Разделянето им за няколко часа, докато се извършват рутинни дейности - миене, мерене, поставяне на ваксини на бебето, нарушава правата на майката и бебето, каза в Националния пресклуб на БТА Аглика Московска от сдружение "Родилница". 
То започва кампания "Първи контакт - кампания за неразделяне на майката и бебето след раждането и по време на болничния престой", която цели да информира обществото за значимостта на първия контакт.
Инициативата се подкрепя от Български хелзинкски комитет, Сдружение “Естествено” и Асоциация на българските дули. 

Стандартна практика в българските болница е бебето да е отделно от майка си между 2 и 6 часа при нормално раждане и между 12-48 часа при Цезарово сечение, допълни Московска. Най-ощетени са майките, чиито деца са недоносени.

Това противоречи на препоръките на Световната здравна организация бебетата да се дават на майките в рамките на 30 минути след раждането, а рутинните процедури да се отлагат за по-късно. Тези препоръки са подкрепени от множество медицински изследвания от последните 30 години.

Според Конвенцията на ООН за правата на детето родителите имат право да не бъдат разделяни от детето си против тяхната воля.
В допълнение, наредба от 1996 г. на Министерство на здравеопазването определя, че единият от родителите на дете до 14 години има право да го придружава в болницата. Това включва и най-малките пациенти, недоносените бебета, чиито родители не биват допускани да придружат децата си.

Веднага след раждането за бебето е важно да усети майка си, защото това намалява стреса му.

Разделянето на бебе от майката е причина за увеличаване на нивото на адреналин у нея, повишаване на чувството за страх от неизвестното, докато незабавният контакт между тях води до отделяне на хормоните окситоцин, ендорфини и пролактин, което улеснява началото на кърменето, обясни Московска.