Проучване: Шопската салата е най-предпочитана от европейците

Шопската салата засега е големият победител в класация за най-предпочитаното ястие в ЕС.

Обратно в новината

Коментари - Проучване: Шопската салата е най-предпочитана от европейците | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

прекрасна си е нашата салата и не само тази. тук в канада всеки канадец които я е ял е припаднал по нея (и не само). но пък и тук предлагат тази прочута гръцка салата , близка до шопската но с маслини , зехтин и фета сирене нарязано на кубчета. не е лоша, впрочем. :) и, да ако може сложете линк .

ако бяха сложили шкембе чорбата или бахура щяхме да сме първи в света дори

Шопите, че не са сърби - не са! Ама, че станаха българе след Сръбско-българската война някои останали още апокрифни документи го показват и доказват. Да живей чобан салад, сиреч Овчарската салата!

pegenes

Хайде стига глупости! Европейците не са и чували за шопска салата. Виж за гръцко бяло сирене и кисело мляко всички знаят. С простотия реклама не се прави и маймуни с трици не се ловят.

Разликата с гръцката е, че сиренето е на триъгълници и се овкусява със зехтин, иначе съставките са същите и гърците директно се газират като им се каже: " Дай една шопска салата!" Нашето сирене е по- вкусно от тяхното "Фета" и прави салатата ни неповторима, че и ракията ни я бива!

доста съм живял в Германия. друго в салатите близки до нас освен Гръцката, не познават, па не знам за шопската хмм

боли ни фара какво знаят немците. ние също не ядем тяхните ястия, дори и не ги познаваме

И за една салата няма консенус, пълно с разбирачи,какво остава за важните неща ,чета коментарите всеки има мнение и се сещам за вица защо българите не правят секс на публично място,просто е всеки ще дава акъл.....

глупости, българското сирене отдавна се продава като гръцко...

Да! Както и шопкините! :-)) ;-)

много обичам салатка, шопската също, но във Великобритания за 8 години никога никой не я е споменал. Освен гръцката салата, близка до шопската друга оидобна не се предлага. Също така на кравето сирене тук му се казва Фета, не като в България на онова мазно смирено, но на най-обикновеннотп краве му казват Фета.

Това е така защото тук в БГ никой не прави нищо по популяризиране на чисто българските продукти и така само губим от това!

Ми кък иначе... Обичам шопската салата, мастика ледена да пия, вълните морски да ме галят и руси мацки покрай мен. Тарикат голям съм, брат ми, имам купища пари. Чакам лятото горещо, за да ходя на море

Шопската салата е измислена и утвърдена в кулинарията през 60-те години от неповторимите Балкантуристки готвачи,не без активното рамо на доайена на бълг.туризъм Петър Дойчев

Златни времена, шопска с 300гр ракийка, мешана скара с "Кадарка" (летос) или "Мавруд"-ец зимъс, толумбичка и баклавичка... и германската бабичка фръчиии и умирга 6 пъти! Но... свърши!

Цар си, бате! +++++++++++++++++++++++ и от мен 300 гр. Троянска сливова със салата от печени чупки, чесън и магданоз- за класици! Когато няма "шопска" Троянската сливова и печените чупки къртят мрака и канят зората! А прибавиш ли и печени филийки ела да видиш сладък мрак!

Ако до тази шопска салата от 60-те има и блюдо със "Смядовска луканка" и "Горно Оряховски суджук",но правени по рецепти от 60-те......пей сърце:))))

но да замлъкнем заради децата, които нивгаш вече няма да го пробват това

това че шопската салата е нещо много хубаво спор няма ама че не знае чак толкова навън е факт от 21 годидни живея вчубина и повечето ми приятели я знзят само от мен ито казано мимоходомвсе пак пожелам да спечели конкурса

една е Шопия, една е салатата, нещо че е измислена в Балкантурист. Рецептата е сбъркана, а продуктите - замъглени. Сал едно е проложително... иляди българи са се идгласували! Щото как французин, дето има 300 сирена да разбере какво е "Bulgarina sirene" cheese. Ама то щото Fetа... гърците и т.н. Ама кой а написа там с черен пипер, така и не се разбра :-) ( у Евросалатата де ) А да им е честито, с черниьо пипере

...тя тая салата без ракия е гола вода направо!

Е, след тази новина животът вече има смисъл! :))))))))))))))

Обръщам Ви внимание на правописа на думата "САРМИ". На няколко пъти в съобщението сте я изписали като "СЪРМИ". Моля, погледнете си правописния речник и ще видите, че грешите!

Сърбите и македонците искат да ни откраднат шопската салата. Даже писаха в техните медии, че искат да патентоват.

е как ще я патентоват като дори там се нарича шопска?

Шоп означава "полско маке" на преисторически македонски. Има го записано в изгорелия тефтер на Самуил Македонски..

И аз много харесвам шопска салата. Само,че не мога да не отбележа, че по подобни гласувания си губят времето само балканци и най-вече българи.

Малеййй как ще си нарежа една набързо като се прибера. И ще налея една домашна ракийка - специално си държа една чашка-шотче във фризера. Ух лигите ми потекоха...

И не само от европейците. Американците също са луди по шопска салата. Имам лични наблюдения.

да, пробутват на всички балъци от чужбина шопска салата със жълти домати от ноември до юни пълен боклук и никога чушките не са печени от 20 кръчми само в 1 най много

Ти па, акъло у българино сакаш! Такова животно нема!

ЗАЩО ШОПСКА САЛАТА!!!!!!?????????? ОБИКНОВЕНА САЛАТА КОЯТО МОЖЕ БИ ОСВЕН В БЪЛГАРИЯ СЕ ПРАВИ НА ДОСТА ДРУГИ МЕСТА.......... НЯМА НИЩО ТРЯДИЦИОННО СОФИЙСКО :)

смешник, дори в републиките от бившата Югославия тази салата е една от най-популярните и се нарича точно шопска въпреки, че там никой си няма и представа какво точно означава това

така е това пиар трик на балкантурист...т.нар. шопска се прави навскяде...но нали българия се управлява от шопе!

Дайте линка и ние да гласуваме, има още време.

Гласуване във Фейсбук с участник БГ = сигурна победа :) А иначе, салатката си е много добра и много ракия пие ! Наздраве !

Тази салата с добавени маслини и орехи в Aмерика е известна като "greek salad"

Сори, но е различна.

Ами различни са съвсем на вкус. Сиренето е друго, слагат и риган в гръцката. И само зехтин. А нашата салата е и с оцет освен олио или зехтин.

имам предвид техните сирена от крава, викат им нещо като балканкезе или кезе....еди какво си, което е много маслено и наподобава на нашто сирене- става и за баница:)

прави се с турски домати, гръцки краставички, египетски магданоз, рафинирано от лукоил, Е260 размито с вода и бяло саламурено от нашия щанд .... да им е сладко ;)

и се консумира с червено джони от пластмасова бутилка от 700 мл.

Някой доста се е постарал за да се чуе за шопската салата. Чужденците толкова са чували за нея , колкото аз за литовската ряпена супа и особено да си направят труда да гласуват за нея. Да благодарим на българите (българина), които са спомогнали за първото място.

няма защо, пак заповядай. правим всичко, за да се чуе името българско. ако направят анкета чий лук е най-вкусен, можете да разчитате на мен да направя българския - победител в тази класация.

Защо ли се учудвам: Форумите бъкат от всякакви русофили, американофили, германофили, само българофили няма. Щом е нещо българско - дайте да го псуваме, така ли бре?

Остави ти тази песен, писах че само българи са гласували. Както аз ще гласувам за българска манджа, а не за чужда, така и не очаквам че чужденец ще гласува за българска, а за своя. Малко обективност няма да ти е излишна! Следващият път като обвиняваш някой в чуждопоклоничество, да пишеш и на кого точно се кланя, за да е наясно, ако не знае.

Ние на тяхното домати и пипер им викаме им "силиконовото", а те на нашто - "балкански", ама и с лупа не съ намират:) Найш колко пара е да закараш един камион с домати във Федералната Република? А печалба -нема!

В старите български готварски книги от края на XIX и първите десетилетия на XX в. няма рецепта за такава салата. Тя не е спомената и в литературни източници. В същото време историята на храненето по нашите земи предлага твърде убедителни основания да се приеме, че тази салата няма как да се е появила преди средата на миналия век. Най-верояно това е станало през 60-те години и нейното родно място не е в селата от шоплука, а рецептурните книги на някой от ресторантите на Балкантурист. Исторически е документрано, че в началото на XX в., а някъде и до 30-те години, отношението на българските селяни към узрелите червени домати е било подозрително. Използвали са ги предимно зелени за туршия, а узрелите понякога изхвърляли или давали за храна на животните, тъй като ги смятали за негодни и дори опасни са ядене.

Родоотстъпник!

Абе, балкантурист, нямате срама! Не сте ли българи, бе?! Все да оплюете, да съсипете. Тююю! Какво като се е появила през 60-те години? Да не би чуждите да са от хиляда години?!!! Ай, сиктир, бе ганьовци! Все кусури, все заядлица. Аман вече!

Е и? Не мога да разбера какво се мъчиш да докажеш? Никой не е казал че е от преди 1000 години тази салата.

АЗ МИ ХАРЕСВА ШОПСКА САЛАТА

Тукту, и в Германия и в Австрия, и в Полша:) Проблематиката е в доматите, краставиците и чушките! ОК?!?

Уропата да ни пусне доматито....С пиперо ни е по-лесно, че там не могат да ни имитират:)

Да ни е честито! Ами хубава си е шопската салата, във всичките разновидности, лесно се приготвя и е здравословна!!!

Точно за тов вярвам, е чужденците са гласували за нея. Сега е на мода здравословното хранене без много месо, каквото може, да е сурово и бързо-лесно-вкусно.

Е па щом гласуването продължава дайте линк към сайта да гласуваме и ние де :)

Така де нали и ние сме европейци ;)

Ще вдянат най-после къде е най-вкусната храна. Няма да можем да им напълним търбусите на тия лакомии. И по пари ще ходим.

от Витоша по високо нема и от Искару по дълбоко нема:)

Не знаеш колко си прав:-)

Доживахме ЕС да хареса откровено нещо в нас. Иначе от политиците ни ги е гнус. И мен ме е гнус.

а ракийката оти са я изпущили?!

Тежка им е :)

ШОПСКА САЛАТА С ДОМАТИ , КРАСТАВИЦИ, ЛУК И СИРЕНЕ- НО БЪЛГАРСКО ПРОИЗВОДСТВО- НЕ ВНОС ОТ ТУРЦИЯ И ГЪРЦИЯ.

който разбира, тук се спира

И чушка! И магданоз за разкош :) Това ще се яде довечера след като прочетох новината

имате ли у немско бг сиренце?