Коментари - Дежавю от паралелен свят: Виж София някога, но от същия ъгъл | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ето това драги съграждани е проблема на София... новодомците нямат никакво уважение към града "даващ им хляб", както те го категоризират. Хапеш ръката, която те храни... Нямат уважение към гражданите му, хората които се съобразяват с новопристигналите "бит и култура", натресени и наложени им от новите софиянци. Тези същите нови, обиждат града, обиждат гражданите му... "софия била село, грозна била, гражданите и били тъпи селяни, шопи, глупави, неинтелигентни, добре че бил прованса да ни облагороди... Софиянци са мразени винаги и навсякъде, а всички тук идват и плюят, принудени били. Аз като софиянец мога да съм дружелюбен и възпитан, уважаващ мястото, което посещавам, неговите жители и порядки, но новодомците храчат и буквално и преносно... Ето затова уважаеми сте селяндури и никога няма да бъдете граждани, никога няма да ви припознаят, като хора от ГРАЖДАНСКО общество! И съм убеден, че пак ще бъда обиждан и питан "ти па от га си софиенец, баба ти и дедо ти кой знае от кое село са" Мили ми сладурковци, достатъчно отдавна рода ми е тук за да бъда гражданин. Имам много приятели от провинцията, от села и от градове, всички са възпитани и уважаващи, никога не бих ги нарекъл селяни... Впрочем в отношението на новите столичане се корени и част от проблема на българите....

Оставете подробностите на страна. По-добре ли се живее в София сега? Не. Който има пари и възможности, бяга от тук. Било в полите на Витоша, било в чужбина, било на вътре в страната. Който идва от провинцията се гърчи в новите "модерни" гета. Лозенец беше къщи с дворове, сега не може две коли да се разминат, дърветата са изсечени, тротоарите символични, да не говорим за вече амортизиращите се 10 годишни "нови" мравуняци. Плюете соца, но едно не може да му се отриче - имаше строги правила колко жилища, на какво отстояние, с колко зелени площи между тях. Да, партийните провинциалисти в общината направиха всичко възможно да я съсипят за живеещите тук.

По снимките от соца все още може да се видят някакви останки от чара на стара София от царско време, преди да се построят панелните гета и преди некадърниците от посткомунизма да я досъсипят...

Какво ндк през 1976 ги гони тея хафторе? А за тъгуващите по "соца" пенции. Изгледайте краткото документално филмче от същата 1976 година със заглавието "Как се отнася българина към държавна собственост?"

Коментарите към този материал са само още едно доказателство за тоталния превес на преселници - новософиянци в града ни. И понеже емоционални нищо не ги свързва с него, затова нека не се чудим как той се съсипва пред очите ни и с какъв овчи възторг се приемат промените в него - защото и те се извършват от овластени пришълци в кметската администрация, Столичния общински съвет и архитектурно-строителната мафия. Затова за съжаление след не много години само снимките ще напомнят за това, че София е била град с облик, атмосфера и архитектурни шедьоври. Това, което времето и разни нашественици са опазили през вековете, не устоя на новите варвари.

То големите шедьоври, паметника на Ленин и мавзолея. НДК и то едно...за две минути си го заобиколил. Ае малко по-скромно. Всеки град си има памет и култура, не по-малко достойна от софийската. Други градове са съществували от римско време, а София до преди малко повече от 100 години е била едно село. Добре, че са пришълците да ви облагородят града.

София си я харесват само софиянци понеже само те бълнуват за някакъв си дух и облик. Реалността е, че това е сив и скучен град със социалистически сгради и изключително криви и кисели граждани, особено пък кореняците. Живеят по разни мухлясали дупки, обаче самочувствието е до небето.

Водил съм чужденци в София - града се обикаля за половин ден точно (вкл. с Боянската църква). Изобщо не ги впечатли, за разлика от Търново, Етъра, Подбалканските градчета, Пловдив, Бачковския манастир и Родопите. Но на софиянци им е много трудно да приемат истината понеже нали са "столичани", а всички други са "селяни", "козари", "провинция" и т.н.

Нема как да стане да се почна да въздишам по некви инфантилни монтажи връзващи предишния соц със сегашния соц в София .

Бляяя, комунизъм, никога повече...

М-дддаааа... няма снимки от "Манастирски ливади", старият "Лозенец" зад р-т "Кошарите" и под япоснкия хотел, няма снимки на старият булеварт "Витоша" и обръщалото на трамвай No 6 пред х-л "Херус" (зад НДК), старият булевард "Ломско шосе", старият площад пред "Централна гара" и "Подуяне" и ред други квартали..... но метро нямаше, а и "шопите" (кестените) бяха повече от "софианци"(дивите селяни) от комбинат "Кремиковци" (жк "Младост" и "Овча купел") и други местодонти на социализма. Имаше и някакво си "софийско жителство" ... мечтата на всяка кифла от прованса.

Това е София на родителите ми,браво на фотографа. Майка ми е пренесла поне една количка с тухли за НДК и затова си харесах тази снимка.

Без статуята на Ленин и Мавзолея,днес София е по-красива. И доволно грозна,много повече от преди. През Соца я подържаха,все пак столица....миеха,строяха с мярка... Сега,вчера,днес а уви и утре-башибозук.Един презастроен,шумен,мръсен и осран град.Изпълнен до пръсване не само със селяндури,а със селташко-просташки манталитет.

София и преди и сега е все същата гадост - една от най-противните, сиви и безлични столици в Европа. Да не говорим, че само софиянци си я харесват. Всички други са там по принуда, понеже пак въпросните софиянци смучат държавата и не оставиха икономика и поминък другаде. София - тумора на България.

Сельо, вродените комплекси са за цял живот. В София действително се наливат много пари, за да бъдат откраднати. А кой управлява държавата и общината, виж сам- сред тях софиянци почти няма. Освен това не софиянци са виновни, че всеки позамогнал се селяк бърза да се пресели в София, вместо да развива бизнес в собствения си град или село. Пък и в крайна сметка никой не ви задържа тук - и в други населени места в България живеят хора - тях уважавам и ценя.

Бегай бе, панелен таласъм от Люлин 18. Никога не съм ви разбирал самочувствието като ви знам в какви дупки живеете (без значение дали на центъра или по кварталите). Обаче всичките сте с такива устати и все на селянин обиждате. Аз предлагам София понеже е толкова по-добра от другите да обяви една независимост от България и поживо поздраво да си се развива. Понеже нали сте големи отворковци, обаче ако няма от кой да смучете данъци сте умрели за 5 години макс.

Мдаа, на някои снимки си личи по-запуснатия вид и по-лошата пътна настилка в сравнение с преди...Спомням си, че нашата квартална уличка през няколко години я асфалтираха, сега е на кратери, да не говорим за честото миене...

Като гледам снимката пред Театъра ми става тъжно, въпреки че не е съвсем коректна, прекрасните деца от 1978 , облечени като принцеси и вдясно как биха изглеждали сега по предполагаема възраст.

да санира панелките около летището? Входната врата на София ти навява че си кацнал в столица от третия свят Нищо че са опънали мрежа,уж да не се виждат олющените фасади и различните самодейни балкони.

Ама ти сериозно ли мислиш, че София е столица от друг свят, освен от третия.Столицата е такава , защото е Фандъкли-Тиквун си мислят, че това е България.София та София-другите , кучета ги яли.Селски столичани.

Тази снимка на НДК не е от 1978 г. Тогава е започнало строителството на сградата.

Рибата. Главата-й. ...и Вонята.

Аз

Еми... Ти си вонята. И кво? Да те трепем ли, що ли?!

Повече хора, коли, бетон и комерс. Горе-долу това е посоката. След още 30 г. ще цъкат с език колко е било хубаво днес.

Преди 30г.бях войник в София и много често съм се разхождал в града.Сега като дойда в София и ми се плаче.Преди 30г. беше чист,спокоен град.Сега е свърталище на мигранти,цигани и отрепки от цяла България.Всичко е разкопано и се усвояват(крадат)здраво пари.

Тогава - Аушвиц от Капсулиран вид...а Днес - ПакАушвиц, но от Отворен вид. - като гаулайтерята - ВсеСъщата.

FuckTheEU

Колко много повече светлина, сигурност и увереност излъчват старите снимки, колко много повече красота и надежда има в тях!

Ю ?! ...Фуск Ю ?! > Определено .

Красота и надежда в София? Ха ха ха! Уникално сив и гаден град, с граждани-егоцентрици с огромно самочувствие без покритие.

Аз

Ибаси простотията, чесно... "Въздухът е друг и разнася аромата на печена тиква и кестени. На пуканки, леблебия, лимонада и сироп" Авторът е объркал времето с има-няма 100 години, мухаха... Иначе... В съвремеността - по-модерни коли и по-качествени снимки. В миналото - повече дървета и деца.

...няма москвичи, няма и лади няма го Вече онзи Екстаз и маймай Е Крайни време да Си Изправим Всичко у Нас ! .. и Дървосекачът тихо припява - Двустъпковата е ОТ и ЗА Всички, и то Всички-Нас !

Е добре де, Колеги минусоотделящи ...ясно че НЕ съм опаганинен кат Т.Колев&И.Финци... НО ! - турурум, турурум ... - иРаааз-иДва !

С ракията не бива да се злоупотребява още по обяд.

кадето се виждат големите междублокови пространства-градинки. И сега дето си подават кафето между две сгради....грозно,..дилетанти архитекти.

Определено ! ...пък Ако надникнете Вътре в т.нар. Модерни Нови (било офис сгради, било жилищни) - ... - Хеле пък за паркирането/трафика около тях ! (Хората от Витоша - вчера бяха ИзлишноДеликатни.)

Ама чакайте сега, Домакини/Дир.бг ! - Ако Сте си наумили да правите Хибридка с цел величаене на предишното цъф&връз - то Е Задължително : > Да покажете Вътре В жилищата Тогава ! > Да покажете че И доДенДнешен Ни управляват ВсеСъщите наште ! И да ! - ако товаСъщото управление Продължи > Човек Няма да остане ! ...ерго - наште Ще си останат СамСаминки.

софя- наи дълбоката точка в кенефа!

най показателни са тези на Ал Невски и театъра ---по-рано цеца сега таратайки и мангали ....ай чиститу!

На мен пък ми хареса идеята, и движението наляво-надясно върху снимките.

Потърсете в Гугъл: Изгубената България Ще видите уникални снимки от различни епохи!

България се вижда огромната разлика. Тука са показали една смешка... Как за 27 години и похарчени десетки милиарди разликите са незначителни. Даже има улици и сгради които умират пред очите на софиянци и управа но тук не ги показват.

А дали парите са похарчени по предназначение или отмъкнати?

Какъв паралален свят им се привижда? Просто две снимки правени по различно време и елементарен монтаж.

тоя фотаджия да се беше постарал да си разгледа това което ще снима снимките от преди и тогава да снима новите

еднакво грозна