Турция откри първия тунел под Босфора

Турският президент Абдулах Гюл и премиерът Реджеп Тайип Ердоган откриха официално железопътния тунел "Мармарай", свързващ европейския и азиатския континент под Босфора.

Обратно в новината

Коментари - Турция откри първия тунел под Босфора | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ех, как ще ги стигнем... Ние една магистрала строим десетилетия :(

Ако България и Турция направят държавно обединение, ще останем ли автоматично в Европейския съюз?

Ми няма лошо.Крайно време беше да се докажат,че са мръднали напред.Те японците направиха тунел под океана преди 30-40 год. и е над 50 км.Метрото в Питер минава под Нева поне от 70 год.Ламанша и той отдавна е с тунел.След като се натискат за икономическа сила няма лошо......

Прочетохте ли за византииската флотилия? Фактор на балканите винаги е била и винаги ще бъде Турция!

Я пък?????

Които не е ходил на море в Турция той не е видял разликите между нашето и тяхното обслужване , кухня и отношение към туристите . Там алкохолът макар и по-слабичък също е в изобилие но защо ли никои не е падал от терасите им ? нямам понятие .

Постиженията са неоспорими, жалко че има хорица като ИНФОРМАТОРА, който агонизира от злоба, завист и мъка. Турците винаги са изпреварвали времето, например те са построили първата ж.п. линия в България, Русе - Варна.

Огромното ми учудване на тази новина е не уникалността и полезността на този проект, а това, че нашите много умни медии за малко спряха сълзливите мелодраматични репортажи за циганското ангелче. Защо така, бе, толкова ни беше интересно?

До като всичко живо в България краде и стигнаха до паметника на Левски,Турция се утвърждава като световна икономическа сила. И си спомням историчарите като Георги Марков ни втълпяваха че "лошите" турци са били много изостанали.

Харесва ми!

Действително за много кратко време в Турция са осъществени уникални проекти, освен трансконтиненталните мостове и тунели, свръхскоростните влакове, огромните хидротехнически съоражения и напоителни системи, превръщането на Истанбул във финансов мегаполис на региона продължава строителството на 3-ти мост над Босфора, прокопава се втори паралелен Босфор, строят се 2 АЕЦ, изгражда се най голямото летище в света и т.н. Евалла!

Нова, млада република, с най младо население в региона, развиваща се стремглаво и отдавна надминала съседките си по всички направления, предизвикваща злоба, завист в околните затънали в непосилни дългове и ударени жестоко от демографската катастрофа гаснещи страни.....

всичко во коментара е о.к. само дето термина " република" би трябвало да се свързва с "демокрация" , каквато в турция никога не е имало! това не е зле и означава, че на балканите неможе да вирее демокрацията. народите /най-вече нашия/ са просперирали само при монархическо управление-при него има здрава ръка и крадат много по-малко хора!

Журналистите пак предават като развален телефон... Това метро за да мине 14 км за 4 мин. трябва да се движи с 210 км / ч. Ако в тунела се движи с такава скорост нещо не мога да си представя въздуха в тунела къде ще отиде... :) Дано наистина да има тунел :)), ама нищо, живи и здрави да са журналистите и те са хора и те душа носят :))

Това не е тунел на метрото, а железопътен тунел, в който ще се движат високоскоростни влакове, способни да развиват до 300 км/ч!

300 км. в тунел???? Не бе 700 км ще бъдат... също така тунелът прави кафе,пере дрехи и праща совалки в космоса.....

добре строят.А НИЕ ЕДИН ТУНЕЛ ПОД ШИПКА НЕ МОЖЕМ.АМА НАЛИ ТРЯБВА ДА ХРАНИМ МЪРЗЕЛИВИТЕ МАНГАЛИ?ЗАЕМИ,ЗАЕМИ,МИЛИАРДИ,МИЛИАРДИ....А НАСРЕЩА САМО ЕДНИ НЕНАСИТНИ УСТИ И НИЩО ДРУГО.

Много точно казано - ненаситни устни на управляващите ни вече 24 години

Виждам,че има доста форумци,самоопределящи се за турци,па макар и със закъснение да ги поздравя с днешния празник на Републиката-да им е честита 90-та годишнина...

Още един удобен път Турция да се върне в Азия а ние да си вземем земите до Босфора както си е по договор!

Да им пратим нашите мутри да им застроят черноморието, че и Мраморно море! Да им ликвидираме земеделието. Да ги научим, че ку.ва е най-достойното занимание за една жена. Защо бе джанъм? (християнин съм)

От Айвалък до Измир всичко е застроено, повече от нс, пич!Чак към Фетие може да се види малко природа.

ves

Дано БДЖ най после да удари кьоравото покрай трансграничните товари.

ves

,,Я не сакам да съм добре,я сакам на вуте да му е зле,,.Те това е българската злоба.Аз нищо не правя за да съм добре,но злобея и срещу другите.

Дано има полза за развитието и на нашата икономика.

Страхотно.Като инженер оценявам постижението на Турция.Също така им пожелавам да строят повече такива сложни съоръжения,вместо да си дават парите за джамии в България и такива долнопробни агенти като Доган и дебелаците от ДПС.

Не е постижение на Турция, а на японската фирма. Турците там са с кирките и лопатите.

Защо си мисля, че 100% от инвеститорския контрол са го правили турци?

Можеха да го кръстят "Република" щом го откриват днес..

TURKISH AIRLINES is named the Best Airline in Europe at the 2012 World Airline Awards held at Farnborough Air Show

Личи си,че не ги ползваш...Въздух под налягане-да не споменавам факти от първа ръка на работещи в компанията мои познати.Възхищавам се на по детски чистата любов,която се изпитва към всичко святотурско,но нищо не е такова каквото се опитва да бъде внушено.уви....

шефче

Не съм летял с тях, но Туркиш еърлайнс летят от Истанбул ДИРЕКТНО по целият свят!!!

не гледажте т., гледажте бг. при нас има мързелив завистлив и вече за ялост прост народ, кожто дрънка само глупости. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Истината е че докато ние бяхме дупе и гащи с Русия(СССР), те бяха така със САЩ. Надявам се, че на всички е ясно че е по-добре да имаш богат и интелигентен шеф, отколкото тъп, беден и ограничен. Турция доказва моите думи. На всички русофили, поздрав за майка им!

Сега като сме дупе и гащи със САЩ и какво? Разликата е не, че ние сме били със СССР, а те със САЩ. Те са били със себе си, каквото са правили е било в интерес на Турция, а не на някой си батко.

Като си помисля, че Хаити са дупе и гащи с ди Юнайтед стеитс. Слава богу, че сме били със Съюза.

Турция-държавата богата-хората бедни. Армия, Икономика, по голяма минимална заплата от колкото в БГ- но хората си остават бедни. Който е ходил знае-циганията е навсякъде...

Доста пъти съм ходил. Авто къщи за коли втора употреба не съм видял. А всички карат коли на по-малко от 10 години. Имат по-добри доходи от нашите. Месото и алкохола (без бирата) и горивата са страшно скъпи. Останалите храни, дрехи и обувки са на нашите цени или по-евтини.

Не е вярно, че са по-зле и че мин. заплата е колкото нашата. Бях преди месец на гости там и установих, че в някои отношения са по-добре и по-напред от нас. Техните междуградски пътища са като нашите нови магистрали. Продължават яко да работят по тях. Блоковете им са хубави, няма цигания като нашите. Минималната заплата, която ти дават като започваш работа е 600-700 турски лири, което е към 500 лв. Вярно е, че алкохолът е много скъп, но това е политика на правителството да се намали алкохолизма, понеже там ставали много катастрофи с пияни и съответно много жертви. Изкоренили са корупцията при катаджиите. Такива паркове и културни центрове имат, за които можем само да мечтаем. Пазарувахме няколко пъти в супермаркетите им, цените са същите, че и по-ниски, с изключение на алкохола.

Ердоган може да е всякакъв, но при неговото управление Турция бележи голям икономически възход! При криза в цял свят, Турция бележи 7-8% растеж на година!!! Въобще турците, като нация са на светлинни години пред нас, "ЕВРОПЕЙЦИТЕ"!

ДА, така е била и Германия при Хитлер...

Сега трябва да следим внимателно КОЙ ЩЕ КУПИ товарни превози на БДЖ /народни такива/ за стотинки!Затова БКП/ДПС спретнаха превратчето с бюлетините и се настаниха удобно във власта!Вземат заеми ..раздават постове...приемат бежанци /друга вяра и народност/....да изброявам ли още ....НДСВ малкото Ники продаде ПЪТНИЧЕСКИТЕ ВАГОНИ който бяха годни и остави СТАРИТЕ...

Да, това им го подсказах на тъпаците, но един фасулковец, на всяка манджа меродия - плям, плямя,...

ЗНАЕШ ЛИ кой е Иречек маскара такава....е баклата е баш ФАСУЛ.

Кой беше тоз Бг Политик, готов да се съюзи с Турския Султан срещу мужишкия цар ?

Е,ти трябва да знаеш...набори сте бе чичко......

Икономическото лице на Турция е впечатляващо, но то е само едно от лицата на тази евро - азиатска държава. Това не бива да се забравя както от апологетите и, така и от отрицателите и.

Само ще допълня..Икономическото лице на Турция е впечатляващо в сравнение с миналото и. Как 50 и кусор години не направиха нищо?! Ни поне си имахме комунизъм а те? После не забравая че е по лесно от 10 лева доход да увеличиш на 20 лева и да регистрираш 100% разтеш отколкото от 5000 да дигнеж на 10000. Турция излиза от дъното и всеки метър ти се струва много. номера е то много да станеш още пове4е.

деер

Работят хората, а не крадат евро пари.... обаче, покрай Либия,Египет и Сирия се напълниха с всякаква сган, но строят и си разширяват бизнеса и не се оплакват от Китай. .... А ни е се кланим и подгъзваме на всеки чужденец, за вила в чужбина - едните в Гърция, а другите в Швейцария или Франция....

Крайно време е булгаристанският санджак да стане част от могъща и просперираща република Турция.

просперираща? Айде бе, Турция е Китай на Европа. Всичко им е краднато от Германия. С ниските цени на труда подбиват цените.

пак оправдание че сме некадърни и зависливи а мразим и предприемчивите в БГ

Веднага!!! Убеден сам че всички в бг искат локум, вазелин, джамии, ердоган и тунел под реката :)

"Могъщата" ти Турция щеше да бъде направена на нищо без Кемал Ататюрк, който (хайде да напомним) е БЪЛГАРИН - с мохамеданско вероизповедание, родом от Албания. Така че си заври изявлението там де слънце не те огрява и продължавай да се "радваш" на себеподобните си във манафския "рай". Радвайте се на успеха си - докато го има. Защото всички знаем кой ви стои зад задниците :) и какво ще стане като се (го) дръпне рязко. А (съдейки по фактите - например 1929г. - кризата) - има такива навици.

Българин пък се писал турчин и основал Турска република...оти така бе Бай Ганя...ама прости хора има....

Умниците от БТВ го обявиха като тунел свързващ за ПЪРВИ ПЪТ два континента. Като слепци от създаването си те не знаят за транссибирската жп линия. Цитирам Гугъл: Транссибирската железопътна линия навърши 120 години. На 13 юни 1891 година руският император Александър III подписва указ за началото на строителството на Великия сибирски път. Към 1916 тя съединява Европа и Азия, Централна Русия и Далечния изток. Дължината на магистралата е около 10 хиляди километра, като по този показател тя няма равна на себе си в света. Добавете и БАМ. Блажени са невежествата!

Пожелавам ти като решиш да преминеш босфора да ползваш транссибирската жп линия :)

Тунел, човече, не магистрала,жп линия или въжен мост.

Първо има един спор дали Европа и Азия са два континента или континента е един - Евразия. А тунел свързващ два континента, при това без никакви спорове дали става дума за отделни континенти има под Суецкия канал. Свързва Азия (или Евразия ако мислите по-мащабно) с Африка.

123

голяма омраза ами вие хубаво като отидете на почивка в туркеъ *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Много ни е хубаво! Само дето повечето ходят на нащо и в гръцко. Не познавам такива дето са ходили в тюркеито, но сигорно има...то и хора дето ходат в сибир има...ама какво от това.

Точно покрай Босфора от юг на север минава големия континентален разлом между европейската и азиатска плочи!В едно предаване на ББС се очаква при земетресение Истанбул да понесе огромни щети!Не го пожелавам но това са фактите!Риск губи риск печели!Всичко си им цена особено при грандоманите!

Не е хубаво да се завижда...дори и на неприятеля. Направили тунел японците, турците им платили и чиста работа. По добре за тунел да дават пари отколкото за още танкове.

Не завиждам!Просто да хвъря 3млрд. за 14 км.тунел в сеизмична зона когато може да се направи втори мост!Благодаря!Турска му работа!Ердоган иска да прави и втори Босфор!Да прави!До нивото на Кольо Фичето няма да стигнат!

Е, браво! Колкото и да не ги обичаме аз се радвам на това което са направили. За разлика от преди когато само са знаели да убиват и плячкосват. Тоя тунел е единственото нещо което са построили от 13ти век насам.

Да, прав си! Още помня как в началото на 13 век пушехме цигари на строежа на летищата, мостовете и т.н. Браво изключителна наблюдателност.

Е, ти пък много къса памет имаш :) Аз пък помня как си строяхме градовете между 7-12 век а пак турците още живеят в градовете дет са "намерили".

Докато ние се дъвчим един друг, затваряме си ядрените централи, индустриалните си производства, разпродаваме националните превозвачи за цената на един апартамент. Турците действат.. построиха си тунел, строят си ядрени централи.. произвеждат F 16... Какво да се прави това са особенности на българската националност..- мразим да мислим и обичам да мразим .. когото ми кажат да мразим..!

Голяма работа е Турция. Строи, работи, увеличава се на население. Някакави си ми ти модерни идиотчета решиха да протестират. Не става, да си ходят в Европа да си плямпат тъпи приказки за демокрация и човешки, т.е. на извратените типове, права. В Турция се работи по стария изпитан начин, работа до скъсване, жените да стоят в къщи и да раждат деца. Всичко останало е празни приказки. А не като у нас стачкуващи т.н. студенти.

Бате ти да не си посетил м..нафска баня в Истанбул а? Или просто турското Посолство увеличи щата??? Тия приказки за жените на мама бате,на мама......

Абе аз може и да не съм бил в м-фскака баня, ама лошо ли е това. Турците и на жени и на мъже налитат и са добре. А вие българските мъже не поглеждате жените си, държите се за полите на маминките си.

на туркофила, майка му си търси снаха :-) че синът й от онаниране вече е хванал мазоли :D

Евала! Истински анадолски пич :)

Турците напредват сериозно. И какво като ние сме се освободили от Турция?! Освободили ли сме се, заробили ли сме се, не знам?!

Турците строят яко и не си играят. За разлика от всички техни комшии (да не ги изброявам). Турската икономика е 17 по големина в света. За тези, които се интересуват: Стратфор имат видео за амбициозните инфраструктурни проекти на Турция. Видеото е от 16 Май тази година и се казва "Turkey's Ambitious Infrastructure Projects". Има и транскрипт.

Търси информация за въжения мост Рио-Антирио до град Патра,Пелопоннес-Гърция!! Сравни двете конструкции като инженерна мисъл,трудност,оригиналност и изпълнение... Когато този тунел се обяви от Нешънъл Географик за най доброто постижение в света между подобните(както мостът)и се направи час и половина предаване за него,можеш да пишеш такива коментари. А и когато в България се построил Аспаруховия мост и мостовете на магистралата за Варна,ония са се чудили какви извънземни са ги правили. Също е от значение че когато правиш нещо Велико(като този тунел)и най голямата част от твоята държава се намира в камената ера(като Анадола)е просто смешно........... Така че комшиите на турците не ги мисли,а отиди в Анадола да ги научиш да пишат.....

Е да де, ама турците строят. И икономиката им се развива. А пък техните комшии нямат пари да се обръснат :)))

Само дето моста Боазичи е построен 1973 г. а Аспаруховия 1976 г. . Така ,че леко с извънземните.

хората се развиват ,а ние само назад вървиме..

БРАВО НА ТУРЦИТЕ! Не виждам какво им се дразнят хейтърите от форума.Просто хората са трудолюбиви, управляващите им имат идея калво правят и затова Турция ще бъде една от най-големите икономики на 21 век!

Ние па че бъдеме Швейцарията на 21 век :)

Извинявай,но твоите приказки вървяха в едно друго време на социализма.Да ти припомня,че в момента управляват БСП с ТУРЦИТЕ(ДПС),така че ако идват турски танкове,то е да защитят в протурското правителство вмомента

Десницата в лицето на ГЕРБ и на ДС въвежда в страната правилата на тероризма. Окупация и поведение на брутални простаци в залите на ВУЗ говори за това, че десницата загуби доверието на народа, търпението си и чувството за мярка. Появиха се сведения по различни канали, че нощем към българската граница се движат колони тежка техника на турската армия. Целта е окупиране на страната в течение на 24 часа с цел уж запазване спокойствието и сигурността на онези, които се имат за турци. Затова се е избързало с откриването на тунела, свързващ Азия с Европа. Очаква се нов кипърски вариант на българската територия.

yyyyy......oooo....aaaaa.....прост, прост та галфон. Кажи кога ке додат тия танкове...ама прости хора..

Евалла!

ВИНАГИ КОГАТО ПОСТРОИШ НЕЩО КОЕТО ИЗДЪРЖА НА 9 - ПО РИХТЕР, УДРЯ НЯКОЕ ОТ 10 - ПО РИХТЕР .... просто сеизмичната зона на истанбул е кофти

Е, сега я втасахме....бежанците ще идват като със самолет - от Истанбул, бум - стоварват се право на границата!

ВРЕМЕ Е ДА ОКУПИРАМЕ ТИУНЕЛА-----АТАКА ......

е па ние ше праим заграждения на границата...всеки с проблемите си...ха-ха

Ами да - катурнахте бат Бойко, сега няма кой и едно паве да тури на пътя. Ай сия се кефете на тоя с нежното име Цветлинчо.

Всъщност точно след като падна Баце изведнъж се намериха пари за общинските пътища. И то при кмет от ГЕРБ.

Преминаването през тунела под Босфора 15 дена ще бъде безплатно за да могат бежанците своевременно да се доберат до България докато не е настъпила зимата.

А след подписано споразумение между двете МнВр,вазелинът в България ще се раздава безплатно през тия 15 дена. За да може JAZZ да обслужи качествено бежанците..........

там за три милиарда евро 14 километра тунел а у нас край белене пак за толкова нищо че и милиард з а неустойкка искат

Че как са успели без ЕС ?

Точно, защото не са в ЕС? :) Която държава се е набутала вътре при големите хубаво не е видяла.