Всеки пети българин е плащал подкуп за здравна услуга наскоро

Страна ни заема второ място след Румъния в Глобален барометър на корупцията - ЕС на "Трансперънси Интернешънъл"

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"Избор на екип" брои ли се за корупция? Щото ако "да", всеки опрял до българско лечение е жертва на корупция...

Пак се започна с думата "подкуп"... Хората е плащат или доплащат, за да им се обърне внимание или за да ги приемат с предимство. Не се говори, че клиничните пътеки са недофинансирани и няма изчислена стойност за труд. Лекарите се чудят какви диагнози да измислят, за да може човек да бъде приет е лекуван за друго и в епикризите повечето неща са нагодени към пътеката. И в 90% се прави не по комерсиални причини, а за да може някой изобщо приет...

Според мен корупцията значително би намаляла ако се приеме "мълчаливото съгласие" от страна на институциите. Тоест ако ти трябва разрешние за нещо от държавата или услуга просто подаваш необходимите документи или там какквото трябва да се прави и приемаш че ти е разрешено освен ако изрично държавата в някакъв кратък срок не ти забрани. Тогава няма да търси "мой човек" и да му буташ пари за да постигнеш нещо. Що се отнася до така нарачените държавни поръчни....така както е направен закона в момента има две възможности ....или се открадват държавни пари и работата не е свършена или работата никога няма да започне. Там според мен трябва да се приеме факта че кайто печели изборите и е на власт ще има право да смени цялата държавна адманистриция ако иска и ще дава поръчката на когото прецени че ще му свъри най-добре работата. За сметка на това трябва да има институция която да следи дали това власта е взела на-доброто решение. На запад от Белград обикновенна това е съдебната система която в България направо няма такава. Уж тук има тривластие а реално само народното събрание и президента се избират пряко от народа. Още не мога да разбера защо прокурор, съдии и разни там съвети не се избират от народа? Е докато съдебната система не бъде контролирана по някакъв начин ние правосъдие няма да имаме. Свободата е хубаво нещо но ако няма поне малко страх от Бога то тогава се случва това което е в момента. Всеки си прави каквото си иска ...буквално. Има една сентенция за свободата...Свободата е осъзната необходимост от ограничения. Ето защо смятам че и малко страх е хубаво нещо защото поставя необходимите ограничения. ... в противен случай просто ства дивотия.

Повечето българи плащат по 26лв на месец здравна осигуровка. Питайте някой германец или американец колко плаща.

Че в щатите още ли имат обществено здравеопазване?! Там Обама се опита да ги направи хора, ама Тръмп не го ли отмени това?! Там ако нямаш застраховка мреш....

Плащаш % от заплатата, говедо. На високи заплати високи осигуровки.

Ама нека преди това да кажат какви доходи получават.. Явно нашите доктори искат да са с техните доходи и за това всеки си доплаща за нещо си при тях ама не им харесва да работят като тях..

на заглавието. Правилното е: Всеки българин е плащал поне по пет пъти за здравна "услуга"

У нас подкупи за здравни грижи се дават още от 1990 година. Е, и какво!? За 30 години някой нещо направи ли?!

Ако имаш в предвид преди новата ера - прав си. Ако искаш да изключиш времето на развитото социалистическо общество - ЛЪЖЕШ!!! Аз лично съм давал подкуп тогава. Нееднократно. И моите съседи, приятели и познати също. За по-младите да поясня, че се купува кутия шоколадови бонбони. Внимателно се разтваря целофана и се пъхат 5, 10, 20, а понякога и повече лева и отново се залепя с Кале. После се дава ПРЕД СВИДЕТЕЛИ на лекаря, който носи кутията в кабинета си, отваря я, прибира парите, а след това БЕЗ ДОРИ да си е взел бонбон я дава на медицинските сестри... Жалкото е, че хората, които го помним сме на привършване, а тези, дето приказвате каквото ви е удобно се увеличавате...

По-вярно ще е да се каже:"всеки пети болен не е дал подкуп за здравни услуги". Всеки, който му се наложи да лекува нещо по-сериозно от грип, черпи. А с ковида, вече и за грип черпи........

Такса Герб

Кацаров от кога пък почна и да списваш по сайтовете

Та това си е традиция, какво сега, да започнем да нарушаваме традицията ли?

нещо добро, скоето да се похвалим. Не!!! България не дупка, а яма, с зиключоъелно просто население. Хубавото е, че след 20 години няма да я има!!

Тия от здравната каса не бяха ли с автомобили и заплати с над 3000лв, крадени от парите за здраве? Онази бухча дето си беше писала 9000лв заплата не беше ли от тях?

Това не са подкупи, това е радефф-узунов такса.

Искаш да кажеш Боко-такса!!! Ама нищо де,случва се човек да сбърка....

Ако се направи статистика, колко българи са дали подкуп, за да започнат работа- тогава ще видите какво чудо ще е. Сигурно процентите ще бъдат над 90. В една община, от чистачката до кмета, всичко е вътре :).

Има ли корупция ,когато плащаш на учител да се погрижи за по-добрата подготовка на детето ти, щото и образованието е безплатно? Корупция има , когато ти се плаща да си затваряш очите, а когато ти плащат да си отваряш очите НЕ Е корупция, а стимул. Иначе щеше да има закона "Магнитски" и за много други.

В контекста на тази статистика е хубаво да се покаже и колко ъхъм българи никога не са пращали здравни осигуровки.

А в Конституцията ни пише, че здравеопазването е безплатно!?

Здравеопазването може и да е безплатно, но труда на медиците и лекарствата заедно с апаратурата НЕ СА.

Даааааа... Медиците и лекарствата са извън здравеопазването.

"Даааааа... Медиците и лекарствата са извън здравеопазването." С това уцели десятката! Нито сегашните медици, нито съвременните лекарства имат нещо общо със здравеопазването!

ПОВЕЧЕТО БЪЛГАРИ ПРИЕМАТ ДОПЛАЩАНЕТО КЪМ ЗДРАВНАТА КАСА В БОЛНИЦИТЕ ЗА КОРУПЦИЯ!!!! ХАЙДЕ ДА ВИДИМ КОЛКО ПАЦИЕНТИ СА ДАЛИ ЛИЧНО НА НЯКОЙ ЛЕКАР ПАРИ ПОД МАСАТА, НЕОФИЦИАЛНО, КОЕТО СИ Е КОРУПЦИЯ - И ПРОЦЕНТЪТ ЩЕ Е ДРУГ!

У нас от 2015 няма подкупи,а доплащане към плащането от здравната каса по ценоразписа на доктора.

Ценоразписът НЕ Е ЛИЧНО НА ДОКТОРА, А НА ЗДРАВНАТА КАСА!!!

Пример : поставяне на пломба 100 лева по ценоразписът на зъболекаря,а здравната каса плаща 29 лева

Това не може да е вярно, но щом ще се плюе по България, на никой не му пука.

И в Америка чакаш за доктор ако си богат си с предимство в западните страни е също.

така ли. Живял ли си на Запад, че говориш на изуст. Искаш ли да разминим контакти да ти кажа как е. Ти си поредния представител, на неграмотното българско общество с мнение по всичко и без ясна предства за нещата.

Американеца, скоро идвал ли си в България да си правиш червясалите зъби?

отдавна се борим с корупцията така.