БАН припомни истината за славянската писменост

Ръководството на Българската академия на науките разпространи специално съобщение след изявлението на Владимир Путин около произхода на славянската писменост.

Обратно в новината

Коментари - БАН припомни истината за славянската писменост | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Путин се бъзика с Бойко и платената русофобия в България. Хайде, нашите родни предатели се цупиха достатъчно - 25 години на руското предателство. Но предателство с предателство не се поправя. Та явно вече им дават сигнал да поспрат. Ще видим, кога ще почнат да трият антируски коментари, които насаждат омраза и напрежение и са антиконституционни в България.

Най развитото и най многобройното племе племе на земята-Траките! Езикът ни е тракийски! Аспарух е тракиец,Кубрат е тракиец. Никакви австралопитеци не са прецапвали Дунава! Просто едно тракийско племе е помогнало на друго да се откъсне от византийското робство!

Про руските изкуфели старчета от БАН трябва ясно да кажат ,че има саробългарска азбука а не славянска ,което твърдение е стара руска лъжа - хибридка.Няма славянска писменост има Българска защото ние сме българи а не славяни.Когатохванеш един руснак и го изчегърдаш от долу ще излезе татарин.

Браво,ставаш за министър на Министерството на истината!Е,историята показва други неща,които са потвърдени и от "старчетата" в БАН,но какво от това!Най-важното е да се каже,че няма никакво значение това ,че Константин Философ/Кирил/ и брат му Методий са създали азбука за славяните в Моравия!?

Кирилицата е азбука създадена в българския царски двор в Преслав 10-на години по-късно от въвеждането на глаголицата създадена от светите братя Кирил и Методий. Вероятно е създадена от Наум и събратята му от Преславската школа. Кирилицата е създадена за да спаси делото на братята по въвеждане на българо-славянска азбука, защото е била лесна за усвояване и близка до добре позната гръцка азбука, за разлика от сложната и неусвояема глаголица.

Константин Иречек -"Кирилицата е по-сетнешно писмо,подобно на писмото на коптите в Египет,и не е нищо друго ,освен гръцко унициално писмо,към което са добавени знаци заради славянските звуци"

Ко Ки Философ пише азбука за културно влияние над славяните (те тогава всички пшъкат и оукат носово и апликацията става и за Моравия и за БГ и за РУС) Борис далновидно използва и доразвива придобивката. Уважението към Кирил не бива да скрие огромния му провал в мисията при хазарите , които приемат една друга религия и правят доста пакости - цензура, цензура) Викингското Копеле Светослав съсипва България (а преди това и Хазария :)), Византия му го начуква и с готовите книги от превзетия Преслав ромеите клонират културната си екпанзия спрямо буферната Рус ...

Баняджиите отново не са в час. Те за азбука ли говорят или за език. Защо слагат в манджата и Кирил и Методи. Глаголицата или кирилицата имат предвид. Неща, неясни и за самите тях. Е и кой е българският език, също не може да се разбере. Половината България казва "я", другата половина "аз". Та кои са българите и азбуката им.

abasador

господа, от БАН, нещо много засукано и увъртяно е обяснението, което всъщност е кратко и ясно (справка в Уикипедия, немски и английски език... и не само). Константин Философ - Кирил (826-869) от Солун създава през 862 глаголицата, която по-късно е заменена от кирилицата. Кирилицата е създадена в Преславската книжовна школа към края на 9-ти или началото на 10-ти век (началото или средата на 10 век) . Смята се, че кирилицата е създадена от учениците на Кирил и Методи по заповед на цар Симеон, като най - често е посочван Климент Охридски. Създадената азбука е наречена кирилица в чест на св. Кирил Константин Философ. Айде, лек ви ден

И кой е създал кирилицата? Сам казваш - Климент Охридски. Чиято школа е била в Охрид. И къде е Охрид сега? - В "македонската земя". Путин може да излезе прав!

при управлението на княз Борис през втората половина на 9 век ПОКАЗВА ,ЧЕ В ГРАНИЦИТЕ НА БЪЛГАРИЯ Е БИЛО И ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО И ОХРИД,НО СОЛУН Е БИЛ В ГРАНИЦИТЕ НА ВИЗАНТИЯ /ГРЪЦКА ВИЗАНТИЯ С РАЙОН МАКЕДОНИЯ /,а Византия е била ИЗТОЧНА РИМСКА ИМПЕРИЯ,която продължила да съществува и след разпада на западната Римска империя link.../...wikipedia.../linkmons.../...d.../...d7/....BulgariaunderruleofBoris_I.....png

След броени месеци, Македония ще бъде преименувана и абсорбирана от велика Албания ! Чудно ми е догодина, Путкин Албанския президент ли ще поздравява за 24 май, и "Албанските земи" , които по-логичекси път тогава ще са дали азбуката на Русия !

Ще ти стане чудно, когато Булгаристан ще граничи с члена на Руската федерация, Република Македония. Е тогава ще има зор на гащи за някои тъпанари. А ако и Сърбия влезе в Федерацията, ебем ти НАТО и Булгаристан.

Няма по-добър начин от този за осъществяване на обединението на Македония с България. По подобен начин стана обединението на България с Източна Румелия, когато руския император беше против, а цяла Европа ни подкрепи.

Федерация с технологии от преди 50 години - това ли е мечтата ти? Та тя е обречена. Поне "славяните" от Китай да вземат, че да не ги изяде прогреса.

Аз имах два варианта на гвоето писание - за Турция или Албания, но ме домързя да го напиша. Евалла!

Тук става дума за бъдещата източно шиптарска провинция, нали така?

link Това е от сайта на ИТАР ТАСС. Показва как в Мурмаск почитат Кирил и Методий и паметника им, изработен в България и превозен до там.

Давным-давно жил в славянских землях князь Ростислав и мечтал он, чтобы народ его служил и молился Богу на своем родном языке. Но у славян не было главного - азбуки. Тогда по просьбе князя из Греции были посланы братья Кирилл и Мефодий.

в статията за паметника в Мурманск. Изводите какво учат в Русия за кирилицата и Кирил и Методий си правете сами

И сега това ,,в македонската земя,, в ТЕСЕН или в Ш И Р О К смисъл на думата да го схващаме?

А БАНаджийте казаха ли дали пишем сега на Кирило-Методиевата азбука. Дали някой нетесен специалист ще може да разбере и една дума написана на нея. Целта на глаголицата е била да може да прави преход от гръцкия към славянския език при свещенослужението. Много от символите в нея са съответствали само на гръцката азбука без аналог в славянския език, а като изобразяване са копирали и някои други азбуки. Прототипа на сегашната азбука е създаден от Климент Охридски, роден, живял и умрял в "Македонските земи", които тогава са били в границите на Българското царство. Разбира се той ползва наученото относно славянската лексика от Константин (св. Кирил), но съществено се различава от глаголицата, както буквено и особено като изобразяване. До голяма степен сегашния вид възниква при управлението на Петър I-ви, който в стремежа си да доближи Русия до Европа, опростява много нейни елементи, въвеждат се главните букви и голяма част започват да се изобразяват по нов начин, заимстван от латиницата - г-s, я-R...

"Прототипа на сегашната азбука е създаден от Климент Охридски" Няма нито един документ от Охридската школа на кирилица. Там са ползвали модифицирания от Климент вариант на глаголицата

А бе толкова ги разбираш бе. Прочети житието на Климент за да ти стане ясно, че той е основател на школата и в тогавашната столица на държавата. Колкото до вариантите - те са български - заоблен и хърватски.

Убаво, че и БАН съ изходи по въпроса.

Е къ се изходи ,че не можех да го разбера. Ще го празнуваме ли 24 май като национален празник или не.

Ей главчо, няма да го празнуваме ние , а македонците. Той и Путин ти го каза.

"В исторически план кирилицата, заедно с глаголицата, е едната от двете азбуки, използвани при записването на старобългарския книжовен език. Кирилицата е създадена в Преславската книжовна школа към края на 9-ти или началото на 10-ти век.[1][2][3] В Кратко житие на Климент Охридски се среща следният откъс: Изобретил и други форми на буквите за по-голяма яснота от ония, които изнамерил мъдрият Кирил.[8] В това сведение всъщност се казва, че Климент Охридски е разработил по-опростен и удобен глаголически шрифт, така че с кирилица би трябвало да се нарича азбуката, която създава Кирил Константин Философ, а климентица трябва да се нарича именно шрифтът, който е разработил и въвел Климент Охридски.[6]" Та какво са взели от македонските земи руснаците? Модифицирания от Климент вариант на глаголицата ли?

Ще пратим спец разузнавач там тези дни,..!

Нещата не опират само до шрифта!!! Това може да се види ясно като се съпоставят двете азбуки. В глаголицата има доста букви, които имат само гръцки аналог, в тая на Климент те почти изцяло липсват и има някои други от славянския език. Руснаците са взели и двете, но развиват тая на Климент, като и предават много близък до съвременния вид.

И без човек да е специалист може да открие приликата между кирилицата и тогавашната /византийска/ гръцка азбука - А-А, /б липсва в гръцката/, В - В, Г - Г, Δ - Δ, Ε - Ε, /ж липсва в гръцката азбука/, ζ - ζ, Η - Η /вариантът и възниква много по-късно/, Ι - Ι, Κ - Κ, Λ - Λ, Μ - Μ, Ν - Ν /вариантът н възниква много по-късно/, Ο - Ο, Π - Π; Ρ - Ρ, C - C /тогавашното гръцко с е било С а не Σ/, Τ - Τ, ΟΥ - ΟΥ , Φ - Φ, Χ - Χ. За звукове като ч и ш са измислени букви, тъй като липсват в гръцката азбука, а за ц е измислена буква, за да не се пишат две букви както на тогавашен гръцки ΤC. И т.н.

Гръцката Патриаршия преКръства Путин на... Велико Влад. . ПУТИН !

Тоест потвърждават ,че ВВП е прав.

Прогонили учениците на Кирила и Методия от Великоморавия , защото местните ,,циганя,, ги е мързяло да се понапънат и да понаучат буквите и писмото ...

И Кирчо и Методия са си баш гърци! Може нещо по майчина линия...там им е близък славянския говор.

Има мнения, че са византийски учени от арменски произход.

Не знам защо е всичкия този писък. Спомня ли си някой, че преди години имаше идея да пишем на ЛАТИНИЦА!!!. А някой да ми каже, защо премахнаха знаците на КИРИЛИЦА от номерата на автомобилите. Защото нямали аналог в латиницата. Ами защо не махнат латинските букви от западните номера, че да останат само тези, които имат аналог и в кирилицата. Да ама не! Кой ни е..ва нас. Но руските автомобили си имат регистрационни номера на КИРИЛИЦА!!!

Имаше един мисир от царското правителство, Василев май беше-малкия Мук. Та, то напъваше много и сигурно прибра комисионни от тенекиите.

Сега е моментът ние , а и Европата да натиснем укрите да приемат като първи официален език у държавата - българския!? ТАКА ЩЕ БЪДЕ НАНЕСЕН УДАР И ПО ПУТИН!

Ей на това му се казва ,, да си направиш голяма пишка и..гъргара,, .

Щом като искат ЕСa - правят езикова реформа!

ха ха ха...те знаят прилично руския, няма да си изпотят задниците да учат български, който е умиращ....ха ха

Историята на езика май. ..й ! Аз гледам днес какво е положението- правопис, граматика, автори .. На всичкото отгоре и английски език, японски иейроглифи, египетски мумии ..и други такива . АМАН! Шиши -залягащ и над Вероучението

И много от думите, които и русите ползват са създадени от Кирил.

сам ще се сетиш Просто СА БЪЛГАРСКИ драги сладурчик! Кирил създава буквите знаци с които се описват думите или възпроизвеждат хъхъхъх!

Нещо бъркаш.При Сан стефанският мирен договор-м/у Русия и Османската империя ,Македония е част от българските земи в т.н.Западен вилает.Берлинският мирен договор -България е орязана на половина .В Берлин се събират великите сили и те решават съдбата на България.По онова време Дизраели е външен министър на Англия.Той има решаваща роля.Удостоен е с орден.Англия получава Крим.Много е мразел българите .Вазов тогава написва Тъй нагло лоpдът с хладен вид министерската pеч си каза - и тих, циничен, звеpовит, блъвна си стpашната омpаза към нас и лъжейки без стид, очите на света замаза......О, Английо, защо ли днес бездушен жид те управлява?Нещата са описани и в Уикипедията.

Дизраели е евреин, а Великобритания получава Кипър, не Крим. Та кои врещят, евреите разбираемо.

"славянска"азбука и писменост.Азбуката и писмеността са си български,а славянските народи в по-голямата си част ползват тази азбука.Отново ушанките в Русия от сто години назад искат да размият , изопачат и игнорират българската азбука в някаква панславянска азбука.

Така нареченият "македонски въпрос" е създаден от Русия с откъсването на македонската област от България по време на Берлинския конгрес. Впоследствие Коминтерна и лично великият вожд Сталин измислят македонската нация и македонския език, разбира се, с дейното участие на нашите продажни комунисти, които след 9.09.1944 г пребиваха до смърт хората от Пиринския край, за да си признаят, че са македонци. А от тогава, та досега в Московския държавен университет има катедра по македонски език. Така че товарищ Путин просто продължава политиката на товарищ Сталин. А помним, какво ни донесе политиката на Сталин и неговите приемници: разстрели на невинни хора, концлагери, купонна система, тотално ограбване на България. Къде е днес уранът на България? Останали са само оглозганите уранови мини, подпочвените води от които се вливат в питейните резервоари. А България с природните си богатства можеше да бъде по-богата от арабските шейхства. Та какво ни предлага товарищ Путин днес - скъпи газ и нефт, и още по-голямо заробване в безумните им проекти. "Върви народе възродени ... "

Цитат: След 1922 г. ВМРО формира държава в държавата на територията на югозападна България - в Петричкия край. Това става със съгласието на управляващите в София, макар и скърцащи със зъби. Тази държава в държавата разполага със самостоятелна данъчна, полицейска и юридическа система, отделни печатни медии и банки. Освен това ВМРО има и собствена фракция в българския парламент. Нейният голям дипломатически апарат си сътрудничи с Турция и Унгария, сключва съюзи със СССР и с Италия. През 1929 г. Михайлов започва стратегическа промяна във ВМРО отдалечаване от целта за присъединяването на Македония към България и поставяне на нова задача свободна и независима Македония, съединяваща трите части, т. е Вардарска, Егейска и Пиринска Македония като втора българска държава на Балканите. През 1933 г. новият курс на действие се превръща в доктрина на организацията. Според Михайлов нацията на новообразуващата се държава, състояща се от македонски българи, може да се дефинира и като българо-македонска, бидейки българска в етнокултурно и езиково отношение, и македонска - в регионално. Така ВМРО си създава враг в лицето на политическия елит в България, който до онзи момент, в по-голямата си част, е положително настроен към организацията. Резултатът от това е, че след 19-ти май 1934 г. политическият кръг Звено и Военният съюз изпращат българската армия срещу цитаделата на ВМРО в Петричко. Само за няколко дни структурите на организацията са разбити, лидерите й са интернирани, а през 1935 г. на Михайлов е издадена смъртна присъда.

Маалко хора знаят тези факти,а още по -малко знаят,че Коминтерна е разпуснат от Сталин 1943г.

винаги е имало. Повечето ръководители на България са предатели, а особенно сега ясно се вижда!

Трябва да прочетеш книгата на Иван Михайлов - Македония - Швейцария на Балканите, за да разбереш, че в условията на една победена България, една Македонска федерация с преобладаващ български народ в нея е единствения начин за запазване на българския характер на Македония.

Българите са най древният народ на Земята.Най силната държава по онова време е Волжка България-централна Азия.През 12 век е достигнала до Ледовития океан.Трите посестрими-Стара Велика България-7 век.около Черно море и Каспийско море,Волжка България и Дунавска България-9 век.Хан Аспарух е 3-тият син на Кубрат.При хан Аспарух построяването на Плиска,построяването на ров от Черна вода до Кюстенджа.А църквата намираща се на Червеният площад Василий Блажений,най известната катедрала ,построена е в чест покоряването на исляма по лична заръка на Иван Грозни.Красивите и кубета са всъщност ислямските тюрбани/шапки/,а кръста забит в/у тях символизира победата на християнството над Исляма.Има и църкви ,кръст забит в/у полумесец при други ортодоксални църкви.А ,че Македония е българска земя ,това е друг въпрос.

БАН да вземат да си осъвременят концепцията, а не да ни притоплят само стари постни българо-съветски манджи. Имат институти по български език, история, кирило-методиевски център и не знайно още какво. Новият председател на БАН да не се офлянква, а да ги стегне. Да не мислят, че с това, което са публикували, си измиват ръцете. Ако искат наистина да бъдат национален научен център веднага трябва да използват момента и да излязат с подробни научно-популярни писания във всички медии. Ало, БАН, събуди се! Стани, стани, юнак балкански от сън дълбок се събуди! А после искайте по-големи държавни субсидии!

Учените от БАН да се вземат в ръце и да проучат задълбочено трудовете на македонския академик Блаже Ристовски. Той се позовава в трудовете си на такива изтъкнати исторически експерти като Борис Елцин и Владимир Путин за да докаже тезата си за македонския произход на българската азбука.

Рядък фарс и кражба на чужди истории и идентичности, граничещ със шизофрения. При приемането на християнството и писмеността от Рус няма още ни Москва , московско княжество и московци, също няма Македония и макединци. Има България, българи и тяхна писменост, която предават на Русь. Москва възниква столетия по-късно и едва през 18 век поради срам от тъмното московско минало си присвоява историята на Русь. През 19ч4 година създава Македония, която пък си присвоява българското минало. Сега се стига до пълна шизофрения да си хортуват за чужда история като своя и да си благодарят за събития отпреди съществуването си , а за да е пълна лудницата - по- рано възникналата москва благодари на рожбата си Македония , че и е дала писмеността във време, в което още не е възникнала и също не е съществувала. Савецката история, наука и култура не прощава , там народи съществуват преди възникването си, чуждото е свое, следствието е причина , различното е същото, детето ограмотява майката във време когато не са били родени. Липсват елементарни закони за причина следствия и правила на логиката, веднъж преминал през тази култура си инвалид завинаги, такива са цели народи.

Руската наука никак не иска да признае, че от България са получили писмеността си и преведените на разбираем език църковни книги. Там не приемат определението "старобългарски" език. Говорят за "староцърковно славянски" език. След тях и учени от другите славянски държави повтарят удобното за тях определение. Защитници на нашата теза, на истината, са предимно германски и унгарски езиковеди. Преди съществуваше страхът от това какво ще кажат в СССР, но сега българските учени трябва твърдо да отстояват правотата си. С решителност и неотстъпчивост! Има с какво да се гордеем, не сме от случаен род и на случайна земя!

Хей "Кери", много си зле! Такъв буламач си сътворил,че няма накъде. Отврат! Вземи прочети изказването на Божидар Димитров от вчера. Белким нещо ти влезе в главата. Защото очевидно от руска култура нищо не разбираш! Хабер си нямаш от нея! Руските класици се четат по целия свят, само дето ти изобщо не си чувал за тях! Какво общо има държавата Македония с думите на Путин "буквите дойдоха от македонската земя"? Нищо! И ти като Захариева и Каракачанов се изказваш неподготвен! И затова ставаш за смях!

истината е че тракииците са поебавали половин европа. силни и смели мъже много от които са били и гладятори в римската имперя. всъщност единствената назионалност която е създала две империи-византииската и обидно наречената от гърчеестите по късно византиизи-българската.империите са били създадени за да се противопоставят на римската и по късно римо-католическата. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

доказателствата ги има за проижода ни.според последните генетически изследвания мъжкят хромозом игрек присъства както на наша територия така и на територията на северна италия. от времето когато сме били роби на римската имперя до сега

Не е лошо освен от интернет да беше попрочел нещо. Толкова са ти объркани понятията и представите за тракийска държавност, българска империя, У-хромозома.

Солун е административен център на Централна Македония, една от 13-те области на съвременна Гърция. Независимо от етническия си състав, този град никога не е влизал в границите на българската държава. Аспирациите към Солун на управляващите в София начело с цар Фердинанд се оказват проклятие за България, тъй като те вкарват страната ни в Междусъюзническата война, завършила с Първата национална катастрофа. Стоян Михайловски нарича св. св. Кирил и Методий "солунските двама братя" не другаде, а в написания от него текст на "Върви народе възродени". Интересно е това, че Гърция никога не е обявявала делото на светите братя за част от гръцкото духовно наследство. Що се отнася до репликата на президента Путин за македонските земи, тя едва ли е необмислено хвърляне на камъче в езерото на отношенията между Гърция, БЮРМ, България и Сърбия. Друг въпрос е дали този жест е добре обмислен и дали той преследва някакви конкретни политически цели.

Я са като спомена сидер-Ага, би ли ни осветлил накратко с неговия политически катарзис?! Щото ако не можеш, нека аз да те светна, КАО си требе... Та значи - преди 25+ години сидер ага го игра пръв демоНОкратин, бидейки главен редакторин на демоНОкрация. Преди 3-5 годии беше пръв русофилин, дето беше вдигнал мерника на борко и ко. Ся след последната му трансформация го играе виден ЕВРОАТЛАНТИК... Айде сега бЕгай у лЕво, може и у дЕсно...

Само да попитам: Има ли друг БГ политик, откривал някога своята предизборна кампания в Москва?!

И кво ся, соросоидните посер-ковци ръсят само огън и жупел, а?! Нека си ръсят, това им остава - толкова си могат...

ЗА ЕДНО дело е по важно дори не кой а ЗАЩО е извършено и какъв ефект се цели за установяване на Юдео Христинизация е необходимо страх наложен със огън меч изнасилвания а за разпространението му са необходими КНИГИ НАПИСАНИ за Управляващите да го прилагат

БАН продължава да робува на гръцко-руската версия за живота на братята Кирил и Методий, предателска антибългарска позиция на родната наука. Основанията им да говорят за Солунски братя започват и свършват с едно ПРОСТРАННО ЖИТИЕ НА КОНСТАНТИН - КИРИЛ, с превод от руски на Хр. Кодов по преписа на Владислав Граматик (1469). Това житие е писано по метода на библейско-приказните религиозни притчи, където изкривените гръцки (христянски) лъжи преобладават. БАН и българите или не искат, или им е забранено или не могат да се откъснат от предателската антибългарска версия за произхода на Константин и Методий. По това житие ги изкарват, че са родом от Солун. Но в българските летописи има железни данни, че са родени в Тамя-Тархан, или Тмутаркан на Таманския полустров, където известно време баща им Баръйс Леу Тархан работил като ромейски дипломат. Може и да е работил и в Солун, после е бил на мисия вМала Азия, но двамата му сина Методий и Константин, който е последното му седмо дете, са се родили в Тамя-Тархан, Прикубанието, Приазовието, в Урус-българската суба на Хазарска България. Родните им български имена са Банджа (Методий) и Кущан Баксан (Константин-Кирил) Прочетете в Бултаймс, рубрика България, статията "За просветителите... и т.н." от 23.05.2017 г.

Знам го тоя Тархан, много добър певец е.

Просташките ти шеги са неуместни в този случай. Бъзикай се с Божо, византийската подлога от Созопол-и. Питай го, защо никога не критикува нещо гръцко? Питай го, докога ще разправя тия тъпотии за вампири в нашите погребения. Питай го, знае ли, че това е типичен прийом при погребенията на българите и урус-българите (тамянци, не тарханци), жителите на черноморските градове, след приемането на гръцкото християнство ... и т.н. още много трябва да ти обяснявам, уважаеми капутин.

Страхотна статия, откъде такива данни?

Талмудист ли си, юдаист ли си, павликян ли си, масон ли си, сатанист ли си, в сциентоложката църква ли се кълнеж или вярваш в прерийния вълк? Кажи в какво вярваш и в какво не вярваш, за да се представиш като разпознаваем субект. Впрочем, от гледна точна на расовата теория, която не може да бъде отхвърляна с лека ръка (изрично подчертавам, че се отвращавам от расизма и нацизма като човеконенавистни концепции, злоупотребяващи с човешкия произход), хазарите не са арийци, а част от прабългарите са с арийски произход, а друга част, с тюркски език и с тюркски произход. Какво разбираш под названието българи?

до КРИСТА или по добре КИЧКА първо научете какво е КОСМОС след това за планетите или за боговете говорим ? и накрая си сменете името със нещо по българско звучащо от криста ....да кажем КИЧКА

му се впрягате на кремльовския интригант! Толкова си може. Притеснително е как нЕкоЙ наши мекерета лазят и се опитват да защитят интригите в които ни вкарва дядя им вова.

И тия там да си седнат на задниците и да мислят преди да си показват простотията.. Македонски ЗЕМИ господа развнозначни ли са на ''държава''...Ами прочетете и малко други качествени исторически неща освен вашите бълвочи белким научите нещо реално а не нагласено от вас зер няма как хора от онова време да ви противоречат...

Този прост ченгел РазПутин отде да ги знай тези работи !

Знае ги от историята , глyпako! Тази история която вие не знаете , но тълкувате както дявола евангелието! Най-накрая някой се осмели да ви каже истината за азбуката ви!

Знаем я ВАШАТА история - санскрита всъщност е староруският език. Така твърди ВАШАТА история :)))

Рубльов,мислиш ли ,че си прав ? Явно си тъп като ченгела-кумир !

В исторически план кирилицата, заедно с глаголицата, е едната от двете азбуки, използвани при записването на старобългарския книжовен език. Кирилицата е създадена в Преславската книжовна школа към края на 9-ти или началото на 10-ти век.[1][2][3] В Кратко житие на Климент Охридски се среща следният откъс: Изобретил и други форми на буквите за по-голяма яснота от ония, които изнамерил мъдрият Кирил.[8] В това сведение всъщност се казва, че Климент Охридски е разработил по-опростен и удобен глаголически шрифт, така че с кирилица би трябвало да се нарича азбуката, която създава Кирил Константин Философ, а климентица трябва да се нарича именно шрифтът, който е разработил и въвел Климент Охридски.[6] Та какво са взели от македонските земи руснаците? Модифицирания от Климент вариант на глаголицата ли?

честно казано, това е последния проблем на българите в момента, на фона на измиращия български етнос.

така е още повече че българите никой по света не ги брой за живи

Или поне псевдо-патриота В.Симеонов не го прави!

основателят на константинопол е тракиискят император константин! на тази земя е имало само траки. по късно гърчеестите се византиизи са започнали да се разделят от основната маса траки и са използвали обидното име българи за поробените от тях траки.езикът ни е древен тракииски а не обидното название старобългарски

до КРИСТА каква страна каква чест бе сбирщина от роби наследници на преминали войски от кръстоносци до мамелюки че до абисинци какви ли не са минали през България и кой ли не е продавал българките за робини че и днес на запад от Холандия до Италия

Може и да си прав, така е, но БЪЛГАРИЯ и БЪЛГАРИТЕ ги има! За разлика от други, вече изчезнали народи и държави! България я има още от времето, когато в Европа са съществували само две империи - Българската и Римската(Източна+Западна)! Любимата ти Ро(у)ссия дори не е била още планирана да съществува!

първо хората си говорят на Вие така са се и обрущали Боярите към Непознати след христианизирането и изпростяването в роби учтивата фрома на обръщение в географското понятие България значително е редуцирана а за фактите има архиви

Айде бе, нова информация от космоса. Много си продуктивен.

първо научете какво е КОСМОС след това за планетите или за боговете говорим ? и накрая си сменете името със нещо по българско звучащо от криста ....да кажем КИЧКА

Божо Созополски въмпирино да ти пикам на професурата и намярата ти да не си руски кавалин ве

ДВЕ НЕЩА СА УНИЩОЖИЛИ ТОВА КОЕТО се смята че е създадено като държава наричана България ПЪРВО насилствено извършена юдео христинизация / с огън и меч унищожени Боярските родове основа на Управлението ВТОРО насилствено наложена писменост на основа древен иврит с цел изилиране на Управляващите от влияние на Венециаската република и подобни държавни формирования резултат след няколко века изцяло изчезнала държава в състава на Отоманската Империя като географско понятие а хората роби завинаги

Тази информация откъде я получи? От Марс, Юпитер или по-далечния космос?

От цялата ситуация, македонците се чувстват като в небрано лозе, от това дето изтърси руския президент, а пък българите - ако някой още не е разбрал, сега вече е, за кирилицата и къде е създадена. Що коментари и изказвания по темата има. Вижте как се ограмотяваме взаимно, пък и дружна вълна на защита на българския принос се отприщи. Има го българският дух.

Има го, ама вече ще си прегрях клавиатурата да опонирам на загубеняци.

Българският дух го има ... ама духа супата, гледа турски/индийски сериали , блудкави реалити формати или чалга канали! Жалко за геройте дали живота си за тази земя! ;(

Досега знаех, че Луната е македонска, на скоро научих, че Русия е македонска. Освен това научих, че Путин не е православен християнин, защото ако беше, не би трябвало да обижда и да дразни когото и да е, и не би трябвало да всява раздори.

Имам много подходящо потвърждение на думите ти от... Херодот: "Който иска мир, не спекулира с историята". И обратното, искаш ли конфликт, най-лесно е да го постигнеш с изопачаването на фактите и фалшифицирането на истината.

Е, обясниха ли ви го популярно, познавачите? Оревахте орталъка за нещо, което е факт - основата на староългарския е солунския говор, тоест македонските земи. А за султански ферман, който сме пратили в Брюксел да ни представлява историята, мълчите като пукали, родолюбците!

Все някое наречие трябва да е. Днес, например, за книжовен език е избрано търновското наречие. Нещо да добавиш?