ЦИК: На предстоящите избори няма да се гласува машинно

Централната избирателна комисия /ЦИК/ реши да спре състезателната процедура за доставка на машини за гласуване на предстоящите парламентарни избори на 26 март.

Обратно в новината

Коментари - ЦИК: На предстоящите избори няма да се гласува машинно | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

с каквото и да гласувате скъпи съОвчици се тая.... ще се стрижем до кокал както си знаем...

е, жалко, 'ко бяха внесли филипинските машини щяха да изберат дутерте ... сега по трудния и бавен начин трябва да подкупят достатъчно лумпени за да се избере Марешки ..

Проглушиха ни ушите с тези машини! Било важно да се дадат милионите лева, защото има голяма опасност от манипулиране на резултатите от изборите! Кои да ми обясни защо да гласувам и за кого, след като по презумция излиза, че всички кандидати са потенциални манипулатори и нечестни играчи! Как да вярвам на приказките им за полза роду? Имам усещането, че лудост витае около нас! Колкото народа се свива в черупката си, толкова повече самозваните политици се самозабравят в глупоста си! Повдига ми се от всички, нищо не гледам и не слушам и така се спасявям!

тези 13 милиона ако ги дадат за операции на дечица, за които все събираме стотинки в буркани, а едни говеда ги крадат, ще повярвам, че може и да станем някога нормална държава!

Проследявайки медийния шум се стига до извода, че единствената цел на такива "размишления" и "скандали" е да се предизвика интерес към гласуването изобщо, но независимо за кого. Защото във всеки случай ще е КОЙ. Както винаги досега...

Мафиотската ЦИК не е за честни избори ,искат комунистите да ги спечелят и след това ще има комисия Тамбуев 2 ,комунистите са добри във фалшификациите

ТОВА БЕШЕ ЯСНО ОТ ПЪРВОТО ИНТЕРВЮ НА МЕРАКЛИЯТА ГЕРДЖИКОВ.

СТЯГАЙТЕ се другарю Константинов,ПАК ще има ХЛЯБ за Вас!? И,ВНИМАВАЙТЕ в ПРОЦЕНТИТЕ,не подценявайте БЪЛГАРИТЕ,ТЕ са много НАБЛЮДАТЕЛНИ и все още БРОЯТ и СМЯТАТ!?

По закон е задължително, но няма да има! Труда е право- ама няма работа! Осигуряването е право, но е задължително! Човек има право на достойнство, но никой не е длъжен да го спазва! Гласуването е задължително, но ако не гласуваш няма проблеми! Това защо въобще се нарича държава?

Взе ми думите от устата- точно,ясно и до болка вярно и не е за смех.

това е положението, както казва един ром - исках да гласувам, ама нямах желание ..

Вдигнете един сайт с Oracle Database Cloud не можете да съберете 4 000 000 записа ли ? Едва ли българите в България са повече. Едно филтриране по валиден паспорт номер, егн и е готов. Какви хартии (бюлетини) какви показности, че милиони, че глупости - това може да стане за 35 000 лева + 80 часа работа на 3 ма човека. Толкова ли е сложно?! Какви са тези печатници - чували се разнасят ... всеки си има по 10 - 50 резервни с бюлетини за замяна... цирк!

Всеки вижда колко ти е акъла. Я обясни какво пречи на някой снабден със списък паспортни данни и ЕГН да гласува от твое име в 9:00 сутринта? Като видиш надпис "вече сте гласувал" какво ще направиш - ще изпаднеш в размисъл за наивността си може би. За анонимността на гласуването няма да повдигам дума - там ще си в пълно недоумение "за какво трябва". Не си ли се чудил защо са тия тъмни стаички, а не драскаш бюлетината пред комисията?

Нали се записва и IP-то ти. Как ще вкараш повече гласове дори и да си със списъка - се вижда от къде е гласувано като геолокаця!! Така, че списъка ти с паспортни номера и егн-та - не важи! Ако видиш - вече си гласувал ..., пускаш оплакване - пак електронно - щото с плик - може и да не стигне! Първият път може и да има проблеми, но вторият, третият ще стане много добре! Анонимност - няма как да има. То сега като има да не би някои от властващтите да взема на работа хора от други партий :)?! Електронното гласуване е бъдещето. Няма бягане.

машинете се вземат под наем и то от фирми на други държави,щом е под наем то е разбираемо че наема за месец и година не е еднакъв. цик не са очаквали че герб ще се откаже от премиерство всс да обяви че изборите с бюлетини ще се признаят за реални и че никави касирания няма да им. иначе ще се прахосат милиони за нови избори-РАЗУМ Е НУЖЕН

Съдът да се произнесе за предстоящо събитие! Да не го бъркаш с партийно обещание! Съдебният процес е състезание, а съдията в съда е като съдията на футблония мач.

Цялата работа е, че фирмата може да изпълни поръчката с десет дни след крайния срок. Този проблем е преодолим, просто Радев да определи нова дата за изборите с две седмици по-късно!

цик е извън закона може да върши каквото поиска пази боже..................

Каква ВЪНШНА намеса,след като машините НЯМАТ връзка с интернет.Пий си редовно хапчетата и не пиши глупости.

Винаги има някакъв вход към машината за гласуване, дали юсб или друг, който позволява една такава машина да се манипулира.

дори да има усб, айде сега ти обясни как точно някой ще се върже към него и ще почне да рови в софтуера, без никой от гласуващите и комисията да го забележат. така че реално човека е прав, единствения начин за манипулация е чрез външна безжична връзка, каквато тия машинки просто НЯМАТ.

Нали имат портове? През всеки енен порт може да се манипулира...

Защото там ЛЪЖАТА не е на пиедестал като ТУКА.

без машини изборите са незаконни

Това не е противозаконно? Прокуратурата спи ли?

Вместо да се занимават с машини за еднократна употреба, ЦИК, МВР и Прокуратурата да видят какво става в циганските гета. Там вече щъкат лъскави черни лимузини. Няма честни избори при купен вот!

Купуването и продаването на гласове. НО! Да купиш ЦИК никъде не е записано че е престъпление. ЗАКОНА ЗА МАШИННО ГЛАСУВАНЕ Е ГОТОВ

закона е готов 2014г защо сега се правят на изненадани.

без машини няма да гласувам

На кой му дреме, кво искаш да правиш. Нали може да не си разплитам чорапите?

няма да гласувам в незаконно поготвените избори

сега пък на Бойко Борисов, ще му е виновен Герджика, че на искат хората да гласуват за ГЕРБ. Аз не разбрах, кой е виновен за краха му на Президентските избори? Сигурно Цецка. Да не си помислите, че е самият Борисов. Той винаги не е виновен

най-голямата мъка на противниците на машинното гласуване е, едно че мъртвите души ще лъснат, друго, че няма как член на комисията да задраска втори хикс, и да направи бюлетината недействителна, ако не е пусната за правилната партия. отделно, че тъпия им електорат, дето гласува 15/15, трудно ще се оправи да гласува машинно.

Матряла най-добре се чувства, като си мисли, че го лъжеш! Дръж го на тъмно, да му е ясно!

Още в понеделник Радев да свиква консултативния съвет. Щом времето не стига за машинното гласуване, да ги отложат примерно с месец, никой няма за има против!

Върви сценария на "КОСТИНБРОД 2". Всичко се забулва във тайни и мъгли,за да не могат да се хванат дирите по купените вотове.

Най-после разумът победи поне в този казус. Такова животно- машинно гласуване, че и електронно няма никъде в ЕС и в цяла Европа.Пробаха тук-таме и сеотказаха, а електронно засега само има в Естония с 1.5 млн. гласоподаватели 25% от които руско малцинство. Обичаме да имитираме Запада но за това Не-защо? При машинно гласуване и тайната на вота езагубена и други хакерски номера в софтуеар. Прилича си с вземането на пръстови отпечатъци в болниците- същите причини. Власта не вярва на лични карти и паспорти, а всички отпечатъци заминават на разположение на МВР,следователи и ДАНС където се съхраняват за "техни" цели. В случая по пръстовият отпечатък ще издирват неудобните или други с криминално досие, отпечатъци върху пари кеш за подкуп и каквото въображението ти може да се представи. В ЕС също няма такива пръстови отпечатъци за медицинскоосигорителни цели.

откога франция и белгия, та ако щеш и холандия, не са в европа. за хакерски атаки викаш. и как точно се осъществява хакерска атака върху машина, до която НЯМАШ никакъв външен достъп. по водомера може би. а за отпечатъците направо преби коча с лопатата. от какъв зор им е на мвр да събират отпечатъци от болниците, като при ваденето на лични документи ти взимат отпечатъци. и викаш е лошо да се ползват отпечатъците, та да се ловят криминално проявени. ти да не си от тях, та те е страх. още повече, че в болниците не съхраняват самият отпечатък, а само цифров идентификатор, от който не можеш да получиш впоследствие отпечатък, за да го използваш. ама то освен дума, алфа тв и форума в дира, трябва и акъл

Добрият вълчо!много си заблуден или се правиш на трол.Къде в Европа вземат пръстови отпечатъци в болниците?Машините нямали интернет, но имат памет, а тази памет лесно се манипулира извън напр. от секц.комисии където все пак участват 7-8 човека от разл.партии.Протоколите кой,как и къде ги изготват от машглас, какво да гомворим за електронното гласуване? Примера с Франция и т.н. е спорадичен и единичен, мислиш ли че Оланд и Мари Пен ще гласуват машинно или 90% от избирателите. Естествено и логично е тези пръстови отпечатъци да се събират в една банка данни за Гореизброените, такива пръстотпечатъци са за криминално проявените и за полит.цели при необходимост. А закона за т.н. лични данни в Б-я се спазва само привидно,дори и сега всяка деловодителка или полицай може да ти иска ЕГН- това не ле полицейщина. В Англия дори нямат лични карти, а паспорти си вадят само при излизане в чужбина, дори и за ЕС- да не са по-прости по недемократични от нас, дори навремето имаше масови протести когато правит.на ГТ Блеър искаше да въведи ЛК. Накрая, у нас всички сме виновни до доказване на противното.

Наистина ти е малко акъла! Директно в главата ли те ваксинираха? Ваксините с обогатен живак ли бяха? Разумът, за който говориш, ЦИК няма право да го проявява, а може само да изпълнява разума на парламента и на съда!

Що българина много обича да коментира неща от които не разбира бе? Ти имаш ли представа изобщо от системата на болниците или просто праскаш по опорните точки от курнелката?

и нормални избори не могат да се организират и проведат.И за какво е това правителство,служебно да организира изборите.Те още от сега опорочиха изборите,един месец преди провеждането им.Хайде,бе протестъри,обикновенни граждани,столичаните,в градовете,вдигайте се на протест както в Румъния срещу погазване и нарушение на законността от ЦИК и правителството.

Не е ли по-добре да се внесат роботи и те да гласуват? Българският народ измира нормално по план, така и така изборите нищо не са променили четвърт век.

Предлагам да се закупят касови апарати за по 200 лв. И всички партии въведени като продукт с ценоразпис. Евтино и лесно.

мандата на служебното правителство.На 100% изборите ще бъдат касирани за неизпълнение на съдебното решение.Дали е удачно или неудачно машинното гласуване ЦИК не изпълнява съдебно решение.Ще има избори до дупка ...и скандали,скандали на високо държавно ниво.

В никоя НОРМАЛНА и НАПРЕДНАЛА държава не гласуват Машинно. само в Бантустана са мераклии, при това около 200 човека, не повече. ЗАЩО ЛИ?

Много ли са законите, приети с подобно мнозинство? За справка, това е конституционно мнозинство от над 83%!

Това е истината. Това, което аз съм написал. ти не знам, какво ми обяснаваш.

на прима виста - САЩ, Белгия, Франция, Бразилия. ако това не са нормални и напреднали държави, не знам кои тогава са.

Помисли за Франция. Само този държави ли са? Бразилия е в Брикс, тя е изостанала държава.

Причината от горе да искат машинно гласуване е за да им излизат по-евтино изборите. Защо да купуваш всеки глас по отделно като за 1/100 от парите можеш да купиш отговорниците за машините и те да настроят машините така, че да ти хвърлят повечето гласове.

Точно на тези избори трябва да има възможност за машинно гласуване във всяка секция, при това не само според изборния кодекс, а и съгласно влязло в сила съдебното решение. Така че аргументите за целесъобразността и ефективността от машинното гласуване щяха да са полезни по друго време и на друго място.

Поне за следващите избори се подгответе Овреме! А не, както сега, да се сетите в последния момент.

значи според цик и оня запек премиера, законите у нас имат пожелателен, а не задължителен. може би цик падат от марс, и не са наясно още от президентските избори, че ще има предсрожчни парламентарни. така че подготовката за машинно гласуване трябваше да почне още тогава, а не да се чака последният момент, и да се пита съда дали закона е задължителен за изпълнение. аи служебното правителство, докато беше заето с уволнения и назначаване на "правилните хора", забрави, че основната му задача е да подготви и проведе честни и ЗАКОННИ избори. само че това води до възможност за касиране на изборите, и провеждане на нови такива, което значи безмислено похарчени едни милиони, излизащи от нашия джоб. та въпроса ми е, що трябва аз да плащам, че някой, заигран в партиини игрички, не си е свършил работата.

ревеш яко а. Е няма да ви се получи измамата. Дори Областните управители-дилърите на гласове изхвърчаха с 200

сашеее, саше, ти ако си съгласен да плащаш по два пъти нещо, щото някой е решил да не си върши работата, други не сме съгласни. а и при гласуването с блюлетини, манипулацията е доста по лесна, ама то освен алфа тв, трябва и акъл

Не ставай заядлив!Ако има някой виновен,то това е ЦИК и го знаеш много добре!Освен това,твоите хора от РБ защо се сетиха за това след разпускане на парламента?

хубаво, цик са виновни, спор няма. ама си в грешка, РБ, не са мои хора по ред причини, най-важната е, че открито работят за бсп, а са се сетили не след разпускането на парламента, а след като видяха, че цик няма да изпълни законово изискване за изборите.

Шилo

Само че изборният закон не е отпреди 2 месеца, а отпреди 3 години. Защо 3 години не стигнага, за да се направи всичко както трябва? Защото просто не искат! А не искат, защото при машинно гласуване не могат да ви хвърлят гласа в кошчето. Масова практика при ръчното броене в секциите е да се слага втори кръст на "нежеланите" бюлетини и да се пишат невалидни. Има премного секции с над 80% невалидни бюлетини. Всички членове на ЦИК следва да бъдат дадени на прокуратурата за това, че не са изпълнили закона.

Останаха ли още наивници които си мислят, че като се гласува за тоя и оня се променя нещо освен заплатата му?! Много си прост Сашееее!!!

курвите на радан са в паника!

Вият на МЪРША. И не само Радановите

Тук поне някой искат машинно гласуване, а ХОЛАНДИЯ, която е най-бедната и изостанала държава в ЕС от НЕГРАМОТНОСТ минаха на РЪЧНО ГЛАСУВАНЕ. Щел некой си да им ХАКНе ИЗБОРИТЕ. Тия още си живеят в 18-ти век. А ние сме си добре

Лошото е , че такива няма да има. Мани го ТИКВУН кви ги дрънка

Най-напред пред аудитория Герджиков заяви, че когато "имало неизпълними условия, законът може да не се изпълнява".......ха-ха-ха, това е твърдение на човек, "професор" по право???

проф.Герджиков-в правото има така наречената клауза на променeните обстоятелства-clausula rebus sic stantibus-която обуславя такава възможност. Но да спориш с професор по право без да си юрист, си е чиста простотия...sorry....

абе що не се ...... в една нормална държава трябва да има закони а тук в тази държава управляващите си правят каквото искат !!- нека да напишат един закон _" властимащите винаги имат право " - така няма да се спори

"На предстоящите избори няма да се гласува МАШИННО" ... Ама то и "ЗАДЪЛЖИТЕЛНО" няма да се гласува - нали сме наясно? При оправията в тази наша държава нещата едно с друго не се срещат. Като искаш машинно гласуване, да си беше направил сметката за кога можеш да осигуриш всичко около него - не само машинарията, макар че и нея като я осигурихме, та никой не видя. Баба ми имаше една приказка - за хора, но не за пред хора, с извинение: "Е, е, е - вика - какво си се заканил, като гладен да сер..". Та и нашият случай ... А законовото "задължително" гласуване си е за смях на кокошките ... Я, бабо, я кажи го пак!

Когато някой наруши закон, какво следва - затвор. Говорителя на ЦИК още преди месец заяви че според тях машинното гласуване не е задължително и няма да го допуснат. За мен не е изненада това което се случва.

Шилo

Главният им аргумент е, че 2 месеца не стигали, Само че законът не е от 2 месеца, от 3 години е. Просто не искат машинно гласуване, неудобно им е.

ако е извършил инкриминирано деяние, изрично посочено в НК. Тук няма такова нещо....но като гледам,все професори юристи са се събрали тук. /прави ми впечатление, че юридическите въпроси като магнит привличат публиката:-)/

Всички възможни условия са в ход на изпълнение, за да се осигури "победа" на БСП......но пак ще ви излезе крива сметката!!! Това ще бъда 11-та поредна загуба на БСП на избори!!!!!

Няма как да е поредна, защото спечелиха президентските избори.

Ами можеше изборите вместо на 26 март да бъдат на 2 април. Държавата нямаше да пропадне от това. Отделен е въпросът, че след като машинното гласуване нямаше да е задължително, щеше да настъпи голям хаос при обработката на резултатите. Т.е. всичко щеше да си е както обикновено до сега.