Коментари - Шофьор блъсна жена на пешеходна пътека, не я видял в тъмното | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Чл. 113. (Изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) (1) При пресичане на платното за движение пешеходците са длъжни да преминават по пешеходните пътеки при спазване на следните правила: 1. (изм. – ДВ, бр. 9 от 2017 г., в сила от 26.01.2017 г.) преди да навлязат на платното за движение, да се съобразят с приближаващите се пътни превозни средства; 2. да не удължават ненужно пътя и времето за пресичане, както и да не спират без необходимост на платното за движение; 3. да спазват светлинните сигнали и сигналите на регулировчика; 4. да не преминават през ограждения от парапети или вериги. (2) Извън населените места и по двулентовите двупосочни пътища в населените места, когато в близост до пешеходците няма пешеходна пътека, те могат да пресичат платното за движение и извън определените за това места, като при това спазват правилата по ал. 1, т. 1, 2 и 4. Анотирана съдебна практика (23) Чл. 114. На пешеходците е забранено: 1. да навлизат внезапно на платното за движение; 2. да пресичат платното за движение при ограничена видимост; 3. да извършват търговия и услуги на платното за движение. От тези два члена на Закона за движение по пътищата излиза, че и за пешеходците има правила, а не се движет в тунел, незавикещ от автомобилното движение.

В копи, пейст-ването, но само до там.

Че шофьорите карат без да внимават и с множество нарушения е така. НО нека си кажем, в Русе е голяма тъмница! Аз също тръгвам за работа в ранните часове на деня, е няма такова нещо, по цял бул. Христо Ботев има дни, в които НИТО една лампа не свети! Безобразие. Кемта отдавна е абдикирал, нищо не прави за града, нищо! Тук таме над някоя пешеходна пътека монтираха по някоя по-читава лапмта, но това са буквално единични случаи, масово е тъмница!

Носете светлоотразяващи елечета, ленти, светлини...не можете да очаквате на всеки см от града нещо да свети за Вас и децата Ви. Личната отговорност е преди общата...

В повечето коментари обвинявате шофьора. Формално той е виновен, но..... Тъмно, неосветени кръстовища и пешеходни пътеки, дъжд, (по него време в Русе валеше), тъмни дрехи на пешеходците ( по правило) - огромни предпоставки за произшествия. Аз се прибирам към 17-17:30 часа. Трафика на макс. Два , три реда коли, светлини блестят от всякъде (от ляво, дясно, отпред, отзад), пешеходците щъкат като сенки между колите, а улично осветление НЯМА!. Светва след 17:30, когато трафика вече е почнал да намалява. Така че, за всяко събитие си има причина и следствие. При осветени улици и кръстовища, риска от произшествия с пешеходци е в пъти по-малък.

Съгласна съм, но....каквото и осветление да се постави, хората не почнат ли сами да се грижат за това да бъдат видяни в тъмните часове и места....никое осветление няма да помогне. Казвам го от позицията и на шофьор, на пешеходец и на колоездач

Дебилно племе, сър, уникум. Няма празно…

Не е лошо да погледнем статистиките. През 2015 пострадалите пешеходци на пешеходна пътека са 0 (НУЛА) . След това им се вмени, че на пътеката имат безгранични права и те започнаха да изскачат без да се оглеждат, само за да демонстрират предимството си. Резултатите се виждат, пострадалите пешеходци на пътеки непрекъснато се увеличават. Ако можеха депутатите да отменят и физичните закони.....

За фарове не е ли чувал? Да не е прилеп? Все пешеходецът виновен, че шофьорът е некадърен .

Кога полициятя ще си свърши работата ,относно проверка и глобяване на пешеходци.Пресичат като мравки от всякъде в тъмното, с телефони в ръка и слушалки в ушите.Разкопаха целият град, и е тъмен.,като разбира се за всичко винаги е виновен шофьора.

ги знаем какви са внимателни, учтиви, възпитани и примерни водачи на МПС-та?

Тъмно,било.Аз преди пешеходна пътека намалявам,защото има разни блеещи с телефона в ръка,мислят,че на пешеходна пътека Господ ги пази.Други изведнъж изскачат.На всеки се е случвало.

Оctavius

Пробвай в Русе, а не там, където си. Пътищата разкопани, ВИК направи дупки навсякъде, и караме в гигантски слалом години наред. Кмета вдигна ръце - не можел нищо да направи, няма кой да планира, той не е виновен, ако някой се сърди, да съди ВИК. Неясно защо е кмет изобщо... Уличното осветление я работи, я не. Дупки ! Даже новоасфалтираните улици имат ужасни дупки на местата с отточните шахти, защото няма контрол на изпълнението. Трафик доста сериозен, заради затворените улици в половината град. Маркировка... Я има, я няма. Паркингите не стигат и за половината коли в града - всички спират навсякъде - не пешеходните пътеки, ами и кръстовищата не се виждат често. Полицаите дремят... Поредният кмет, който не прави нищо тук. Това е истината. Само си приказваме и се бием в гърдите...

Виновно е тъмното

10 години пандиз ,конфискация на половината имущество и доживотна забрана за шофиране на всичко над велосипед за говедото.

Нали си носиш осветление бе, отпред, фарове му се вика.

Шофьорът е виновен на 100%! Сигурно и обозначението за пешеходна пътека не е видял?! Малоумник!