжете са си "умрели"преди пенсийка.Направи статистика,колко от родените мъже доживяват до пенсийка?50%.това е!Докарват до смърт човекът от глад и експлотация.Сега не плащат комунистическите строителни фирми заработените заплати с оправданието,че правителството не им е платило на тях.Точка!!Като ти вземат апартамента заради вноските,отиваш във мраморният град на вечна почивка след самоубийство със ракия и стари шишчета.Точка.Да им таковам статистистиката.Само излага властимащите в България.

ПАРИТЕ СА ХУБАВ МОТИВ НО НЕ НА ВСЯКА ЦЕНА! ЗА ПАРИ СЕ ПОСТАВЯТ ДИАГНОЗИ ДА ТИ НАСТРЪХНАТ КОСИТЕ, А КАК СЕ ОПЛЮВАТ ЕДИН ДРУГ Е СРАМНО И ЗА БЪЛГАРИЯ.

Много лесно ще се оправи здравеопазването ни: 1. Премахва се Здравната каса! 2. Без писарушките Лични лекари /ДЖПИТА/! 3. Лекар без специализация със заплата 600 лв. Лекар със специалност1200 лв и ежегодно на изпит! Лекар специалист с 10 години стаж 3000лв месечно. Хирург, ортопед, сърдечен лекар и психиатър 3000 + 3000 за всяка качествено извършена операция на месец! Сестра без стаж 400 лв, сестра с над 5 години стож-700 лв. Санитар 500 до 800 лева в зависимост от стажа и отделението , в което работи!

Ако тези суми станат факт можеш да бъдеш сигурен, че конкуренция от запад и изток ще изхвърли от бизнеса българските лекари.

Става съгласни сме,ама хванат ли някой с рушвет уволнение и съд,уморят ли някой поради нехайство съд и пожизнено отнемане на правата!

Всяко стадо си има мърша-кадърните лекари ще се устроят в чужбина,защото и те са потърпевши тук от некадърните си колеги,недоволните болни ,от болната ни държавна политика.А без добрите лекари нацията съвсем загива.Скоро и преподавателите по медицина ще са не толкова добри специалисти и предаването на знания и опит ще е слабо..а е изкл.важно!Към лекарската и учителската професия наистина трябва да се подхожда по различен начин без да се засягат останалите експерти-от тях зависи здравето на нацията,колкото и силно да ви звучи.Проумейте,че качествено образованият човек е нужен на всеки един от нас! С поздрав от мен..

Да Ви светна един от многото начини по, който лекарите крадат пари и то на корем. Разболяваш се от някъква болест и отиваш при ДЖи-Пито. То естествено те праща при най-добрия. Този най-добрия обикновенно е шеф на отделение и те ожулва минимум 50 кинта. След това те взема при него в болницата и ти обяснява обаче, че точно за твойта болест няма пътека. Не, че нама да те оправят обаче ще пишат там една друга диагноза по, която има пътека. Следва обаче, че понеже по твойта болест няма пътека лекарствата ще трябва да си купиш сам естествено от аптеката в болницата. По другата пътека обаче изписват скъпо струващи лекарсва, които вземат на верисия от доставчици. В края на годината се оказва, че болницата виси със 100 000 000 лв. към доставчици. Здравната каса ги заплаща на доставчиците, а те от своя страна се разплащат с лекарите. Докато тази практика не бъде прекратена парите никога няма да стигат.

Тогава е имало по един даскал и по един доктор, и по един поп във всяко населено място и е било лесно да ги направиш богати. Сега с лопата да ги ринеш и са некадърни. А и касата дава пари за инвитро, трансплантации, маркучи, и др скъпи процедури, а не се интересува от здравето на тези които внасят пари в системата. Не може да лекуваш мутрите приоритетно и да се дават луди пари за инвитро процедури в частните клиники или пък за мързеливо око. това са неща които трябва всеки да си ги плаща защото са лукс. Не може целокупния български народ да издържа една шепа богопомазани болни, а като му се наложи на човек елементарна операция от апендицит например да му искат да си плаща консумативите.

Имам познат с инсулт,който наскоро разбра ,че има и злокачествен тумор на пикончния мехур.Здравно осигурен е ,но е принуден да се лекува с народна медицина,защото след месеците размотавания при онколозите,разбра,че няма да му обърнат внимание ако не им снесе рушвет.Каза ми ,"Искат ми пари,за да ме лекуват!"Заради инсулта бе принуден да се пенсионира по болест на 56 години ,при което пенсията му е 130 лева.Цял живот е работил и сега получава пенсия,която и здрав да е няма да преживее.Това е нашата здравна и пенсионна система.Плащай осигуровки,докато можеш и след това,тихичко и незабелязано умри!

ТРОМАВА Е БЮРОКРАЦИЯТА.АКО ТИ СЕ НАЛОЖИ ДА ПОСТЪПИШ В БОЛНИЦА ОТИВА 1 ДЕН , ВТОРИ ДЕН ТИ ПИШАТ ИСТОРИЯ НА ЗАБОЛЯВАНЕТО И ЧАК ТОГАВА ПРИСТЪПВАТ КЪМ НЕЩО СЪЩЕСТВЕНО. НЕКАП ДА ИМ СЕ ПЛАЩА ,ЗАЩОТО НЯКОЙ ЗАСЛУЖАВАТ , НО НЕ ВСИЧКИ. А В ЧУЖБИНА ОТГОВАРЯТ ЗА ВСИЧКО.

Търсят се лекари в Европа, защото ги мързи да работят отговорни и неблагодарни и силно контролирани дейности! Един мениджър или компютърен специалист след 4 години обучение си възстановява парите и е добре, а един лекар минимум след десет години къртовски труд и безкрайно слугуване, четене, изпити и т.н. В любимата ни Родина нещата отиват натам. Ето защо в ДКЦ в което работя и съм на 58 години съм най-младата. Специалистите са над 85 години!

в бг всяка система е болна и нефункционираща

че то във България имали въобще здравна система :)))))))))

бг сме зле *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Ами за всеки българин, независимо от образованието, се отнася правилото, че получава 5 пъти по-малко. Та лекарите в този смисъл с нищо не са по-зле от всички останали българи. Това би било интересна хипотеза, да се развие от журналиста. Ама не. Пък и писачите тук- на лекарите това, онова. За всички работещи българи се отнася - получават по-малко отколкото трябва за възстановяване на собствения им организъм. Плюс възпроизводство, сещате ли се? И какво - всички си докарват странични доходи. Не е задължително да са крадени. Такава е нормата, политически определена в България - с една заплата не може да живееш. Специално е под минимално необходимото ти ниво. Тъпо, но факт. Нито една партия не е дори обявила, че се бори за нещо друго.

"Ами за всеки българин, независимо от образованието"... до сега не съм чул някой да се е оплакал от парите които е дал на тенекеджия или фаянсаджия. Има обаче една разлика - тенекеджията и фаянсаджията са баласт за българското общество - те винаги могат да бъдат заменени с индиец, етипоец или таджикистанец. Научете се да живеете в глобалното общество. Вече не сме в соц-а. Ако днес младите хора не са стумулирани да стават лекари и дето казваш им се предлага по-малко от колкото дори да се хранят пълноценно, след 10 години последствията ще са катастрофални. Едно време не вярвахте, че ако съсипем българското образование, се обричаме на мизерия, но ето сега можем да преценим фактите. Унижихме учителите и преди 10 години и те напуснаха учлищата - резултатите днис - българските деца на последно място по интелект в целия ЕС (абсолютно официални данни, ако желаете ще цитирам). Искате днес да си направим същия експеримент с лекарите? Има ли смисъл, за мен резултатите са повече от ясни.

Така ще бъде/унижавани и тъпкани както по време на соца,така и до ден днешен/...Докато в тази ....държава хора с ниско образования получават няколкократно по-високи заплати/и то отдесетки години/ от хора,които са учили,специализирали и продължават да учат....Всеки от моите колеги се е ориентирал навън....МАЙНАТА ВИ !

Кои са тези дето работят за държавата и без образование вземат големите заплати,а?Миньори и колко останаха те,а?А колко плащат частниците си е тяхна работа,като искаш големи пари отивай в частните клиники,ама там вземат само кадърни нали?!КОлко умници като теб отидаха да докторуват в Италия и Германия,акак после се завърнаха непобедоностно,а колко останаха там оценени единици..то не е като да береш портокали всеки го може там се иска майсторлък,не е като да експериментираш над голтаците в България!Трябва да четеш да познаваш модерната медицинска техника и най-новите достижения на фармацията,не само да разчиташ на това дето си го учил в Института пардон Университета....

А при Тато как беше здравната ситема- последни ли бяхме,умираха ли хората като мухи ? Днес хората мълчат- значи тази здравна система им харесва...... Защо тогава е този вой ?

Ми така е. Всеки с образование или умения бяга навън. Няма да виси тука да работи без пари. Няма вече такива глупости като патриотизъм и "обичам родината си". Достатъчно неща е направила таз родина за да се отвратя от нея.

Значи патриотизма и родолюбието са глупости?!Не Родината ви е виновна а тези дето я управляват и които с глупоста си поставяте начело.......Който не му харесва да е българин да хвърля паспорта и се отказва от гражданството,ама не се отказвате,щото никой друг не ви ще и защото хубава лоша България със своето гражданство ви осигорява шанс дори навън!Всеки имигрирал трайно е предател и малодушен страхливец,тук не визирам хората които работят за да хранят семействата си в България,а тези надути хлапаци дето ги изучи "лошата"България без да плащат и лев за това и после отидоха да учат и работят за чуждите и вместо да си мълчат плюят срещу Родината си и тези дето им платиха с труда и данъците си образованието,дори някой от тези многознайковци оставиха родителите си тук да мезерстват,щото така било на запад всеки сам за себе си!Жалки плъхове сте вие ето това е то!

явно е в тази страна няма да може да живее , без здравеоопазване и без полизия - всичко е корумпирано до дупка ! сега вече мога да кая > кожто може да емигрира ! тук сте останат само зигани и зле образованите турзи и бедните балгари ! не сам ли прав? *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Българският лекар е поставен в положение, в което задължително трябва да си докарва пари освен заплатата за да живее. Държавата спешно трябва да направи нещо за да задържи лекарите в България. Може например да строи жилища за тях - така и така те със заплата не могат да си купят. Ако един специалист е вложил 10 години да учи, то той е назад със 120 000 лева за това, че не е работил през това време. Не се учудвайте, че този разход се компенсира. Каквито и обиди да изръсите като коментари по този пост, имайте предвид, че те се отнасят за сегашните лекари. Те са без значение, защото след 10 години ще са пенсионери. Мислете в перспектива, вижте статистиките. Младите хора завъшващи медицина не стават лекари заради подигравателно-унизителното заплащане.

Да си лекар е призвание, не печалбарство, както се случва сега!Не всеки може да бъде лекар!Да учиш нещо, което не те интересува, не те прави добър лекар!

Мила, Мила. Призванието е едно, отговорността към семейството - друго. Не разчитайте на това, че някой ще тъне в мизерия тъй щото да пази вашия живот и здраве. Едниствената причина в момента да има някакво, каквото и да е здравеопазване, е че има лекари уредили живота си по тошово време. Те сега са на 50-60+, а след 10 години ще са на 60-70+. И въобще забравете тази песен любовна за отдадеността към професията. Колкото и да си обичаш работата не може на 26 години да ти кажат, че трябва да работиш за без пари още 4, че да може на 30 да вземаш 500 лева заплата. Смешано е. Чистачката дето ни замита офисите взема повече!

Е да ама като намажеш "призвание" на филия и децата не го ядат:) Човек работи, за да изкарва пари, не за да бъде призван. Лекарите също работят, а не упражняват хоби.

В България също може да се живее добре стига управляващите (от която и да са партия) да спрат да крадат от народа си.