Летище Пловдив иска разследване за аварийно кацнали самолети

Шефът на пловдивското летище Владимир Щърбанов заяви, че през нощта аеропортът не съществува. Случаят как два самолета кацнаха аварийно там се разследва.

Обратно в новината

Коментари - Летище Пловдив иска разследване за аварийно кацнали самолети | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Това са пълни глупости. На пилота диспечърите му казват къде да лети на каква височина и т.н. Гафа е Български и сега се чудят как да замажат положението. Добре, че са кацнали без проблеми. Чудя се дали пистата е била осветена. В България пускаха осветлението на пистата само при кацане за да се пести ток.

Абе докато бате Бойко не се разпореди и не се направи проверка няма как да стане работата. :)...В България, за съжаление, всеки стои и чака някой да му каже какво да прави, това ние е проблема. Не му били казали, не знаел, не чул, не видял. На бате Бойко само кой му казава не се знае :) Абе то се знае, ама не е за пред форумите...Важното е този шеф на летището да е от нашите. Назначил други наши на работа и всички се гледат и не знаят как да я подхванат. Седят чоплят семки и се чудят как да получат пари от някой еврофонд. Нямам вече познат, който да не ме пита каква далавера да врътнем, че да вземем някое евро. Такава ние работата какво да се прави.

Кой изгони персонала. кой ще съсипе едно модернизирано летище за да бъде съсипано и продадено на определените хора посочени от Борчо. То не остана много от оглозганата снага на България...това ще е поредният грабеж пред сляпата Европа.

Нали само преди 7 години бяха големите инвестиции от 20-30 милиона евро, свръхмодерните терминали, не знам си кво. И летището работи само в светлата част на деня?

Според сайта на международната асоциация за гражданско въздухоплаване, летището в Пловдив работи 24/7. А директора казва, че там пишело, че летището бачка до 20ч. Кой лъже ся? Международна организация дето отговаря за международните полети или някъв си тъп чиновник, връзкар добрал се до директорски пост у нас?

Даже на самия сайт на пловдивското летище пише, че бачкат 24/7.

goose

LBAD2LBPDen_2015-10-15.pdf ead basic в eurocontrol Страница LBPD AD 2-2, подменена на 15.10.2015 Operational hours 0400-2000Z Това е единствения официален източник за всички авиокомпании - AIP-а на съответната страна, публикуван в Евроконтрол. Кой какво си е мислил от там нататък си е лично негов проблем, за целя авиационен свят е публикувано работно време на летище Пловдив. Който не се съобразява с това си носи отговорността.

зяпнах, като разбрах, че има гражданско летище с рабтно време. Ако е ниско продуктивно то е трябвало да има разервни екипи винаги в готовност. Абе това говори, че трябва да е закрият официално тази държава.

"екипажите обаче не са имали актуализирана информация, че летище Пловдив от няколко месеца работи до 22 часа, затова взетото от тях решение за пренасочване към Пловдив е неправомерно" Като не са имали информация, че летището е сбъркано, кое е неправомерното?

Последно летището до 20 или до 22 ч. работи?

Официално бачка 24/7. Само директора си мисли, че всички знаят, че реално бачка до 20/22ч.

goose

Аха, освен директора и Jeppesen, и Евроконтрол са публикували бюлетин с работното време ... актуализирано е на всички официални картни листа на летището ... това, че отдела за планиране на полетите на EasyJet е пропуснал да си свърши работата определено не е проблем нито на директора на летището, нито на някого другиго в България.

Този нещо съвсем се сдуха! Вчера трябвало аварийно да се каза по заявка, днес да не се кацало, нищо че било аварийно! Ами като им привършва горивото и като НЯМА друго летище какво, да се разбият ли!? Важното е, че хората за ЖИВИ И ЗДРАВИ!!! Ако наистина трябва разследване - да се разследва, виновните да се наказват, БЕЗ изключения, защо си чешат езиците по новините не знам!

Нещо не ми е ясно как така жителите на Пловдовската община са се УДВОИЛИ след като и таксата се е удвоила???Още едно перо явно е тази такса дето ПЪЛНИ гербераските джобове,,,

Резервно летище имат авиокомпаниите , а не летищата и съответно дестинациите , до които отиват наоколо! Например за дестинация Варна , може да са Букурещ и тн. !!!

Резервно летища на дестинация София е логично да е Пловдив! На Варна може да е и Бургас, и Букурещ!

Абе уволнете го тоя идиот в Пловдив бе, ако се бяха разбили тези 2 самолета в София по-законно и по-добре ли щеше да е. Уволнете го за дето няма екип, който да бъде свикан при извънредни ситуации. Директор на летище, та тоя за директор на кенеф не става май. По време на бурята в нашия квартал се събрахме доброволци махахме клони и застопорявахме варелите на колеца да не обикалят по улицата да не направят беля, а той чука искал разследване дето 2 самолета се спасили в Пловдив.

И кой нормален отива да каца на летище дето НЯМА персонал да поеме и насочва полета????Този който е решил това утре може и на магистралата да реши да кацне или някъде където му харесва, Ако наш самолет вземе и си кацне къде иска в друга страна да не мислите че ще му цепят басма??

Такъв, който вози стотици хора и бяга от ураган.

Истинския пилот, като е на зор ако ще и на поляната ще приземи самолета само и само да оцелеят хората, които вози. Като си горе единственото дето ти се върти в главата е, че: "Броят на излитанията трябва да е равен на броя на кацанията" (за успешните такива говорим).

За уволнение е не...идиота в Пловдив, в всички идиоти в София!!! Десетилетия наред, стотици хора работят оротив втория по големина град в България с една единствена цел: София да има "най-доброто" летище, въпреки,че в над 50% от времето полетите се отклоняват заради не подходящите условия за кацане. Стигна се до глупостта, чартарите на зимните туристи за Пампорово да бъдат прехвърлени в София и от там с автобуси до...Пампорово! Не е ли същата ситуацията с градския стадион на Пловдив??? Най-големият и с най-добро място стадион на балканите /да не кажа в Европа/, вече десетилетия наред не получава финансиране от държавата, само защото няма да е в София, а в същото време се направиха два основни ремонта на морално остарелия национален стадион в столицата и се готви проект за нов такъв! Ясно е едно, андрешковината в България е...вечна! А това къде ще се разбие един самолет /ако не дай боже се случи/, в мъглата или силния вятър в София ,на летището в Пловдив, защото то просто не функционира или някъде в полето...за хората в него и техните близки няма никакво значение!

Изненадан съм, че чартърите за Пампорово вече са до София. Това е комплекса на малкия. До Съединението Пловдив е бил 4 пъти по-голям от София. Пловдивчани са предложили София да стане столица. От тогава се поражда тревога, да не би пловдивчани някога да предяват претенции за столица. Подобна притеснения нямат към варналии, бургазлии и др.

съкращавали работното време на летището, съответно и персонала, мисли ли ли са нашите умници, че София остава без резервно летище! Какво резрвно летище може да е това в Бургас, Варна, Букурущ, Солун и особено пък в Атина и Истанбул. Хората оттам пътуват със самолет до София. Значи от Виена ще летиш до София, и се приземяваш в Истанбул, и после пътуваш с автобус!

Не разбирате ли! Никъде НЕ оповестено, че летището в Пловдив не работи нощем!!! В случая през нощта е имало по-мощни пориви и за това са отишли да кацат там! Там съм кацал нощем, миналата година с България еър, защото имаше мъгла в София. Просто сега се е случило на Уиз. Разбира се, те са имали гориво и за друго летище, НО при положение , че никой не знае , че то "не работи" им е било най-близо!

DIDA

Летище само като понятие, държава само като понятие; до къде я докарахме....

Как ли се подхилват от небето Мермоз и Антоан дьо Сент Екзюпери, спомняйки си за Южната поща миналия век

Ние за едно летище говорим...

Летище с работно време?? Гара (авто или жп) с работно време?? Пристанище с работно време?? Болнично заведение с приемно време?? Който е допуснал този парадокс (над тоя щърбавия, а и той самия) на съд!!

Пропускаш още нещо...храмове и църкви с работно време!!! Там където трябва да е винаго...отворено има ключове, катинари и се влиза когато ти ...отворят!

ДО ДА-ЩЕ ДОПЪЛНЯ:И ОГРАБЕНИ ОТ РОМЕИТЕ В БЪЛГАРИЯ!!!

До нивата има магистрала. HIGHWAY TO HELL

защо крият от кои държави са самолетите

Кацайте смело на нивата.Сичко е FREE WELCOME TO HELL

Дрън-дрън - не е ли по-важно , че са кацнали без повреда и жертви .А това е случка , която показва много тъпотия в тази държава.Не трябва ли да има денонощен режим на аварийно обслужване всяко едно летище?Следващият нощен полет , който трябва да се отклони за аварийно кацане да каца направо на магистралата......що му е да търси летище!?

Кацането на магистралата има и своите плюсове. Там пътниците ще бъдат директно обслужени от магистралките за сметка на авиокомпанията.

Добре де,кое е по-важно това,че са кацнали успешно и всички са живи и здрави,или трябваше да падне самолета,заради бурният вятър някъде около София?Тогава пък,щеше да има жертви ,както от пътниците в самолета,така и на земята.Щеше да тръгне едно разследване и една от версията,щеше да е,че е терористичен акт , и да се коментира,защо не са решили да кацнат на летището в Пловдив,ако е заради лошото време!

Домати, картофи, зелки, тикви?

Пълни измислици. Двата самолета са кацнали на магистралата към Пловдив. ние го знаем този участък който няма мантинела по средата и там могат да си кацат самолети когато си искат. И пилотите са харесали много магистралата защото тя е построена с потта на Б.Б. и Лилянчето и освен това са използвали случая, че могат да ползват от евтините винетки. Но от догодина ще кацат на летище Пловдив, защото винетките се виждат скъпи на авиокомпаниите.

Тенденцията от началото на прехода е плавно и постепенно държавата да се закрива. Първо беше ликвидирането на икономиката, после на образованието и здравеопазването. Къде ще кацат самолетите, когато и останалите летища минат на режим "плод-зеленчук"? Ами когато всички емигрират и останат само от етноса, те самолети използват ли?

"...е категоричен, че трябва да бъде направено разследване на случая, тъй като съгласно Закона за гражданското въздухоплаване, извънредното кацане в Пловдив е сериозно нарушение" Ами др. Щърбанов , оборудвайте се с ПВО де - който наруши правилата на Вашето летище и дум, на земята...

Те освен на несъществуващо летище са кацнали и в несъществуваща държава! ама късно са го разбрали !:)

При създалата се ситуация е по-добре да кацнат на летище, отколкото да паднат, нали. В крайна сметка в България няма кой знае колко много годни летища. Скоро може да кацат в други държави, а пътниците за и от България да се извозват с автотранспорт...

Това са пълни вицове.Как самолет сам ще се пренасочи и приземи на произволно избрано от него летище?Има си контролни кули, диспечери и пр.В близост е и Граф Игнатиево.Защо самолетите не са се насочили и там?Кой шофьор би управлявал автомобила си в път, който не се знае къде отива?

Да!Особено,пък във въздуха и да кара напосоки.Ххаха :)

Граф Игнатиево работи до 17 часа.

Видя се, че има пореден "кадърник" назначен да ръководи летище, видя се, че УизЕър лъжат и рискуват живота на пътниците си, поради други ''кдърници" ръководещи бизнеса им в България, видя се, че и това, което стана не е достатъчно в Министерство на транспорта някой да излезе от дрямка и корупционната си ленивост и да вземе мерки, защото е било късмет всичко да не завърши с тежък авио инцидент. После пак ''защо все на нас" - и пак поради мърлявщина и на държавни институции и на авиокомпании, които знаят, че с малко извинения и "извинения" в плик ще потулят всичко.

Най малкото една дежурна пожарна трябва да има на летището за аварийни случаи. Ако беше аварирал някой от самолетите, големи обяснения щеше да има. Летище е това. Друг е въпросът РВД София не са ли казали на пилотите, че летището е затворено след 22ч. Длъжни са. Решението за кацане си е на командира.

Съгласен съм, но дали летището може да поддържа дежурни екипи, ако на държавно ниво му е казано, че имате бюджет само за дневна дейност. Разбирам, възмущението на всички, но едва ли вината е в летището - не са насочили те самолетите към себе си!

ЛОЯЛЕН

Толкова неадекватен коментар не съм си и мислил, че може да бъде направен, публикуван и неокастрен от редакторите на дирниците!!! Та това е същото, ако на лекарите някой малоумник беше наредил, че трябва да приемат всякакви случаи ( в това число и спешните) само в определени часове, дни или сезони!! Положилите обаче Хипократовата клетва труженици на Асклепий НЕ се колебаят и с риск, да провалят "отпуснатия" им бюджет, правят и невъзможното да опазят здравето на нуждаещите се (НЕ ЧЕ ВСИЧКИ ГО ПРАВЯТ ПО-НАЙ-ДОБРИЯ, ПРАВИЛЕН И ЕФЕКТИВЕН НАЧИН), независимо от (за жалост) успешните атаки срещу тях от страна на необразованите, бандитстващи и хулиганстващи най-вече от циганското малцинство маргинали и (за жалост отново) неадекватно санкционирани от българската правоохранителната и правораздавателната системи!!

Явно не само по пътищата ни правила не се спазват, а всеки прави каквото реши - оказва се цели 2 пътнически самолета пълни с хора се въртят, самопренасочват и кацат, където сметнат за добре. За далновидност и политика на Министерството на транспорта, което оставя София без алтернативно летище на разстояние под 400км през нощта, при условие, че всяка година има неблагоприятни условия за кацания в София е ... фрапираща некомпететност. И както личи от изказването на кмета да се осигури денонощна работа на летище Пловдив струва, колкото служебния автомобил на министър Московски, който няма компететност да осигури мениджмънт, който да самоиздържа пловдивското летище. Министър, който дай му да е закупчик на коли и самолети за властта - друго вече втори мандат не показва.

...и по-малко пари от новия джип на Южното Горско, което при това е с няколко милиона загуба за 2014-та...

Е гранична и митническа проверка как е направена?...Сиурно, събудиха директора посред нощите и той леко подпийнал от новата реколта с подпухнал нос и заедно с калеко си е проверявал паспортите и носил куфарите. Егати случая.

....като видиш зор, ще кацаш, където намериш даже и на по широко шосе иначе камикадзе....избирайте..... Това, че неработели нощем, ако е така не е оправдание, нали има дежурни за такива случаи. Хайде стига сте писали простотии, а този който го е казал незабавно уволнение за назидание на другите..... и си оправете бакиите докато не е станал някой сакатлък независимо на кое летище в България, даже и за военните да важи....

В случая е любопитно как са кацнали в тъмницата!? Пистата била ли е осветена!?? Щото на неосветена писта не знам как може да кацне граждански самолет!!!!!

Пистата беше с изключено осветление. Има само охрана на територията и терминала

Може, стига да има видимост...а, човекът го е казал, заходът е извършен правилно! Не е толкова голям проблем, след като им е привършвало горивото...проблемът е защо София не разполага с резервно летище, след като знаем, че декември и януари много често има мъгли? Какво правим?

...нали шефа им казва, че все едно е магистрала, пълна тъмница, а дали не е била осветена е отделен въпрос. Но пилотите са получили нареждане, и това може да се докаже от записите в кутиите на самолетите иначе няма как да стане. Тук се касае за пълен хаос при форсмажорни обстоятелства при всички секторни служби, което може да доведе до инциденти с фатални последици за горе и долу.... Правят фатални професионални грешки, които, все още не са довели до фатален изход, и е въпрос на време, ако бързо не се състави оперативен план за цялата територия на страна до трето ниво за пренасочване.... То, какво ли ни е у ред, освен корупцията и кражбите третирани, като национален спорт, ама докога ли....

Да,пазача на летището е помогнал с джобното си фенерче.

Държавите по света правят летища, развиват се, разрастват се, а нашите МАЛОУМНИ УПРАВНИЦИ някой им е бъгнал чипа и знаят само ЗАТВАРЯНЕ, СЪКРАЩАВАНЕ и УНИЩОЖАВАНЕ......................!!!

.......а забравих - и КРАЖБА и РАЗПРОДАЖБА знаят перфектно.........................

Е то какво излиза, че тогава всеки може да си каца където си поиска. Пилотът решил да каца в Пловдив и кацнал там. Утре може да реши да кацне в моята нива...Няма ли диспечери? Най-вероятно някой от диспечерите в София е забравил, че в Пловдив след 2200 не се работи...И много интересно, след 2200 часа летището го няма. През деня го има, нощем го няма? Няма ли изисквания да се подържа там някакво ниво на сигурност... Странна работа.

Става все по-забавно побългарен казуса, но е забавно, само защото не завърши с жертви. Излиза, че 2 самолета са кръжали над София и екипажите им сами са решили да потърсят другаде да кацнат, РВД дори не са ги напътствали, а те кацнали посред нощ насред летище, което е затворено, т.е. липсват сигнализации и е било тотален риск за пътниците. Да добавя, че след всичкия този упражнен "контрол" и "професионализъм", поредните управленски некадърности на хора с най-вероятно купени дипломи и връзкарско-партйни назначения на постове много по-високи от интелектуалното им ниво тази история има и продължение с поредица ''лъжи" от авиокомпанията, която забавя с над 4 часа и сладващи полети, които следва да се извършат със самолетите кацнали в Пловдив.

само елхата пред НДК и коледните светлинки са 500 000 лева!!!Значи за летището нема пари!!!

Едва ли Пловдив и летището в Пловдив влиза в бюджета на София ... но нали трябва да се мрънка все за нещо без значение, че няма общо по темата.

общината е платила само 50 000, останалите са от БИЗНЕСА!!!Кво!!! Нема ли да помогнат и за летището,а не за глупости!!!

Боже, Боже, колко идиотщина има в тази България! "...е категоричен, че трябва да бъде направено разследване на случая, тъй като съгласно Закона за гражданското въздухоплаване, извънредното кацане в Пловдив е сериозно нарушение" То пак, че кацнали, иначе..... нали е ясно какво можеше да стане?! Няма какво да трошите парите на данъкоплатеца, ясно е всичко! Пускайте летището нормално да функционира. Стига Бг идиотщини, некадърно управление и т.н.!

на задълбочен анализ, и не само на бизнес план. Ако летището работи само денем, издръжката струва определена сума. Ако работи денонощно, сумата е друга. Парите ги дава държавата. Освен за задоволява потребностите на региона, това летище се ползва и като резервно на летище София. Така че анализът за двусменен или трисменен режим на работа на летището е сложен. Сигурен съм обаче, че той не е правен нито от директора на летището, нито от стюардесите на самолетите!

Да разследват дали самолета е имал гориво за по-далеч от Пловдив. Защото май не е имал. И как така летището не работи, шефа на летището си пие ракията вкъщи, пък лампите на пистата светят за кацането...

Аз да не съм като теб, когато не съм на работа, да пия ракия!

Е кой им е дал разрешение за кацане, и ...... евентуално на коя писта.... (та дори да е само една в Пловдив.....) Това е направо невероятно.....

Този Щуребанов ако получи инфаркт да не го приемат в болницата, ако не е я е уведомил 24 часа преди това, че ще получи инфаркт

Два самолета кацат успешно на летище което не съществува, това трябва да е в рубриката "възможно само в България"

Интересно ми е,дали директорите на летища,трябва да имат елементарни познания по гражданска авиация ???

но трябва да са хора на ГЕРБ. Този го изпратиха да затвори летището и той действа по указанията "от горе", а кой ги дава никой не се пита.

jingiby

Първо закриха масово автогарите, после закриха масово гарите, после закриха масово пристанищата и летищата, ама явно и тия дето са останали, всъщност вече не работят...

Няма такава държава - султанат. Пътниците да запалят свещ и се помолят на бога че са живи. Не съм предполагал че самолет може да кацне без разрешение на контролната кула на летището, а ако пистата е била в ремонт или на нея има някакво сервизно превозно средство? Пилотите ползват наркотици, пияни или тъпи ли са?

Да,никаква кула,никакъв наземен персонал,все едно са се приземили на накава поляна ,та тия пилоти са герои...!!!