Страхът от евтиния източноевропеец

Както повечето страни в ЕС, и Германия въведе ограничения за чужди работници. През май следващата година тези ограничения падат.

Обратно в новината

Коментари - Страхът от евтиния източноевропеец | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

В Германия е много скъпо и даже с брутно заплащане на час от 7-8 евро (а след отдръжка на данъците и задължителните застраховки остават нето към 4 евро на час) едвам се преживява... Бих посъветвала хората едно - който не знае добре езика на съответната държава, въобще да не ходи и да не подписва дразни документи и договори, а който знае, да чете пяо два пъти какво му се предлага да подписва и нека едно от първите неща, които прави, е да си направи застраховка за оказване на правна помощ при лични проблеми, за пътно-транспортни и за проблеми в сферата на работата (на немски Rechtschutzversicherung). Адвокатите в Германия са специализирани обикновено в една или две сфери. Работното време не бива да надвишава 10 часа на ден, а за допълнителните 2 часа след нормалната смяна от 8 часа е необходимо изричното съгласие на работника няколко дена предварително. Работният приключва след завръщането в къщи и всички евентуални аварии и катастрофи, свързани с отиването на работа и връщането от работа се разглеждат като работни инциденти.

Ами то това е новият неоколониализъм;) Стойността на всяка стока има два компонента - материали и труд. Преди печелеха от евтините суровини на колониите си, сега печелят от евтиният труд като или изнасят производството в други страни или взимат чужди, нископлатени работници в своите. Докато има източник на печалби капитализмът ще е жизнен. Тези страни никога няма да ни допуснат доброволно на софрата до себа си - трябва сами да ги поразбутаме и да си направим място за да седнем там.

една е напално права. нека да погледнем нещата от друг ъгъл. на бизнеса в европа това му е мечтата-евтина и квалифицирана работна ръка, която да прави производството конкурентноспособно и печалбите огромни. къде е проблемът тогава- ами на германския бизнес не му пука за обикновенния германец. не е проблемът в полския водопроводчик, а в евреискя бизнесмен

Евтиния източно европеец може да се разглежда и като евтиния провинциалист. Идва от провинцията, дава 2/3 от заплатата за наем, няма много приятели, чуждо му е, работи и е готов да работи още повече, само и само да се задържи. Това е съществувание, а не живот. Но си е нещо нормално. Който работи повече за по-малко - работи, който не желае си търси друга работа или трябва да предложи нещо по-уникално. Капитализъм и конкуренция с две думи.

Подкрепям евроскептик , точно написано.

ето удобен момент за интеграция на цветнокожите т.е. циганите марш на запад!!!

елате в кипър тук една сервитьорка взема1200евро

И тук в Малта,но съм касиерка в р-т,поръчвам и приемам стока,давам заплати....Има местни,които получават 3 пъти по-малко от мен.Правителството натиска работодателите да взимат всякакви малтийци,но като ти дойде някое неадекватно,без визия,без умения,с гол кръст и коремище,с мръсна коса,полуграмотно,С дрезгав глас,каквото хване го изпуска на пода и не може да го почисти/не е хващало метла и чаша никога/...Такива екземпляри шефът ги наема на ужким-работят 12 часа седмично-3 дена/4 часа.

Къде са плямпалата от ИБ да ни обяснят реалната демокрация и върховенството на закона на старите демокрации. Сигурно пак Сорос ще им е виновен.

Не съм фен на ИБ,но познавам идеологията им.От пет години те непрекъснато повтарят,че западняците са лицемери и егоисти и че не си мръднаха пръста да ни помогнат в приобщаването към съюза.Единственото благо,което са ни предоставили е,че все още не са низабранили да черпим опит и поуки от тях как се прави социална държава.ИБ никога не е твърдяла,че Западът ще ни напълни хладилниците за черните ни очи.А това са Сорос си е чиста истина.В Гърция чуят ли за МВФ,Световна банка,Сорос , Отворено общество или Институтите им-настръхват.Те добре знаят какво значи това.А това,че ние сме невежи в демокрацията и нямаме гражданско съзнание да си избираме управници и да си оправим държавата така,че да не бягат българите от България-нито Западна Европа ни е крива,нито ИБ.Да,ние се научихме на много мурафети от тях и затова сега страната ни е обезкървена,обезлюдена,обезбългарена.От много акъл.Той Поетът си го е казал:"Ум царува,ум робува,ум патки пасе."

Виж сега, ИБ нямат никаква идеология. Те искат механично да пренесат опита на страни с демократични традиции от много години у нас, където едва започваме. Това не става за няколко години, нужни са десетки години за да се промени мисленето и съзнанието. И най-хубавото цвете ако го присадиш на лоша почва ще умре. Права си, че много хора в България са невежи в демокрацията, но лошото е, че и те самите са невежи, а и не само в нея, но за сметка на това са с огромни претенции. Всичките им писания са отчайващо аматьорски и изпълнени с клишета, понятия и твърдения, които самите те не разбират, което значи, че им се подават материали, които те само копират. Докато доскоро бяха само досадни, сега с тяхната настойчива псевдоинтелигентност започнаха да заблуждават доста хора и политическата им неграмотност и некомпетентност започва да става вредна. На практика те заблуждават хората от една страна за причините за състоянието в страната, а от друга - за начина и цената за да се изгради социалната държава. Защото парите за безплатно здравеопазване, образование и т.н. трябва да дойдат от нас и от наши сънародници, като някои ще трябва да плащат прогресивни данъци до 70%. За ползващите придобивките - добре, но другите какво ли ще кажат по въпроса? Точно в примера със Сорос си личи как манипулират и заблуждават обикновените хора, а именно базирайки се на един принципно верен факт те започват да градят около него цяла система от полуистини и откровени измислици и по този начин представят напълно грешна картина пред обикновените хора относно причините за различни проблеми. Оттук нататък е ясно, че когато причината за даден проблем не е определена правилно то самият проблем не може да бъде решен. Или казано на медицински език ако сбъркаш рак с настинка и го лекуваш с аспирин резултатът ще е летален. По отношение на Гърция си дала много удачен пример, защото сегашното им положение не е в резултат на Сорос или МВФ, а на европейската политика. У нас пък погледни в кого са парите и ще разбереш дали дали се защитават американски или чисто нашенски интереси. Да, Сорос лобира за американските интереси, но да обвиняваш само него за всички грехове на всички е или наивно или опит за умишлено пренасочване на вината.

Ха-ха, германците се изляха. Десет хиляди души от Източна Европа им подбивали трудовият пазар, а 3.5 милиона турци не го подбиват. Те на какви заплати са? Като на немците ли? Такава е цяла Западна Европа - интересът им към нас е в 3 точки: 1. Да сме им пазар; 2. Да сме за тях евтина, но квалифицирана работна ръка; 3. Да ни елиминират като възможна конкуренция във всички области, за да могат да си осъществяват намеренията по т.т. 1 и 2.

Знаем и можем много повече от тях, но и те го знаят. Ако им дадем да свършат това, което ние правим те няма да се справят. Затова са и всичките тези ограничения. Къде са природните закони? За знаещия и можещ повече да има повече парички, той да има повече деца, които един ден да го заместят... Явно се толерират простите и ограничени хора защото лесно могат да бъдат манипулирани.

Западните държави са иноваторите в съвременния свят. Технологии като коли, електроника, самолети, битова техника са тяхно дело. Те притежават now-how за да произведат и органаизират всичко. Как точно ние знаем и можем повече?

Не си съвсем прав. Знаеш ли колко българи са правили иновации? Знаеш ли кои са Джон Атанасов, Асен Йорданов, Румен Антонов, Петър Петров и още много, много други?

Браво, абсолютно точен отговор!!!Ние сме едно голямо НИЩО-ТОВА СЕ ВИЖДА И ОТ СТАНДАРТА НА ЖИВОТ И ОТ ЛИПСАТА НА ВСЯКАКВИ СЕРИОЗНИ ЗАПАДНИ ФИРМИ И ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНИ ПРОИЗВОДСТВА! Тук за амбициозни и знаещи хора ЖИВОТ НЯМА И СПАСЕНИЕТО Е ЕДИНСТВЕНО ЕМИГРАЦИЯ В НОРМАЛНА ДЪРЖАВА!

Иди поработи на запад и тогава говори глупости! По-добри сме ама друг път затова сме най-мизерната държава в Европа и все другите ни са виновни -заблудена овца!

То да бяха само Българите , да се съглася с теб, Ама то ЦЯЛА Източна Европа!!! Ако ми говориш за случайности, вече ще се смея! В основата на нещата, като капо дел тути капи стоят масоните, а над тях...

Казус: 1.В едно малко немско градче на 30 км. от полската граница имат голяма нужда от ново училище. Иначе децата трябва всеки ден - в дъжд и сняг да пътуват до съседния град. 2. Общината разполага с 2 млн., а най-ниската оферта на немска ф-ма е над 6 млн. Полските фирми са готови да построят школото за по-малко от 2 млн. При това казват, че хората им ще са много доволни, тъй като живота в Полша е 2-3 пъти по-евтин ... 3. Ако Общината приеме полската оферта, ще осигури училище на своите деца (чиято стойност ще е 6 млн. т.е. 3х капитализация на вложените средства), а поляците ще имат прехрана за семействата си. ------------ Къде е "грешката" ? Нали затова се прави Общността, хората взаимно да си помагат. ..

Докато не го видя аз лично не вярвам, че Германия, Австрия, Великобритания, Франция, Белгия ще премахнат доброволно ограниченията преди срокът, който им се полага. Тяхното лицемерие просто няма граници. Ползват наготово обучени работници за своята икономика, но в същото време ни третират като второ качество хора. Аз лично съм работил в няколко германски фирми и винаги е ставало едно и също - в началото са ни гледали като туземци, после като видят, че знаем много повече, отколкото са си представяли почват да ни уважават. Случвало се е колеги които са сходна специалност като моята, но взимат много по-високи заплати да се чувстват неудобно в мое присъствие, защото виждат колко много знания имаме, а в резултат какви заплати получаваме. Аз лично много бях разочарован в началото при приемането ни в ЕС. Веднага проличаха двата лагера. Бившите държави от Вашравския договор, които сега са в ЕС веднага махнаха всякакви ограничения, а западните държави веднага издигнаха нова стена. Лично мен това лицемерие много ме дразни. Винаги съм мислел, че това лицемерие е предимно за САЩ, но не толкова за Европа, но явно не е така.

немци да ни уважават? Немци да се чувстват неудобно, че вземали повече? Да, да. Weitertrumen!

Това е лицето на парите. И тук е така стане ли дума за пари, просто пари', няма приятел, брат, колега. Пари, пари, пари ... "Забавен живот"

Напълно подкрепям мнението ти. Ограниченията за българи в ЕС е доказателство за двойните стандарти в блока и най-вече предразсъдъците, които съществуват в Западняците. България като брой на населението е прекалено нищожна, за да "залее" пазар на труда в която и да е дърважа в ЕС.

Извинете, един - но защо не потърсите Вашите права ? Казват, че имало специализирани безплатни/държавни юридически структури точно по тези въпроси ; ( И приятели не само са ги ползвали, а и са получили праведни финансово-правни решения, както и дълбоко уважение в допълнение ) С други думи - успех !

И къде видя лицемерието в случая?! Като си поотупаш цървулите (тарикатлъка) тогава иди по килима на Европа! Кой си ти та да казваш на работодателя какво да прави?! Да не би да си им влезнал в профсъюзите или да си плащаш редовно всички вноски, та да искаш права?! Уважавали те като видели, че можеш! Колко и да можеш, докато се опитваш да ги имаш за глупаци все за глупак, нищожество и роб ще те имат!

Имаме една поговорка - "Къде го чукаш, къде се пука". Първо не съди по себе си за другите. Аз никога не съм се правил на тарикат! Точно и затова работя в чуждестранни фирми и ме търпят, а не са ме изгонили! Второ къде в моето мнение съм държал сметка на работодателя си? Трето от къде знаеш дали съм в профсъюз или не? Или просто трябва да си говориш ей така на изуст. Ако няма какво да кажеш съществено си мълчи! Но ти явно си си типичен българин - "На всяка манджа мерудия!"

Напълно подкрепям.Западноевропейците винаги са били лицемерни,а българите винаги са били наивни .

много съм съгласен

Прав си, но сами сме си виновни!