Коментари - До 30 км/ч за автомобили в градовете? | Днес.dir.bg

До 30 км/ч за автомобили в градовете?

Да се въведе 30 км/ч ограничение за всички автомобили в населените места, както е в други държави.

Обратно в новината

Коментари - До 30 км/ч за автомобили в градовете? | Днес.dir.bg

Коментари

Отдавна искам в София да бъде като в Стара загора, където има много легнали полицаи. Пък който иска, да прехвърча през тях и да си троши скъпата кола!

защо се говори само за автомобили,защо се покриват мотористите и каруцарите,или предложението го внасят рокери и каруцари.

Нашата улица е с толова дупки, че 30 км/ч е максималната скорост от години. Предлагам да се отменят всякакви ремонти на улиците - така от самосебе си ще спазваме ограниченията. А и ще се спестят пари за "почерпка" на общинарите.

Моята кола е с автоматични скорости: при 30 км/ч е на 3-та предавка и гори 11,8 л/100км, а при 50 км/ч е на пета и гори 6,8 л. Градовете ще заприличат на Пекин - мъгла и пушилка. Нека все пак да добавя, че това е една абсурдна идея - някой стреля на посоки, за да разлайва "общественото мнение" - обикновено се прави за да се отклони вниманието от други проблеми. И понеже Световното по футбол вече свърши, на някой му трябва нов фокус за съсредоточаване на вниманието на хората.

Не е ли по-добре вместо да се чудят какво да измислят да започнат масово да глобяват всички участващи в движението, визирам пешеходци, каруцари, колоездачи и т.н. за нарушаване на правилата, след като аз мога да карам кола и да ходя пеш като се съобразявам с правилата,значи всички трябва да го могат

Oтново чета статията- става въпрос за н а с е л е н и места, където има много пешеходци и колела. Bероятно статистиката показва много мъртви и осакатени. Kарането бързо в населено място е нормално явление за б-я. Tам е проблема. A никой не иска да го "сгазят" като пиле нали!? н и к о й!!! / а и когато идвам с групи "моите хора" винаги се чудят и ме питат з а щ о се кара така нервно и бързо??? Hе мога да каза че всички са "невротици" и казвам - "сигурно возят родилка".... Dа но и на лъжата краката са къси. 3атова винаги истината е най-добрия отговор./ A сега помогнете ми: 3ащо в населено място се кара така бързо? Mоля, дайте ми верен и истинен отговор! Mерси!

във всички нормални градове,потоците не минават през села и градове,много бързате да стигате запада господа,а на среща нищо непредлагате,само вземане на това и на онова,в нормалните страни полицай не виждаш на пътя,просто е всичко по спокойно,а не некви да ме дебнат от храсталаците,да стресират само.... помислете за пътища които не влизат в населени места

10 даже...на задна да се кара само...с пуснати авариики и надут клаксон...умни момчета ше излезете полицаите

Тези съвсем изкукаха. Сигурно е от жегата. Най-добре е изобщо да се забрани движението на автомобили в населените места. 60км/ч. като горна граница е нормално за движение в града. Проблема е, както правилно мислят колегите, че няма действен контрол. Нека всички спазват 60 км/ч. с "лежащи полицаи" покрай болници училища и т.н. и добра организация на движението, пък тогава пак да се види. Безумните забрани никой не ги спазва, само се пълнят нечии гуши. Относно алкохола - изобщо не одобрявам пиянството зад волана, но погледнете статистиката. Само 4/четири/% от жертвите по пътищата са в резултат от алкохол. А останалите %????Нека държавата си оправи пътищата и организацията и после да гледа кой е пил, кой е пиян, на кого ще конфискуват колата и кой ще плати 30 000 лв. в полза на бюджета.

4% от 1000 са 40 души на година . Обикновено убитите към ранените са 1:10. 400 души на година, голяма част от които ще останат инвалиди, и ще тежат на държавата, вместо тези, които са ги инвалидизирали, да поемат издръжката им, и данъците, които биха плащали инвалидите на държавата, достатъчни ли са, за да си струва да стане по-сурово ограничението за алкохола?

60 км/ч срещу 50 км/ч значи поне 1.44 пъти по-дълъг спирачен път (кинетичната енергия е пропорционална на скоростта та квадрат, а спирачният път е правопропорционален на кинетичната енергия). Освен това се притъпява периферното зрение, което значи повече възможности за грешка. Все още ли си сигурен, че ограничението трябва да е 60 км/ч?

То и без това сега караме с и под 30 в тия задръствания и дупки. Дано това респектира малко камикадзетата с лъскавите кошници. А иначе съм на страната на колоездачите - това за града е перфектния транспорт: чисто, евтино и доста по - бързо. Така че скоро надписвам бричката само за междуградско и си купувам един велосипед.

И като направите 30 км/ч ограничението на скоростта пак нема да има оправия. Вижте как е по Европа! В Англия например около училищата и парковете има такова по-ниско ограничение, но е САМО там. Ограничението е отбеля-зано с ГОЛЯМ ЗНАК и на пътя има гърбици /полеглал полицай/. Така и да искаш неможеш да караш бързо! Ограниченията са направени, но наистина си личи, че са ПРЕМИСЛЕНИ, не са поставени проста така, защото на някой си му е хрумнало. Практически няма "изоставени" или "забравени" знаци зад които да те дебнат полицаите, такова неща тук няма! ПРактически всичките ми проблеми по пътищата са ми в България!!!! Дори да искам да спазвам ограниченията и правилата, пак не става! Самите ограничения са мнооооого измислени, на прав равен път на километри преди населеното място - ОГРАНИЧЕНИЕ 50 и табелка за начало на населено място!?!? И естествино те дебнат полицаите с радар!!! Това в Европа го няма!

По голяма идиотщина от това не бях чувал,по-добре тоя дето го предлага да предложи да почнеме да си бутаме колите тъкмо няма да влизаме в преразход с горивото.Това на сто процента няма да се приеме и от къде на къде ще слагат 30000 лв.,глоба при положение,че въобще не отговаря на заплатите на който и да е.Тия неща доколкото знам все пак се определят и от заплатите които се вземат или пък държавата няма да прибере нито лев ако наложи такава глоба на някой дето няма нищо.

Според мен ограничението не е проблем, а че никой не го спазва. Колко коли карат с 50 в градовете? Повечето хвърчт с 60-70. Колко спират на пешеходни пътеки? Само където има камера или някой с добро възпитание, ама те са свръх малко. Докато не почнат да се отнемат книжки никакви ограничения няма да помогнат!

От гледна точка на безопасността и организацията на движението ,донякъде е уместно.Само,че при 30 км./ч движението ще е на втора и трета скорост.Разходът на гориво се увеличава значително /освен ако това не е лобиране за търговията с горива/ и емисиите на изгорелите /недоизгорели / газове стават направо отровни.

А защо направо не въведът закон всеки шофьор преди тръгване да оставя по 100лв в КАТ???

А това ще важи ли за колите на депутатите, за колите на разни там министерства, джиповете на разни мутри и други привилегировани? КАТ да покаже една статистика: колко нарушители са глобени при различни случаи на нарушения.

Ами то първо да вземат да глобяват неправилно пресичащите пешеходци и колоездачите дето карат по осовата линия. Пък тогава да се грижат дали ще ги блъскат и с колко. Закона колкото и да е лош е закон и трябва да се спазва от всички, а не да важи само за някои. Не знам онези с фераритата и поршетата, а и не само тях, как ще ги накарате да карат само с 30 при положение че и до сега не можете да ги накарате да карат с 50!

Аз убит шофьор от неправилно пресичащ пешеходец или велосипедист не съм видял! Но обратното - Убит пешеходец на пешеходна пътека от малоумен шофьор е почти ежедневие. Така че вземи се обеси някъде с твоето смешно мнение! Много ги обичам такива "шодьори" като тебе! Сигурно като си пешеходец си най-спазващият закони?

А да си чул колко хора са си отишли в опит да избегнат удар с животно, човек или друга кола без да са виновни? Аз мога да ти отговоря - доста. Много все знаете без да сте проверили.

И 10 да я направят, като го няма контролът, все тая. Човек на пешеходна пътека трябва да се озърта и в трите посоки да не го блъсне някой селски бек с джипчето, мерцедеса или бавареца със 100. Пълно е с камикадзета и никой нищо не прави.

С 30 вече хептен ше се изтрепат ... щото ше изнервя трафика и ше прават повече глупости ... 50-60 си е нормално ...

Мисля,че в нашата държава трябва да се вземат КРАЙНИ мерки по безопасността на движението.Колко се говори за войната по пътищата,колко акции проведе МВР,радио и телевизия апелират за нашата подкрепа...и накрая какъв е резултата???-още и още жертви,пък после катаджиите ни били виновни,подкупни били,затваряли си очите...а,вие,шофьори спазвате ли закона и ограниченията???А относно дупките...не мисля,че трябва да се оправят,защото в противен случай градовете ни се превърнат в скоростни писти и Бог знае колко жертви ще има...

Тия гьонове нищо смислено не могат да измислят а само симулират дейност! Че 30 км/ч е скоростта на повечето велосипеди бе тиквеници нещастни! Или искате и тази малоумица да въведете и да почнат делата в Страсбург за антиекологични норми?! Нали с това пъплене на автомобилите увеличавате замърсяването на въздуха бе нещастници! Плюс това такова ограничение на скоростта си е неписано валидно от началото на демокрацията с тези разбити пътища и яките кражби в поддържането и строителството им!!! Интересно това правителство що се хвана единствено в магистрали и енергоносители а всичко останоло спря и не се издължава на фирмите изградили готови обекти? Мноо ясно - щото от пътищата кражбата е най-яка а от енергоносителите най-непроследима и завоалирана!!! Абсолютна милиционерщина! Да сте видели някоя патрулка да осъществява превантивна дейност срежу опасност от ПТП около някоя дупка и да регулира движението? Аз не съм! Но пък абсолютно задължително е да се постави знак 40 км/ч на участък позволяващ с нова настилка и с 200 км/ч да караш и сле днака да има веднага патрулка с двама "иквопраймся-ковци"!?! Ей за това и тия 30 км/ч ще си останат на хартия и ще си пълнят джобовете и бюджетити милиционерите смотани, а ефекта ще е НУЛЕВ!!!

ами вземи се качи на колело тогава...

Ами аз си го карам и колелото бе мозък! Но това не ми пречи да не гледам обективно на нещата и да ми правят впечатление глупости от такъв род! А ти като нямаш нищо смислено за казване що се обаждаш? Да ти видим интелекта ли? Айде нема нужда!

А относно дупките - има една "Наредба 2 от 31.07.2003 г. за въвеждане в експлоатация на строежите в Република България и минимални гаранционни срокове за изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти"!!! Я прочети за кои видове строежи и ремонти минималните гаранционни срокове са най-малки?! Айде, ще те улесня - за пътищата! Това да ти говори нещо? Щото на мен ми говори единствено за пътищарско-кражбаджийско лоби, живеещо в парламентите ни от соц-а до сега при всяко правителство! За да може колкото се може по-малко гаранции и отговорности да имат за вложените пари в пътищата, да се трошат същите и да си ги саморемонтират с нови парички всяка година! А има пътища от бай-тошово време на по 30-35 години, които още са годни и не са им правени ремонти! А сега кво става - есента кърпежи, напролет вече са се издънили и се наливат нови пари от НАС-ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ! И никой не им търси отговорност на лапащите щото са си с политическия гръб!!! Е, като ще се нормира движението по пътищата, първо да се нормират самите пътища!!!! Ограничение може да се налага само на стандартен за съответният клас път - при нарушение на пътното му покритие, същият той излиза от стандарта, съответно и правилата за движение са неприложими и санкциите спокойно могад да бъдат атакувани съдебно и отменяни, защото с такива дупки повечето пътища могат да бъдат стандартизирани единствено като земеделски такива, а не като автомобилни, при което ограничение на скоростта не може да бъде налагано! аПЦилютни минцифаи!!

тези "нелогични" ограничения са наслагани все на места където високата скорост би създала опасност от ПТП. Които ОЧЕВИДНО не всеки може да предвиди. ;-P

Тогава вече катаджиите дори няма да се морят да излизат на по-главните пътища - ще си кютат пред къщите и ще събират.. Защо у нас няма мислещи хора - това е безобразно предложение. но то ще важи само за простолюдието. Депутатите, които и сега не спазват разпоредбите на закона, въобще и не се замислят - нали си имат служебни карти и шофьори... Ами най-добре направо да се забрани шофирането..

Абе,аз да хвана и да си бутам колата освен,30 км в населено място???? какви "здрави мозаци"ги измислят тези правила??? що не вземете да смъкнете и данъците на колите и цените на винетките и Гражданската отговорност тогава????

Чудя ви се как намирате сили да коментирате такова малоумно предложение! Аз просто съм без думи!

защо само за автомобилите,а за мотористите които се гаврят със здравето и сигурността на хората,какви мерки ще предприемете спрямо тях.

Много ми е интересно дали Алекси Кесяков и Валери Първанов ще спазват това ограничение от 30км/ч! Според вас?

Че то сега са малко местата дето може да се кара с повече... оправете дупките пък тогава мислете... аз ако мина през наше село с повече от 30 км.ч. ще остана без кола

За ефективността на пътна полиция е достатъчно човек да отиде да види какво става с издаването на книжките. Не системата на Сименс е виновна, че цяла София се реди на 2-3 гишета за получаване. След като взимат по 25 лева отгоре за бърза поръчка (която трае 10 дни), да назначат още хора да се свърши работата. Ако нашите пътни полицаи не могат да глобяват родните бабаити, да вмесем малко полицаи от Германия.

жалко малоумие! сигурен съм, че на милицинерите им е минавало през акъла да спрат изобщо движението на коли в градовете, ама така ще им спре лютеницата

В другите държави има вътрешно градски магистрали, а такива ограничения важат само за кварталните улички! Поредните безумия!

НЕ Е ЛИ ПО - ДОБРЕ ИЗОБЩО ДА НЕ КАРАМЕ??? О, СЕТИХ СЕ! НАЙ ВЕРОЯТНО ИМА ДОГОВОРКА ДА ВЪРНЕМ СТАРИТЕ СОЦ. ВОЗИЛА...!!!!!! ТОВА ПОРЕДНАТА ГЛУПОСТ ЛИ Е? АМИ НАПРАВЕТЕ ГЛОБИТЕ ВИСОКИ ЗА РАЗГОВОРИ ПО GSM, ЗА УПРАВЛЕНИЕ В НЕТРЗВО СЪСТОЯНИ, БЕЗ СВИДЕТЕЛСТВО ЗА ПРАВОУПРАВЛЕНИЕ, РАЗНИ ТУРБО-ГАЗАРИ И Т.Н., НО И ГЛОБЯВАЙТЕ, А НЕ СПИРАЙТЕ ДВИЖЕНИЕТО С ТАКИВА СКОРОСТИ!?

Браво! Подкрепям.

Хахаха. Не им ли омръзна от безумни измислици. Направо да забранят движението на автомобили в населени места и да си купим по един кон и една каручка

Вечерно време по улиците на София се провеждат ралита.А къде е КАТ?

Това е много хубав въпрос, но се съмнявам някой от МВР да му обърне внимание... На тях мозъка не им стига да мислят "и за това"... Толкова са натоварени с проблемите, които решават всеки ден, че къде ти, нямат време да се занимават и с ралитата...

с мотор може и над 200 км да карате-НЯМА кой да ви глоби! И край столична дирекция е деноНощна писта по булеварда и няма полицай за глоби на Мотористи. Затова купете си и вие мотор да ви е спокойно:)

Аз пък им правя мръсно на тукашните шофьори - пресичам по пешеходните пътеки и им се налага да спират. Повечето тука ще си помислят, че е нормално да спират и че едва ли им правя мръсно, но трябва да разберете, че в много градове в България шофьорите просто не са свикнали да спират на пешеходна пътека, ако ще и 10 човека да чакат да пресекат.

Защо да спираме да си губим инерцята бе галфон. Това е най-тъпото нещо в закона, къде по лесно е един пешеходец да спре. Нито гориво хаби, нито спирачки. Да не говорим че гадните пешеходци злоупотребяват с копчетата на светофарите ако ги има. Току що е светнало зелено за колити и пристига някой глупак дето веднага натиска копчето. Ами като идваш от ЦУМ то не може да направиш десен завой по Раковска, тази нагла пешеходска сган я пропусне 2 коли я не. Откъде на къде пешеходците, ще са с предимство, мамка им и прасе

Просто нямам думи .. ами така пречат и на икономиката ! Нали един един служител като излезе по обяд с баничарката от фирмата, и ще се върне направо в края на работното време ! Глупаци!

Ограничение от 30 км/ч е абсурдно при това движение в по - големите градове може би трябва да ставаме в 4:15 за работа. Не стига факта че нямамаме свесни пътища в България ами се чудят с какъв данак или ограничение да ни изненадат.

Да, 30км зони има, но те са в малките улички на жилищните квартали. Иначе скоростта си е 50, а по-големите улици в повечето големи градове има и 70. Поне така е в Холандия... 30км е за моторетките...Да спомена оше, че споре полицията смъртнотта на пътя тук е достигнала възможният минимум...

Супер бате!!Ся ке карам магарцедеса кат вихър пу пуважо.

ХАХА! Ще трябва да глобяват и велосипедистите за превишена скорост! А не дай си боже да се затичаш по-бързо :) Лелеее какви малоумници !

Да се въведе, ама първо да се изградят околовръстни на всички населени места. Не от София до Варна да минавам през площадите на 100 села и 10 града и да пътувам 10 часа.

Не ви ли е ясно, че това се прави за увелечение възможността за глоби. За сега с това ограничение вкарват под ножа и колоездачите, ако намалят обаче още малко разрешената скорост ще могат да рекетират както майките с количките, така и по-пъргавите пенсионери с бастуни. Пейте господин Маринов, пейте сега му е времето!!

Да де ама в другите държави има магистрали между градовете, а при нас парите за магистралите и тунелите са окрадени и затова средната скорост ще падне още повече...

При тея малоумни закони...май всички ще трябва да караме катафалки, или поне да сменим скоростните кутии с такива като в катафалките... само така ще можем да пълзим толкова бавно без да загасне колата... това в рамките на бъзиците де... Или пък да караме на задна като Ксао от "Боговете сигурно са полудели" там където караше джипката през саваната на опаки.

Коментари - До 30 км/ч за автомобили в градовете? | Днес.dir.bg

До 30 км/ч за автомобили в градовете?

Да се въведе 30 км/ч ограничение за всички автомобили в населените места, както е в други държави.

Обратно в новината

Коментари - До 30 км/ч за автомобили в градовете? | Днес.dir.bg

Коментари

Отдавна искам в София да бъде като в Стара загора, където има много легнали полицаи. Пък който иска, да прехвърча през тях и да си троши скъпата кола!

защо се говори само за автомобили,защо се покриват мотористите и каруцарите,или предложението го внасят рокери и каруцари.

Нашата улица е с толова дупки, че 30 км/ч е максималната скорост от години. Предлагам да се отменят всякакви ремонти на улиците - така от самосебе си ще спазваме ограниченията. А и ще се спестят пари за "почерпка" на общинарите.

Моята кола е с автоматични скорости: при 30 км/ч е на 3-та предавка и гори 11,8 л/100км, а при 50 км/ч е на пета и гори 6,8 л. Градовете ще заприличат на Пекин - мъгла и пушилка. Нека все пак да добавя, че това е една абсурдна идея - някой стреля на посоки, за да разлайва "общественото мнение" - обикновено се прави за да се отклони вниманието от други проблеми. И понеже Световното по футбол вече свърши, на някой му трябва нов фокус за съсредоточаване на вниманието на хората.

Не е ли по-добре вместо да се чудят какво да измислят да започнат масово да глобяват всички участващи в движението, визирам пешеходци, каруцари, колоездачи и т.н. за нарушаване на правилата, след като аз мога да карам кола и да ходя пеш като се съобразявам с правилата,значи всички трябва да го могат

Oтново чета статията- става въпрос за н а с е л е н и места, където има много пешеходци и колела. Bероятно статистиката показва много мъртви и осакатени. Kарането бързо в населено място е нормално явление за б-я. Tам е проблема. A никой не иска да го "сгазят" като пиле нали!? н и к о й!!! / а и когато идвам с групи "моите хора" винаги се чудят и ме питат з а щ о се кара така нервно и бързо??? Hе мога да каза че всички са "невротици" и казвам - "сигурно возят родилка".... Dа но и на лъжата краката са къси. 3атова винаги истината е най-добрия отговор./ A сега помогнете ми: 3ащо в населено място се кара така бързо? Mоля, дайте ми верен и истинен отговор! Mерси!

във всички нормални градове,потоците не минават през села и градове,много бързате да стигате запада господа,а на среща нищо непредлагате,само вземане на това и на онова,в нормалните страни полицай не виждаш на пътя,просто е всичко по спокойно,а не некви да ме дебнат от храсталаците,да стресират само.... помислете за пътища които не влизат в населени места

10 даже...на задна да се кара само...с пуснати авариики и надут клаксон...умни момчета ше излезете полицаите

Тези съвсем изкукаха. Сигурно е от жегата. Най-добре е изобщо да се забрани движението на автомобили в населените места. 60км/ч. като горна граница е нормално за движение в града. Проблема е, както правилно мислят колегите, че няма действен контрол. Нека всички спазват 60 км/ч. с "лежащи полицаи" покрай болници училища и т.н. и добра организация на движението, пък тогава пак да се види. Безумните забрани никой не ги спазва, само се пълнят нечии гуши. Относно алкохола - изобщо не одобрявам пиянството зад волана, но погледнете статистиката. Само 4/четири/% от жертвите по пътищата са в резултат от алкохол. А останалите %????Нека държавата си оправи пътищата и организацията и после да гледа кой е пил, кой е пиян, на кого ще конфискуват колата и кой ще плати 30 000 лв. в полза на бюджета.

4% от 1000 са 40 души на година . Обикновено убитите към ранените са 1:10. 400 души на година, голяма част от които ще останат инвалиди, и ще тежат на държавата, вместо тези, които са ги инвалидизирали, да поемат издръжката им, и данъците, които биха плащали инвалидите на държавата, достатъчни ли са, за да си струва да стане по-сурово ограничението за алкохола?

60 км/ч срещу 50 км/ч значи поне 1.44 пъти по-дълъг спирачен път (кинетичната енергия е пропорционална на скоростта та квадрат, а спирачният път е правопропорционален на кинетичната енергия). Освен това се притъпява периферното зрение, което значи повече възможности за грешка. Все още ли си сигурен, че ограничението трябва да е 60 км/ч?

То и без това сега караме с и под 30 в тия задръствания и дупки. Дано това респектира малко камикадзетата с лъскавите кошници. А иначе съм на страната на колоездачите - това за града е перфектния транспорт: чисто, евтино и доста по - бързо. Така че скоро надписвам бричката само за междуградско и си купувам един велосипед.

И като направите 30 км/ч ограничението на скоростта пак нема да има оправия. Вижте как е по Европа! В Англия например около училищата и парковете има такова по-ниско ограничение, но е САМО там. Ограничението е отбеля-зано с ГОЛЯМ ЗНАК и на пътя има гърбици /полеглал полицай/. Така и да искаш неможеш да караш бързо! Ограниченията са направени, но наистина си личи, че са ПРЕМИСЛЕНИ, не са поставени проста така, защото на някой си му е хрумнало. Практически няма "изоставени" или "забравени" знаци зад които да те дебнат полицаите, такова неща тук няма! ПРактически всичките ми проблеми по пътищата са ми в България!!!! Дори да искам да спазвам ограниченията и правилата, пак не става! Самите ограничения са мнооооого измислени, на прав равен път на километри преди населеното място - ОГРАНИЧЕНИЕ 50 и табелка за начало на населено място!?!? И естествино те дебнат полицаите с радар!!! Това в Европа го няма!

По голяма идиотщина от това не бях чувал,по-добре тоя дето го предлага да предложи да почнеме да си бутаме колите тъкмо няма да влизаме в преразход с горивото.Това на сто процента няма да се приеме и от къде на къде ще слагат 30000 лв.,глоба при положение,че въобще не отговаря на заплатите на който и да е.Тия неща доколкото знам все пак се определят и от заплатите които се вземат или пък държавата няма да прибере нито лев ако наложи такава глоба на някой дето няма нищо.

Според мен ограничението не е проблем, а че никой не го спазва. Колко коли карат с 50 в градовете? Повечето хвърчт с 60-70. Колко спират на пешеходни пътеки? Само където има камера или някой с добро възпитание, ама те са свръх малко. Докато не почнат да се отнемат книжки никакви ограничения няма да помогнат!

От гледна точка на безопасността и организацията на движението ,донякъде е уместно.Само,че при 30 км./ч движението ще е на втора и трета скорост.Разходът на гориво се увеличава значително /освен ако това не е лобиране за търговията с горива/ и емисиите на изгорелите /недоизгорели / газове стават направо отровни.

А защо направо не въведът закон всеки шофьор преди тръгване да оставя по 100лв в КАТ???

А това ще важи ли за колите на депутатите, за колите на разни там министерства, джиповете на разни мутри и други привилегировани? КАТ да покаже една статистика: колко нарушители са глобени при различни случаи на нарушения.

Ами то първо да вземат да глобяват неправилно пресичащите пешеходци и колоездачите дето карат по осовата линия. Пък тогава да се грижат дали ще ги блъскат и с колко. Закона колкото и да е лош е закон и трябва да се спазва от всички, а не да важи само за някои. Не знам онези с фераритата и поршетата, а и не само тях, как ще ги накарате да карат само с 30 при положение че и до сега не можете да ги накарате да карат с 50!

Аз убит шофьор от неправилно пресичащ пешеходец или велосипедист не съм видял! Но обратното - Убит пешеходец на пешеходна пътека от малоумен шофьор е почти ежедневие. Така че вземи се обеси някъде с твоето смешно мнение! Много ги обичам такива "шодьори" като тебе! Сигурно като си пешеходец си най-спазващият закони?

А да си чул колко хора са си отишли в опит да избегнат удар с животно, човек или друга кола без да са виновни? Аз мога да ти отговоря - доста. Много все знаете без да сте проверили.

И 10 да я направят, като го няма контролът, все тая. Човек на пешеходна пътека трябва да се озърта и в трите посоки да не го блъсне някой селски бек с джипчето, мерцедеса или бавареца със 100. Пълно е с камикадзета и никой нищо не прави.

С 30 вече хептен ше се изтрепат ... щото ше изнервя трафика и ше прават повече глупости ... 50-60 си е нормално ...

Мисля,че в нашата държава трябва да се вземат КРАЙНИ мерки по безопасността на движението.Колко се говори за войната по пътищата,колко акции проведе МВР,радио и телевизия апелират за нашата подкрепа...и накрая какъв е резултата???-още и още жертви,пък после катаджиите ни били виновни,подкупни били,затваряли си очите...а,вие,шофьори спазвате ли закона и ограниченията???А относно дупките...не мисля,че трябва да се оправят,защото в противен случай градовете ни се превърнат в скоростни писти и Бог знае колко жертви ще има...

Тия гьонове нищо смислено не могат да измислят а само симулират дейност! Че 30 км/ч е скоростта на повечето велосипеди бе тиквеници нещастни! Или искате и тази малоумица да въведете и да почнат делата в Страсбург за антиекологични норми?! Нали с това пъплене на автомобилите увеличавате замърсяването на въздуха бе нещастници! Плюс това такова ограничение на скоростта си е неписано валидно от началото на демокрацията с тези разбити пътища и яките кражби в поддържането и строителството им!!! Интересно това правителство що се хвана единствено в магистрали и енергоносители а всичко останоло спря и не се издължава на фирмите изградили готови обекти? Мноо ясно - щото от пътищата кражбата е най-яка а от енергоносителите най-непроследима и завоалирана!!! Абсолютна милиционерщина! Да сте видели някоя патрулка да осъществява превантивна дейност срежу опасност от ПТП около някоя дупка и да регулира движението? Аз не съм! Но пък абсолютно задължително е да се постави знак 40 км/ч на участък позволяващ с нова настилка и с 200 км/ч да караш и сле днака да има веднага патрулка с двама "иквопраймся-ковци"!?! Ей за това и тия 30 км/ч ще си останат на хартия и ще си пълнят джобовете и бюджетити милиционерите смотани, а ефекта ще е НУЛЕВ!!!

ами вземи се качи на колело тогава...

Ами аз си го карам и колелото бе мозък! Но това не ми пречи да не гледам обективно на нещата и да ми правят впечатление глупости от такъв род! А ти като нямаш нищо смислено за казване що се обаждаш? Да ти видим интелекта ли? Айде нема нужда!

А относно дупките - има една "Наредба 2 от 31.07.2003 г. за въвеждане в експлоатация на строежите в Република България и минимални гаранционни срокове за изпълнени строителни и монтажни работи, съоръжения и строителни обекти"!!! Я прочети за кои видове строежи и ремонти минималните гаранционни срокове са най-малки?! Айде, ще те улесня - за пътищата! Това да ти говори нещо? Щото на мен ми говори единствено за пътищарско-кражбаджийско лоби, живеещо в парламентите ни от соц-а до сега при всяко правителство! За да може колкото се може по-малко гаранции и отговорности да имат за вложените пари в пътищата, да се трошат същите и да си ги саморемонтират с нови парички всяка година! А има пътища от бай-тошово време на по 30-35 години, които още са годни и не са им правени ремонти! А сега кво става - есента кърпежи, напролет вече са се издънили и се наливат нови пари от НАС-ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ! И никой не им търси отговорност на лапащите щото са си с политическия гръб!!! Е, като ще се нормира движението по пътищата, първо да се нормират самите пътища!!!! Ограничение може да се налага само на стандартен за съответният клас път - при нарушение на пътното му покритие, същият той излиза от стандарта, съответно и правилата за движение са неприложими и санкциите спокойно могад да бъдат атакувани съдебно и отменяни, защото с такива дупки повечето пътища могат да бъдат стандартизирани единствено като земеделски такива, а не като автомобилни, при което ограничение на скоростта не може да бъде налагано! аПЦилютни минцифаи!!

тези "нелогични" ограничения са наслагани все на места където високата скорост би създала опасност от ПТП. Които ОЧЕВИДНО не всеки може да предвиди. ;-P

Тогава вече катаджиите дори няма да се морят да излизат на по-главните пътища - ще си кютат пред къщите и ще събират.. Защо у нас няма мислещи хора - това е безобразно предложение. но то ще важи само за простолюдието. Депутатите, които и сега не спазват разпоредбите на закона, въобще и не се замислят - нали си имат служебни карти и шофьори... Ами най-добре направо да се забрани шофирането..

Абе,аз да хвана и да си бутам колата освен,30 км в населено място???? какви "здрави мозаци"ги измислят тези правила??? що не вземете да смъкнете и данъците на колите и цените на винетките и Гражданската отговорност тогава????

Чудя ви се как намирате сили да коментирате такова малоумно предложение! Аз просто съм без думи!

защо само за автомобилите,а за мотористите които се гаврят със здравето и сигурността на хората,какви мерки ще предприемете спрямо тях.

Много ми е интересно дали Алекси Кесяков и Валери Първанов ще спазват това ограничение от 30км/ч! Според вас?

Че то сега са малко местата дето може да се кара с повече... оправете дупките пък тогава мислете... аз ако мина през наше село с повече от 30 км.ч. ще остана без кола

За ефективността на пътна полиция е достатъчно човек да отиде да види какво става с издаването на книжките. Не системата на Сименс е виновна, че цяла София се реди на 2-3 гишета за получаване. След като взимат по 25 лева отгоре за бърза поръчка (която трае 10 дни), да назначат още хора да се свърши работата. Ако нашите пътни полицаи не могат да глобяват родните бабаити, да вмесем малко полицаи от Германия.

жалко малоумие! сигурен съм, че на милицинерите им е минавало през акъла да спрат изобщо движението на коли в градовете, ама така ще им спре лютеницата

В другите държави има вътрешно градски магистрали, а такива ограничения важат само за кварталните улички! Поредните безумия!

НЕ Е ЛИ ПО - ДОБРЕ ИЗОБЩО ДА НЕ КАРАМЕ??? О, СЕТИХ СЕ! НАЙ ВЕРОЯТНО ИМА ДОГОВОРКА ДА ВЪРНЕМ СТАРИТЕ СОЦ. ВОЗИЛА...!!!!!! ТОВА ПОРЕДНАТА ГЛУПОСТ ЛИ Е? АМИ НАПРАВЕТЕ ГЛОБИТЕ ВИСОКИ ЗА РАЗГОВОРИ ПО GSM, ЗА УПРАВЛЕНИЕ В НЕТРЗВО СЪСТОЯНИ, БЕЗ СВИДЕТЕЛСТВО ЗА ПРАВОУПРАВЛЕНИЕ, РАЗНИ ТУРБО-ГАЗАРИ И Т.Н., НО И ГЛОБЯВАЙТЕ, А НЕ СПИРАЙТЕ ДВИЖЕНИЕТО С ТАКИВА СКОРОСТИ!?

Браво! Подкрепям.

Хахаха. Не им ли омръзна от безумни измислици. Направо да забранят движението на автомобили в населени места и да си купим по един кон и една каручка

Вечерно време по улиците на София се провеждат ралита.А къде е КАТ?

Това е много хубав въпрос, но се съмнявам някой от МВР да му обърне внимание... На тях мозъка не им стига да мислят "и за това"... Толкова са натоварени с проблемите, които решават всеки ден, че къде ти, нямат време да се занимават и с ралитата...

с мотор може и над 200 км да карате-НЯМА кой да ви глоби! И край столична дирекция е деноНощна писта по булеварда и няма полицай за глоби на Мотористи. Затова купете си и вие мотор да ви е спокойно:)

Аз пък им правя мръсно на тукашните шофьори - пресичам по пешеходните пътеки и им се налага да спират. Повечето тука ще си помислят, че е нормално да спират и че едва ли им правя мръсно, но трябва да разберете, че в много градове в България шофьорите просто не са свикнали да спират на пешеходна пътека, ако ще и 10 човека да чакат да пресекат.

Защо да спираме да си губим инерцята бе галфон. Това е най-тъпото нещо в закона, къде по лесно е един пешеходец да спре. Нито гориво хаби, нито спирачки. Да не говорим че гадните пешеходци злоупотребяват с копчетата на светофарите ако ги има. Току що е светнало зелено за колити и пристига някой глупак дето веднага натиска копчето. Ами като идваш от ЦУМ то не може да направиш десен завой по Раковска, тази нагла пешеходска сган я пропусне 2 коли я не. Откъде на къде пешеходците, ще са с предимство, мамка им и прасе

Просто нямам думи .. ами така пречат и на икономиката ! Нали един един служител като излезе по обяд с баничарката от фирмата, и ще се върне направо в края на работното време ! Глупаци!

Ограничение от 30 км/ч е абсурдно при това движение в по - големите градове може би трябва да ставаме в 4:15 за работа. Не стига факта че нямамаме свесни пътища в България ами се чудят с какъв данак или ограничение да ни изненадат.

Да, 30км зони има, но те са в малките улички на жилищните квартали. Иначе скоростта си е 50, а по-големите улици в повечето големи градове има и 70. Поне така е в Холандия... 30км е за моторетките...Да спомена оше, че споре полицията смъртнотта на пътя тук е достигнала възможният минимум...

Супер бате!!Ся ке карам магарцедеса кат вихър пу пуважо.

ХАХА! Ще трябва да глобяват и велосипедистите за превишена скорост! А не дай си боже да се затичаш по-бързо :) Лелеее какви малоумници !

Да се въведе, ама първо да се изградят околовръстни на всички населени места. Не от София до Варна да минавам през площадите на 100 села и 10 града и да пътувам 10 часа.

Не ви ли е ясно, че това се прави за увелечение възможността за глоби. За сега с това ограничение вкарват под ножа и колоездачите, ако намалят обаче още малко разрешената скорост ще могат да рекетират както майките с количките, така и по-пъргавите пенсионери с бастуни. Пейте господин Маринов, пейте сега му е времето!!

Да де ама в другите държави има магистрали между градовете, а при нас парите за магистралите и тунелите са окрадени и затова средната скорост ще падне още повече...

При тея малоумни закони...май всички ще трябва да караме катафалки, или поне да сменим скоростните кутии с такива като в катафалките... само така ще можем да пълзим толкова бавно без да загасне колата... това в рамките на бъзиците де... Или пък да караме на задна като Ксао от "Боговете сигурно са полудели" там където караше джипката през саваната на опаки.