Коментари - Сергей Игнатов: Училището не е арена на религии | Днес.dir.bg

Сергей Игнатов: Училището не е арена на религии

Внимателно да се подходи към идеята за въвеждане на предмет Религия в училищата, призова в "Седмицата" на Дарик министърът на образованието Сергей Игнатов.

Обратно в новината

Коментари - Сергей Игнатов: Училището не е арена на религии | Днес.dir.bg

Коментари

УЧИЛИЩЕТО ТРЯБВА ДА Е СВЕТСКО. АКО ТОЛКОВА ПОПОВЕТЕ ИСКАТ ДА СЕ УЧИ РЕЛИГИЯ ДА СИ НАПРАВЯТ НЕДЕЛНИ УЧИЛИЩА КЪМ ЧЕРКВИТЕ И САМИТЕ ТЕ ДА ПРЕПОДАВАТ. И НЯКОЛКО ВЪПРАСА КЪМ ДУХОВНИЦИТЕ НИ: ЗАЩО НЯМА ПРИЮТИ КЪМ ЧЕРКВИТЕ, КАКТО Е НА ЗАПАД? ЗАЩО НЯМА КУХНИ КЪМ ЧЕРКВИТЕ КАКТО Е НА ЗАПАД? ЗАЩО НАШИТЕ ДУХОВНИЦИ НЕ РАЗДАВАТ ДРЕХИ ЗА БЕДНИТЕ КАКТО Е НА ЗАПАД?

До Господинът с ник 2217 по долу,! Християнството е събрало всички предходни човешки ценности -тези най- стария континент Европа на нейните класическата тракийската ,гръцка и римска цивилизация, за това се явява най- усъвършенстваната религия, създателка на най -високо материално и духовна развитата цивилизация на човечеството ЕВРОПЕЙСКАТА ХРИСТИЯНСКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ. Това е доказано предвид материалните и духовни нейни творения, спрямо другите религии и техните цивилизации. Да твърдите, че трябва да се опираме на други човешки ценности е просто смешно и нелепо, предвид тези дадености. Вашите твърдения са на атеистичната комунистическата идеология и продължават да го твърдят някои комунистически индивиди учени ,оформящи сегашното БАНИ от феодални старци под крилото на президента , събрало най- светлите комунистически мозъци у нас !Единственото, което мога да ви посъветвам е да излезете в пенсия. С поздрави от Идея за България алтернатива на статуквото

Преведох вашите думи на един китаец - преподавател по история ит ой чистосърдечно се смя! Пожела да ви поканим да посетите Китай и Азия - да разришите малко светогледа, да успокоите злобната душа и да видите, че и на други места хората живеят щастливо!

На какво ще се смее китаеца, че за това, че е повече от Европа? Смешник- Китай изкуствено се въздига с помощна на човешките си ресурси. Нито политическа система има, нито е правова държавата А вида на политическата система и правова държава са в основа на другото- научния прогрес, технологическия, предприемаческия дук, посоката на развитие на икономиката и колко. С команди от олигарха партия- ККП там се гради икономика, както едно време такива команди даваше БКП и видя какво стана- системата се срина. Пред Европа е бъдещето- има най развития демократичен модел в света, най добре развитата правова държава, има шансовете да стане първа световна сила. ( само че ти не ги знаеш защото живееш в задния двор на Европа и без духовност, духовността ти витае по нечии неизвестни посоки- бивши и настоящи комунистически) Европа ще стане първа сила като се вдигнат левите и оглавят ЕС и се озапти Америката в Европа. Иди да прочетеш нашия анализ ЗЛИЯ ДУХ НА АМЕРИКА БРОДИ ИЗ ЕВРОПА и ще разбереш някои неща, ако ти увре тиквата. А ти го покани китаеца в Европа бе нещастник? Да види и той свят и цивилизация и дали ще се смее и кой там на кого ще се смее? Да ви имам самочувствието на вашето комунистическо академично въздухарско БАНИ от празни феодални старчета и измислени-академици , дето само смучете, даже и цяло списание Наука... сте направили? Дянков ви се закани да ви ликвидира, но не го направи защото е един акъл с вас. Ще го направи следващия!

Като въведем религия,дали ще живеем според правилата й?Ще получим обратен ефект ,както при социализма ,когато хората говореха едно,но мислеха друго и затова перестройката навсякъде беше безкръвна и посрещната с въодушевление.Разликите между трите монотоистични религий-юдеизъм,християнство и ислям са малки и незначителни ,на фона на приликите.Нека вземем християнството,което ще е преобладаващо избраната религия,заради това,че България е православна.Как да обясним на децата облеклото на родителите,почивката на море с хората по бански/отворете Библията и вижте изискванията ,за външния вид на мъжа и жената,дори е забранено жената да носи мъжки дрехи и обратно/на приетите за нормални гей отношения,дори гей бракове,,дискотеките,и нощните заведения,контрацептивите/всякакъв вид предпазване от забременяване/,абортите/ много тежък грях/,извънбрачните връзки,порно сайтовете,развлекателната индустрия като цяло/независимо от стил или форма на изява,която набляга на сексуалните послания,еротиката и открития секс/ ,как ще се почустват децата на разведените/християнството забранява развода/,самотните родители,на тези които съжителстват без брак.Или ние сме християни но ще спазваме,това което ни изнася ,а това дето не ни изнася не го спазваме.Как ще е- аз съм гей ,но не крада,другия казва- аз не съм гей, значи мога да крада.Кое ще ни обедени?И още нещо банките живеят от лихвите-те са забранени в християнската религия.Значи трябва да се отречем от банковата система.Ако приложим на практика изискванията на християнството,трябва КОРЕННО да сменим обществото иначе едно говорим друго правим.И явно ,че тази кампания не е за душите на децата,а с някакви политически цели ,които разбира се по-нататък ще станат ясни.Мир.

нло, дори и по социализма комунисти атеисти живееха по нормите на християнството, без да го разбират. Защото християнско и нашата цивилизация, а тя е сбор от светоглед мироглед, морала , поведени в обществото материални и духовни постижения, бит. И за това с въвеждане на часове по религия няма да ти се промени живота , ако не си мюсюлманин ,защото те принадлежат към друга религия и друга цивилизация корено различна от християнската. Идея за България - алтернатива на статуквото

Вие не сте разбрали какво съм написала.Как ще са живели или живеят по нормите на християнството?Моля Ви прочетете поне Библията.

Библията -история на еврейският народ. Десетте Божии заповеди са дадени написни на две каменни плочи и предадени на Мойсей на планината Синай от ГОСПОД БОГ ЯХВЕ (Йехова) за ираилтяните . Корана е написан под "диктовката" на пратеника на Бог- ангела Гаврил. Мохамед пророка писал корана в продължение на 23 години! за неверниците на християнската религия! Това е истината. Какво по-вече от това да учат децата ни? А Бог не е писал нищо на българите, защото те са Богове във физическо състояние! Спомнете си това българи и бъдете добри към себе си и един към друг!!!!

Християнството обаче скоро било изопачено от илюминатите. Според официалната църковна версия първите християните изповядвали идеите на утопичния социализъм. Но тази версия е рожба на експлоататорските класи. А християнството се е развило като религия на бедните и робите. Раннохристиянските общини се изграждат по принципите на комунизма. Внимателният анализ на евангелските текстове показва, че християнството е било учение близко до научния комунизъм. Тези елементи от християнството били замаскирани от по-късната църква. Ето как Исус Христос формулира принципа за нарастване концентрацията на капитала и експлоатацията: "На този ,който има, ще му се даде,а на този, който няма, ще се вземе и малкото, което има." Готовност за мъченичество в борбата. Както и комунистите след 19 века християните били преследвани от експлоататорските класи. Христос не крие от последователите си предизвикателствата на борбата: "Ще бъдете преследвани и предадени на смърт." Но ги призовава да не се боят от тях, а да приемат смело предизвикателството:"Ако те ударят, обърни си и другата страна" - което значи да не се боят от ударите на експлоататорите и да ги приемат с вяра, а не както го преправят после на несъпротива на злото. Христос казва, че призовава към борба: "Не съм дошъл да донеса мир, а раздор. Ще се обърне брат срещу брат и син срещу баща." - което образно описва класовата борба. Борбата е срещу системата - строя, а не срещу конкретни личности. Както казва ап. Павел: "Защото нашата борба не е срещу плът и кръв, а срещу властите, управляващите света и поднебесните духове на злото..." Друг често изопачаван принцип е този за любовта. Христос казва: "Обичай ближния си", - но уточнява, че не всеки е ближен, което обикновено се пропуска. В притчата за добрия самарянин той пита, кой е ближен на онзи човек. И отговаря, че е самарянина , защото той помага на човека, а останалите който не помагат не са. Очевидно е, че врагът не е ближен и не може да бъде обичан. Масимата "обичай врага си" не е споделяна от християните. Тя е рожба на най-голямото изопачаване на християнството от експлоататорските класи с цел насаждане на пасивност сред потиснатите. Всяка една религия е била превръщана от експлоататорите в опиум за народите. Но народните религии не са били такива. Християните са били борци, а не овце. Загивали са на кръстове, арени и т.н. за благото и спасението на свойте потискани братя и своите ближни. За победата на комунизма. Това е истината крита от експлоататорите. А Корана е създаден за тази част от населението, което не е спазвало БИБЛИЯТА в около 650 година!!

Моля за извинение ,в долни ями дълъг постинг има някои грешки. Да се чете ////идентификация с българщината//// и в изречението /////Използва се един от главните християнски принципи БИТИЕТО ОПРЕДЕЛЯ СЪЗНАНИЕТО и ПИТОМНОТО по естествен път побеждава///// Идея за България алтернатива на статуквото

Питомната овчица по естествен път побеждава дивия вълк. Кой знае, сигурно му присяда и умира от задавяне. Егати майтапа е тази ИБ.

Хи-хи ,ЗАВИСИ ОТ ОБСТОЯТЕЛСТВАТА. Исляма НЕ може да бъде агресивен, само когато е МАЛЦИНСТВО в една държава. Но когато е мнозинство става агресивен и вълка изяжда агънцето. Пример за това е съседна нова многонационална държава Косово, в която албанците 75% просто избиват сърбите 25 %. При нас в България това не може да се случи, защото мюсюлманите са малцинство и ние трябва да сме умни, да не ги развъждаме, за да не нарушаваме цивилизационния баланс. Иска се минимално интелектуални способности да се разбере това. Явно вие ги нямате, колкото и да се хихикате безименен..С поздрави от Идея за България алтернатива на статуквото

Религията е личен избор. Дори не е работа на родителите. Всеки сам трябва да се ориентира каква религия да изповядва, когато е дорасло съзнанието му да прави лични избори. Религия може да се въведе във университетите, предполага се, че човек над 21 годишна възраст вече е зрял и може да взима самостоятелни решения. В училищат да се въведе изучаване на елементарни правни закони, действащи в страната. Така още от малки децата ще знаят кое е обществено нарушение и кое не е, кое се наказва от закона и кое не. Библията, както и Корана са преписвани, превеждани и променяни през вековете. Те не отразяват нищо друго, освен историята на еврейският и арабският свят. Учат десетте божии заповеди от 2000 години и кой ги спазва? Това не говори ли, че като предмет на заучаване никой не ги бръсне за с....? Абсолютно безполезни предмети, всяващи само страх от някой, които в реалността няма начин да изпълни законите си. Затова създават и противоречие. По добре обществеността да обърне внимание на настоението си, което от 20 години в България (а и по света напоследък) е само негативизъм. Светлото бъдеще, което комунизъма в социалистическото общество проповяеваше, не се случи, но поне създаваше настроение за надежда, че един ден ще се случи. Съзнанието по този начин се отваряше към по-добри надежди и избор да се прави добро! Сега се обожествяват и одобряват всички лоши постъпки, и това го прави всеки един в обществото. Това е проблемът. Малките деца ги занимават с политика, негативизъм , не знаят кое е добро и кое лошо. Това е задължение на обществото, да ги учи с добри примери да израстват честни, трудолюбиви, отговорни, със мнение и правилна преценка за днес, с надежда за добро и справедливост в сегашното и в бъдещето. Доброто трябва да се упражнява сега и в момента. Лошото да се порицава публично и ясно да се посочват причините за това. Аз подкрепям Сергей Игнатов в неговите идеали и намерения, защото са добри!

Права е г-жа M Krassteva. Министър Игнатов въобще не е наясно как е в развитите европейски страни, нито може да види разликата между религиозно обучение и вероучение. В целия Европейски запад е въведен задължителен курс по религия от 1 -ви до 12 ти клас, но е свободно избиран дали ще учиш католицизъм, православие или ислям е въпрос на свободен избор. Исляма като религия на малцинството трябва да бъде в ръцете на държавата, за да се контролира и спира навлизането на фундаменталния ислям. Естествено е хората и мнозинството да избере християнството, като по-висока религия и основа на най-високо развитата материална и духовно- християнска цивилизация. Някои ще кажат- защо исляма? Няма страшно. Ислям е по ниско развита религия от християнството. Християнството питомното, исляма дивото. Няма пример в човешката история някой да е захвърлил питомното и грабнал дивото. Силата на християнската цивилизация ни е спасило от ислямската мелачка на държавната машина на Османската империя и робството. По естествен път. Използва се един от главните християнски принципи БИТИЕТО ОПРЕДЕЛЯ СЪЗНАНИЕТО и дивото по естествен път побеждава. Материалните и духовни постижения на християнството по естествен начин ще привличат в неговото лоно в общества като нашето, в което има дуализъм- християнство и ислям. Само трябва да спрем множенето на мюсюлманите сред ромите, защото то е опасно явление- увеличава се ислямското и турско население по този начин и се нарушава цивилизационния баланс в обществото ни в превес на мюсюлманите. Трябва да привличаме нашите роми в лоното на нашата християнска цивилизация и по този начин по лесно да ги интегрираме. Така постъпват западноевропейските държави и развити демокрации със своите цигани. За това крещящо е необходимо въвеждането у нас на задължителен курс по вероучение в началното и средно училище, за да укрепим устоите на нашата християнската духовност и цивилизация. При свободния избор българите трябва да избират православното християнство, като основа на неговата традиция и интензификация с българщината . В западноевропейските държави, където властват принципите на РЕАЛНАТА ДЕМОКРАЦИЯ традиционната религия на мнозинството е обединена с държавата. Така е при демокрацията МНОЗИНСТВОТО РЕШАВА. А останалите религии са свободно изповядвани и със свободен избор на изучаване. Така повеляват и всички харти за правата на човека, които България е подписала. Важно е правилно да ги разбираме и тълкуваме. Становище на Идея за България- алтернатива на статуквото

Що за дрънканици и празни приказки! Я покажете къде и какво реално сте свършили за България, освен да наводнявате форумите с безсмислици и изтъркани фрази! Християнството не е отговор на проблемите - то просто създава нови! Религиите разделят, а не обединяват! Само общочовешките ценности, които ги е имало и преди появата на християнството могат да обединят българите - "не убивай" е по-добре от "не убивай" защото така казва библията или корана! Елементарни са вашите разсъждения - ограничени и тесногръди! Вие нямате елементарна култура на диалог и сътрудничество - никаква алтернатива не може да бъдете - злобен, заядлив и желаещ да се налага, като единствено прав! Пази боже такива като вас да се докопат до власт!

Господин 2217, Християнството е събрало всички човешки ценности преди него и след и за това се явява най- усъвършенстваната религия създателка на най високо развитата митрално и духовна цивилизация на човечеството. Това е доказано предвид материалните и духовни нейни творения спрямо другите религии и техни цивилизации. Ако това не го знае вашето БАНИ ,събрало на светлите комунистически мозъци у нас, просто излезте в пенсия друго- не мога да ви посъветвам. Идея за България алтернатива на статуквото

Хората от кръжока ИБ тероризират форума от три години с нахалната си некомпетентност, необразованост, липса на толерантност към чуждото мнение и невъзможност да водят културен и възпитан диалог. Хората обикновено не им обръщат внимание от което те си мислят, че са богоизбраните спасители на България с инфантилните си идеи и писания.

Уж избора свободен, но пък трябвало да изберат християнството - да се смееш ли, да плачеш ли! Почини малко, че съвсем се оплете в противоречия и безсмислици!

Четеш ме през пръсти. Ще избере ПО ЕСТЕСТВЕН ПЪТ ПИТОМНОТО- хритянството СЪС СЪЗНАНИЕ и със личен свободен избор. Силана на питомното над дивото! Ду ю ъндерстенд?

не те знам господин или госпожа си но преди на направиш характеристика на даден чавик бил той и министър ПЪРВО СИ ЗАПАЗНАЙ С АВТОБИОГРАФИЯТА НА ЧАВЕКА. виж къде е учил с какво се е занимавал какво е видял от света и после се изказвай за проблеми които явно не са ти ясни или нивото не ти позволява да разбереш същността на проблема.

Стефчо, госпожа съм! А за кой човек става въпрос в моя постинг? И какво общо имате с него, че да се обиждате от негово име?

Всичко Мара свършила, само не се е умила. Затънали сме до гуша в беднотия, простащини и болести, образованието е най-ниско ниво от както се помня, част от управляващи едно говорят, друго вършат, хората са обезверени и сега, икономика куца и не произвежда, той Игнатов шега си играе с властта която му е дадена (не от нас-от Бойко, ние не гласувахме за хора като него). Дали ще въвеждаме религия е последна грижа точно сега на училищния процес. Едно с едно не върви при Игнатов: Примери дсетки като-ще прави нови учебници, след 2 месеца-няма да прави нови учебници; Ще ходят задължително 5 годишни на детска градина, а родителите които не ги пускат ще са с изправителен труд наказани- след 2 месеца-Няма задължителна детска градина за 5 годишни. Ще има добре организирани матури-срам и престъпление се здрависаха на Игнатовите матури и после го покриха това което очерни процеса. Ще имаме добро средно образование-назначава за Зам Министър жена, която НИКОГА не е имала познания за оргахнизация на училищен процес-Игнатов казва била хубавичка, младичка и любопитна. Ще подобрим Университетското образование-закон и правилник това лято, които меко казано по Игнатовски го доубиват и затова млади хора напуснаха точно това лято България-няма условия за академичен прогрес. Ние от 1 година се въртим в омагиосани кръгове и все бъдеще време употребяваме-това е то начин на политика и на министерски умове.

Г-н Сергей Игнатов, ние не разбираме какво искате да кажете с-цитираме Ви: репродуктивност да бъде заменена с възпитаване, искаме да въведем креативност, ученикът сам да добива знания, да въведем една интерактивна среда. Три думи взети от кой български речник има във вашият текст. Не така Игнатов-това не е образованиие, нито ученици, нито родители могат да разберат какво искаш да правиш. БЕЗУМИЕ е така да се изказваш.Затова не ти вярваме. Самият ти нямаш програма в мисълта си. Репродуктивност е дума, която се използва за възпроизвеждане на организми, материали и др. Няма как да замениш репродуктивност с възпитание, не можеш го направи, освен с някой изследвания въерху мумии, но и там няма и двете. Креативност не е дума, която обозначава самостоятелна работа, креативност е дума, която се използвеа за градеж за новости за нови идей и оргинални неща, за напредък със собствени начинания. Интерактивна среда е също не на място казано, но между кои индивиди или предмети или знания. Защо г-н Игнатов не вземете курсове по български език и по логично мислене-трябват Ви наложително. Политически заехте поста за образование, но го рушите и образование и партията която ви сложи на клона. Учениците трябва да имат добро образование като се започне от отлични учебници, нормално и логично написани, след това се възтанови дисциплината и изисквабнията за знания в училише, учителите трябва да работят с учениците качествено, да има разнообразна програма и междинни изпитвания за знанията на учениците. И още много, г-н Игнатов, но то е когато дойде нашето време. А сега за религията. Тук Ви подкрепям-докато не направим училищното образование на високо ниво, не е нужно да го обременяваме с дискусии за религии. Преди това трябва да има дискусии за морал и етика-но от кой, като учениците гледат Вашите циркове. И това е смешно на този етап-морал и етика, а първият въпрос в първият час те ще попитат за Вас и другарите Ви????. Децата са умни, трябват умни ръководители на образованието-те това трябва сега.

по повод изказването на министара на образованжето с.игнатов- вав вразка с предмета по религиозно обученже в саседна гарзя имам да заявя отговорно следното: информацията на господин сергеи игнатов е меко казано напално погрешна (кожто мегду в прочем в лицето си на министар на образованжето трявба да е добре информиран като заемащ този пост)!!! в гарзя като "силно православна даргава"- по думите на министара- религиозното обученже е абсолютно задалгителен предмет от 1и до 12и клас. информазята която представям е напално достоверна, таж като в мое лизе министар игнатов , като преподавателка в гразката просвета, моге да намери достоверна информазя за статуса на предмета по религя в саседна православна гарзя! в заключенже бих информирала господин игнатов следното: предметат по религжозно обученже фигурира на парво място вав свидетелствата от основното и от средното образуванже в гразкото образуванже.

Децата в училище не трябва да учат разни религиозни учения, а трябва да изучават Библията.Тя ще ги научи на морални ценности.Ако не цялата Библия, ами достатъчно е дори да учат 10-те божи заповеди...Вярата в Бог е тази,която ще ни спаси от нашия духовен упадък...Едно е да си религиозен и да спазваш някакви религиозни традиции, съвсем друго е да имаш Вяра в Бога,защото от тук идват всички проблеми...от неверието...Друг важен предмет, който трябва да изучават е Опазването на природата.

Това е лъжа - познавам много атеисти, които са добри хора и доста уж религиозни, които са страшно злобни и нетърпими към другомислещите!

Ако се реши да се учат децата религия в училищата, тогава да се учи НЕ само Христянството но всички други важни религии в света!

Ясно е, че една прослойка от самовъзпроизвеждаща се тор иска да лапа държавни/народни/ пари. Сега няма партийна учебна година, няма манифестации, няма писане на лозунги няма приемен изпит по политическа подготовка и щатните агитатори са огладнели и искат да преподават религии. Правилно е казал министърът, че училището не може да бъде арена за борба между религиите.

Уважавам християнските ценности. но мисля, че е по-уместно предметът РЕЛИГИОЗНАНИЕ да се преподава в неделните училища - не в училище, а в църквата. БЕЗОЛАТНО, КОМПЕТЕНТНО и ИСТИНСКИ!!! Така, както се преподава ислям в БЪЛГАРСКИТЕ села. Всичко останало е много шум и създаване на новина - с цел МАНИПУЛИРАНЕ на хората. Когато ученикът е ГОТОВ, идва У!ИТЕЛЯ!

И аз си мисля че и преди комунизма хората не са били с толкова силна вяра нито като мюсулманите нито като католиците. Добре през комунизма не беше правилно да се забранява религията, но ако сега се превърне в задължителна - аз поне го намирам за също толкова глупаво. Не може насила да накараш някой да вярва или вярващ да не вярва

Аткъде знаеш бе, браянчо? Да не би да си живял ПРЕДИ? Дървен философ-дори не може да изписва правилно ника си. Аз пък съм чул от дядо ми точно обратното.

Няма да е лошо г-н министъра да направи подробна справка как се изучава предметът религия в отделните западноевропейски страни - нали сме част от европейското семейство, нека вземем най-доброто от тях и го адаптираме към нашите условия.

аз сам от поколението израстнало без христянство и с кмунистическо вероучение. библята я четох като млад ученик от лубопицтво. тя е сбирщина от всякакви прости приказки. в това отношение гразката митологя е много по-интересна и увлекателна. библята е сачинявана от прости хора. тогава бях млад и ми направи впечатление, че е пална с еротика. има доста моменти, които тогава са ме вазбуждали (момчензе сам бил все пак) и мисля, че по тях може да се направят някои интересни порнофилма. които си иска, да си учи религя. няма нужда да се натрапва на дезата в училище. иначе резултатат ще е като с марксисма-ленинизма. задалжителноте не е интересно, много е скучно и нежелано.

Тук чета изключително елементарни мнения. Тези хора просто не правят разлика между преподаване на религия и вероучение. Това са две абсолютно различни неща. За огромна жалост и министъра ни е също такъм елементарен ,щом това не може да го обясни като хората. Личи му комунистическия произход. Кой е министър Игнатов? Баща му беше в ОК на БКП или още по нагоре по партийните етажи!!!

Тук чета изключително елементарни мнения. Тези хора просто не правят разлика между преподаване на религия и вероучение. Това са две абсолютно различни неща. За огромна жалост и министъра ни е също такъм елементарен ,щом това не може да го обясни като хората. Личи му комунистическия произход. Кой е министър Игнатов? Баща му беше в ОК на БКП или още по нагоре по партийните етажи!!!

Г-Н ИГНАТОВ, Системата ви произвежда безверници, невярващи нито в Бога нито Дъвола нито пък в Твореца създал не само човека но и този прекрасен свят. СИСТЕМАТА ВИ НИ ОБУЧАВА КАК ДА СЕ КЛАНЯМЕ НА МАМОНА И НА НЕГОВИЯ ПРОДУКТ- ЕДНИ ХАРТИЙКИ, КОИТО ДОРИ И КУЧЕТО НЕ ПОМИРИСВА. За съжаление такива като вас не желаят религията да се превърне в онова оръжие освобождаващо ни от зависимости превръщащи човека в средство за манипулиране от тези, които печатат хартийките наречени пари. ОТ ТРИБУНАТА НА ООН АХМАДИНЕДЖАД ПОКАЗА НА "ЦИВИЛИЗОВАНИЯ" СВЯТ НАЙ СТРАШНОТО СИ ОРЪЖИЕ КОЕТО ПРИТЕЖАВА - КОРАНА. В името на тази книга вярващите отиват на смърт със съзнанието , че правят нещо в името на Бога. Размахвайки Корана Ахмадинеджад заяви : "Истината не може да бъде изгорена". КАК Г- Н ИГНАТОВ ПРАВОСЛАВНИТЕ ХРИСТИЯНИ ЩЕ СЕ ПРОТИВОДЕЙСТВАТ НА ТОВА СТРАШНО ОРЪЖИЕ??? С високи технологии или с пари които никой от тези вярващи до фанатизъм представители на исляма не е готов да замени с вярата си. ВАШАТА СИСТЕМА УБИВА ВЯРАТА В ДОБРОТО И ЧОВЕКА Г-Н ИГНАТОВ !!!! ТАЗИ СИСТЕМА Е ОБРЕЧЕНА.

Може да произвежда неверници, но това не значи че са убийци и престъпници! Нима се мислите за нещо повече от останалите само защото се кланяте на господ - мненията ви бъкат от злоба и нетолирантност! Никой не ви дава право да определяте в какво другите да вярват!

Ами то така е действала и Инквизицията!

Крас, Ахмед Инеджан показа БИБЛИЯТА, не Корана. Погледни пак видеото и ще видиш какво пише там - Свещенна БИБЛИЯ -HOLLY BIBLE. Религията е личен избор. Дори не е работа на родителите. Всеки сам трябва да се ориентира каква религия да изповядва, когато е дорасло съзнанието му да прави лични избори. Религия може да се въведе във университетите, предполага се, че човек над 21 годишна възраст вече е зрял и може да взима самостоятелни решения. В училищат да се въведе изучаване на елементарни правни закони, действащи в страната. Така още от малки децата ще знаят кое е обществено нарушение и кое не е, кое се наказва от закона и кое не. Библията, както и Корана са преписвани, превеждани и променяни през вековете. Те не отразяват нищо друго, освен историята на еврейският и арабският свят. Учат десетте божии заповеди от 2000 години и кой ги спазва? Това не говори ли, че като предмет на заучаване никой не ги бръсне за с....? Абсолютно безполезни предмети, всяващи само страх от някой, които в реалността няма начин да изпълни законите си. Затова създават и противоречие. По добре обществеността да обърне внимание на настоението си, което от 20 години в България (а и по света напоследък) е само негативизъм. Светлото бъдеще, което комунизъма в социалистическото общество проповяеваше, не се случи, но поне създаваше настроение за надежда, че един ден ще се случи. Съзнанието по този начин се отваряше към по-добри надежди и избор да се прави добро! Сега се обожествяват и одобряват всички лоши постъпки, и това го прави всеки един в обществото. Това е проблемът. Малките деца ги занимават с политика, негативизъм , не знаят кое е добро и кое лошо. Това е задължение на обществото, да ги учи с добри примери да израстват честни, трудолюбиви, отговорни, със мнение и правилна преценка за днес, с надежда за добро и справедливост в сегашното и в бъдещето. Доброто трябва да се упражнява сега и в момента. Лошото да се порицава публично и ясно да се посочват причините за това. Аз подкрепям Сергей Игнатов в неговите идеали и намерения, защото са добри!

Прав е господин министъра.Като бивша учителка мога на кажа на синодалните старци първо да оправят своята къща,а след това да влизат вголямата къща-училището.Нека първо да спрят със крамолите си,да излязат сред хората,да помагат на сираците като отец Иван.Да не се сещат за хората само когато има празници и трябва де събират пари.Никой не знае къде отиват тези пари.Да започнат с Неделните училища, а после да посягат на училището.Не им е там мястото.Достатъчно неща учат децата,програмите са доста натоварени-закъде по-напред.Допълнителни СИП и ЗИП.Но все пак последната дума имат родителите-децата са тяхни и те ще решават какво да учат техните деца.

Боже мили ,прости на тия безбожници!Учителка се интересува къде отиват парите в църквите -на същото място където и вашите пари от частни уроци драга!Толкова страни съм посетила ,но такова безбожие като у нас няма.Затова сме и на това дередже.Защото като неспазваме 10 божи заповеди ,над нас се изсипва огън и жупел ,мизерия ,насилие ит.н.Всеки да решава как да възпитава детето си ,но щом може една гилдия със закон да ме задължава да им дам детето си те да ми го възпитават от 5год.,където освен глупости друго не научава,какво ли може да се очаква.Уверете се сами колко неграмотни висшисти бълвате ,да не говорим за начално ,основно ,средно.

Четейки ограничените ви мнения, просто се ужасявам от тесногръдието ви, злобата и липсата на толерантност! Да не вярваш е право на всеки - защо приравнявате атеистите с престъпници!

Правилно. Религията няма място в модерното училище! Повече наука и възпитание, а не зубрене на религиозни догми отпреди 2000 г. Учете физика, а не религия!

Като толкова ги знаеш религиозните догми я изброй три, моля. Не знаеш и една, нали. Тогава как отричаш нещо, за което и идея си нямаш?

Чел съм Библията и съм запознат с писаното там. Но ти сигурно не си запознат със научните теории!

САМО РЕЛИГИЯ ИМ ЛИПСВА НА НАШИТЕ ДЕЦА! СИНЪТ МИ И ТАКА ИМА 8 ЧАСА, А Е ПЕТИ КЛАС!ВРЪЩА СЕ В 16 Ч И ЗА ДРУГИЯ ДЕН ИМА ДА УЧИ ЗА НОВИ 7 ЧАСА!

Ако вие не знаете бъкел за вярата и традициите на българите, ако и в училище са боси отвсякъде, детето само ще намери... или по-скоро ще го намерят сектите. И тогава ще сте много изненадани.

Миналото учи настоящето как да крачи към бъдещето. Това е историята на един народ. Нея не можеш да излъжеш, нито да подкупиш. Защото тя е истината. Гордея се с историята на Велика България. Но се срамувам от настоящето на съвременна България. Омерзен съм от корупцията и алчността на българските политици, от уродливостта на държавните ни институции и от некадърността на управляващите. От Велика България днес е останала една жалка отломка. Коравият български народ е омекнал, обеднял, обезверен. Чудовищният октопод на властта е парализирал просперитета и благоденствието на държавността. Здравето на нацията е в опасност, образованието и културата в упадък, икономиката, доведена до катастрофа. От величието на Симеон до падението на Симеон нашата история има на какво да ни научи. Нужни са само търпение, воля и вяра, че можем да бъдем пак такива, каквито сме били. От земята, която е раждала достойни и честни българи, отрепките трябва да бъдат прокудени. Народът да се вземе в ръце и да упражнява избирателното си право отговорно и по съвест. Партиите да прочистят редовете си от търгашите и блюдолизците и да заработят здраво за обединена и просперираща нация. Отново да покажем на Европа и света изумителния български дух. Много сме дали, можем да дадем още. От нас зависи. И да не забравяме, че Господ е българин. Остави ни векове в робство, за да изпита надеждността ни като нация. И ние оцеляхме. Доказахме му, че сме истински българи. Няма друг такъв народ в световната история като българския. След нечовешки страдания да запази вяра, език и държавност. И сега Господ продължава да изпитва търпението ни с некадърни държавни ръководители и корумпирани политици. Но ние отново ще докажем на него, на света и на себе си, че ще преодолеем и това изпитание. С Бога и България в сърцата си ще направим чудеса. Стига да вярваме, че го искаме. Стига да знаем, че го можем.

Е, как да ти повярва човек, че си истински вярващ - гордост, лъжи и тщеславие! Ние сме най-умни, красиви и добри!

В нашето комунистическо общество хората бяха умишлено отблъснати от християнските ценности. Дори релгията бе наречена опиум за народа. Защото комунизмът пък не е.... Паралелът с Гърция е неуместен - там не е имало и няма да има комунизъм, съответно никой не е забранявал на хората да влизат в църквите. Гърците и до днес, когато минават покрай църква се кръстят. Преди 1989 пред храма "Александър Невски" на Великден имаше милиция, а по телевизията пускаха екшъни за да задържат хората вкъщи. Не бързайте с негативните оценки за религията, въпреки, че в храмовете работят доста хора свързани с бившата власт.

sda вашето мнение е много точно. Поздравяваме те за него! При този зомбиран от социалистическото минало народ, нищо добро не ни очаква! Идея за България- алтернатива на статуквото

Не е достатъчно само да се каже "Не кради", "Не лъжи" и т.н. Това, което повечето хора виждат в църквата е едно разточителство, излишен разкош, двуличие, педофилство, отчужденост и алчност за пари и имоти. Всичко това се прави от хора учили и преучили религия. Те самите вътрешно не вярват в бога, а следването на правилата е за баламите. Така беше и при комунистите - самите те не вярваха в това, което проповядваха.

Според запознати бъдещето на България, е да бъде мултиетническа и разделена на анклави държава.Религията би сплотила нацията и би попречила това да се случи.

Исая, вашето мнение е пълна истина.Това е жалкото и бездуховнбъдещето на България. Идея за България- алтернатива на статуквото

Моят племенник от 3 годишен е в Испания-веднага го взеха в детската градина да учи валесиано и кастелиано едновременно-сега е 4 клас и говори перфектно двете основни испански наречия плюс английския който учи от първи клас и разбира се българския който учи в къщи,но с него не е толкова добър засега.Когато го записваха в училище директорката е поставила условие да учи задължително католическа религия въпреки, че е православен.Така е в Испания-нямя тън,мън.Няма деца по улиците.По цял ден на училище в което е включен много спорт -плуване,тенис, ролери и пр. Пълен контрол върху децата на всички нива.Във втори клас племенника ми обяви мечтата си -да спечели Нобел-коментарът е излишен.Говорим за ценности които ние тук сме изгубили фатално.

Господине/Госпожо, така е не само в Испания, така е във всички западноевропейски страни и развити демокрации. Пазят си духовността и цивилизацията като зеницата на окото. Между впрочем, не бяха ли испанците тези, които след 5 века завладени от маврите-арабите ги изгониха или покатоличиха? Идея за България- алтернатива на статуквото

И да не би в Испания да няма престъпления или всички да живеят по братски? Хайде стига глупости! Вие като не сте изучавали задължително религия лоши ли сте?

Аспиринчо, в Испания има ОБЩЕСТВЕН РЕД защото има работеща съдебна система и МВР и те пресичат престъпността желядно В България няма нито едното нито другото...

Прав е министър Игнатов. На децата ни не им трябват мухлясали средновековни догми. А православното духовенство освен да събира парички, нищо друго не го интересува. За духовност не може да става и дума. Споделям убеждението, че религията е опиум за народите.

коя вяра, откъде знаете, че ще е християнство, исляма и сектите са много по агресивни и те ще се възползват поповете сами искат да си вкарат автогол, е и да изкарат някой лев, продажници, могат да си работят извън училището ама ги мързи, искат лесни пари

Всичко, което мога да кажа е, че детето ми няма да стъпи в училище, в което се учи каквато и да било религия.

Религията е измислена да подчинява масите и простолюдието. На никой разумен човек не му е нужна религия за да бъде добър. Още не се е родил този крадлив поп, който ще принуди детето ми да учи простотий в училище.

Не знам дали си учен, но че си неграмотен си личи. Провери кога се пише "й"!!!

Не знам какво общо има вероучението със синодалните старци,та все те се спрягат.Как родителите ще учат децата си на религия,като те самите са бездуховни!?!Нали все от някъде човек трябва да започне.В случая,това трябва да е училището,защото атеизма унищожи в 3 поколения семейните ценности,които носи вярата в Христа!

Църквата притежава огромно количество имоти, храмове, манастири, а и служители - да използват всичко това, за да привлекат хората там, а не да се набутват в чужди територии, където не им е мястото. Нека да дадат ярки примери за работа в полза на хората и обществото - всички ще ги уважават и няма нужда да се натискат ,за да бъдат забелязани. Но методите им ,/ а може би и идеите им/ са неефективни явно, и като няма друг начин, искат насила да се направят важни и значими.

Нашите синодални старци се учат от иранските аятоласи. В Иран държавата е на църквата.

Този министър не го харесвам по принцип, но в случая е абсолютно прав. Църквата иска държавата да свърши работата й, е, няма да стане. Господа духовници, вместо да ходите по шествия започвайте да работите, излезте от църквите да говорите с хората, поканете ги да влязат, изслушайте проблемите им, търсете начин да им помогнете, събирайте пари за болни деца не за икони ... започнете инициатива за лечение на наркоманите и т.н.

Много сте прав, БПЦ трябва точно с такива инициативи да възвърне доверието на хората и да ги привлече в храма. С ултиматуми няма да стане.

До всички коментиращи!!! Прочетете останалите новини днес от България и пак си помислете дали е нужно да се изучава вероучение. Както сме тръгнали ще се затрием сами. Християнските ценности и религия са единствените, които могат да ни спасят от блатото в което сме затънали

Причината не е в липсата на религиозност, а на елементарно възпитание, което никоя религия няма да замести. Това което искат от църквата е , да имат власт над душите на хората, подобно на комунистите.

Вярата дава на хората само добро.Децата трябва да се учат на добро в училищата,дащото са заприличали на зверилници!А,постъпката и думите на министъра само доказват,че комунистите още управляват и няма отърване от тях!Бойко,ако е пич ще му търси оставката,за да докаже че иска България да се отърве завинаги от бездуховното си комунистическо минало!

Това е на приказки, но реалността е пълна с обратното - и във форума бъка от уж вярващи, които са отблъскващо ограничени, злобни и нетолерантни към инакомислещите! Типично по християнски - да припявате клишета като папагали, но делата ви да са пълна противоположност!

Зверилникът май е най -вече в къщи.От възпитанието в къщи започва ВСИЧКО.

Ами тогава да ревизира министъра учебниците по история и да изхвърли оттам всяка информация за всяка от религиите - включително и за египетската (по която е специалист). Едно е да се преподава религия - съвсем друго религиознание. Едно е да се учи някой на вяра - съвсем друго да му се дава информация за вярата.

Хора, колкото и да не ви харесва вярата ни е запазила толкова години като държава! Аз лично предпочитам децата НИ да учат в училище православието, а не всякакви изродщини и верски небивалици на улицата! Всеки, който е имал нещастието негов близък да пострада от сектантски ненормалщини би ме подкрепил!

Това не е вярно- българина никога не е бил истински религиозен! И вярата не го спаси от 500 години робство, комунизъм и сегашната мизерия! Защото всеки незаслепен вижда фалша и двуличието на вярващите - Левски захвърли расото и грабна пушката защото прозря това!

Министър Игнатов откри топлата вода?! С тази си реч показва, че няма познания за практиката на по -развитите европейци. Всички западноевропейски страни и стари членки на ЕС( без Франция) са обединили традиционната религия( църквата) с държавата и не го правят от архаичност, напротив, правят го с две цели: (1)Държавата да гради кадри и(2)Държавата да наблюдава и контролира НЕкорупционното управление на църковните имоти.. За западноевропейците, които също са християни и поне с 200 години напред от Балканите материално и духовна развита цивилизация , отдавна са решили този въпрос, като приемат християнската религия за основа на тяхната цивилизация , носител на ЦИВИЛИЗАЦИЯ, ДУХОВНОСТ, НАУКА, СВЕТОГЛЕД, МИРОГЛЕД, МОРАЛ , ПОВЕДЕНИЕ В ОБЩЕСТВОТО и от 60 години развиват НАУКА ЗА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА като я наричат МОЯТА ЕВРОПЕЙСКА ХРИСТИЯНСКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ. Преподават я също като УЧЕБНА ДИСЦИПЛИНА в часовете по религия от 1-ви до 12 -ти клас на началното и средно училище, вместо чиста религия. За това си знаят силата на цивилизацията и изискват всеки пришълец да се интегрира в тяхното общество, като възприеме техните обществени правила и цивилизационни норми и не се подават на исламизация или възприемане нормите на други релии и цивилизации. Там преподаването в часовете по релития има свободен избор -дали ще желаеш да учиш православно християнство, или ислям, но се изискват от икономически причини, за да се сформира група по ислям( например) в едно училище да има минимум 5 желаещи деца ,тогава се сформира групата. Но традиционната религия на мнозинството е задължително обединена с държавата, а религиите на малцинствените религиозни групи в страната се изповядват свободно и изучават доброволно и по избор в училищата, но не са обединени с държавата. Повтарям- там в часовете по религия не се изучават чисти религии и религиозни канони, а ХРИСТИЯНСКИ НОРМИ на ЦИВИЛИЗАЦИЯ, ДУХОВНОСТ, НАУКА, СВЕТОГЛЕД, МИРОГЛЕД, МОРАЛ , ПОВЕДЕНИЕ В ОБЩЕСТВОТО, За затова министър Игнатов трябва да насочи усилията на своето министерство и на държавата в подкрепа на Светия синод на православната църква и религия на най голямата група в обществото, заедно с българската научна мисъл в създаване учебна дисциплина наука за МОЯТА ПРАВОСЛАВНА ХРИСТИЯНСКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ. А държавната да се обедини с религията на мнозинството- православното християнство за да излекува раните нанесени на обществото и духовността ни от комунистическата атеистична идеология, спряла вече 60 години развитие на православното християнство и създаване на кадри, почни унищожила го и да хвърли всички усилия на държавата и обществото за възстановяването му. Становище на Идея за България- алтернатива на статуквото.

В Холандия и Швеция няма задължително изучаване на религия - леко с лъжите и празните приказки!

5443, разбира се, че има. Лъжите са ТВОИ. При това и Швеция и Холандия са държави обединени с църквата! Ако живееш там, и не си разбрал това, си е въпрос на липса на минимума интелектуални способности!

Омръзна ни вече с твоите глупости!

Не виждам глупости, напротив - ИБ дава най-точна оценка на темата - добре е внимателно да прочетеш какво е написал за европейската практика за изучаване на религия в училищата.

"като приемат християнската религия за основа на тяхната цивилизация , носител на ЦИВИЛИЗАЦИЯ, ДУХОВНОСТ, НАУКА, СВЕТОГЛЕД, МИРОГЛЕД, МОРАЛ , ПОВЕДЕНИЕ В ОБЩЕСТВОТО и от 60 години развиват НАУКА ЗА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА като я наричат МОЯТА ЕВРОПЕЙСКА ХРИСТИЯНСКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ." Глупости на квадрат. Все още никой не е забравил колко кръв е проляла тази христянска цивилизация и продължава да го прави. И по-леко с бръщолевенията за науката и светогледа - точно християнските религиозни фанатици в средновековието бяха спирачка за човешкия прогрес, горейки хората и книгите им с научни трудове. Само дивотии дрънкаш.

Ако ще и да има някаква религия в училищата то ще е като свободноизбираем предмет, а не задължително индоктриниране! Не може да се връщаме пак в тъмните векове, знаеме тогава какъв е бил резултата от задължителната религиозност. Това е избор и такъв трябва да си остане. Така е по конституция, така е по-добре както знаем от историята, така е по-уважително към децата, така е по-човешко.

Прав е Министъра за мястото на религията.Синодалните старци,вместо да прехвърлят топката на училищата,да вземат пример от колегите си на Запад и да започнат да изнасят беседи в църквите. Теми дал Господ.Вярно,че ще е безплатно,а не да дерат за всяка литургия.Който желае да посещава тези беседи ,да си води и децата,но там - в църквата.Пък може и да падне някой и друг лев-от продажба на свещи,от дарения.Мястото на религията е в храмовете,в семейството.Родителите да поемат най-после и те някаква отговорност за духовното израстване на децата си.Стига са разчитали само на държавните институции.

Може ли да избираме и какво да гледаме по телевизията?

Е, аз мога - научил съм се да работя с дистанционното и да изключвам телевизора! Давам безплатни уроци за религиозни фанатици!

Младежо с номерче, формирането на младите хора е повлияно и от средата, т.е. и от това, което им предлага малкият екран. В по-голямата си част то изисква минимум мисловна дейност и има трудно-откриваема гражданска стойност. Следователно, опазваме ги от религията в училище и ги хвърляме на лъвовете, т.е. телевизорите. Ако религията според теб е фанатизъм как тогава стотината секти и различните деноминации у нас работят в полза на демокрацията? Religious Freedom and Other Human Rights- ходи да си повишаваш знанието и да си пишеш домашното.

Един път да се съглася с този министър! Вън мръсните попчета!

Секс-дрога-рокендрол. По-добрата алтернатива. Първи в Европа по про-съветски атеизъм - последни в Европа по всичко останало.

Атеизмът и комунизмът не са едно и също нещо. Атеизмът не признава наличието на бог, тъй като това е въпрос на вяра, а не на доказателства. Комунистите на думи отричат бог, на всъщност си въведоха своя религия ( комунистическата идеология), свой богове ( Ленин, Сталин, Маркс) и налагаха тази религия чрез тяхната Инквизиция (Държавна сигурност). Така, че всъщност комунистите не са атеисти, а религиозни фанатици. И тяхната религия, прилагана в продължение на повече от 50 г- доведе до това икономическо и духовна падение на българина. Изходът е: повече образование, възпитание, наука и нови техналогии, за да стане България по-конкурентна на международните пазари. За това религията няма да помогне.

Това го има и в църквата!

Съгласен съм с г-н министъра. Светския характер на образованието е едно от хубавите неща които трябва да запазим.

Министре,след като ученика "...сам ще добива знания..." за какво са ни учители и училища?Ти кога за последно си посещавал училищв в малко село?Огромен процент от учениците там масово не говорят БЪЛГАРСКИ,а всякакви други "езици"...може би трябва да се въведе приемен изпит по български език за 1ви клас,а???Това нали все още е Българско училище....поне засега...Така че щеш или нещеш училището Е АРЕНА на религиозни търкания...

И нещо повече. Трябва да се забрани на учителите и директорите на училищата да изразяват под каквато и да е форма религиозните си предпочитания /ако имат такива/ - иначе се получава дискриминация!!!!

Също да им се забрани да се определят като мъже/жени, защото така се дискриминират сексуалните малцинства. А също да им се забрани да се определят народностно, защото така ще дискриминират етническите малцинства.

Коментари - Сергей Игнатов: Училището не е арена на религии | Днес.dir.bg

Сергей Игнатов: Училището не е арена на религии

Внимателно да се подходи към идеята за въвеждане на предмет Религия в училищата, призова в "Седмицата" на Дарик министърът на образованието Сергей Игнатов.

Обратно в новината

Коментари - Сергей Игнатов: Училището не е арена на религии | Днес.dir.bg

Коментари

УЧИЛИЩЕТО ТРЯБВА ДА Е СВЕТСКО. АКО ТОЛКОВА ПОПОВЕТЕ ИСКАТ ДА СЕ УЧИ РЕЛИГИЯ ДА СИ НАПРАВЯТ НЕДЕЛНИ УЧИЛИЩА КЪМ ЧЕРКВИТЕ И САМИТЕ ТЕ ДА ПРЕПОДАВАТ. И НЯКОЛКО ВЪПРАСА КЪМ ДУХОВНИЦИТЕ НИ: ЗАЩО НЯМА ПРИЮТИ КЪМ ЧЕРКВИТЕ, КАКТО Е НА ЗАПАД? ЗАЩО НЯМА КУХНИ КЪМ ЧЕРКВИТЕ КАКТО Е НА ЗАПАД? ЗАЩО НАШИТЕ ДУХОВНИЦИ НЕ РАЗДАВАТ ДРЕХИ ЗА БЕДНИТЕ КАКТО Е НА ЗАПАД?

До Господинът с ник 2217 по долу,! Християнството е събрало всички предходни човешки ценности -тези най- стария континент Европа на нейните класическата тракийската ,гръцка и римска цивилизация, за това се явява най- усъвършенстваната религия, създателка на най -високо материално и духовна развитата цивилизация на човечеството ЕВРОПЕЙСКАТА ХРИСТИЯНСКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ. Това е доказано предвид материалните и духовни нейни творения, спрямо другите религии и техните цивилизации. Да твърдите, че трябва да се опираме на други човешки ценности е просто смешно и нелепо, предвид тези дадености. Вашите твърдения са на атеистичната комунистическата идеология и продължават да го твърдят някои комунистически индивиди учени ,оформящи сегашното БАНИ от феодални старци под крилото на президента , събрало най- светлите комунистически мозъци у нас !Единственото, което мога да ви посъветвам е да излезете в пенсия. С поздрави от Идея за България алтернатива на статуквото

Преведох вашите думи на един китаец - преподавател по история ит ой чистосърдечно се смя! Пожела да ви поканим да посетите Китай и Азия - да разришите малко светогледа, да успокоите злобната душа и да видите, че и на други места хората живеят щастливо!

На какво ще се смее китаеца, че за това, че е повече от Европа? Смешник- Китай изкуствено се въздига с помощна на човешките си ресурси. Нито политическа система има, нито е правова държавата А вида на политическата система и правова държава са в основа на другото- научния прогрес, технологическия, предприемаческия дук, посоката на развитие на икономиката и колко. С команди от олигарха партия- ККП там се гради икономика, както едно време такива команди даваше БКП и видя какво стана- системата се срина. Пред Европа е бъдещето- има най развития демократичен модел в света, най добре развитата правова държава, има шансовете да стане първа световна сила. ( само че ти не ги знаеш защото живееш в задния двор на Европа и без духовност, духовността ти витае по нечии неизвестни посоки- бивши и настоящи комунистически) Европа ще стане първа сила като се вдигнат левите и оглавят ЕС и се озапти Америката в Европа. Иди да прочетеш нашия анализ ЗЛИЯ ДУХ НА АМЕРИКА БРОДИ ИЗ ЕВРОПА и ще разбереш някои неща, ако ти увре тиквата. А ти го покани китаеца в Европа бе нещастник? Да види и той свят и цивилизация и дали ще се смее и кой там на кого ще се смее? Да ви имам самочувствието на вашето комунистическо академично въздухарско БАНИ от празни феодални старчета и измислени-академици , дето само смучете, даже и цяло списание Наука... сте направили? Дянков ви се закани да ви ликвидира, но не го направи защото е един акъл с вас. Ще го направи следващия!

Като въведем религия,дали ще живеем според правилата й?Ще получим обратен ефект ,както при социализма ,когато хората говореха едно,но мислеха друго и затова перестройката навсякъде беше безкръвна и посрещната с въодушевление.Разликите между трите монотоистични религий-юдеизъм,християнство и ислям са малки и незначителни ,на фона на приликите.Нека вземем християнството,което ще е преобладаващо избраната религия,заради това,че България е православна.Как да обясним на децата облеклото на родителите,почивката на море с хората по бански/отворете Библията и вижте изискванията ,за външния вид на мъжа и жената,дори е забранено жената да носи мъжки дрехи и обратно/на приетите за нормални гей отношения,дори гей бракове,,дискотеките,и нощните заведения,контрацептивите/всякакъв вид предпазване от забременяване/,абортите/ много тежък грях/,извънбрачните връзки,порно сайтовете,развлекателната индустрия като цяло/независимо от стил или форма на изява,която набляга на сексуалните послания,еротиката и открития секс/ ,как ще се почустват децата на разведените/християнството забранява развода/,самотните родители,на тези които съжителстват без брак.Или ние сме християни но ще спазваме,това което ни изнася ,а това дето не ни изнася не го спазваме.Как ще е- аз съм гей ,но не крада,другия казва- аз не съм гей, значи мога да крада.Кое ще ни обедени?И още нещо банките живеят от лихвите-те са забранени в християнската религия.Значи трябва да се отречем от банковата система.Ако приложим на практика изискванията на християнството,трябва КОРЕННО да сменим обществото иначе едно говорим друго правим.И явно ,че тази кампания не е за душите на децата,а с някакви политически цели ,които разбира се по-нататък ще станат ясни.Мир.

нло, дори и по социализма комунисти атеисти живееха по нормите на християнството, без да го разбират. Защото християнско и нашата цивилизация, а тя е сбор от светоглед мироглед, морала , поведени в обществото материални и духовни постижения, бит. И за това с въвеждане на часове по религия няма да ти се промени живота , ако не си мюсюлманин ,защото те принадлежат към друга религия и друга цивилизация корено различна от християнската. Идея за България - алтернатива на статуквото

Вие не сте разбрали какво съм написала.Как ще са живели или живеят по нормите на християнството?Моля Ви прочетете поне Библията.

Библията -история на еврейският народ. Десетте Божии заповеди са дадени написни на две каменни плочи и предадени на Мойсей на планината Синай от ГОСПОД БОГ ЯХВЕ (Йехова) за ираилтяните . Корана е написан под "диктовката" на пратеника на Бог- ангела Гаврил. Мохамед пророка писал корана в продължение на 23 години! за неверниците на християнската религия! Това е истината. Какво по-вече от това да учат децата ни? А Бог не е писал нищо на българите, защото те са Богове във физическо състояние! Спомнете си това българи и бъдете добри към себе си и един към друг!!!!

Християнството обаче скоро било изопачено от илюминатите. Според официалната църковна версия първите християните изповядвали идеите на утопичния социализъм. Но тази версия е рожба на експлоататорските класи. А християнството се е развило като религия на бедните и робите. Раннохристиянските общини се изграждат по принципите на комунизма. Внимателният анализ на евангелските текстове показва, че християнството е било учение близко до научния комунизъм. Тези елементи от християнството били замаскирани от по-късната църква. Ето как Исус Христос формулира принципа за нарастване концентрацията на капитала и експлоатацията: "На този ,който има, ще му се даде,а на този, който няма, ще се вземе и малкото, което има." Готовност за мъченичество в борбата. Както и комунистите след 19 века християните били преследвани от експлоататорските класи. Христос не крие от последователите си предизвикателствата на борбата: "Ще бъдете преследвани и предадени на смърт." Но ги призовава да не се боят от тях, а да приемат смело предизвикателството:"Ако те ударят, обърни си и другата страна" - което значи да не се боят от ударите на експлоататорите и да ги приемат с вяра, а не както го преправят после на несъпротива на злото. Христос казва, че призовава към борба: "Не съм дошъл да донеса мир, а раздор. Ще се обърне брат срещу брат и син срещу баща." - което образно описва класовата борба. Борбата е срещу системата - строя, а не срещу конкретни личности. Както казва ап. Павел: "Защото нашата борба не е срещу плът и кръв, а срещу властите, управляващите света и поднебесните духове на злото..." Друг често изопачаван принцип е този за любовта. Христос казва: "Обичай ближния си", - но уточнява, че не всеки е ближен, което обикновено се пропуска. В притчата за добрия самарянин той пита, кой е ближен на онзи човек. И отговаря, че е самарянина , защото той помага на човека, а останалите който не помагат не са. Очевидно е, че врагът не е ближен и не може да бъде обичан. Масимата "обичай врага си" не е споделяна от християните. Тя е рожба на най-голямото изопачаване на християнството от експлоататорските класи с цел насаждане на пасивност сред потиснатите. Всяка една религия е била превръщана от експлоататорите в опиум за народите. Но народните религии не са били такива. Християните са били борци, а не овце. Загивали са на кръстове, арени и т.н. за благото и спасението на свойте потискани братя и своите ближни. За победата на комунизма. Това е истината крита от експлоататорите. А Корана е създаден за тази част от населението, което не е спазвало БИБЛИЯТА в около 650 година!!

Моля за извинение ,в долни ями дълъг постинг има някои грешки. Да се чете ////идентификация с българщината//// и в изречението /////Използва се един от главните християнски принципи БИТИЕТО ОПРЕДЕЛЯ СЪЗНАНИЕТО и ПИТОМНОТО по естествен път побеждава///// Идея за България алтернатива на статуквото

Питомната овчица по естествен път побеждава дивия вълк. Кой знае, сигурно му присяда и умира от задавяне. Егати майтапа е тази ИБ.

Хи-хи ,ЗАВИСИ ОТ ОБСТОЯТЕЛСТВАТА. Исляма НЕ може да бъде агресивен, само когато е МАЛЦИНСТВО в една държава. Но когато е мнозинство става агресивен и вълка изяжда агънцето. Пример за това е съседна нова многонационална държава Косово, в която албанците 75% просто избиват сърбите 25 %. При нас в България това не може да се случи, защото мюсюлманите са малцинство и ние трябва да сме умни, да не ги развъждаме, за да не нарушаваме цивилизационния баланс. Иска се минимално интелектуални способности да се разбере това. Явно вие ги нямате, колкото и да се хихикате безименен..С поздрави от Идея за България алтернатива на статуквото

Религията е личен избор. Дори не е работа на родителите. Всеки сам трябва да се ориентира каква религия да изповядва, когато е дорасло съзнанието му да прави лични избори. Религия може да се въведе във университетите, предполага се, че човек над 21 годишна възраст вече е зрял и може да взима самостоятелни решения. В училищат да се въведе изучаване на елементарни правни закони, действащи в страната. Така още от малки децата ще знаят кое е обществено нарушение и кое не е, кое се наказва от закона и кое не. Библията, както и Корана са преписвани, превеждани и променяни през вековете. Те не отразяват нищо друго, освен историята на еврейският и арабският свят. Учат десетте божии заповеди от 2000 години и кой ги спазва? Това не говори ли, че като предмет на заучаване никой не ги бръсне за с....? Абсолютно безполезни предмети, всяващи само страх от някой, които в реалността няма начин да изпълни законите си. Затова създават и противоречие. По добре обществеността да обърне внимание на настоението си, което от 20 години в България (а и по света напоследък) е само негативизъм. Светлото бъдеще, което комунизъма в социалистическото общество проповяеваше, не се случи, но поне създаваше настроение за надежда, че един ден ще се случи. Съзнанието по този начин се отваряше към по-добри надежди и избор да се прави добро! Сега се обожествяват и одобряват всички лоши постъпки, и това го прави всеки един в обществото. Това е проблемът. Малките деца ги занимават с политика, негативизъм , не знаят кое е добро и кое лошо. Това е задължение на обществото, да ги учи с добри примери да израстват честни, трудолюбиви, отговорни, със мнение и правилна преценка за днес, с надежда за добро и справедливост в сегашното и в бъдещето. Доброто трябва да се упражнява сега и в момента. Лошото да се порицава публично и ясно да се посочват причините за това. Аз подкрепям Сергей Игнатов в неговите идеали и намерения, защото са добри!

Права е г-жа M Krassteva. Министър Игнатов въобще не е наясно как е в развитите европейски страни, нито може да види разликата между религиозно обучение и вероучение. В целия Европейски запад е въведен задължителен курс по религия от 1 -ви до 12 ти клас, но е свободно избиран дали ще учиш католицизъм, православие или ислям е въпрос на свободен избор. Исляма като религия на малцинството трябва да бъде в ръцете на държавата, за да се контролира и спира навлизането на фундаменталния ислям. Естествено е хората и мнозинството да избере християнството, като по-висока религия и основа на най-високо развитата материална и духовно- християнска цивилизация. Някои ще кажат- защо исляма? Няма страшно. Ислям е по ниско развита религия от християнството. Християнството питомното, исляма дивото. Няма пример в човешката история някой да е захвърлил питомното и грабнал дивото. Силата на християнската цивилизация ни е спасило от ислямската мелачка на държавната машина на Османската империя и робството. По естествен път. Използва се един от главните християнски принципи БИТИЕТО ОПРЕДЕЛЯ СЪЗНАНИЕТО и дивото по естествен път побеждава. Материалните и духовни постижения на християнството по естествен начин ще привличат в неговото лоно в общества като нашето, в което има дуализъм- християнство и ислям. Само трябва да спрем множенето на мюсюлманите сред ромите, защото то е опасно явление- увеличава се ислямското и турско население по този начин и се нарушава цивилизационния баланс в обществото ни в превес на мюсюлманите. Трябва да привличаме нашите роми в лоното на нашата християнска цивилизация и по този начин по лесно да ги интегрираме. Така постъпват западноевропейските държави и развити демокрации със своите цигани. За това крещящо е необходимо въвеждането у нас на задължителен курс по вероучение в началното и средно училище, за да укрепим устоите на нашата християнската духовност и цивилизация. При свободния избор българите трябва да избират православното християнство, като основа на неговата традиция и интензификация с българщината . В западноевропейските държави, където властват принципите на РЕАЛНАТА ДЕМОКРАЦИЯ традиционната религия на мнозинството е обединена с държавата. Така е при демокрацията МНОЗИНСТВОТО РЕШАВА. А останалите религии са свободно изповядвани и със свободен избор на изучаване. Така повеляват и всички харти за правата на човека, които България е подписала. Важно е правилно да ги разбираме и тълкуваме. Становище на Идея за България- алтернатива на статуквото

Що за дрънканици и празни приказки! Я покажете къде и какво реално сте свършили за България, освен да наводнявате форумите с безсмислици и изтъркани фрази! Християнството не е отговор на проблемите - то просто създава нови! Религиите разделят, а не обединяват! Само общочовешките ценности, които ги е имало и преди появата на християнството могат да обединят българите - "не убивай" е по-добре от "не убивай" защото така казва библията или корана! Елементарни са вашите разсъждения - ограничени и тесногръди! Вие нямате елементарна култура на диалог и сътрудничество - никаква алтернатива не може да бъдете - злобен, заядлив и желаещ да се налага, като единствено прав! Пази боже такива като вас да се докопат до власт!

Господин 2217, Християнството е събрало всички човешки ценности преди него и след и за това се явява най- усъвършенстваната религия създателка на най високо развитата митрално и духовна цивилизация на човечеството. Това е доказано предвид материалните и духовни нейни творения спрямо другите религии и техни цивилизации. Ако това не го знае вашето БАНИ ,събрало на светлите комунистически мозъци у нас, просто излезте в пенсия друго- не мога да ви посъветвам. Идея за България алтернатива на статуквото

Хората от кръжока ИБ тероризират форума от три години с нахалната си некомпетентност, необразованост, липса на толерантност към чуждото мнение и невъзможност да водят културен и възпитан диалог. Хората обикновено не им обръщат внимание от което те си мислят, че са богоизбраните спасители на България с инфантилните си идеи и писания.

Уж избора свободен, но пък трябвало да изберат християнството - да се смееш ли, да плачеш ли! Почини малко, че съвсем се оплете в противоречия и безсмислици!

Четеш ме през пръсти. Ще избере ПО ЕСТЕСТВЕН ПЪТ ПИТОМНОТО- хритянството СЪС СЪЗНАНИЕ и със личен свободен избор. Силана на питомното над дивото! Ду ю ъндерстенд?

не те знам господин или госпожа си но преди на направиш характеристика на даден чавик бил той и министър ПЪРВО СИ ЗАПАЗНАЙ С АВТОБИОГРАФИЯТА НА ЧАВЕКА. виж къде е учил с какво се е занимавал какво е видял от света и после се изказвай за проблеми които явно не са ти ясни или нивото не ти позволява да разбереш същността на проблема.

Стефчо, госпожа съм! А за кой човек става въпрос в моя постинг? И какво общо имате с него, че да се обиждате от негово име?

Всичко Мара свършила, само не се е умила. Затънали сме до гуша в беднотия, простащини и болести, образованието е най-ниско ниво от както се помня, част от управляващи едно говорят, друго вършат, хората са обезверени и сега, икономика куца и не произвежда, той Игнатов шега си играе с властта която му е дадена (не от нас-от Бойко, ние не гласувахме за хора като него). Дали ще въвеждаме религия е последна грижа точно сега на училищния процес. Едно с едно не върви при Игнатов: Примери дсетки като-ще прави нови учебници, след 2 месеца-няма да прави нови учебници; Ще ходят задължително 5 годишни на детска градина, а родителите които не ги пускат ще са с изправителен труд наказани- след 2 месеца-Няма задължителна детска градина за 5 годишни. Ще има добре организирани матури-срам и престъпление се здрависаха на Игнатовите матури и после го покриха това което очерни процеса. Ще имаме добро средно образование-назначава за Зам Министър жена, която НИКОГА не е имала познания за оргахнизация на училищен процес-Игнатов казва била хубавичка, младичка и любопитна. Ще подобрим Университетското образование-закон и правилник това лято, които меко казано по Игнатовски го доубиват и затова млади хора напуснаха точно това лято България-няма условия за академичен прогрес. Ние от 1 година се въртим в омагиосани кръгове и все бъдеще време употребяваме-това е то начин на политика и на министерски умове.

Г-н Сергей Игнатов, ние не разбираме какво искате да кажете с-цитираме Ви: репродуктивност да бъде заменена с възпитаване, искаме да въведем креативност, ученикът сам да добива знания, да въведем една интерактивна среда. Три думи взети от кой български речник има във вашият текст. Не така Игнатов-това не е образованиие, нито ученици, нито родители могат да разберат какво искаш да правиш. БЕЗУМИЕ е така да се изказваш.Затова не ти вярваме. Самият ти нямаш програма в мисълта си. Репродуктивност е дума, която се използва за възпроизвеждане на организми, материали и др. Няма как да замениш репродуктивност с възпитание, не можеш го направи, освен с някой изследвания въерху мумии, но и там няма и двете. Креативност не е дума, която обозначава самостоятелна работа, креативност е дума, която се използвеа за градеж за новости за нови идей и оргинални неща, за напредък със собствени начинания. Интерактивна среда е също не на място казано, но между кои индивиди или предмети или знания. Защо г-н Игнатов не вземете курсове по български език и по логично мислене-трябват Ви наложително. Политически заехте поста за образование, но го рушите и образование и партията която ви сложи на клона. Учениците трябва да имат добро образование като се започне от отлични учебници, нормално и логично написани, след това се възтанови дисциплината и изисквабнията за знания в училише, учителите трябва да работят с учениците качествено, да има разнообразна програма и междинни изпитвания за знанията на учениците. И още много, г-н Игнатов, но то е когато дойде нашето време. А сега за религията. Тук Ви подкрепям-докато не направим училищното образование на високо ниво, не е нужно да го обременяваме с дискусии за религии. Преди това трябва да има дискусии за морал и етика-но от кой, като учениците гледат Вашите циркове. И това е смешно на този етап-морал и етика, а първият въпрос в първият час те ще попитат за Вас и другарите Ви????. Децата са умни, трябват умни ръководители на образованието-те това трябва сега.

по повод изказването на министара на образованжето с.игнатов- вав вразка с предмета по религиозно обученже в саседна гарзя имам да заявя отговорно следното: информацията на господин сергеи игнатов е меко казано напално погрешна (кожто мегду в прочем в лицето си на министар на образованжето трявба да е добре информиран като заемащ този пост)!!! в гарзя като "силно православна даргава"- по думите на министара- религиозното обученже е абсолютно задалгителен предмет от 1и до 12и клас. информазята която представям е напално достоверна, таж като в мое лизе министар игнатов , като преподавателка в гразката просвета, моге да намери достоверна информазя за статуса на предмета по религя в саседна православна гарзя! в заключенже бих информирала господин игнатов следното: предметат по религжозно обученже фигурира на парво място вав свидетелствата от основното и от средното образуванже в гразкото образуванже.

Децата в училище не трябва да учат разни религиозни учения, а трябва да изучават Библията.Тя ще ги научи на морални ценности.Ако не цялата Библия, ами достатъчно е дори да учат 10-те божи заповеди...Вярата в Бог е тази,която ще ни спаси от нашия духовен упадък...Едно е да си религиозен и да спазваш някакви религиозни традиции, съвсем друго е да имаш Вяра в Бога,защото от тук идват всички проблеми...от неверието...Друг важен предмет, който трябва да изучават е Опазването на природата.

Това е лъжа - познавам много атеисти, които са добри хора и доста уж религиозни, които са страшно злобни и нетърпими към другомислещите!

Ако се реши да се учат децата религия в училищата, тогава да се учи НЕ само Христянството но всички други важни религии в света!

Ясно е, че една прослойка от самовъзпроизвеждаща се тор иска да лапа държавни/народни/ пари. Сега няма партийна учебна година, няма манифестации, няма писане на лозунги няма приемен изпит по политическа подготовка и щатните агитатори са огладнели и искат да преподават религии. Правилно е казал министърът, че училището не може да бъде арена за борба между религиите.

Уважавам християнските ценности. но мисля, че е по-уместно предметът РЕЛИГИОЗНАНИЕ да се преподава в неделните училища - не в училище, а в църквата. БЕЗОЛАТНО, КОМПЕТЕНТНО и ИСТИНСКИ!!! Така, както се преподава ислям в БЪЛГАРСКИТЕ села. Всичко останало е много шум и създаване на новина - с цел МАНИПУЛИРАНЕ на хората. Когато ученикът е ГОТОВ, идва У!ИТЕЛЯ!

И аз си мисля че и преди комунизма хората не са били с толкова силна вяра нито като мюсулманите нито като католиците. Добре през комунизма не беше правилно да се забранява религията, но ако сега се превърне в задължителна - аз поне го намирам за също толкова глупаво. Не може насила да накараш някой да вярва или вярващ да не вярва

Аткъде знаеш бе, браянчо? Да не би да си живял ПРЕДИ? Дървен философ-дори не може да изписва правилно ника си. Аз пък съм чул от дядо ми точно обратното.

Няма да е лошо г-н министъра да направи подробна справка как се изучава предметът религия в отделните западноевропейски страни - нали сме част от европейското семейство, нека вземем най-доброто от тях и го адаптираме към нашите условия.

аз сам от поколението израстнало без христянство и с кмунистическо вероучение. библята я четох като млад ученик от лубопицтво. тя е сбирщина от всякакви прости приказки. в това отношение гразката митологя е много по-интересна и увлекателна. библята е сачинявана от прости хора. тогава бях млад и ми направи впечатление, че е пална с еротика. има доста моменти, които тогава са ме вазбуждали (момчензе сам бил все пак) и мисля, че по тях може да се направят някои интересни порнофилма. които си иска, да си учи религя. няма нужда да се натрапва на дезата в училище. иначе резултатат ще е като с марксисма-ленинизма. задалжителноте не е интересно, много е скучно и нежелано.

Тук чета изключително елементарни мнения. Тези хора просто не правят разлика между преподаване на религия и вероучение. Това са две абсолютно различни неща. За огромна жалост и министъра ни е също такъм елементарен ,щом това не може да го обясни като хората. Личи му комунистическия произход. Кой е министър Игнатов? Баща му беше в ОК на БКП или още по нагоре по партийните етажи!!!

Тук чета изключително елементарни мнения. Тези хора просто не правят разлика между преподаване на религия и вероучение. Това са две абсолютно различни неща. За огромна жалост и министъра ни е също такъм елементарен ,щом това не може да го обясни като хората. Личи му комунистическия произход. Кой е министър Игнатов? Баща му беше в ОК на БКП или още по нагоре по партийните етажи!!!

Г-Н ИГНАТОВ, Системата ви произвежда безверници, невярващи нито в Бога нито Дъвола нито пък в Твореца създал не само човека но и този прекрасен свят. СИСТЕМАТА ВИ НИ ОБУЧАВА КАК ДА СЕ КЛАНЯМЕ НА МАМОНА И НА НЕГОВИЯ ПРОДУКТ- ЕДНИ ХАРТИЙКИ, КОИТО ДОРИ И КУЧЕТО НЕ ПОМИРИСВА. За съжаление такива като вас не желаят религията да се превърне в онова оръжие освобождаващо ни от зависимости превръщащи човека в средство за манипулиране от тези, които печатат хартийките наречени пари. ОТ ТРИБУНАТА НА ООН АХМАДИНЕДЖАД ПОКАЗА НА "ЦИВИЛИЗОВАНИЯ" СВЯТ НАЙ СТРАШНОТО СИ ОРЪЖИЕ КОЕТО ПРИТЕЖАВА - КОРАНА. В името на тази книга вярващите отиват на смърт със съзнанието , че правят нещо в името на Бога. Размахвайки Корана Ахмадинеджад заяви : "Истината не може да бъде изгорена". КАК Г- Н ИГНАТОВ ПРАВОСЛАВНИТЕ ХРИСТИЯНИ ЩЕ СЕ ПРОТИВОДЕЙСТВАТ НА ТОВА СТРАШНО ОРЪЖИЕ??? С високи технологии или с пари които никой от тези вярващи до фанатизъм представители на исляма не е готов да замени с вярата си. ВАШАТА СИСТЕМА УБИВА ВЯРАТА В ДОБРОТО И ЧОВЕКА Г-Н ИГНАТОВ !!!! ТАЗИ СИСТЕМА Е ОБРЕЧЕНА.

Може да произвежда неверници, но това не значи че са убийци и престъпници! Нима се мислите за нещо повече от останалите само защото се кланяте на господ - мненията ви бъкат от злоба и нетолирантност! Никой не ви дава право да определяте в какво другите да вярват!

Ами то така е действала и Инквизицията!

Крас, Ахмед Инеджан показа БИБЛИЯТА, не Корана. Погледни пак видеото и ще видиш какво пише там - Свещенна БИБЛИЯ -HOLLY BIBLE. Религията е личен избор. Дори не е работа на родителите. Всеки сам трябва да се ориентира каква религия да изповядва, когато е дорасло съзнанието му да прави лични избори. Религия може да се въведе във университетите, предполага се, че човек над 21 годишна възраст вече е зрял и може да взима самостоятелни решения. В училищат да се въведе изучаване на елементарни правни закони, действащи в страната. Така още от малки децата ще знаят кое е обществено нарушение и кое не е, кое се наказва от закона и кое не. Библията, както и Корана са преписвани, превеждани и променяни през вековете. Те не отразяват нищо друго, освен историята на еврейският и арабският свят. Учат десетте божии заповеди от 2000 години и кой ги спазва? Това не говори ли, че като предмет на заучаване никой не ги бръсне за с....? Абсолютно безполезни предмети, всяващи само страх от някой, които в реалността няма начин да изпълни законите си. Затова създават и противоречие. По добре обществеността да обърне внимание на настоението си, което от 20 години в България (а и по света напоследък) е само негативизъм. Светлото бъдеще, което комунизъма в социалистическото общество проповяеваше, не се случи, но поне създаваше настроение за надежда, че един ден ще се случи. Съзнанието по този начин се отваряше към по-добри надежди и избор да се прави добро! Сега се обожествяват и одобряват всички лоши постъпки, и това го прави всеки един в обществото. Това е проблемът. Малките деца ги занимават с политика, негативизъм , не знаят кое е добро и кое лошо. Това е задължение на обществото, да ги учи с добри примери да израстват честни, трудолюбиви, отговорни, със мнение и правилна преценка за днес, с надежда за добро и справедливост в сегашното и в бъдещето. Доброто трябва да се упражнява сега и в момента. Лошото да се порицава публично и ясно да се посочват причините за това. Аз подкрепям Сергей Игнатов в неговите идеали и намерения, защото са добри!

Прав е господин министъра.Като бивша учителка мога на кажа на синодалните старци първо да оправят своята къща,а след това да влизат вголямата къща-училището.Нека първо да спрят със крамолите си,да излязат сред хората,да помагат на сираците като отец Иван.Да не се сещат за хората само когато има празници и трябва де събират пари.Никой не знае къде отиват тези пари.Да започнат с Неделните училища, а после да посягат на училището.Не им е там мястото.Достатъчно неща учат децата,програмите са доста натоварени-закъде по-напред.Допълнителни СИП и ЗИП.Но все пак последната дума имат родителите-децата са тяхни и те ще решават какво да учат техните деца.

Боже мили ,прости на тия безбожници!Учителка се интересува къде отиват парите в църквите -на същото място където и вашите пари от частни уроци драга!Толкова страни съм посетила ,но такова безбожие като у нас няма.Затова сме и на това дередже.Защото като неспазваме 10 божи заповеди ,над нас се изсипва огън и жупел ,мизерия ,насилие ит.н.Всеки да решава как да възпитава детето си ,но щом може една гилдия със закон да ме задължава да им дам детето си те да ми го възпитават от 5год.,където освен глупости друго не научава,какво ли може да се очаква.Уверете се сами колко неграмотни висшисти бълвате ,да не говорим за начално ,основно ,средно.

Четейки ограничените ви мнения, просто се ужасявам от тесногръдието ви, злобата и липсата на толерантност! Да не вярваш е право на всеки - защо приравнявате атеистите с престъпници!

Правилно. Религията няма място в модерното училище! Повече наука и възпитание, а не зубрене на религиозни догми отпреди 2000 г. Учете физика, а не религия!

Като толкова ги знаеш религиозните догми я изброй три, моля. Не знаеш и една, нали. Тогава как отричаш нещо, за което и идея си нямаш?

Чел съм Библията и съм запознат с писаното там. Но ти сигурно не си запознат със научните теории!

САМО РЕЛИГИЯ ИМ ЛИПСВА НА НАШИТЕ ДЕЦА! СИНЪТ МИ И ТАКА ИМА 8 ЧАСА, А Е ПЕТИ КЛАС!ВРЪЩА СЕ В 16 Ч И ЗА ДРУГИЯ ДЕН ИМА ДА УЧИ ЗА НОВИ 7 ЧАСА!

Ако вие не знаете бъкел за вярата и традициите на българите, ако и в училище са боси отвсякъде, детето само ще намери... или по-скоро ще го намерят сектите. И тогава ще сте много изненадани.

Миналото учи настоящето как да крачи към бъдещето. Това е историята на един народ. Нея не можеш да излъжеш, нито да подкупиш. Защото тя е истината. Гордея се с историята на Велика България. Но се срамувам от настоящето на съвременна България. Омерзен съм от корупцията и алчността на българските политици, от уродливостта на държавните ни институции и от некадърността на управляващите. От Велика България днес е останала една жалка отломка. Коравият български народ е омекнал, обеднял, обезверен. Чудовищният октопод на властта е парализирал просперитета и благоденствието на държавността. Здравето на нацията е в опасност, образованието и културата в упадък, икономиката, доведена до катастрофа. От величието на Симеон до падението на Симеон нашата история има на какво да ни научи. Нужни са само търпение, воля и вяра, че можем да бъдем пак такива, каквито сме били. От земята, която е раждала достойни и честни българи, отрепките трябва да бъдат прокудени. Народът да се вземе в ръце и да упражнява избирателното си право отговорно и по съвест. Партиите да прочистят редовете си от търгашите и блюдолизците и да заработят здраво за обединена и просперираща нация. Отново да покажем на Европа и света изумителния български дух. Много сме дали, можем да дадем още. От нас зависи. И да не забравяме, че Господ е българин. Остави ни векове в робство, за да изпита надеждността ни като нация. И ние оцеляхме. Доказахме му, че сме истински българи. Няма друг такъв народ в световната история като българския. След нечовешки страдания да запази вяра, език и държавност. И сега Господ продължава да изпитва търпението ни с некадърни държавни ръководители и корумпирани политици. Но ние отново ще докажем на него, на света и на себе си, че ще преодолеем и това изпитание. С Бога и България в сърцата си ще направим чудеса. Стига да вярваме, че го искаме. Стига да знаем, че го можем.

Е, как да ти повярва човек, че си истински вярващ - гордост, лъжи и тщеславие! Ние сме най-умни, красиви и добри!

В нашето комунистическо общество хората бяха умишлено отблъснати от християнските ценности. Дори релгията бе наречена опиум за народа. Защото комунизмът пък не е.... Паралелът с Гърция е неуместен - там не е имало и няма да има комунизъм, съответно никой не е забранявал на хората да влизат в църквите. Гърците и до днес, когато минават покрай църква се кръстят. Преди 1989 пред храма "Александър Невски" на Великден имаше милиция, а по телевизията пускаха екшъни за да задържат хората вкъщи. Не бързайте с негативните оценки за религията, въпреки, че в храмовете работят доста хора свързани с бившата власт.

sda вашето мнение е много точно. Поздравяваме те за него! При този зомбиран от социалистическото минало народ, нищо добро не ни очаква! Идея за България- алтернатива на статуквото

Не е достатъчно само да се каже "Не кради", "Не лъжи" и т.н. Това, което повечето хора виждат в църквата е едно разточителство, излишен разкош, двуличие, педофилство, отчужденост и алчност за пари и имоти. Всичко това се прави от хора учили и преучили религия. Те самите вътрешно не вярват в бога, а следването на правилата е за баламите. Така беше и при комунистите - самите те не вярваха в това, което проповядваха.

Според запознати бъдещето на България, е да бъде мултиетническа и разделена на анклави държава.Религията би сплотила нацията и би попречила това да се случи.

Исая, вашето мнение е пълна истина.Това е жалкото и бездуховнбъдещето на България. Идея за България- алтернатива на статуквото

Моят племенник от 3 годишен е в Испания-веднага го взеха в детската градина да учи валесиано и кастелиано едновременно-сега е 4 клас и говори перфектно двете основни испански наречия плюс английския който учи от първи клас и разбира се българския който учи в къщи,но с него не е толкова добър засега.Когато го записваха в училище директорката е поставила условие да учи задължително католическа религия въпреки, че е православен.Така е в Испания-нямя тън,мън.Няма деца по улиците.По цял ден на училище в което е включен много спорт -плуване,тенис, ролери и пр. Пълен контрол върху децата на всички нива.Във втори клас племенника ми обяви мечтата си -да спечели Нобел-коментарът е излишен.Говорим за ценности които ние тук сме изгубили фатално.

Господине/Госпожо, така е не само в Испания, така е във всички западноевропейски страни и развити демокрации. Пазят си духовността и цивилизацията като зеницата на окото. Между впрочем, не бяха ли испанците тези, които след 5 века завладени от маврите-арабите ги изгониха или покатоличиха? Идея за България- алтернатива на статуквото

И да не би в Испания да няма престъпления или всички да живеят по братски? Хайде стига глупости! Вие като не сте изучавали задължително религия лоши ли сте?

Аспиринчо, в Испания има ОБЩЕСТВЕН РЕД защото има работеща съдебна система и МВР и те пресичат престъпността желядно В България няма нито едното нито другото...

Прав е министър Игнатов. На децата ни не им трябват мухлясали средновековни догми. А православното духовенство освен да събира парички, нищо друго не го интересува. За духовност не може да става и дума. Споделям убеждението, че религията е опиум за народите.

коя вяра, откъде знаете, че ще е християнство, исляма и сектите са много по агресивни и те ще се възползват поповете сами искат да си вкарат автогол, е и да изкарат някой лев, продажници, могат да си работят извън училището ама ги мързи, искат лесни пари

Всичко, което мога да кажа е, че детето ми няма да стъпи в училище, в което се учи каквато и да било религия.

Религията е измислена да подчинява масите и простолюдието. На никой разумен човек не му е нужна религия за да бъде добър. Още не се е родил този крадлив поп, който ще принуди детето ми да учи простотий в училище.

Не знам дали си учен, но че си неграмотен си личи. Провери кога се пише "й"!!!

Не знам какво общо има вероучението със синодалните старци,та все те се спрягат.Как родителите ще учат децата си на религия,като те самите са бездуховни!?!Нали все от някъде човек трябва да започне.В случая,това трябва да е училището,защото атеизма унищожи в 3 поколения семейните ценности,които носи вярата в Христа!

Църквата притежава огромно количество имоти, храмове, манастири, а и служители - да използват всичко това, за да привлекат хората там, а не да се набутват в чужди територии, където не им е мястото. Нека да дадат ярки примери за работа в полза на хората и обществото - всички ще ги уважават и няма нужда да се натискат ,за да бъдат забелязани. Но методите им ,/ а може би и идеите им/ са неефективни явно, и като няма друг начин, искат насила да се направят важни и значими.

Нашите синодални старци се учат от иранските аятоласи. В Иран държавата е на църквата.

Този министър не го харесвам по принцип, но в случая е абсолютно прав. Църквата иска държавата да свърши работата й, е, няма да стане. Господа духовници, вместо да ходите по шествия започвайте да работите, излезте от църквите да говорите с хората, поканете ги да влязат, изслушайте проблемите им, търсете начин да им помогнете, събирайте пари за болни деца не за икони ... започнете инициатива за лечение на наркоманите и т.н.

Много сте прав, БПЦ трябва точно с такива инициативи да възвърне доверието на хората и да ги привлече в храма. С ултиматуми няма да стане.

До всички коментиращи!!! Прочетете останалите новини днес от България и пак си помислете дали е нужно да се изучава вероучение. Както сме тръгнали ще се затрием сами. Християнските ценности и религия са единствените, които могат да ни спасят от блатото в което сме затънали

Причината не е в липсата на религиозност, а на елементарно възпитание, което никоя религия няма да замести. Това което искат от църквата е , да имат власт над душите на хората, подобно на комунистите.

Вярата дава на хората само добро.Децата трябва да се учат на добро в училищата,дащото са заприличали на зверилници!А,постъпката и думите на министъра само доказват,че комунистите още управляват и няма отърване от тях!Бойко,ако е пич ще му търси оставката,за да докаже че иска България да се отърве завинаги от бездуховното си комунистическо минало!

Това е на приказки, но реалността е пълна с обратното - и във форума бъка от уж вярващи, които са отблъскващо ограничени, злобни и нетолерантни към инакомислещите! Типично по християнски - да припявате клишета като папагали, но делата ви да са пълна противоположност!

Зверилникът май е най -вече в къщи.От възпитанието в къщи започва ВСИЧКО.

Ами тогава да ревизира министъра учебниците по история и да изхвърли оттам всяка информация за всяка от религиите - включително и за египетската (по която е специалист). Едно е да се преподава религия - съвсем друго религиознание. Едно е да се учи някой на вяра - съвсем друго да му се дава информация за вярата.

Хора, колкото и да не ви харесва вярата ни е запазила толкова години като държава! Аз лично предпочитам децата НИ да учат в училище православието, а не всякакви изродщини и верски небивалици на улицата! Всеки, който е имал нещастието негов близък да пострада от сектантски ненормалщини би ме подкрепил!

Това не е вярно- българина никога не е бил истински религиозен! И вярата не го спаси от 500 години робство, комунизъм и сегашната мизерия! Защото всеки незаслепен вижда фалша и двуличието на вярващите - Левски захвърли расото и грабна пушката защото прозря това!

Министър Игнатов откри топлата вода?! С тази си реч показва, че няма познания за практиката на по -развитите европейци. Всички западноевропейски страни и стари членки на ЕС( без Франция) са обединили традиционната религия( църквата) с държавата и не го правят от архаичност, напротив, правят го с две цели: (1)Държавата да гради кадри и(2)Държавата да наблюдава и контролира НЕкорупционното управление на църковните имоти.. За западноевропейците, които също са християни и поне с 200 години напред от Балканите материално и духовна развита цивилизация , отдавна са решили този въпрос, като приемат християнската религия за основа на тяхната цивилизация , носител на ЦИВИЛИЗАЦИЯ, ДУХОВНОСТ, НАУКА, СВЕТОГЛЕД, МИРОГЛЕД, МОРАЛ , ПОВЕДЕНИЕ В ОБЩЕСТВОТО и от 60 години развиват НАУКА ЗА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА като я наричат МОЯТА ЕВРОПЕЙСКА ХРИСТИЯНСКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ. Преподават я също като УЧЕБНА ДИСЦИПЛИНА в часовете по религия от 1-ви до 12 -ти клас на началното и средно училище, вместо чиста религия. За това си знаят силата на цивилизацията и изискват всеки пришълец да се интегрира в тяхното общество, като възприеме техните обществени правила и цивилизационни норми и не се подават на исламизация или възприемане нормите на други релии и цивилизации. Там преподаването в часовете по релития има свободен избор -дали ще желаеш да учиш православно християнство, или ислям, но се изискват от икономически причини, за да се сформира група по ислям( например) в едно училище да има минимум 5 желаещи деца ,тогава се сформира групата. Но традиционната религия на мнозинството е задължително обединена с държавата, а религиите на малцинствените религиозни групи в страната се изповядват свободно и изучават доброволно и по избор в училищата, но не са обединени с държавата. Повтарям- там в часовете по религия не се изучават чисти религии и религиозни канони, а ХРИСТИЯНСКИ НОРМИ на ЦИВИЛИЗАЦИЯ, ДУХОВНОСТ, НАУКА, СВЕТОГЛЕД, МИРОГЛЕД, МОРАЛ , ПОВЕДЕНИЕ В ОБЩЕСТВОТО, За затова министър Игнатов трябва да насочи усилията на своето министерство и на държавата в подкрепа на Светия синод на православната църква и религия на най голямата група в обществото, заедно с българската научна мисъл в създаване учебна дисциплина наука за МОЯТА ПРАВОСЛАВНА ХРИСТИЯНСКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ. А държавната да се обедини с религията на мнозинството- православното християнство за да излекува раните нанесени на обществото и духовността ни от комунистическата атеистична идеология, спряла вече 60 години развитие на православното християнство и създаване на кадри, почни унищожила го и да хвърли всички усилия на държавата и обществото за възстановяването му. Становище на Идея за България- алтернатива на статуквото.

В Холандия и Швеция няма задължително изучаване на религия - леко с лъжите и празните приказки!

5443, разбира се, че има. Лъжите са ТВОИ. При това и Швеция и Холандия са държави обединени с църквата! Ако живееш там, и не си разбрал това, си е въпрос на липса на минимума интелектуални способности!

Омръзна ни вече с твоите глупости!

Не виждам глупости, напротив - ИБ дава най-точна оценка на темата - добре е внимателно да прочетеш какво е написал за европейската практика за изучаване на религия в училищата.

"като приемат християнската религия за основа на тяхната цивилизация , носител на ЦИВИЛИЗАЦИЯ, ДУХОВНОСТ, НАУКА, СВЕТОГЛЕД, МИРОГЛЕД, МОРАЛ , ПОВЕДЕНИЕ В ОБЩЕСТВОТО и от 60 години развиват НАУКА ЗА ЦИВИЛИЗАЦИЯТА като я наричат МОЯТА ЕВРОПЕЙСКА ХРИСТИЯНСКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ." Глупости на квадрат. Все още никой не е забравил колко кръв е проляла тази христянска цивилизация и продължава да го прави. И по-леко с бръщолевенията за науката и светогледа - точно християнските религиозни фанатици в средновековието бяха спирачка за човешкия прогрес, горейки хората и книгите им с научни трудове. Само дивотии дрънкаш.

Ако ще и да има някаква религия в училищата то ще е като свободноизбираем предмет, а не задължително индоктриниране! Не може да се връщаме пак в тъмните векове, знаеме тогава какъв е бил резултата от задължителната религиозност. Това е избор и такъв трябва да си остане. Така е по конституция, така е по-добре както знаем от историята, така е по-уважително към децата, така е по-човешко.

Прав е Министъра за мястото на религията.Синодалните старци,вместо да прехвърлят топката на училищата,да вземат пример от колегите си на Запад и да започнат да изнасят беседи в църквите. Теми дал Господ.Вярно,че ще е безплатно,а не да дерат за всяка литургия.Който желае да посещава тези беседи ,да си води и децата,но там - в църквата.Пък може и да падне някой и друг лев-от продажба на свещи,от дарения.Мястото на религията е в храмовете,в семейството.Родителите да поемат най-после и те някаква отговорност за духовното израстване на децата си.Стига са разчитали само на държавните институции.

Може ли да избираме и какво да гледаме по телевизията?

Е, аз мога - научил съм се да работя с дистанционното и да изключвам телевизора! Давам безплатни уроци за религиозни фанатици!

Младежо с номерче, формирането на младите хора е повлияно и от средата, т.е. и от това, което им предлага малкият екран. В по-голямата си част то изисква минимум мисловна дейност и има трудно-откриваема гражданска стойност. Следователно, опазваме ги от религията в училище и ги хвърляме на лъвовете, т.е. телевизорите. Ако религията според теб е фанатизъм как тогава стотината секти и различните деноминации у нас работят в полза на демокрацията? Religious Freedom and Other Human Rights- ходи да си повишаваш знанието и да си пишеш домашното.

Един път да се съглася с този министър! Вън мръсните попчета!

Секс-дрога-рокендрол. По-добрата алтернатива. Първи в Европа по про-съветски атеизъм - последни в Европа по всичко останало.

Атеизмът и комунизмът не са едно и също нещо. Атеизмът не признава наличието на бог, тъй като това е въпрос на вяра, а не на доказателства. Комунистите на думи отричат бог, на всъщност си въведоха своя религия ( комунистическата идеология), свой богове ( Ленин, Сталин, Маркс) и налагаха тази религия чрез тяхната Инквизиция (Държавна сигурност). Така, че всъщност комунистите не са атеисти, а религиозни фанатици. И тяхната религия, прилагана в продължение на повече от 50 г- доведе до това икономическо и духовна падение на българина. Изходът е: повече образование, възпитание, наука и нови техналогии, за да стане България по-конкурентна на международните пазари. За това религията няма да помогне.

Това го има и в църквата!

Съгласен съм с г-н министъра. Светския характер на образованието е едно от хубавите неща които трябва да запазим.

Министре,след като ученика "...сам ще добива знания..." за какво са ни учители и училища?Ти кога за последно си посещавал училищв в малко село?Огромен процент от учениците там масово не говорят БЪЛГАРСКИ,а всякакви други "езици"...може би трябва да се въведе приемен изпит по български език за 1ви клас,а???Това нали все още е Българско училище....поне засега...Така че щеш или нещеш училището Е АРЕНА на религиозни търкания...

И нещо повече. Трябва да се забрани на учителите и директорите на училищата да изразяват под каквато и да е форма религиозните си предпочитания /ако имат такива/ - иначе се получава дискриминация!!!!

Също да им се забрани да се определят като мъже/жени, защото така се дискриминират сексуалните малцинства. А също да им се забрани да се определят народностно, защото така ще дискриминират етническите малцинства.