Отново гонят бесове, като бесят кучета

Езическият обичай "Тричане" или "бесене" на кучета отново се проведе в странджанското село Бродилово в събота, въпреки че ритуалът е забранен от 2005 г. със заповед на кмета на община Царево Петко Арнаудов.

Обратно в новината

Коментари - Отново гонят бесове, като бесят кучета | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ЗВЕРОЗАЩИТНИЦИТЕ ДА ПОЧНАТ ДА СТРОЯТ И ИЗГРАЖДАТ ЗАТВОРИ ЗА ДА НИ ОПАЗЯТ ОТ ГЛУТНИЦАТА ИНАЧЕ ЩЕ ГИ СЪДИМ В ЕС.

лекуването не е бесене (убиване) *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Хайде стига сте ревали за помиярите, да имахте малко милост към себеподобните. Иначе що колбаси от любимите ви кученца излапахте.Аман от това лицемерие на иначе месоядни добри и състрадателни хорица.Сякаш има нещо хуманно в традициите ви да ръфате коледното прасе, гергьовското агънце, петровския петел , да ви мирише всяка вечер я на беззащитно пиленце, я младо телешко, я някое невинно зайче, я отстреляно собственоръчно някое диво животинче. Само меса и кървища в тиквите им, текат им лигите за блажно, едни пости не са направили, щото щели да загинат... още без месища.Иначе големи християни с натъпкани с месо, преливащи мазни тумбаци.Не вярвам на никой, набиващ редовно мръвка, че му пука за някое живо същество, пък било то и най-обикновен помияр.Станете вегетарианци и ще ви повярваме колко ви е мъчно за псето.Аз лично не мога да предпочета едно живо същество пред друго, всяко душа носи.Айде, че е време да заръфате сланината и месищата.Добър апетит, не че ви липсва такъв...

Я не реви и ти! Моето куче го уби същество на два крака. А то ме посрещаше, играеше с мен, беше ми другар, когато ходех за гъби в гората и за билки в полето. Говореше ми на неговия си език и се глезеше, когато му позволявах. А най-вече ме пазеше от "хора". Когато го убиха сякаш изтриха години от сърцето ми. Кучетата са пазители на човешкото в нас. Осиновете куче, грижете се за него, когато най-много имате нужда от помощ бъдете сигурен, че то няма да ви изостави, дори и с цената на живота си. Така че не излизайте с аргумента, че трябва да си задължително вегетарианец, за да обичаш и уважаваш кучето! п.п. Между другото имам милост към себеподобните. Грижа се за тежко болни хора и това не ми тежи.

Лудите в лудница,престъпниците в затвора ЗАКОНИТЕ СЕ СПАЗВАТ ОТ ВСИЧКИ .Има много работа за Прокуратурата и Съдът.

15 до 20 години затвор и ЗАБРАНА за напускане на България.ТЕЖКИ глоби за всеки който нарушава ЗАКОНА за защита на животните.ЗАКОНИТЕ са за да се спазват а умуването става в затвора.

Да, а ако те видя да утрепеш бълха или кърлеж ще те тричам на жълтите павета.

За пореден път медиите доказаха ,че вече не са четвърта а първа власт която дърпа конците на политиците.Граждани ,които набързо забравиха от кое село идват се изказват по проблеми които не са им ясни.Хората в Странджа не искат акъл от софиянци - искат поминък .В противен случай ще дойде време и те ще виснат на врата на столична община.Софиянци , изкупихте им земите край морето ,но културата им не я пипайте!

Циганите са виновни. И турците, и гърците, и сърбите. Каддафи също , еврейски компромат е това, провокация от BBC ... :)

Т.нар. "обичай" е наистина варварски и абсолютно средновековен. Също толкова страшно е, че в 21век в нашата уж европейска страна има хора, които с готови да се бунтуват, в буквалния смисъл на думите, защото някой искал да им попречи да "гонят бесове" като тормозят и дори убиват безпомощно същество. Т.е. бунт за някакво безумно, средновековно суеверие. Подобно изоставане на развитието на обществото е наистина СТРАШНО, страшно е, че има и хора, които го защитават. После същите тези хора отиват в статията за филма на Майкъл Пейлин и получават истерични припадъци как можело да ни представи като изостанала, циганска държава. АМИ ТАКА!

Честит 8 март, како Ларо! Жива и здрава да си, но не пиши глупости! Къде пише, че "дори убиват безпомощно същество"? Това става само в кланиците за животни! Същите тези животни, чиито мръвки с такъв апетит похапваш ти и подобните на тебе защитници! Ама за тях не протестираш, а за едното къпане вдигаш врява! Какво лицемерие само, ей!

ей голяма разправия за два мокри пумяра бе???

Кратко, ясно и точно!:)

Пише се помияр. Разбра ли говедо?

Които нарушава закона отива в затвора.

Много ми хареса обичая, догодина ще заведа и моето куче. 4 лапи, едно дупе и другите подобни фондации - да се свети името им, на роднините им - и на тях. Да решат първо проблема с гладуващите бездомни кучета в София и другите градове. Не мога да разбера - при толко много кучезащитници, как така има бездомни кучета? Всеки кучелюбец взима по едно в къщи и готово - просто, нали. Пък аз съм кучемразец според тях, обаче си гледам кучето в къщи, храна, ваксини, ветеринар, поел съм си масрафа. Пък те са плямпачи и ... този пасаж е самоцензуриран, те се сещат

при толкова природозащитници има бездомни кучета,защото има толкова хора като теб

разликата е там че в тези села там бездомни кучета няма щото там хората си гледат животинките нее като при вас дето заплатите са ви малки и неможете да гледате едно куче камоли човек

До хех 10.34 малко разяснение по темата: "Получаването на физическо или психическо удоволствие от причиняването на физическа или психическа болка на други." Тези бродиловски олигофрени се кефят(изпитват удоволствие) от гнусния си обичай.Закона за такива трябва да е безпощаден,най малкото-солени глоби,защото простотията се сепва само като и бръкнеш в джоба. Относно крави ,прасет,овце и дрлподобни те се отглеждат с цел използването им за храна.

Я питаи Виетнамците,да ти разкажат една история за кучетата.

Предлагам да усучат така някой от малоумните дебели селяци, които правят това и да го пуснат него да се върти като хахав, той би трябвало да изгони повече зли духове с туловището си. Мизерни, комплексирани боклуци. Цивилизованите хора треперят на всяко живо същество, а ние се гаврим с всичко и после искаме да сме добре. Чудя се как ли гледа Господ на тия извратени неща и дали не се отвращава и отвръща от тия, дето с цената на чужд живот пазят собствената си козина. Безсрамници.

Катеричке, няма нужда да усучат някой селски сеирджия и да го "тричат". На селяните отдавна им сложиха бесилото и сега ги "тричат", ли "тричат"...

Ако беше католик, можеше и да участва в подобен ритуал!

Изваждане на България от Страните Членки на ЕС е РЕШЕНИЕ.ВСИЧКИ виновни осъдени с присъди в ЗАТВОРА.Във ЕВРОПА СЕ СПАЗВАТ ЗАКОНИТЕ.Туземци,луди,комплекс- -ари и идиоти ВЪН от ЕС.

Тази пяна по устата ти е по повод на "тричането" ли? Разходи се из vbox или из youtube, за да видиш, на какво се смеят англичаните, напр.! Ето ти коментар на моят съсед, англичанин: ами, колкото и гадно да е, за мен е смешно, само защото аз не съм на мястото на потърпевшия. Казано с гордост, без следа от смущение и неудобство. Логика! Цивилизация! Християнски морал! Остава да кажеш, че затова UK не е сред цивилизованите от ЕС.

тошко аз за разлика от теб знам че в испания трепят бикове,в щатите ги яздят за удоволствие а по кам европата трепят китове още, ха несе правете на много европеици,неели гадно да гледаш надбягване с коне а как спира коня знаешли има едно желязо в устата дето като го трапнеш и на коня му става хубаво или пак лова на лиси е по хуманен начин за прекарване на свободното време на вас европеиците

при нас неги вартим биковете и конете те сами се вартя щот дебел шаман много тежи

Не видях да бесят кучета, но не одобрявам!

Не обичам кучета, даже ме е е страх от тях, но това е просто отблъскващо, потресаващо и е толкова долна проба гавра с живо същество, че чак не намирам други думи. Не мога да си обясня, защо съществуват хора, за които това е нормално.

За съжаление много хора все още живеят в "the dark ages"

Аз съм с теб.

Има работа за прокуратурата и съдът .Налагането на Санкций от ЕС е най-малкото последствие.ЗАКОНИТЕ са направени за да се спазват от ВСИЧКИ във общност като ЕС.НЕСПАЗВАЩИТЕ-ВЪН от ЕС.

момче обадимисе имам работа за теб харесва ми подходати

обичая има здравословен ефект за кучетата,капането прогонва балхите от животинките а вартенето и студените бани влиаят благоприятно укрепваики нервната им система и кравното налягане,животинките стават кротки и приварзани кам стопанинаси-сащото се препорачва и за хора страдащи от тези симптоми-така би звучала рекламата на наи новата терапия измислена от американците ама нали сие наша родна та плюем ли плюем

Традиция запомнена от нашите деди - баби да дъвчат храна и после да я дават на бебетата "смляна", урина, като лек за очи, гърмене с пищови след като момъка оправи булката и развяване на чаршафа, като доказателство, че не е пристанала първо на бакалина, цепване на ципата под езика (сещате ли се защо, аз не), а и нещо весело, ако годината не е плодородна старица се събличала и обхождала нивята в кръг. Какво ще кажете за тези хубави наши ритуали, толкова "мъдрост" са събрали. Чудя се дали това е езически обичай или селяндурщина. Селото умира, но това става бавно, а този манталитет ще живее още дълго в новите граждани. Езическите обичаи са първобитна форма на обществото, но ние се тричим. Голяма гордост, браво.

Ето, затова става въпрос: Обичаят предизвикал скандал в Германия, Австрия и Швеция миналата година, след като чужди информационни агенции пуснаха репортажи за него. Кое е по-лошото от двете: обичаят "тричане" или чувството за малоценност? Мога да си обясня реакцията на чужденеца, който не е запознат и не разбира смисъла на обичая. Мъчно ми е за всички (от медиите до форумците), на които им липсва достойнство и изпадат в телешки възторг, щом някой възмутен западняк размаха неодобрително с пръстчето си. Лакейството и слугинажа (във всички сфери и нива) са по-унизителни от ниския стандарт на живот.

А на мен ми е мъчно за теб, че така и не си разбрала, че става въпрос за жестоко отношение към животни и не ни пука за мнението на другите държави. И, както е казал "любител", майната ви на дебелокожието ви, когато става въпрос за спазване на закони и правила...Нана му дума, оно рупа ли рупа!

Права си. Майната ви на всички Пиратки, които рупате всичко, което ви се пъхне в устите, стига да е западняшко! Дори и да е сготвено а ла Майкъл Пейлин!

в германия в бохум откасват главите на гъски яздеики коне. и понеже са цивилизовани напоследък преди ритуала ги убиват.

Наско, ако си там, защо не снимаш с телефона си и не качиш едно видео във vbox7? Така де! Нека си знаем кирливите ризи, нали сме едно голямо европейско семейство!

Тия бунаци от Германия и Австрия да се погледнат самите те. Ще ореват орталъка заради едни кучета, но това че всеки ден се "тричат"помежду си на работните си места и най-вече чуждензците, не го виждат. Затова са създадени цели институти по мобинг (Германия) или на български преведено психотолмоз на работното масто. Не понасям цялото лицемерие на този шибан западен свят. Изнежени и толирантни души, които плачат за кучета, но съсипват живота на ближните си - западен лицелерен морал.

Това е традиция. Да помислим нито ги убиват нито ги нараняват. Също така традиция е и коридата. Там убиват бик по особено жесток начин но никой не коментира. Така че на тия от европа се казва така. Традиция от столетия не се пипа, майната ви и точка!!!

коридата е забранена вече.Законите в ЕС се спазват от всички страни членки.

да бе вярно е забранена вече неги убиват само се гаврят с тях като дарпат бика за опашката по улиците

Народ с такива варварски обичаи не може да се нарече културен и съвременен. Подобен обичай е като за диво африканско племе. На какво си учат децата тези хора?! После се чудим, че престъпността започва от ранна детска възраст в България. Докато възрастни хора си доставят забавления с такива издевателства над живи същества никога няма да се оправим. Прост народ-слаба държава. Срам ме е, че съм българин. Как да гледат на нас в Европа - като на тези, които "тричат кучета" за кеф??

Много е яко тричането на псета!!!Довечера ще трична помиярите пред блока.....бях ги поразчистил, но гледам дошли са нови.Така че матриал ИМА!!!

Аз съм с теб.

Как да гледат на нас в Европа? Ами, както гледат на испанците, германците, англичаните заради тяхните варварски навици и обичаи. Другите, като си нямат "тричане" да не би да пърхат с ангелски крилца от средновековието, та до ден днешен?! Да уловиш рибата, да човъркаш в устата , за да махнеш куката и да я върнеш във водата не е варварско. То е само спорт. По-интересен ми е начина, по който ние гледаме на тях и на себе си.

Простотията е присъща на хората и да се оправдава варварщина дори със средновековни традиции в днешно време, без това да е необходимо някому е идиотизъм. Група селски прости пияници търси забавление извън чалга канала - на такива само глоби или фолк звезда може да им повлияе. Или местния поп ги заплаши с еретизъм

Хаха.... Нищо общо с бесено. Клипчето е доста весело. Повечето от кучетата дори махат с опашка през цялото време, а и нито едно не се опитва да избяга. Това бих го направил и аз :)

Весело ти е!? Кое по-точно би направил и ти? Да махаш с опашка, да въртиш куче, което от страх се напикава и насира или самият ти да се завъртиш до него та дружно да се насерете може и да се хвърлиш във водата заедно, та да охладиш обзелото те веселие! И после, защо пред очите на света изглеждаме варвари и ни описват като циганска държава... То от такъв народ, такова "развлечение"!

Прав си,дано довечера пред блока ти да те тричат малко песовете.

Близо половината от 262-ма коментирали подкрепят това потресаващо варварско деяние. Същата тази половина да СПРЕ да се оплаква от жалкия си живот - НА ТОВА НИВО НА РАЗВИТИЕ, ТОЛКОВА ЗАСЛУЖАВАТЕ! Не се надявайте на повече, няма да получите!

Браво, точно казано! ЗАТОВА ЩЕ НАПУСКАМЕ ТАЗИ ЖАЛКА ТЕРИТОРИЯ-БГ!

Мерси много! От това "получаване" българският народ намаля с 2 милиона за 20 години. Сещате ли се какво ще "получим" през следващите 20 години?!!!

Ние "варварите" не искаме да получаваме от някого. Достатъчно ни е да не ни пречат. За вас "потресените", не знам. Може би, предпочитате да получавате, да ви дават.

А езическия обичай газене на кучешки и конски л..., кога ще го прекратим?

алооо възмутените, що не отидите в испания да забраните борбите с бикове, където наистина се убиват животни или празника сан фермин в който хора бягат пред биковете. щом този обичай е от векове, никой няма право да ни го забранява..

борбите с бикове са забранени. Във Цивилизования свят отношението към животните е хуманно и законосъобразно.

тук в шанхаи китаиците и кореиците(повечето) не знаят каква е разликата между куче и прасе или пиле и се чудят защо западняците се вазмущават толкова като видят някои да коли куче. а тези зелените са наистина много досадни. ако им е жал за животните що не им е жал и за растенята.кои казва че и те не страдат когато биват изяждани. :) тъжно, наи добрия приятел на човека е и наи вкусен.

В Испания май се събираха хора в едни стадиони, и убиваха там бикове...

коце там това сее преварнало в национален спорт,а наще тук в софия задминаха индииците с тяхните крави ,та сега сме на пат да обояствим и кучето у нас

абе що не ги изтричат тия селяндури да ги видим тогава. Баси варварщината!

И деца имаше да гледат и снимат. Не сме народ а мърша....

Налагане на Санкций на България от ЕС за неспазване на закона. Всички виновни със присъда и в затвора.Във Държава от ЕС , в 21 век туземски ненормални идиотщини нямат място.Обществото е за нормални.

И като се събудиш - краката ти отвити! Дали се сещаш с такава строгост за Закона докато си хапваш мезенце, а ;) ?

Стига сте се карали! Пържоли и кебапчета ядете, нали?! Какво е това лицемерие?! Прасетата и кравите, които колят в кланниците, ги ядете като мека пита, а за живите кучета сте тръгнали да се плещите. От тази традиция - тричанетно - може да се възмути само (!!!) човек, който не яде месо и който си е взел улично куче вкъщи.

нищо им няма на кучетата,къпането е полезно.а всичките природозащтитници уж,са само едни долни перачи на пари!нямат нищо общо с природозащита гледат само бизнеса

Що за "хора" са това и какво извратено удоволствие изпитват от този гаден обичай??! Гледах репортажа - отвратих се...

то нищо им няма на помярите, даже се радват след това !!!

И тебе да те въртят до припадък и напикаване и след това те запокитят в ледена вода, където замаян не знаеш накъде да изплуваш и да се измъкнеш жив, не ще се радваш, ами и ще целуваш краката на извратеняците, спретнали ти това изтезание. Хайде, че се нервирам, че има хора, които оправдават това малоумие. Има влязъл в сила закон, има нареждане за забрана на този "обичай", има насилие и жестокост в него. Каквото и да говорите е отвратителен. И понеже много от хората, живеещи в тази държава са свикнали да не се съобразяват нито със законите, нито с морала, нито със забраните и знаят, че няма наказание, затова ще се оправим някога, но не сега. Да им друснат по 500-1000 лева глоба, да видим дали ще гонят бесове повече.

БА СИ ПРОСТОТИЯТА... ТЕЗИ ОТ ФОНДАЦИЯ 4 ЛАПАЧИ, ФОНДАЦИЯ ЕКО ЛАПАЧИ И ДРУГИ ПАПКАЧИ ЗАЩО НЕ СЕ ПОГРИЖАТ ЗА КУЧЕТАТА В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ, КОЙТО Е УСРАН ТОТАЛНО, А МИСЛЯТ ГЛОБАЛНО ЗА ЕДНО КУЧЕ ОТ НЯКАКВО СИ СЕЛО. АБЕ, ОПРАВЕТЕ СИ ПЪРВО ВАШАТА КЪЩА И СЛЕД ТОВА МИСЛЕТЕ ЗА ДРУГИТЕ

парво за тези дето незнаят каде се изваршва обичая-в странджа -там господа дето все още се пазят езическите обичаи като нестинарството аи тричането,там кадето по изследване на днк хората са с наи блиски гени до прабалгарските а защоли,там турци няма и нееимало никога било им е забранено от пашата ,та господа псевдо софянци тези хора там живеят вапреки вас-не а напук на вас-и всеки които е стапвал там знае че единствения поминак там е животновадството-а за да гледаш животни значи редовно даим ринеш фушкиите ,а да ринеш фушкии значи да обичаш господа интелектуалци ,питам аз по хуманнолие отношението на испанците кам биковете,таи че стоите си там в шопско и малчете -вас ви знаем какво можете

да вземат да се цивилизоват тези "прабългари" малко - баси диващината, изроди..

вас цивилизованите ви знаем,вии задминахте и индия с тяхната свещенна крава,кога колеха на хората стадата в тоз раион заради шапа не ревахте таи,а вдигахте врява до небето че бил лова забранен в раиона

Божееее, какви са тия изроди?! Бесят, давят, убиват, ядат животни, които по други точки на света, хората обичат като децата си! Варварско племе! Да ни бяха заличили от земята....

Май нещо си недочела и недогледала, миличка. Обаче за тебе, изглежда, това е достатъчно за да осереш ефира с негативна енергия и емоции... Жалко, за това държавата ни е на това дередже - защото повечето "хора" са като тебе...

Пройчо, не си прав.. На това дердже сме точно защото някой хора още "тричат" кучета, ако не го осъзнаваш, още по зле :)

В 21-ви век някои се държат и разсъждават като в 1-ви. Като искате да живеете в развита държава не се дръжте като неадерталци. Не може 500 човека с приматски манталитет да измислят всевъзможни тъпашки доводи, за да не спазват законите на НОРМАЛНИТЕ ХОРА.

И къде го видя това, за което ревеш? Или ей-така - и ти да се изход... пардон, изкажеш!

Ето оттук иде думата : тричаво дупе! Ако сте чели Хайтов. Т.е. при тричане кучетата обикновенно се изпускат и оцапват. А иначе като малък си спомням, че и в Северозападна България в няколко села дето съм бил имат този празник. Нарича се "песи понеделник".

аз съм за обичая! нищо им няма на кучетата, писна ми от глупави защитни организации, на всякакви малцинствени групи, правозащитници, зелени, гей организации и др. подобни. Все пак не ги колим като в скандинавието.

От блога на Е. Сугарев : 7 Март 2011 Силвия Белева ' Фининг се нарича процедурата, при която на уловени риби се отрязват опашките и перките. След което ги пускат обратно в океана. Този специализиран улов преценява, че тялото не му е необходимо само опашките и перките. Лесно е да се предвиди какво става с осакатеното тяло. Все още живо с болката от отсеченото и с унижението да няма повече контрол върху себе си, то ще се рее, докато другите морски обитатели не го отърват от мъките му. Бавно, мъчително и болезнено. Защо поне не умъртвяват животното веднага и после да режат каквото им е потребно. Пестят усилия, пространство и етика. Не си представят, че каквото причиняват, може да ги застигне. Дали ако ги застигне някакво сляпо възмездие ще изпитат разкаяние, смирение или просто тъпо вцепенение и изумление, че не ръководят парада. ' Аз предлагам Бойко, Гоце и Славчо от бтв да говорят в сутрешния блок на ' телевизията на народа ' и да видим какво мислят те за убийствата и мъченията на животни ! Убеден съм, че такава дискусия няма да има и всеки сам може да се досети какви са причините за това ! А Гоце каза от Австрия, че било лесно да спечели войната, но било трудно да се спечели мира ... Аз бих казал, че е лесно да се вършат грехове, нарушения и престъпления, а е трудно да се вършат добрини и спазват Божиите закони !

За какви мъчения и грехове говориш бе, educated fool? Ти запозна ли се със същността на обичая, преди да тръгнеш да "поучаваш"?

Тия са пълни ненормалници и садисти.Трябва да ги съдят непременно и да си платят със затвор за садизма. По този начин избиват комлексите си за малоценост и надделяват над който могат. До "г-н" Радко Денев-ти си пълен куковец.

Я се прочети какво си написал... и ми кажи кой е обикновен садист и кой си пада по хора.

В Библията пише "Не убивай.". Тези селяни с техните примитивни езически обичаи, не са ли и християни!

И кой кого убива при този обичай, християнино? Я прочети пак...

Безплатна идея към странджанци я по добре вместо горките кучета я някой дУпетат я някой добре облечен "бизнесмен" .И да даде фира няма да е загуба.