Уседналостта дава предимство за първи клас

Столичната община обяви новите критерии за прием в първи клас. Уседналостта дава предимство за прием в първи клас.

Обратно в новината

Коментари - Уседналостта дава предимство за първи клас | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Премайте каквито искате правила. Има сто легални начина те да се спазят и още толкова нелегални. Само ако обичате да не ги сменяте всяка година. Младо семейство, което се е преместило преди година близо до добро училище нама шанс, а вмирисаните комунисти пак най от пред.

Вече вмирисаните комунисти отдавна са си отгледали децата с привилегии и са ги изпратили в чужбина. Това се прави за "столичаните в повече".

Този критерий също не изглежда обективен. Пак ще ср сменят регистрации, но три години по- рано, а не 3 месеца като досега.

Три години са малко. Трябва за всяка година на даден адрес да се дава по една точка. Аман от пришълци, дошли вчера и вече с предимство.

Майка ти и баща от кое село си бе столичанче?

Добро утро, чета Ви коментарите и всеки е прав, абсолютно всеки за себе си, но искам да попитам нещо, което аз съм си прав за себе си!?! Израснал съм в квартала ми от както е построен и съществува, развиваше се през годините, построиха се улиците, бизнеса, пазарите и всичко, което е в момента, добър, лош това е, но крачех в него всеки ден и малко или много всеки като мен е допринесъл да се развие да се облагороди и т.н Сега се оказва, че почти всички с които съм израстнал, са вече родители имат деца, кои ученици , кои в детска градина, но почти никой не може да си запише детето в детската градина, която построихме и в училището, което изградихме и "отгледахме". Питам Ви за нормален отговор, това нормално ли е, хората градили това населено място да не могат да заведат децата си на градина или училище там, където са плащали данъци 30 години и са строили, за сметка на хора придошли от други населени места и просто дневни мигранти ? П.С Разбирам, че идругите заслужават да имат достъп, но защо с предимство ?! Поставете се в ситуация ...

Не знам дали вие сте ги построили всички тия неща или са построени с данъците на доста повече хора и то не само от квартала(не говорим за частните обекти, които се строят на места, където има търсене), но иначе за това че трябва да има тежест това колко години си бил на дадено място си прав. Също така трябва в такъв случай да има тежест и това колко данъчи общо съм платил обаче. Щото ти за 30 години може да си платил колкото аз за 10.

Пак не решават проблема с конструктивни решения, а с рестрикции. Каква уседналост това да не е комунизма да има гражданство. Нали сме демокрация и трябва да има свобода. Решаваш да се преместиш в друг квартал, да закупиш ново жилище, получаваш един дебел защото детето ти следващите три години няма право на образование или е принидуно да го лашкаш през задръстванията (които ти причиняваш да ходиш до друг квартал, а се борят срещу тях уж) за да може детето да отиде на градина/училище. Ами ако работното време е неудобно за водене на училище и решението е детето да го запишеш близо до работа. Проблема се решава с построяване на нови училища и увеличение на заплатите на учителите и подобряване на материалната им база. А този проблем е в големите градове, където има наплив (средства за препитание и шанс за нормален живот). Малките населени места училища празни.

Това не е жителство.- никой не ти забранява да си смениш града, квартала. Това е прилагане на европейския принцип, както беше разяснено отдолу-ПОЛЗВАШ ПРЕДИМСТВАТА НА МЕСТНАТА ОБЩНОСТ. Или предлагаш, например децата от квартал изток, живеещи на ул Жолио Кюри да не могат да се запишат в 119 училище в първи клас, защото местата са заети от пришълци от други квартали?

Това е прилагане на ЧАСТ от европейски принцип, при това при липсваща предпоставка. Ако всички училища в София предлагат ИДЕНТИЧНО (няма как да е еднакво) качество на образованието - да, иначе няма как като си дошъл от с. Връв видинско да отнемеш предимството на детето ми, само защото живееш под наем в апартамента ми Жулио Кюри, а аз съм избрал да се преместя в Бъкстон...

Факт е, че и двете деца живеят на Жолио Кюри. Защо и двете да не могат да посещават училището. От къде на къде предимство ще има детето, на което родителите повече време са живели в квартала. И двете деца от еднакво време са на този свят и в този квартал.

Училища и градини се строят. Но вие искате да запишете детото си в добър квартал, като идвате от панелно гето. Няма как всички училища да се в кв. Гео Милев, или да са на улица Цар Асен, за да си начешете егото, че детето ви учи извън панелното гето. Строят се и училища, и градини -РАВНОМЕРНО в цяла София. Странно е, не искате в новите градини в Младост, или в люлин, а искате в центъра. Няма как да стане, като искаш в центъра-купи си жилище в центъра. Но от гетото в Люлин да пратиш детето си в центъра няма да стане. И в Германия кварталът предопределя и училището , и градината.

училища не се строят.

Аз не искам детето ми да учи в центъра. Искам да учи възможно най-близо до дома си. НО живея в Красна поляна и училището е пълно с цигани от виетнамските общежития. Идват само заради детските.Това автоматично намалява нивото на учебния процес, изискванията са понижени, знания се усвояват трудно. По тези правила моето дете трябва да учи с "ромските братя". Да, ама те не учат, пият, пушат, бият се, вонят, а и български не говорят добре. И в тази среда детето ми ще бъде цял ден. И това ще научи.

ми писна от такива малоумници като теб. В цял свят ПЪРВОТО, казвам, ПЪРВОТО НЕЩО което трябва да направиш е адресна регистрация. Не да се водиш по адрес на село а да обитаваш града и да желаеш да ползваш всички преимущества.

то принципно такова явление само в България го има - оти сме тарикати, а всички останали са будали.

Уседналостта е добро решение, но не е ли смешно да има уседналост за първокласници, а да няма уседналост за изборите, помислете не е ли парадокс.

за местните избори има уседналост. Как се доказва е друга тема.

И . . . . многодетните пак го издухаха! Аре стани многодетен родител. За детска градина имаш 2 точки, а с баба в МОН имаш 3 точки. За училище имаш . . . на бойко маслините . . .

толкова ли е трудно да се направи приблизителна оценка колко деца живеят в района (още от 1-2-годишна възраст) и ако местата в кварталните училища са малко, да се построи ново училище?

В повечето случаи местата са достатъчно. Проблемът е, че искат да се записват в ОПРЕДЕЛЕНИ градини(не във всички)-по правило, намиращи се в по-скъпите квартали-например Гео Милев, Изток, центъра лица, които не са от дадения кваертал. И резултатът е няма места за деца от квартала, но са записвани пришълци, които крадат чужди места-защото за пришълците има достатъчно места в Обеля, Дружба, Люлин-кварталите им по местоживеене. Сега-всеки ще си записва детето ти кварталът, където живее. Като кварталът ти е западнал-няма забрана да го смениш. Но не може от Люлин да записваш детето си в училище в центъра в първи клас, защото крадеш места, които са за децата, за които училището е квартално.

Освен, че крадеш места, задръстваш и улиците сутрин и вечер, защото детето няма как да отиде пеш на училище, за градския транспорт е още малко и т.н.

Решението е добро, но недостатъчно-трябва да има категорично предимство за потомствени софиянци, живеещи от поколение на дадения адрес. По цял свят ползваш ПРЕДИМСТВАТА НА МЕСТНАТА ОБЩНОСТ. Също и недостатъците. Ако си купил жилище в скъп квартал ползваш предимствата а добрия квартал-вклч и като предимство да запишеш детето си на градина, или в първи клас. Досега-селянинът, дошъл в краен квартал заграбваше места, които не се полагат за детето му-в квартал ,където не живее, и не си и помисля,че може да живее-например от Дружба, ама записва детето си в жк Изток, а децата от жк Изток-досега места за тях нямаше в кварталната градина. Като искаш детето ти да бъде записано на градина в кв Изток-купи си жилище в Изток-има чудесни тристайни по 600 000 евро на улица Латинка. Но като си купил гарсониера за 30 000 евро в Дружба, не можеш да претендираш да ползваш предимствата на скъпия квартал Изток. По цял свят е така. Ако живееш в негърския квартал Моленбек на Брюксел никога не можеш да запишеш детето си в градина, извън квартала си. Ако искаш да го запишеш в добра градина трябва да смениш квартала си. ПОЛЗВАШ ПРЕДИМСТВАТА НА МЕСТНАТА ОБЩНОСТ.

в България такова нещо като "местна общност" не съществува. Поне не в големите градове. И няма нужда да си мерим онази работа по имотното състояние, щото и в най-забутаният квартал може да има изключително скъп имот. Респективно в "елитен" квартал да е пълно с бездомници и жилища-складове на клошари.

и в елитния кварта. Но , който си е купил жилище в центъра плаща данъци като за центъра /90 кв.300 лв./, а същите квадрати за Обеля са 50 лв. !!! Дори и под наем да си в центъра , пак си плащаш за това доста по-скъпо от ако си да речем в Люлин ! Дори в любимия Лондон не можеш мръдна от квартала , където живееш .....За всичко се плаща .....

какъв е проблема да си сменя адресната регистрация 3 години по-рано :)

Провери ЗГР-няма свобода на смяна на адреса ВЕЧЕ. Трябва да си купил, или наел жилище. Ако си купил жилище-никой никой не те спира да си смениш адреса, даже е задължително.

Идиотизмът и корупцийката са яко мото на общинката. Важен е селският келепирец а всичките им критерии са миже да те лаже.

Абе малоумници и това ли оплюхте бе .Какво по нормално от това децата където живеят да са с предимство пред другите.Никой не им е забранил на децата от майната си да идват в тези училища .Просто няма да са с предимство и да преебават другите. Само не разбрах къде пише че се забранявало да кандидатстват където си искат.Браво на правителството което спря безумията да се живее в бояна и да учи дружба 2 например

Това щеше да е малоумно, ако не беше престъпно! Превръщат ни в крепостници, които не могат да мърдат никъде, ако искат децата им да учат! Същото е и с детските градини. И с безумния бонус - родител, работещ в МОН или на територията на общината, в кято е ДГ. Извинявайте, кой в 21 век работи и живее на едно място!?! Вместо да открият училища, детски градини и да дадат нормални (не високи, а нормални) заплати на учителите и изобщо на всички!!! те се чудят как да ни оковат във вериги, не стигат оковите на безпаричието, ами ако може да не излизаме от домовете си, да не им цапаме магистралите, че белким се смилят да допуснат децата ни до средно образование!!!!!!!!! НАРОДЕ?????????????

Да открият училища? То училища има. Има и демографски срив. Като толкова се съпротивлявате, обяснете защо въобще се дискутира тоя проблем. От къде се взеха тия деца, като има ниска раждаемост. От провинцията. Затова не скачайте.

Глупости си изписал. Никой не ти забранява да смениш свартала си. навсякъде по света е ткака. Дете от западнал квартал НИКЪДЕ ПО СВЕТА не може да бъде записано в общинска гради в скъп квартал. Като кварталът ти е панелно гето-смени го. Но не може да продължава сегашната практика-деца , живеещи потомствено в центъра, да не могат да бъдат записани в кварталната градина, или първи клас.

Такова нещо трябва да се въведе и в градовете относно работните места. Тогава има шанс да се поизчистим от селската измет, "бачкаща" за МРЗ, не и без помощта на бурканите от селото.

Ти май не си от най-умните а? Сигурно се мислиш за софиянец 10то поколение, но най-вероятно живееш в някоя панелка в крайно кварталче. Ако имаш акъл и знания няма да мислиш кой колко пари взема и т.н.

Варненец съм, живея в идеален център. А ти да не си от селската измет, че веднага се обаждаш? Тичай до пощата, за да вземеш бурканите!

Купувам си апартамент. Собственик съм, имам нотариален акт.Искам да запиша детето в най-близкото училище. Имам собственост, ама Няма предимство, защото живея от вчера на този адрес. Съседа е под наем от четири години, няма собственост, ама име предимство пред мен. Малоумно е!!!

но ако се водехвме само по имотен критерий, би било дискриминационен признак....помислете как богатите ще се надцакват да купуват имоти до престижните школа...

И с какво покупката на жилище дава предимство по отношение на критерий уседналост? Може да ти е 3то жилище, може да правиш още две години ремонт и тн... А моето дете, макар и под наем, познава квартала и децата- ще му е много по-малко стресиращо да учи в училището срещу дома, в който спи. За твоето дете важи същото! Така че не размахвай пачки, ами мисли

хаха... те тези дето са под наем също размахвате пачки ;) ама истината е, че нито един от двамата сте 100% прави. Нека обясня - от минимум 20 години в София не е построено нито едно училище, а е затворено само едно (доколкото знам) защото подлежи на ремонт. Места в училищата има - нещо повече паралелките биха имали доста по-малко от 26 деца. Същата сметка направена по райони показва известна разлика, но отново места има пре достатъчно. Проблемът се появява на ниво единични училища. Ако едно училище се нарочи за "елитно" изведнъж всички искат да се запишат там. например в 132-ро има 2 пъти повече паралелки от всички останали "квартални" училища... защо - нека кажат тези дето напират там да си запишат децата в 1-ви клас. 20-то, 120-то, 107-мо, 119-то.... ако махнат децата дето са от далечни квартали изведнъж ще остане много място. И още нещо - на всяко ограничение хората могат да измислят и начин да го заобиколят.

Кво сега, не мога да си запиша детето където искам, в някое квалитетно уще. И ако съм живяла 3 год. в квартал Филиповци, да си пратя детето там ли. Това е дискриминация против свбодния избор и воля. Освен това се създава излишна работа на родителите и общинарите за заветния документ, който се плаща, да не говорим за изгубеното време. Фандък, фастък

Ами ако искаш аз да си пратя детето във филиповци а твойто си го прати лозенец . Става ли ? Големи тарикати сте.

Точно там ще го запишеш. Съвсем разумно и нормално.

Чудно. Става. Детето не е вещ. И не бива да страда от болните амбиции на кухите си родители,като теб. Трябва да учи възможно най-близко до дома. А ако има твоя мозъчен потенциал, и на Луната да го запишеш, пак ще си остане просто и егоистично.

и като си живяла 3 години във филиповци детето ти да не е живяло на друго място? като го запишеш в кварталното училище ще е съученик с децата с които играе навън...

Не зная къде си живяла, но очевидно (от правописа) не си от елитно училище. Така че е хубаво наистина да си запишеш детето в такова - покрай него и ти ще научиш това-онова.

Значи пак ще има работа за писарушките от съветите- да издават удостоверения за местоживеене. НАЛИ УЖ ИМА ЕЛЕКТРОННИ КОМУНАКАТИВНИ СРЕДСТВА. Достатъчно е училището да изпрати до съвета имената на приетите деца и да получи потвърждение- всичко по електронен път. А ИНАЧЕ ПОГЛЕДНЕТЕ ГИ ТЕЗИ УСМИХНАТИ СЛЪНЧИЦА- топлят сърцето.

Самият факт, че няма достатъчно училища и детски градини и трябва да има борба за ЗАДЪЛЖИТЕЛНО образование си е трагедия.

Няма как да има достатъчно училища и градини в град, в който годишно се заселват по 50 000 човека примерно или повече, и правят примерно 10 000 семейства.През това време в провинцията са затворени заради тези преселници 20 детски градини и 10 училища. Няма как в София да бъдат построени дори за 10 години 50 нови училища и 30 детски градини за да поемат това натоварване.А и сградата е най-малкия проблем, кадри, транспорт, всичко е навързано....Уседналост, поне 5 или 10 години, това може и да реши проблема.

ми, да отворят предприятия в провинция и да плащат нещо, много хора ще се върнат по родните места за да не плащат наема. Когато няма работа - как ще издържат тези деца, които уж трябва да ходят в затварящите се детски градини? Скоро цялата България ще живее в София и други големи градове. И тогава ще стане много весело...

ДИРА, ВИЕ СТЕ НАЦИОНАЛНА МЕДИЯ. ТОЧНО ТОВА ЛИ Е ТЕМАТА, КОЯТО ИНТЕРЕСУВА ЦЕЛОКУПНИЯТ БЪЛГАРСКИ НАРОД, ТА Я ДЪРЖИТЕ ТОЛКОВА ВРЕМЕ НА ПЪРВА СТРАНИЦА? НИМА НЕ СЕ УСЕЩАТЕ, КОЛКО ИЗДРЕБНЯВАТЕ. ПРЕДНАТА НОЩ СТАТИЯТА ЗА ДЖЕНДЪРИТЕ ИМАШЕ НАД 500 КОМЕНТАРА. НИМА ТОВА НЕ ВИ ПОДСКАЗВА НЕЩО?

"Адрес в района на училището, непроменен повече от 3 години". Голяма част от хората живеят под наем, което не винаги гарантира дългогодишна уседналост. Дискриминация!!!Елементарен пример за кофти замисъл - гаджето забременява и събирате се под общ покрив. Кога да ги навъртят тия 3 години след като бремемността е 9 месеца, а майчинството 2?!

Става дума за първи клас, там не се тръгва от момента на раждането :-D

първи клас или 7 години на детето ще има как да ги навъртят ;)) в Германия е аналогична ситуацията - изборът на квартал предопределя градината, училището, средата....

dobrin

ами да изчакат до 8