САЩ размениха 5-има талибани за единствения си пленен войник

Единственият пленен от талибаните американски войник бе освободен след близо 5 г. в замяна на петима талибани от затвора Гуантанамо в Куба.

Обратно в новината

Коментари - САЩ размениха 5-има талибани за единствения си пленен войник | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

За някакъв си войник. И в Сърбия преди година си спасяваха пилота на сваления стелт. И много, много други примери... Друго си е Русията! Имат си материал и въобще не ги е грижа за някакви си въшльовци. От 5 млн., пленени през ВСВ едва половин милион са оцелели. И то най-вече защото не са успели да ги върнат в СССР. Ама кой да се учи от гениалния Жуков? ("Жените още ще народят!")

американската сbдебна система е наи-добрата, която money can buy!

Очевидно 0бонго много го е закъсал щом се наложи да освобождава някакъв си дезертьор. Също както "ликвидира" Осама бин Ладен преди 3 години. А дирника лъжат, че републиканците одобрявали размяната на сержанта с 5 талибани от Гитмо. Точно обратното е. Впрочем, в момента има един бивш американски сержант задържан в Мексико, Андрю Тамориси (Andrew Tahmooressi). Та, 0бонго да вземе да го размени за 5-6 милиона нелегални мексиканци от щатите :)))

Уж не преговаряли с терористи. Може пак да последва бум на отвличания. Такова действие, е стимулиращо за такива. А че Гуантанамо Бей е извън всякакви закони, е ясно. Можеха да ги съдят някъде, дори и в международен съд. Дори официално Гуантанамо Бей се води лагер за политически затворници.

"Не преговаряме с терористи" е приказка за балъци.

А кога ще видим цялата престъпна,рубладжийска путашка шайка в Гуантанамо,на ПУТя Москалски както следва- 1.сектор делта-бесеПУТаците на Сергуня! 2.сектор игуана -каПУТите на Дудука! 3.сектор Екс Рей-ПУТакистите на Долен!

Хохохохо отдавна не се бе появявал бесна платена стелке. Избърши си лигите не се дръж като животно.

Аз

Нищо чудно и да ги видиш скоро в Гуантанамо. На курорт. На кубински курорт в Гуантанамо. Ром, салса, запотени мургави кубинки... Защото любимия ти Путя за подобни простъпки на аборигените, каквито вършат говедарите в Украйна, не прощава, а наказва. И няма съмнение, че скоро Гуантанамо се връща в Куба, където му е мястото, а базата става база на Карибския флот на РФ.

Прави впечатление че днес нещо липсват платените защитници на демокрацията в сайта......Къде ли са се изпокрили, или имат почивен ден днес? ИЛИ са спряли Хамериканците да им плащат центовете хахахахаха:))))))))))))

Мани ги тия балъци,Русия и Китай нали сринаха долара

Не ми е приятно да напиша това, но - фактите са си факти: 1. За повечето от бойните му другари този човек не е бил пленен, а е дезертирал. 2. Според изявление (неофициално) на талибаните "той ни беше скъп гост, почти пет години". 3. Няма друг случай, талибаните да държат "дребна риба" като него жив 5 години - имало е и след това случаи на заловени американски военни в Афганистан. Съдбата на всички е трагична. 4. Настръхва ми косата само като си помисля, колко хора са загинали за да бъдат заловени тези, които сега освободиха и колко още ще умрат заради тях. Не само американци, а и афганистанци. 5. Вчера се случи нещо, невиждано досега - на поляна до Белия дом, пред катедрата с емблемата на президента на САЩ застана бащата на този сержант - той изглежда по-набожен от имамите дето иг съдиха в Пазарджик и аз за първи път чух от катедрата на президента на САЩ думите, че Аллах е най-велик и т.н. При това произнесени с пащу акцент (вярвайте ми - познавам ги, бил са там)... Който иска да го види сам - да търси с гулето: Обама мина от атака в защита free

Бе хора вие аккво искате?! Да дигнат ената на хероина и кокаина в БГ ли? Те американците се борят за свободен демократичен достъп на наркотиците до всички хора в целия свят..без значение мъже, жени или деца!!! А вие тука негодувате! Ебаси неблагодарниците!!! Да живее Фашиамериканската демокрация!!!

Истината е че янките са боклуци, да мрат в кофите ............Колкото повече заминат толквоа по малко убйсци ще останат на този свят, да насаждат псевдодемокрация по света!!!!!

Леко крайно изказване, но съм съгласен, аман от тия говняни торби американците. Що не отидат да спасяват момичетата в Судан а ходят в Ирак и Афганистан. Да не би случайнод а е заради нефта и хероина аааааааааААААА?????!!!!!!

Бъркаш. Вече са в Судан - изпратиха хора и разузнавателна техника още преди 2 седмици. Един от лидерите в Южен Судан заяви преди месец: При нас всичко си беше наред. Горе-долу се оправяхме. Но имахме нещастието да открият петрол в Судан...

дИмУкрация в действие! Кадафито по-добре ги усмиряваше! Най-малко седем души са загинали при сражения в Бенгази 2 Юни 2014 10:49 Агенция "Фокус" Най-малко седем души са загинали при сражения в Бенгази. Шестима войници и един цивилен гражданин са загинали днес в либийския град Бенгази при сражения между ислямистки групи и ръководените от генерал Халифа Хафтар въоръжени сили, предаде AFP. Ислямистки групи са атакували база на елитните сили, които са лоялни на генерал Хафтар. Според служителите на две болници в града загиналите са седем души, а около 11 души са ранени. Генерал Хафтар и неговите сили провеждат офанзива срещу джихадистите в Източна Либия.

Няма по големи Копелета от американците.

Обичам те, Боу. Не бързай, възстанови се. Няма нужда да се бърза. Животът е пред теб, -"Ще се възстановиш маминото, и отново ще те изпратят да избиваш лоши хора,които не искат доброволно да ни дарят петрол,наркотици,газ,злато,полигони,военни бази и евтини пазачи на демокрадЦията ни.На мама скъпото главорезче!Ела мама да те цуне!

Едно младо интелигентно момче е по ценно от пет въшливи гаджала:)

"Гаджалите" са по-млади от него, в по-големият процент! Явно са и по-умни щом са го хванали! Ако е бил интелигентен нямаше да го пратят на бойното поле! Щеше да командва от контролният пункт най-малко! Бил е просто пушечно месо!

Интелигентните момчета не са войници, още повече в армията на САЩ.

Шепа овчари изритаха САЩ от Ирак и Афганистан.

Добре е ,че са освободили сержанта,хуманен акт,но все пак искам да попитам защо САЩ държат затворниците в Гуантанамо!И защо не връщат тази територия на Куба,след като нямат нито законно/според международните закони/,нито каквото и да е друго право да я държат/окупират/!

Тук явно има пак некво шоу. Пет години никой тоя не го е търсил за нищо и сега хоп освободен срещу петима талибани. Само не разбрах кой е номера за смс-и.

Нали не преговаряха с терористи ?

САЩ и международно право? Такова животно нема.

Какви са тия коментари бе хора?? Независимо от политика и война-човекът е просто един войник!! Пет години при тези животни-талибаните-не са малко... Дано му потръгне от към късмет и щастие,и забрави преживяното... По въпроса дали "се разговаря с терористи или не"-ако на негово място е ваш близък,не мисля,че ще бъде такава вашата позиция... И относно намаляването на производството на наркотиците по времето на талибаните(за което някои от форумците пишат)-да-това е така!!Цялото производство мина в ръцете на талибаните и го намалиха,за да се качи цената на продукцията.... Не трябва да се радваме на нещастието на един народ или индивид,само и само защото не сме съгласни с управляващите му!! Всички сме хора!!!!

Съгласен съм за човещината, но това са двойните стандарти. От някоко дни да сте чували и чели нещо какво става в югоисточна Украйна? А стават достаъчно обезпокоителни работи, и то от режима в Киев

Разбира се че знам какво правят нацистките гниди в Украйна на чело с боклуците Яценюк и Турчинов!!Всеки ден ги ругая по форумите тези отпадъци....Както и говедата които се крият зад тях!!И-също така-пиша за двоен стандарт.... Така че,ако искам да съм честен със себе си-не трябва да постъпвам и аз като тези срещу които ругая...

В щатите няма наборна служба! Този младеж е отишъл там по свое желание! Това са рисковете на професията! И моя син да е при талибаните и на мен няма да ми е хубаво, но избора си е избор!

Този човек отиде там-защото САЩ не са Раят когото искат да ни убедят че е -и нямал какво да яде....Така,че стана войник-и ако не отиде там,чака го участ която не еза завист!!Да оставим на стра на,че в САЩ ,СМИ толкова успешно лъжат гражданите(и при нас на Балканския Полуостров-същият процес тече)че наистина смятат,че се борят за родината си.....

Оки човек,...никой не спори с теб прави си. Или поне аз не споря с теб.. Но тук идва въпроса ЗА КАКЪВ ЧЕП ГО ТЪРСЯТ ЯНКИТЕ В АФГАНИСТАН?!!!! Кой ги е канил там, да не би по покана на фганистанския народ да са там? Или те сами се натресоха там трепейки всеки които не ги посреща с хляб и сол? Всички знаеме защо шибаните янки са там...Контролираха ли Афганистан щяха да имат база или плацдарм непосредствено до Русия с летища инфраструктура и т.н Отделно и че янките още от Виетнам обичат да пройзвеждат и търгуват с наркотици. ЦРУ как си изкарва паричките а? Така че ДА СИ БЕ КРОТКО МИРНО СЕДЯЛО, НЕ БИ ЧУДО ВИДЯЛО!!!!

Това което ми пишеш,и аз го пиша всеки ден... Но-за да ми разбереш мисълта,обърни внимание на последните две изречения от моя първоначален коментар-както и отговорите към коментарите на другите форумци над теб-които репликирам.....

Този главорез е най-обикновен наемник/каквато им е цялата армия за охрана на маковите и нефтени полета и пътища/ и трябва да е щастлив,че е жив.В подобни държави чужд наемник се убива веднага.А наркотиците кой ги поръчва,а?ДемокраДциите около Атлантическия май,а?

Единственото на което не си прав е,че "всеки"е главорез ако е американски войник... Виж коментарите над твоя.......

Аз

Освобождават го, защото му предстои да се омъжи... А за опиумния барон нещо ни послъгват. Докато бяха на власт, талибаните унищожиха производството на опиум съвсем - така изискват Коранът и шериатът. То се възроди с пристигането на американците и за времето на управлението им всяка година беше рекордна. Именно наркобизнесът е един от най-сериозните източници на доходи за ЦРУ и за финансиране на войните на САЩ.

Те американците затова влязоха в Афганистан, защото талибаните им развалиха бизнеса, но сега процъфтява. Послелдните 3-4 години са рекордни в производството на опиум.

Спират производството на цигари в целия свят и легализират продажба та на наркотици.Това означава и много катастрифи по магистралите в целият свят.Когато пушиш и шофираш вероятноста да катастрофираш е по- малка отколкото под въздействието на наркотик.Пресметнато е много добре.производството на нови коли,застраховки и т. н.

Като го гледам тоя на снимката май не му е било зле при талибаните отнасяли са се с него като с истинска дама...

няма опасност да забременее, те го правят само за удоволствие ;))

Единия бил "главния опиумен барон ..." Ще кажа само (на незапознатите), че при управлението на талибаните производството на опиум беше намаляло с пъти! Защото те забраняваха отглеждането на наркотици. Същото производство беше възобновено след намесата на САЩ и поставянето на американски марионетки за управляващи в Афганистан. Изводите си правете сами.

Извода е ясен....Повече опиумни барони....по добре:)

По този начин янките насърчават талибаните да не режат главите на тъпите хамериканци а да ги разменят за свои хора. бартера муе майката една консерва свинско варено за четри фанатични бойци на Алах........ Доста изпаднаха янките, а какво стана с терористи не преговаряме.......... мухахааххаах

Това е капитулация за САЩ!Преговори с терористи!!!

Това не са преговори с терористи, става дума за размяна на пленници правете разлика. Смятате че е по-правилно да изоставят войника в ръцете на врага ли, във всички войни е имало размяна на военнопленници-има международни конвенции по тези въпроси. Браво на американците, че са се съгласили да платят такава цена за един войник (човек). Това е послание към останалите войници, че тяхната държава не ги е изоставила, цени живота им и е готова на крайни постъпки за да ги спаси, послание е и към самия народ. Колкото и да ги плюете американците, България има от какво да се поучи.

чЕкай,чЕкай малко! Тези "принципните" демократизатори-миротворци нали не преговаряха с "терористи"? Каква стана тя?

Ама нали Янките не преговаряха с терористи??? Какво се промени?

Според мен сащ винаги са представяни като световния злодей, в случая мисля че това което преследват е политически ход, за мен няма съмнение че толкова опасни хора ще активизират своята терористична дейсност в това отношение въпреки че в момента са освободени в бъдеще това ще оправдае политиката на САЩ по преследването и задържането им, възможно е също така да са успели да вербуват някой от тях докато са били в Гуантанамо, тогава освобождаването им би имало също стратегичеса цел и последно по-малко вероятно е да са ги освободили след като са лежали 10г или повече за тероризъм, защото присъдите в САЩ по повече от едно обвинение могат надхврълят средната просължителност на живота в пъти.

До коментиращите, дето си мислят, че всичко е адски лесно в живота... тия петимата, да не мислите, че ще се върнат на старите си позиции? Може би сега има други на техните места, дето не са толкова готови да отспят крачка назад, а? Троянски коне? Изнудване, индоктриниране, ала бала... Направо виждам, как ще ги сложат на върха всичките тези. Най-вероятно, вече са там и само тях са чакали ;)

След 5 години в Гуантанамо, американците е пускат талибани а зверове мога да ти кажа ... допи и да не си бил терорист преди това - след 5 години затвор се вече закоравял такъв !

Ами те затова в КАтар ги пращат, а не в Афганистан. Щото да имат време да си изтеглят войниците от Афганистан, че тези петимата за зажадняли за мъст след 5 години издевателства.

Не мога да повярвам, размяна на военнопленници между САЩ и Афганистан. Така трябва, след капитулацията на САЩ от Афганистан да си разменят военнопленниците и по живо по здраво кой откъде е. Афганистанците не желаят да са под Руски или САЩ ботуш, от векове никой не успял да ги пороби. Изобщо не обичам Афганистанците, ислямски фундаментализъм,обаче тяхна страна си е, ако са решили да си живеят по законна на шириата да заповядат, в крайна сметка не желаят трети пол и Вурстове, тяхно право е. Да добавя че има десетки подобни ислямски страни, който даже са приятели със САЩ.

Хамбургерите не сключват сделки ей така, без да имат изгода от това! 1 войник за тях не струва нищо...по-скоро бих мислил, че 5-мата са вече обработени!

защо са чакали 5 години за да направят размяната тези малоумници не зная

Някой да ви е канил в Афганистан, диванета с диванета?Както и на много други места по света ...

Размяна по хамерикански: 4 коня за 1 кокошка11!?!? Голяма "сила" са хамериканците ?? Еййй!?!!

Пуснах една сълза от умиление. Как героично гледа американската армия от тази снимка!

САЩ е на път да изгуби Афганистан. Руснаците (ако трябва) ще помогнат за това като контрамярка за Украйна и Сирия. Започна нова студена война тази година, така че....

Американците навлязох а"успешно" в Афганистан. Още тогава сиспомням един пленен талибан как викаше в камерата: Ние ще победим. Рано или късно ще победим. Та човека излезе прав. САЩ вече се чудят как да се изнесат от там без това да прилича на паническо бягство.

И как победиха. Като на власт не са талибани от 13 години, а и не се очертава засега да бъдат.

афганистан беше "освободен от руско влияние", за да бъде възстановено производството на наркотик. Чрез този наркотик цру купува европейските политици! От къде другаде са мръсните пари в джобовете на първанова и кунева и боко и цецо и станишко (да не забравяме "сокол и гаджал компани")

Афганистан е развъдник на терористи и наркотици а талибаните не са унищожени като движение. Какъв успех е това?????

Съединените терористични щати разменят американски войник/издържан от американски данъци/ за талибани/финансирани,обучени и въоръжени от американски данъци/!!!Не виждам логика.Може би се крие в името на въпросната "държава" и "интересите" и?

Естествено че не виждаш, просто защото това което си написал са глупости на малоумник. Няма как да си измисляш простотии и после да им търсиш обяснение.

Сега като по-висш разум остава да ни кажеш кой финансира талибаните.Да не сме ние с Румъния професоре?Давай,напиши нещо умно!

Притесненията на Афганистан са излишни. Тези ще бъдат пренасочени към бившите съветски републики в Азия, за да ги асоциират към американските интереси и за развитие на демокрацията в този регион.

Спасяване на редник Раян.

въпросната статия, която я четох и от други източници, оставам с впечатление, че "новото демократично и т.н." правителство си про-талибанско... Или - за тези 10 г. война нищо не е постигнато... Руснаците поне успяха да сложат послушно правителство и поне в централните райони беше спокойно...

Глупости! Съветските войски дадоха много повече жертви и избиха много повече афганистанци и постигнаха никакъв резултат! Спомни си как позорно напуснаха Афганистан!

прав си, нали след руснаците - афганците само спряха производството на наркотик! то това беше нищо, но в европа навлезе кокаин, който не беше "управляван" от цр-х-уйчовците! о ужас - а с какво хамириканците щяха да плащат на политиците в юръп? И Храбрите хамриканци (еврейските им собственици) гътнаха 2 стари бараки и получиха "тема" за възстановяване на производството на наркотик в афганистан

Какви глупости говориш, и чак си вярваш не е истина. Руснаците напуснали позорно Авганистан хахахахахаха. Руската армия се отегля в Афганистан в отличен боен строй със развяти червени знамена и без загуби. А на американците тепърва им предстои изтегляне. И ако тръгнат да бягат през Пакистан целия път ще бъде осеян с трупове на янки и горящи машини. Затова и се молят на руснаците да ен им затварят северния път за изтегляне през Русия. Загубите на НАТО в Афганистан са към 3500 по официални данни. Но това е по официални данни което значи че загубите имс а минимум 2 3 пъти повече. Срещу СССР в Афганистан воюваха Саудитска арабия ОАЕ Йемен и една камара други арабски страни а доставаката ан оръжията и парите ставаше от Америка и това бяха десетки милиарди долари. Талибаните се бият сами без чужда помощ и пак мачкат прехвалените янки като гюме. Така че не ми хали тия помияри янките! Които от един стар Су-24 се посират и им трябват памкерси!!!!

Не бе. Искат ги за да ги вкарат в пандиза. В катар са свободни и не се знае къде ще отидат и какво ще правят. От друга страна изразяват демонстративна дипломатична загриженост.

А колко са ги изписали без да се разбере..