Болници нарушавали правата на майката и детето

Неправителствени организации протестират срещу разделянето на новородените от майките си в първите часове след раждането в българските болници. Така се нарушава Конвенцията на ООН за правата на детето.

Обратно в новината

Коментари - Болници нарушавали правата на майката и детето | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Преди години раждах в " Шейново", а дъщеря ми в кв." Иксел" - Брюксел. Имах пряко наблюдение за цялата процедура там. Първо стоях пред вратата на залата, защото зет ми беше до родилката, но когато той излезе веднага ме пуснаха да видя дъщеря си, а те в момента я обработваха/ знаете за какво става въпрос/. После я закараха до стаята й като бебчето/ внучката ми/ беше в прегръдките й. В стаята имаше детско легло и настаниха мъника там. Дълги часове стоях около родилката и бебето, но не се наложи ние да се грижим за него. През час имаше мед. сестра/ акушерка/, която влизаше и наблюдаваше дъщеря ми и бебето. След моето заминаване остана зет ми, който стоя два дни при жена си и бебето си, но през цялото време е имало мед. лице, което се е грижело за тях. Знам ще кажете, но това е в чужбина. А ние нали също сме вече в тая чужбина? Ето затова трябва да се бориме и изискваме- за качество на обслужване и повече човещина. Та дори и родилката да е много зле и да не й е до бебето да има кой да го наблюдава, а и тя да гледа, какво правят с бебето.

абе тук маи една маика свет няма като ви чета коментарите а тая рада маи е пална помя аз сам баща и маи сам по маика от теб в цивилизованите даряви взимат детето само за ваксина и го вращат при маика му и башаму само че това е балхария *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Единственото нещо нещо, от което имах нужда след раждането бе да виждам и докосвам моето бебче и да усещам, че е добре.Родих трудно, но не усещах никаква умора, бях напълно обсебена от новия живот. Не мога да си представя, как бих се чувствала, ако ми бяхо отнели тези първи контакти. В първия момент от срещата с новия свят новороденото има нужда от любов и ласка, и само майката може да му я даде. Не мога да разбера, защо има болници, които разделят две неделими същества без причина, просто защото така им е по-удобно.

Тая Родилница нещо пак се активизира. След една година мълчание с насран гъз след историята с починалото при домашно раждане бебе, "водено" от разни многознаещи дули, че не и лично, ами по скайп ли беше, телефон ли беше, и сега- само чакали да се случи нещо в нормален родилен дом и почват пак да лаят и да облъчват безакълните. Тогава защо не се занимаваха дни и седмици с тая история, по всички новини, както сега? Викат му двоен аршин. Отвратително!

Бебето дето почина при майка си от аспирация в родилното отделение си е жив пример за ползата от правата на детето

Като гледам коментарите тук и като си спомня как беше, когато аз раждах - децата ги вземаха и бяха в една далечна стая в друг коридор на болницата, не можехме да ги виждаме, освен за хранене, и си мисля, дали не може това нещо да е по избор - която майка има възможност и желание да се грижи за детето, да го получи до себе си, а която се чувства изтощена и не може - да си почине, а персоналът да го храни и повива първите ден-два. Защото ако в правилниците на болниците се запише категорично да се дават или да не се дават, акушерките ще изпълняват без мисъл и оценка на всеки конкретен случай и ще четем за още повече трагедии, като онова бебенце, дето се задуши преди два дни! Майката не е знаела как да го сложи в креватчето, никой не й е казал, тя е спала съсипана от умората, и накрая - трагедия.

ИМАМ ДВЕ ДЕЦА ОТ ДВЕ МНОГО ТРУДНИ РАЖДАНИЯ И ИЗОБЩО НЕ БЯХ В СЪСТОЯНИЕ ДА ИМ ОБЪРНА ВНИМАНИЕ НА БЕБЕТАТА В ПЪРВИТЕ ЧАСОВЕ А И НАЙ ВАЖНОТО ЧЕ И НЕ ИСКАХ ДА ГИ ВИЖДАМ, ТАКА ЧЕ АЗ СЪМ ЗА РАЗДЕЛЯНЕТО НА БЕБЕТАТА ОТ МАЙКАТА ЗА ДА ИМА ВРЕМЕ ТЯ ДА ДОЙДЕ НА СЕБЕ СИ

При първото ми раждане бебето ми се даваше под час - за кърмене, но през цялото време аз имах възможност да го гледам от стаята си,а то беше в бокса до нея. Това ми дойде доста добре, имайки предвид самото възстановяване. При второто мираждане бебчето беше при мен - доста изморително,взимаха ги само да ги изкъпят и при визитацията на лекарите. Когато се прибрахме в къщи незнаех къде се намирам,защото тъкмо, когато твоето детенце заспи другото - на съседката ти по легло писва. Подкрепям идеята детето да е при майката, но трябва да се помисли първо , че може би таткото трябва да има възможност да остане или някоя от бабите. Така и майката ще има помощник и бебчето ще е близо до майката.

Напълно съм съгласна с това, че децата трябва да са в контакт с майката, непосредствено след раждането. Дълго е за обяснение и разказване, но подкрепям протеста и с двете си ръце.

е точно от тези болници, които отделят майката от бебето. Бебетата ги държат в неонатологично отделение уж да си починела родилката, уж да се "грижат" за бебето (т.е. да реве, да го държат гладно или да му налеят мляко в устата с биберон с големи дупки, за да не губят време) и ги дават на майките под час. Тази практика е нехуманна както за майките, така и за бебетата. Дори само поради тази причина бих посъветвала бъдещите майки да не раждат в Шейново

Как може една болница на прага на която изнудват пациентите за пари и умират хора, защото не могат да си платят и да се казва, че е добра.??????????????????????????????????

това го е писал и говорил някой дето не е раждал как ще се грижиш за детето си в първите часове следт раждането,,ти самата имаш нужда някой да се грижи за тебе..връзката е хубаво нещо но не и в пурвите часове освен ако не стой до всяка родилка санитаркак да и подава бебе и да обгрижва и двамата смях,,,,оравете после грижите за децата който държавата въобще не поема пък оставете първите часове

Рада, след като се роди бебето иска просто да суче и да се гушка. Сменянето на памперс ще го направят санитарките- отнема 1 минута. Безспорно отделянето на бебето е една от причините много от бебетата да не могат да засучат. Няма го правото на избор- просто не ти го дават! Пък ако има такива като теб, които не могат да се грижат за себе си след раждането, нека не им го дават.

Рада,истинската майка ще мисли за бебето, не за почивката си!Вижда се ти каква майка си.