Програмистите отговориха на идеята на "Дума" да плащат допълнителен данък

ИТ индустрията генерира по 24 000 лв. на работно място данъчни и осигурителни приходи, заявиха от бранша

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

То се коди макс 10 години, след това ставаш софтуерен архитект или мениджър зависи какво си избереш. Работата хич не е лесна, затова плащат много, а и доста от БГ-тата сме кадърни програмисти. Сектора е добре платен защото тези дето са в парламента просто нямат капацитета да се намесят. Всеки може да стане програмист, въпрос на избор,НО АКО ИСКАТЕ ДА СТАНЕТЕ ПРОГРАМИСТ ЗАРАДИ ПАРИТЕ, от сега ви казвам, НЯМА ДА СТАНЕ.

1. Ясно е, че хората с големи заплати в БГ (включително програмистите) ще са доволни от ниските данъци. 2. Ясно е, че всички искат (включително програмистите) в БГ децата им да получават образование и здравеопазване като в Калифорния (не че там са най-добрите, но понеже е рая за АЙТИ...). 3. На всички е ясно, че с тези малки данъци това няма как да стане, но и че и да са 20-30% данъците пак ще е същото дередже заради далаверите в държавата. 4. Всяка развита държава трябва да има начин да преразпределя богатство - дали чрез прогресивен данък, дали по друг начин. Това положение в БГ е социално - нестабилно. Ходиш по улиците и виждаш, че вече няма средно ниво - или са хора със сериозни финансови затруднения, или са хора, живеещи доста комфортно. Това не е ок.

И още до всички завистливи глупаци, които считат че несправедливо програмистите взимат високи доходи, заповядайте, станете и вие, в индустрията има брутален недостиг на кадри. Ама не можете нали? Чукча не читател, чукча писател. Чукча иска друг да плаща, а той да поръчва музиката...

До всички завистливи глупаци, които искат да вземат пари от джоба на хората, защото имали повече пари от тях... Защо и на вас да не ви вземат 20 до 30% от месечната заплата като данък, в полза на държавата? Все пак има хора на минимална работна заплата, вие що взимате повече?

Страшно много коментари. Само искам да го попитам господина,той със Моторола от 1987-ма ли е,или все още играе "Марио" на Правец????

Ако не е програмиста,кой ще ти ....

IT-специалистите умират ли? Умират! Разболяват ли се? Разболяват се! Остаряват ли? Остаряват! Страдат от същите проблеми, от които страдат и всички останали. Ще дойде денят, когато евентуално IT-то ще доживее до пенсия. Дали тогава ще има кой да му плаща пенсията, дали ще има социална държава, която да се грижи за болното му и старо тяло, дали ще има изобщо здравеопазване? Все въпроси, чиито отговори можем да предположим, ако погледнем статистиките на Евростат, ООН и Световната банка. ООН например казват, че към 2050 в България ще живеят под 5 милиона души. Според НСИ, над 70% от днешните пенсии се изплащат от бюджета. Според Евростат, България е на първо място по смъртност в света, както и е назад със 6-10 години средна продължителност на живота от други държави в ЕС. И в този ден, когато IT-то разбере, че света не се върти около него, ще осъзнае своята роля в собствената си съдба, съдбата на единак, отритнат от обществото, от който никой не се интересува.

Точно затова, нека IT-то да си спестява парите от осугировки (както правят 90% от работещите в България, получавайки пари в плик, след като им е преведена по сметка официалната заплата), да си натрупа една хубава 6-цифрена сума и да си живурка с нея спокойни старини. Само да те светна, че тази професия се практикува максимум до 45-50г., после си аут, защото КПД-то рязко спада, ако ще само с гинко билоба да се тъпчеш. Не завиждай!

Песиите в Бг са ниски, но някой би ли се включил в митинг в тяхна подкрепа? Дано доживеем да видим гражданско общество в България. Къде е социалната ангажираност? Може би эадължителната казарма не е лоша идея, ще даде време на младежите да помислят за живота идвън нета.

В Европа има само остатъци от християнски ценности. Либерастията трови всичко. Нима не знаете... В Белгия вече е забранено да "индоктринираш" децата си! Забранено е да ги учиш, че злото е зло! Отнемат деца и вкарват в затвора вече! Да отварям ли дума за Норвегия и търговията с деца в Италия? Малоумието на социалните в Германия по повод отнетото бебе на наши сънародници! Тук виждам все още приличен брой нормални хора, реагиращи остро на подобни безумия. Топ университети! Кому е нужен топ университет? Все още имаме няколко гимназии на световно ниво! Университети с дистанционно обучение - бол, пък и без това виждам колко човек трябва да доучва при всички положения... Нещата вече опират най-вече до възпитание и правилно насочване при самообучението!

Някакъв взима 3000 лв и си мисли, че хванал Господ за шлифера. Мисли си, че той и онзи, дето взимал 500 лв били равни. Равни бяха само по времето на комунизма. Максимата на този, взимащ 3000 лв, е че всички са равни, когато става въпрос за плащане на данъци. Та, възможно ли е заради някаква група, която представлява едва 0.4% от населението, държавата да определя данъчната политика? Държавата трябва да взима пример от най-развитите и богати държави, които до една използват прогресивно данъчно облагане! Така правят разумните държави, а не се съобразяват с рева на разни андрешковци, дето искат да са равни с онези, които взимали например по 500-1000лв. Същите андрешковци са и тъй наречените десни в България. Толкова са десни горките, че използват всичката инфраструктура като комунисти, макар че нито е платена, нито построена от тях.

Най-развитите държави са прогнили от "социални" проблеми! Почти навсякъде на Запад има начин да си регистрираш фирма и да минаваш лични разходи за служебни (четете книгите на Р. Киосаки за САЩ, мой колега фриленсър от Британия ми обясни какви счетоводни шашми прави). Знам за случай в Германия на кадърен специалист, стоящ на социални помощи, защото жена му ще му взима голям процент от дохода, ако работи легално! Милиони търтеи стоят на социални помощи, а междувременно други милиони не си дават зор, защото и без това държавата им краде голям процент от дохода. Междувременно най-хитрите минават метър! Няма начин обществена услуга да е съвършена! Предпочитам държавата да преразпределя по-малък процент от всичик доходи и да насърчава хората, които се грижат за детски градини, бедни и сираци като им намаля данъците допълнително!

Няма как 20000 да се погрижат за 7 000 000 с боядисване на огради, събиране на капачки за медицинско оборудване, спаси коледата и т.н. Всичко това трябва да е дългосрочна държавна политика, за което трябват пари, трябва и сериозно общество. За съжаление, изглежда ти не искаш да си част от българското общество и го доказваш с всеки коментар! Носиш вода от 1000 хладенеца, питаш защо биеме негрите, само и само да не платиш по-висок данък... Сериозно ли ми даваш за пример разни измекяри? Такива има навсякъде, включително и в България. Криенето на данъци в България е национален спорт! И в България можеш да си регистрираш фирма и да правиш описаните от теб неща. Това е измекярска работа. По този начин живееш на гърба на обществото, не допринасяш пълноценно. Имаш дете, а не искаш да плащаш издръжка и си на социални, и ти ми го даваш това за пример? Баси!

Комунягите пак се разлаяха. Танчо от в-к "Дума" се е изходил по теми, от които не разбира.

Така наречените програмисти категорично са новите комунисти. Никаква разлика между тях и техните другари след 1944 година.

Всички така наречени програмисти са пролетариат. Излезли са от нищото и искат много без покритие за кратко време. Повечето от тях са полуграмотни, за култура да не говорим. За три месеца всеки дебил на курс става програмист. И имат огромна арогантност, същата като техните предшественици след 1944 година. Нищо нова под слънцето.

За 3 месеца може да започнеш да вдяваш разни неща. Ако учиш по 12 часа на ден и практикуваш в някоя фирма, може за година да го докараш до приличен програмист. Ако завиждате, заповядайте. Липсват качествени хора, та нямам против да се понасити пазарът.

А вашите другари преди 09.09.1944 г. стояха в шумата не по 12, а по 24 часа.

Има неща, за които си прав (едно). Повечето хора в бранша наистина идват от нищо. Не съм сигурен как това е негативно....!? Това показва просто, че на никой в сферата не му пука за името или семейството ти...важното е да си полезен. За качеството на работа и липсата на покритие, в пазарна икономика никой няма да плаща за нещо, което не му трябва. Ако не съм полезен в компанията си, ще бъда заменен много бързо. Клиентите ни също няма да си купят продукт, от който нямат нужда. Ако можеш за 3 месеца да станеш програмист ще е супер, ще те помоля да го направиш и може да се появиш на някое интервю за работа (по една случайност може да е в компания където съм аз и дори може аз да го водя). Виждал съм хора, които имат невероятен напредък за кратко време и това е супер :). За арагонтност не мога да говоря, това е до човек, а не до професия (програмистите са хора...това е намека). Виждам, че много хора тук също наблягат на патриотизма и държавните предателства. Тук имам много просто мнение. Момента, в който преценя, че тук проблемите за мен и семейството ми стават повече от ползите....ще напусна без никаква носталгия. Човек трябва да пази близките си, криворазбраният патриотизъм и глупост.

3 месеца? хахах ти с Wordpress ли програмираш?

Дали харесвате страната си, така както е устроена в момента? Само защото сте успели и получавате достатъчно пари за труда си, за да живеете добре, затова ли с такава агресия и вой се противопоставяте срещу едно мнение за увеличен данък. Страхувате се да не би стандарта на живот да бъде променен, да обеднеете! Вижда се, че получаването на много пари е като дрога и е вредно за човека. Да, сега сте стимулирани, може да си позволите много неща, но какво губите междувременно. Когато остареете в каква държава искате да сте, в България ли? Или бързате да натрупате пари и да ви няма! Защото ако искате да останете тук, по друг начин ще разсъждавате. Това важи за всеки друг висококвалифициран специалист.

А вии останалите какво правите? Да не би да чакате на програмистите да ви направят държавата та вий да можете да си карате старините на спокойствие. Хайде и вие малко така да се понапънете...

Не харесвам страната в момента, но съм преценил да и родя 4 деца и да ги отгледам тук по ред причини. 1. искам децата ми да са българчета, а не западнячета 2. искам да ги възпитавам в християнски ценности. Да знаят какво е нормално и какво не. 3. държа държавата докато не докаже, че се справя съвършено с харченето на данъците да не взима повече от настоящите данъци от мен! 4. Харесва ми настоящето ниво на образованието ни в отделни елитни училища. В едно от тях учи най-голямото ми дете (държавно е) 5. България е моята родина и ще я обичам винаги, но ако се наложи, ще се постарая да защитя наследството на децата си от изедници комунисти, пък макар и с марка ГЕРБ.

Ако си искрен, свалям ти шапка.

Противоречиш си в т.1 и т.5. Не знам какво ти харесва в българското образование, честно. Няма и един български университет, който да е в ТОП-1000 в света! Всички университети от западните развити държави са в ТОП-50. Почти цяла Европа е християнска и изповядва християнски ценности. Нима в друга държава не можеш да възпитаваш децата си какво е нормално и какво не? Частните елитни училища в България не можеш да си ги позволиш.

Пак ще напиша, че така наречените програмисти са новите комунисти. Ако не ме изтриете, ще продължа.

Що да те трият? Всяко общество има нужда от клоуни. Дерзай!

За да са комунисти, трябва да отговарят на няколко задължителни условия - да са тъпи, да са некадърни, да са мързеливи и да чакат да се вдигнат данъците на гаргов и твоите, та да се преразпределят парите към тях. Ама така като гледам, се съмнявам да отговарят дори на едно от условията, за разлика от тебе, ти ги покриваш изцяло, демек си достоен комунист.

Никой няма да те трие. Предизвикваш смесица от съжаление и отвращение. Ама ти си го знаеш. И в живота си така.

Иронията е, че тоя Гаргов, който не ядял компютърни програми, си изкарва хляба като си пише парцалчетата именно чрез компютърни програми.

Цървул, ти ли си създал компютрите.

Аз бях, да! Признавам си, хвана ме!

И защо ме трите. Защото сме на 1001 място по свобода на словото. Правите свирки на програмисчетата.

Не бе, щото пишеш простотии.

г-н 1, Отде се взе тая ангажираност към обществото? Знаете ли колко мои колеги дават солидни суми за болни деца, плащат здравни осигуровки на свои бедни роднини! Знаете ли, че предимно ИТ хора се събират и освежават отделения на болници, боядисват огради на детски градини, дават най-големите суми при подобряване материалната база на улилища и детски градини! И всичко това става с директно плащане, а не с преразпределение през бюджета, от който цоцат хиляди кръвопийци! НЕ, няма да плащам прогресивни налози тук! Това е едно от малкото предимства на България и все още ми е изгодно да съм тук при тези налози. Станат ли прогресивни, веднага минавам или фриленс, или отивам на Запад да плащам там данък и да ми остават поне 1000 евро отгоре чисто (дори след като платя наем)! Даже и пенсия един ден ще взема от бяла държава.

Знанията и уменията винаги идват с висока цена, отговорност и тежест. Не разбирам от какво се оплакваш? Ама минавай фриленс още сега, защо чакаш? Щом по-висок данък те притеснява и щом лошото здравеопазване и образование не те притесняват. Щом искаш да живееш в кочина. Какво ми рекламираш криенето на данъци и бягането от отговорност? Личи си, че само си чувал за Запада. Трябва да поживееш там, за да видиш, че там дават, но взимат повече. "Знаете ли, че предимно ИТ хора се събират и освежават отделения на болници, боядисват огради на детски градини, дават най-големите суми при подобряване материалната база на улилища и детски градини!" Похвално, браво, каквито и професии да имат хора, правещи описаното! Обаче аз имам прекалено малко свободно време. За мен е много по-изгодно да платя висок данък, а държавата да се занимава с описаното, докато аз си използвам и малкото свободно време за семейството.

г-н 1, Живял съм 4 месеца в Германия и имам доста приятели, поживели в западния "рай". Огромни данъци, за да получиш чакане за час при лекар, лежане на стол при бъбречна криза в Ирландия, чакане със седмици за прости ремонти на инфраструктура (тук говорим за Испания). Да, чисти са им улиците и прилично поддържани, но цената не си струва! Лошото образование е предимно там! В северните страни от деца ги облъчват да си сменят пола и им говорят за педе... колко били нормални! Тук все още имаме остатъци от качествено образование и обществото реагира на джендър пропаганда!

Пич, ти сериозно ли вярваш в това, което си написал? Мислиш си, че живееш по-добре? България е на първо място по всички лоши критерии. Какво по-лошо от това може да очакваш? И в България се получава час при лекар, обаче имаш право само на 1 направление на месец от личния, докато там не е така. Освен това там изписват лекарствата безплатно, докато в България не е така. В България се чака за определени специалисти по 1-2 месеца, защото им е запълнен графика. И винаги можеш да отидеш някъде и на момента да те прегледат срещу заплащане.

Да. Имам карта за допълнително здравно осигуряване и тук получавам час при специалист обикновено ден предварително! На Запад това е невъзможно.

Пич, няма допълнително здравно осигуряване в България, има здравна застраховка. Въпросните застраховки, когато плащаш средностатистически вноски, покриват някакви базови прегледи и изследвания за по 1000-2000 на година, без зъболекарски услуги и т.н. Това е при масовия застрахован. Има и по-скъпи застраховки, но при тях трябва да плащаш по 3000-4000 хиляди на година вноски. Но ако се разболееш от някаква болест или нарушиш някоя от клаузите в договора, застраховката ти пада. Освен това повечето болници работят с 1-2 застрахователни дружества, което означава да платиш първо сам, а после да ходиш да съ търсиш парите от застрахователя, освен ако едно от тези дружества по случайност не е твоето. Тези застраховки не ти гарантиран прегледи при доктори, както и наличието на съответните специалисти. Когато графика на един специалист е зает, то е без значение дали си с направление или си плащаш, понеже той има своя физически предел и не може да работи повече. Още нещо. Всички доктори емигрират в богати и развити западни държави, което означава, че в България здравеопазването ще става все по-лошо с всяка изминала година, понеже няма държавна дългосрочна стратегия за развитие. И накрая, да спомена, че ти сам искаш да си влошиш живота, понеже не искаш да плащаш по-високи данъци, макар че реално можеш да си го позволиш и това няма да ти тежи.

Охооооо, а програмистите имат много свободно време, да! Що не си скриеш някъде арогантното супер некомпетентно мнение? Видял си ти как се работи денонощно, под стрес от гонене на срокове и от нови технологии.

Визирам 1, който се оплаква от липса на свободно време.

СЪГЛАСЕН СЪМ С ДРУГАРИТЕ ОТ "ДУМА", НО СПИСЪКЪТ НА ОЛОЖЕНИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ДОПЪЛНЕН И С БЕЗПОЛЕЗНИТЕ ЖУРНЯЛЯ, КОИТО ОСВЕН ДА ПИШАТ ПРОСТОТИИ ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО ПРОИЗВЕЖДАТ Е ЛАЙНА, КОИТО ОСВЕН САМИТЕ ТЕ ЕДВА ЛИ НЯКОЙ ГИ ЯДЕ. ТА НА ВСЕКИ ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ГЪЗ ДА СЕ МОНТИРА ПО ЕДИН ЛАЙНОМЕР И ДА СЕ ОБЛАГАТ.

Съгласен съм да плащам прогресивен данък, но в замяна да получа наистина безплатно здравеопазане. Безплатно раждане, нормална педиатрия и лечение за деца, а не събиране на капачки за кувьози. Медицински хеликоптери и нови линейки. Безплатен градски траанспорт, чист и топъл за деца и пенсионери. Поддържани градски улици и зелени площи. Магистрали без табели 90 км. част с набран асфалт и затворени тунели. ДДС 10% върху храни, книги и лекарства. Премахване на банкови такси за откриване на сметка, онлайн преводи и теглене от автомат. Нормални държавни пощенски услуги и ЖП транспорт. Всичко това го няма в България, а дори и да се вдигнат данъците, средствата ще отидат за нови мерцедеси, самолети и 15та заплата на властта. Затова не съм съгласен да плащам прогресивен данък, защото косвените разходи за живот в България са много високи за обикновения пролетарий, бил той и с висока заплата.

Тръгнах да пиша коментар и попаднах на Вашия! Да, абсолютна съм съгласна с написаното!

За повечето неща съм абсолютно съгласен с теб! Когато плащаш прогресивни данъци, по-заможните ще са по-ангажирани с постигането на описаното от теб, тоест очаква се по-голяма обществена ангажираност. Иначе в момента никой не се интересува от теб. Следват нещата, за които имам малко по-различна гледна точка. "Безплатен градски транспорт, чист и топъл" Няма нужда да е безплатен. Да има разни облекчения за деца, пенсионери, инвалиди и т.н. Но разбира се, да е чист, поддържан и с адекватна температура! "Премахване на банкови такси за откриване на сметка, онлайн преводи и теглене от автомат." Според мен, държавата трябва да наказва сурово за картелни споразумения. Останалото ще се реши от истинската конкуренция! И все пак, очевидно България се нуждае от промяна, иначе нищо добро не очаква държавата. Нужно е по-голяма обществена ангажираност. Предполагам си съгласен.

Никакво съгласие за нищо! Стандарт "Стара планина" е живото доказателство, че завишаване на цени за качество не представлява нищо добро, това само е предтекст, че ще се направят неща, които всъщност няма да се случат! Какво стана със събирането на парите от зоните за паркиране? Едно паркингче да направиха? КАКТО КАЗВАТ АМЕРИКАНЦИТЕ "С ТЕРОРИСТИ НЕ ПРЕГОВАРЯМЕ!"

Ами да, тя и маймуната като види програма и банан ще предпочете банана, щото програмата не се яде. Тоя д-р явно живее около 30 петилетки назад във времето - някъде около 19 век. Що другарите от вестника не му помогнат да премине в 20 век поне. Така поне ще е само с 1 век назад.

само мухлясъл мозък на тъпунгер може да измъти подобна глупост. Ако такива като него плащат данък тъпотия сигурно в хазната ще постъпят много повече от предполагаемите от него постъпления

Аз работя много. Блъскам като невидял. И ми плащат много. Защо питам аз, защо някой трябва да ми взима прогресивен данък? Защо? Повече работя, повече получавам, повече ми остава. И като ми oстане достатъчно спирам да работя и си живея живота. Защо някой ще ми гледа заплатата и ще ми казва колко трябва да работя и колко трябва да имам? Защо някой е ми казва да не работя колкото мога, за да работя по-малко и да получавам по-малко и да плащам по-малки данъци? Каква е тази безмислица?

Защото не живееш в пещера в гората, където си отговорен сам за твоето благополучие. Защото ежедневно се възползваш от услуги и инфраструктура, които сам с твоята заплата не можеш да постигнеш и след 1 милион живота. Защото искаш да живееш в държава, която се доближава по социалност, образование, здравеопазване и образование до западните развити и богати държави. Защото искаш да има детски градини за децатата. Защото искаш мирен и спокоен живот. И защото всичко това няма как да стане, когато ти не искаш да плащаш. Няма развита и бога държава, където да няма прогресивен данък. И макар в САЩ олигарсите да управляват, те никога не си и помислят да премахнат прогресивния данък. Но може би ти си по-умен от разни нобелови лауреати по икономика...

Прегледайте приходна и разходна част на бюджета ни, моля. Може ли да приемем грубо, че бюджетът се ощетява поне с 2 милиарда годишно от сивия сектор (не ИТ, щото при нас всичко е на светло). Знаете ли още колко неща може да се направят с 2 милиарда годишно? Да смятаме ли колко губим всички от американските ТЕЦ-ове, от зелената енергия (дето са накацали десетина големи, които цоцат здраво), от неизгодните договори с Газпром, от неизгодни концесии? Дали ако съберем още 3-4 млрд годишно няма да има пари за заплати на мед.сестри, учители, полицаи и каквото още ви дойде на акъл? Давате ли си сметка, че моментално мога да мина фриленс и да не плащам годишно по 14 000 лв данъци и осигуровки! А дали да не отида в държава с плосък данък (има такива) и да не плащам и 20% ДДС тук?

Номер едно ... ти сещаш ли се, че получавайки повече от теб плащам повече данък от теб?! Колкото повече получавам толкова повече данък плащам. Учил ли си някога нещо в живота си? Не стига че хрантутя бездарници ми, ще трабва да им слушам хленченията... за пещери и общества. Най-гадното е, че нехранимайковци ще ми определят колко ще ми остава на края на месеца и това дори и че ми взимат повече за данък ... според процента... пък и неграмотни да сметнат разликата.

Ако взима някой 5000 лева не месец, плаща да речем едни 500 лева за детски градини и там останалата част от обзавеждането на пещерата. А ако взима 500 лева плаща едни 50 лева за тия градини и обзавеждане на пещерата. Та кой плаща повече се пита тук? И кой на кого трябва да е благодарен за ... обзавеждането на пещерата... се питам много настоятелнои тук? Та така не бълвай глупости, за кой колко допринася в обществото и на кой колко трябва да му се сваля шапка шото има висока заплата. Опппщественникооо...

И още сам не разбираш защо си гражданин на най-бедната, най-корумпирана, с най-висока смъртност, с най-голям процент емиграция и т.н. държава, нали. Много познати, IT специалисти, взимащи по 5 бона още преди 10 години, емигрираха в държави като САЩ, където данъчното прогресиране е прогресивно, а за тях чисто остават около 50%. Та, тия хора сигурно са прости, нали.

Кой каза, че не искам да плащам ... Аз искам да плащам и плащам процентно солидни суми... "И защото всичко това няма как да стане, когато ти не искаш да плащаш." Aaaaa - ще рече вие богатите плащайте а ние ще ползваме ... аааа ... сега разбрах. Значи аз дето бачкам и то доста и затова получавам доста трябва да плащам много повече, а мистър тарикат с леки разбирния за живота, иска аз да плащам повече защото работя повече? Иска аз да му плащам хубавата и лъскава детска градина щот съм глупак да работя повече? Аааа ... ше рече идиотите дето получават много те да плащат .... а нии ще ползваме еективно... Питам аз защо данъка, тоя прогресивният, ще е според това което ми oстава а не според това което получавам? Питам простички неща. Питам защо някой не ще да гледа колко давам а вижда само колко ми остават и иска и от тях да вземе?

Както можеш да прочетеш от статията, IT специалистите в България са между 20 и 30 хиляди. На фона на близо 7 милиона население, не знам какво толкова си въобразяваш, че плащаш. Ако чисто за спора приемем, че всички 7 милиона българи са платили за една магистрала, то групата на IT-тата е платила 2.5% от нея например, макар че се плаща предимно с пари от ЕС, значи можеш да използва само 2.5% от нея. Разбираш ли накъде отиваш с твоето изтъкване за голямото плащане? Още повече, че половината от парите, които плащаш, ги плаща работодателя.

Още ли го дъвчете тоя пенсионер, дир-а ви манипулира и нали сте първосигнални, захапахте въдицата, набедените за интелигентни програмисти. Стига сте ревали, никой няма да ви вземе парите, несправедливостта никога няма да изчезне, защото човешкото его е много по-голямо от съзнанието и болшинството не може да си надскочи егото

Как ше стане тази да бъдем държава само от програмисти не знам и то почти всички концентрирани в 1-2 града, който знае да ми обясни, те и програмистите искат хубави жилища и урбанистична среда, а освен това и да се хранят с добра храна и дашат чист въздух, как да стане ако се развива едностранно само една сфера?

И най-вече, как да стане, ако никой не иска да плаща данъци? Без повече пари в бюджета, няма как да има по-качествено образование, здравеопазване, инфраструктура и т.н. Когато хората плащат по-големите данъци, те ще бъдат и по-ангажирани с политиката на страната, ще следят как се изразходват парите от бюджета, ще стачкуват повече и ще следят какво правят депутатите. А сега, когато плащат малко, изобщо не ги интересува, докато не стигнат до болницата, когато разбират къде живеят, както и че техните 3000-4000 заплата изобщо не могат да им помогнат...

ами да, земат по 4000 ЛЕВА в българия; ако беха овреме се махнали от там щеха да земат по 4000 ДОЛАРА (че и повече)

На 4000 долара бруто в САЩ, нето е около 2000 долара.

Как пък един от подкрепящите червените го..на не си зададе въпроса "какво да направя за да живея по-добре", а всички се упражнавят по темата "От кого да вземе държавата, та да ни даде на нас, щото и ние искаме големи заплати, нищо, че сме неграмотни, мързеливи и некадърни". Ами ако вместо да седите и да мрънкате, вземете да се напънете и да научите нещо, да станете добри в него, и вие ще вземате големи заплати.

Инвеститорите търсят евтина работна ръка. Инвеститорите си имат достатъчно специалисти и в техните страни, на които обаче трябва да плащат 4-5 пъти по-глемите заплати, съответно и N пъти повече данъци и осигуровки. Държавите, които отпускат нисколихвени заеми на България, внасят много стоки в България, освен това държат голяма част от производствената база в страната. Те се възползват от евтината работна ръка, но в същото време изнасят с печалба и оборотите, които реализират благодарение на вноса и нисколихвените заеми. Сами разбирате, че България никога не може по доходи да достигне развита западна държава, защото България е евтина дестинация. Защо им е на инвеститорите да идват в България, ако ще плащат същите пари като в Германия например? От друга страна всички искат живота в България да се доближава до този в развитите западни държави, където данъците са прогресивни, без изключение, а социалните системи са много силни. Е, как да стане това, когато никой в България не иска да плаща/дава, а само да получава? Ролята на знаещите, можещите и по-заможните в едно общество е била и ще бъде винаги по-отговорна и по-тежка! Ако искате ви е широко около врата и да не плащате нищо, живейте като цигани. Защото истината е, че дори да емигрирате, в другата държава ще плащате като попове!

Ти си икономически неграмотен, приятелю. Има едно нещо, което се нарича добавена стойност и ще спра да те открехвам по-нататък за какво става въпрос. Последно ще добавя, че ако тези компании, които коментираш, напуснат България, покрай програмистите мнооого, мнооого повече народ ще стои гладен и беден, защото освен, че не е знаещ, не е и умеещ.

Неприятелю, и ти си неграмотен. Какво се опитваш да кажеш, че в Германия не могат да създават добавена стойност ли, че ти си нещо повече от немските специалисти ли? Ти си шегаджия!

Не, другарю! Искам да кажа, че ти си ИКОНОМИЧЕСКИ НЕГРАМОТЕН, освен това си и прост! И стига с тази Германия, не е само тя на света, но нали си пребоядисан гастербайтер, откъде ще знаеш. Погледни какви са заплатите на програмистите там, макар тавана от 45% данък и тогава се изказвай. Компаниите идват тук заради евтината работна ръка, а не защото сме най-великите специалисти (макар, че много от нашите са 200 пъти по-добри от немските програмисти и затова са търсени да работят ремоут, а ги осигуряват там).

Май сам не знаеш какво означава "добавена стойност", обаче всички, които искат да плащаш повече данъци, са неграмотни и не знаят нищо, а ти си най-знаещия и можещия. Разбира се, автоматично неграмотни са и икономисти на световно ниво, много от тях нобелови лауреати, които са отговорни за прогресивната данъчна система в страните, които са 1000 пъти по-добре от България. Извинявай, г-н разбирачев, ти кой беше всъщност? А, да, някакъв палячо, дето се оплаква ежедневно, че щели да му взимат по-висок данък, вместо да работи и да изкарва пари. Явно ти е малка надницата и затова имаш толкова време за писане на безполезни коментари.

"Явно ти е малка надницата и затова имаш толкова време за писане на безполезни коментари." Смешнико, неделя вечер е, нормалните хора не работят за надник в неделя вечер, айде бегай да духаш тапетите, нобелови лауреате. Кретен!

Преди 15-20 години завидяха на солените пари на моряците, НАП задърпа лошите богаташи - моряци, конфискува коли нов внос, гарсониерки и маломерни нивици. Бранша почти умря - вече няма кой да се качи на кораб, БМФ загина геройски, другите менингови компании наемат куцо-кьораво-сакато и започнаха да стават баш сакатлъци по корабите (израстнах в моряшко семейство). Сега завидяха на програмистите, искат да папкат от техните пари. Няма проблеми - хващам си жената и детето за ръчичка, продавам всичко и се местя в Румъния (примерно, защото където и да отида с 10 години стаж като програмист на няколко езика ще бъда добре дошъл).

Мхм, те боб хвърлят там за теб.

За него - да, не само боб, но и конфети. Виж за теб, общако, въпросът е друг.

Безумна идея на днешните социалисти,завидяха за ния 4000 лв или искат да прогонят децата ни,които останаха тук,работят по чуждите фирми и живеят добре.За съжаление,младите хора не знаят истината за социализма,всички еднакво бедни,равни,с еднакви жилища,мебели, затворени в границата на тая държава,2 канала на телевизията,петък-руска телевизия,може много да се говори,само на върхушката горе животът беше хубав,отворен,богат.Никога не искам това да се върне,младите трябва да разберат,че трябва и да гласуват,за да го има животът,такъв какъвто е,макар и труден.И нека останат тук,не да скитат немили-недраги по чужбина,макар,че ще могат да се справят,знаят,могат,научени са да се трудят.Не да ги наказваме,за да даваме на мързеливите,неучещи,но искащи пари,а срещу какво.

Не е на социалистите, вестникът е публикувал мнение на един пенсионер, това е. Герберистите проглушиха нета от рев по горките програмистчета дето ще им отнемат паричките, спечелени с пот на челото...

В страните с най-висок стандарт данъчната тежест е прогресивна. Пък и нека отбележим,че излиза ,според критиците на прогресивното облагане, че инвеститорите са тук заради ефтинджоса /ниските разходи/ а не качествените специалисти. Което автоматично е симптоматика на краткосрочен просперитет с последващи негативни тенденции в икономиката/ циклични мини кризи,които буквално е...ват май..та на като и да ок среда за 8-10 години/.

Ами да станем с най-високия стандарт и после да го правят прогресивен.... Ти какво искаш да работи човек като вол и да му вземат заплата и да я дават на неработещи? Комунизма е отживелица....и това с прогресивния данък е глупост защото стимулира БЕЗДЕЙСТВИЕТО Правилното изразходване на средствата е релението

А Банкерите къде ги забравихте. Банки и Застрахователни изсмукват от Обществото МИЛЯРДИ. А Програмистите вкарват в БГ Милиарди, защото не работят за Българския пазар. Вдигнете данъците на ПАРАЗИТИТЕ а не ПЕЛИЧКИТе! Програмист може лесно да напусне БГ и после няма да има нищо!

Ами естетичните лекари? А техните пациенти? Дали декларират всички свои приходи? А поп - "звездите"?

Аре сега намерихме най-голямата тъпня да я коментираме. Реалистичната позиция е всеки да знае с колко е субсидирано образованието му и да му се удържат до 10% допълнителен данък, докато го плати. С получените пари да се даде възможност и на други да учат. И без специално отношение към програмисти или готвачи. Щом се продава по-скъпо, значи се цени повече. Само за животните а и очевидно някои отговорни другари каквото не се яде не заслужава внимание

А самоуките програмисти? Във фирмата, в която работя най-добрите спецове в IT отдела са самоуки среднисти, висшистите или не се справят с работата или са наети на по-ниски позиции. Повечето възпитаници на ВУЗ не могат да смятат, още повече, че 90% от IT-тата, идващи от ВУЗ са от платеното обучение, а не държавна поръчка, та какви субсидии, какви данъци, какви глупости бълнуваш?!

Не, не разбирай и не извъртай. Мисля, че много ясно сме се изказали с другия коментатор.

C++, като Ви чета коментара, едва ли знаете какво означава ника Ви. А що се отнася за "субсидираното образование", точно образованието си IT-специалистите си поемат сами и не разчитат на дипломите за висше образование. Доста от тях дори нямат такива, но въпреки това са много по-ценени от тези с многото дипломи.

Да разбирам ли, че вие със C# настоявате и самоуките да плащат? Щото моето предложение не се отнася за тях. Отделно субсидирано и платено образование не са взаимно изключващи се. Аз смятам, че само наличие на образование може да Ви позволи да прецените какво е значението му - нали така? Останалите приказки колко зле били другите с многото дипломи са лаишки предположения.

Не, не разбирай и не извъртай. Мисля, че много ясно са се изказали.

С#, нищо не си схванал. Аз казах, че ако някой е ползвал обществени пари за образованието си и след това успее в живота, редно е той да подкрепи следващото поколение, а не всички да плащат - включително такива като теб дето със собствени усилия и т.н. Един програмист би трябвало да вдене тази проста теза, дори ако не е съгласен. Твоята реплика е отговор на въпрос, който не е бил поставен - казваш, че много като теб са самоуки и въпреки това се справят по-добре. Чудесно, жив и здрав, но това няма отношение по въпроса и не е нищо повече от недодялана фукня.

Добре, бе, човек, къде прочете, че съм самоук програмист?! Казах само за фирмата, в която работя. Иначе съм HR, специализирал в подбор на кадри в IT. Имам много и преки наблюдения върху сферата и затова съм абсолютно убеден, в това което пиша. И не, не си прав - извърташ както ти е удобно и се опитваш да манипулираш мнението на хората. Прочети какво означава държавата да поръча N на брой студенти, да се обучат за... Тези пари са вече платени от данъците на хората и едни по-умни от мен и теб хора, решават, че държавата има нужда от още (N-M)/L на брой завършили (М - броя на отпадналите, L - пропорцията на реализираните). Та тези човечета - бакалаври/магистри, държавата е преценила, че ще останат тук и ще произвеждат продукт/услуга, от които обществото има нужда, а съответно с част от данъците си - ще плащат за следващите поръчки. Толкова. Ти вдяна ли сега тази проста теза, или C++ ник-а ти е фукня? BTW почти никой не търси вече C++, вземи се преориентирай.

И защо да се повиши данъка само за компютърните специалисти?! Ами адвокати, лекари и т.н.? Безумието е, че в държава-член на ЕС, има плоско данъчно облагане. Никакви данъчни привилегии за семейства, за деца. В Германия (не казвам, че е справедливо) има един минимален доход, който е освободен от данък общ доход, има данъчни облекчения за семейства с деца. Аз съм от потърпевшите, които плащам доста, доста повече от смешните 10 % в България. Как да се развива една държава, която сама се е отказала от данъчни постъплениия, която взема някакви смешно малки суми за социалните фондове. И после нямало пари за образование, за пенсии, за здравеопазване. Иначе, всеки очаква - и здравеопазване, и пенсии, и стабилна образователна система, но НИКОЙ не иска да плаща за това.

До тиквеника "Личи си" Вие сте поредния хрантутник, дето иска някой друг да му оправи живота. Единствената причина, поради която компютърните специалисти получават по-големи заплати е защото притежават редки умения, които са търсени в целия свят. Затова идват чужди компании и отварят офиси тук, не защото много ни харесват. Между другото - един куп други специалисти получават прилично възнаграждение - хирурзи, шеф готвачи, технолози по храните, архитекти и прочее. Повечето от тези хора никой не ги е " спуснал" с парашут на настоящата им работа. Учили са и са се доказвали дълги години. Ако не сте щастлив от живота си, борете се да го промените. Не можете да обвинявате другите за мизерното си съществуване. Ако не Ви харесва града/държавата или професията - сменете ги. Но не обвинявайте другите за собствения си мързел. И всеки си има проблеми , но се бориш ден, след ден. И не съм програмист - за Ваша информация.

всеки 2ри таксиджия в София е на някакви сходни с тях пари. А всеки 3ти таксиджия няма акъл дори да научи Правилника за движение по пътищата (това мигачи, това линии по платното - айде бегай бе), та явно програмистите са всъщност мързеливи лекенца, щом стоят във вонящата (вече, от измет) кочина на тия таксиджийски пари. Но, както и да е. Видно е, скоро таксиджиите ще взимат повече.

От можещите и работливите и да се даде на тъпите и мързеливите, е основен принцип на болшевизма Защото на можещия и трудолюбив човек, Болшевишката партия не му е нужна, той трудно се контролира А тъпия и мързеливия, като му дадеш нещо което не е заслужил, ще бъде благодарен и верен Лошото е , че в един момент всички се демотивират, и системата се разпада Справка - СИВ 80те години. Венецуела наши дни Сев Корея е друга бира. Това не е държава а казарма с обожествяване на върховния маршал - Ким Чен Ун в момента

в БГ е крайно време да се въведе справедлив прогресивен данък. Изглежда в миналото комунистите в БСП отстояваха този данък (както и сегашните комунисти от ГЕРП) само поради факта, че умеят успешно да делят само на 10 (та да могат да си попълнят Декларацията за доход без комп. и ИТ "специалист").....

Комунистите от БКП казваха на хората какво могат и какво не могат да работят. После им казваха какво могат и какво не могат да получават. И накрая им казваха кое от полученото могат да запазят за себе си и кое е в полза на държавата. А когато падна тяхното управление, се оказа, че всичко е фалш - не само, че си се лишавал, а даже не е било и в полза на държавата, а само на няколко души от върхушката. Вече 30 години не можем да се отървем от техните 45 години "солидарност".

Че програмистите са ги зомбирали. Те не виждат нищо друго освен цифри, кодове и каквото им зададат като задача за голямата заплата. Програмистите като всеки друг специалист живеят в общество от хора. Те са станали програмисти, благодарение на родителите си, учителите си, и данъците на държавата. За да имаш съзнание за твоето място в обществото и задълженията ти към него, трябва някой да ти го е предал. Оказва се че това е е направено нито от родителите, нито от учителите, нито от държавата. Това е само едно мнение на обикновен човек. И никой няма да се съобрази с него. Но във форума си личи какви са моралните качества на тези специалисти, превърнали са ги в умни роботи, чиято цел вероятно е да изработят хуманоидни роботи, и творението им да стане техния враг в бъдеще. Забелязвате ли, когато са под заплахата да и се отнеме заплащане, веднага започват да коментират големия брой държавни служители, олигарсите и други несправедливо облагодетелствани групи в обществото. Точно затова трябва да се вдигнат данъците на хората, с високи заплати. За да имат критично мислене и да правят така, че да няма корупция, разплута и фамилна държавна администрация, и безнаказани олигарси. А Дончев веднага да се възползва да се подмазва на бранша уж в защита, без да има нужда за такава. Ами по-добре да заминават и те в чужбина. Вече кой ли не избяга, никой не иска да се бори за страната си и правото си да бъде българин.

Личи си, че и ти самият си добър робот. Когато видиш човек с по-висок стандарт на живот от твоя, първата ти мисъл е как да снижиш неговия, а не как да повишиш стандарта на всички останали. Комунистическата школовка говори силно в теб.

След 10-15 години социалният статус на днешните програмисти, ще е като на днешните автомонтьори. Може и по-рано да се случи това.

Я да питам аз сега комун_детата дали може така да направя: Сега взимам 3000 слагате ми данък 1000 щото взимам 3000. Аз сключвам нов договор да взимам 2000 и не си продавам 33% от знанията и уменията и времето и си гледам кефа. Кой губи ? Аз, работодателя или всички дето са ми сложили този данък и чака да си разоределят ? Да не мислите че ще се бъхтя да за 100 лева отгоре да ви изкарвам на вас 1000 да си ги разпределяте по комунарски. ще си почивам и аз а вие ще си стоите все така бедни. Другите 1000 може и на сива са ги взема да ви дойде акъла

Всички, които са против тоя данък от 1000 лева, дали са чули, че в много от прекрасните западни държави съществува именно такава данъчна политика. В Швеция например, за много големи доходи над някакъв праг данъкът е до 90%. Щом не сте съгласни на 1000 върху 4000, да жулнем 90% върху 4000. Умници !!!

Прекалено лесно ми го правиш така. Аз ще си тръгна от БГ и пак ще се оправя с намирането на работата. Аз знам английски, в нашата професия е задължителен, а ти? Ще ми е трудно, защото ще искам да дръпна и всички близки, за да не остават в тая кочина. Съгласен съм на 90% данък в Швеция, не и в България. Тук няма да се случи нищо полезно с тия пари :)

Мхм, те боб хвърлят там за теб.

За него, не боб, а конфети. А за теб само лайна, общако!

Test123 ти го каза в прав текст. Достаъчно млади и талантливи хора намериха достойно заплащане за труда им извън страната. Програмистите знаят езици, имат логическо мислене и се справят в днешния свят. Тези, които искат да ги грабят, както и идиота написал "оригиналната" статия са от вчерашния. Най-добре щеше да направим бе да пренебрегнем с насмешка тази "идея".

Още един хрантутник. Знаете ли въобще защо въведоха данък от 10,%,? Защото иначе хората намираха начини да заобиколят облагането, например регистрираха фирми. Това е свързано с разходи, но дава възможност да си приспаднеш разходите преди облагане, в резултат парите които се облагат са много по-малко. При нисък данък няма нужда от такива ,,врътки,. Та и сега така единствено ще създадете повече работа на адвокати и счетоводители. Набиите си го в главите -за да получавате повече пари трябва да можете да ги изкарате. В общия случай това става като придобивате професии, които са търсени. Никой от обикновените хора няма сметка от високи данъци за по-високите доходи. Защото истински богатите почти не плащат данъци, но утре когато започнат да Ви дават по-високи заплата ще Ви вземат повечето от увеличението през данъците и тогава наистина ще ,духате супата,.

Тегава тема....четиво за партиино обременени държавни чиновници! Никакъв шанс за разбиране! Все едно да обясняваш,че по бързо и качествено е резане на метал със лазер, а не да ръгаш цял ден с ножовката по това парче метал. Или да обясняваш какво се произвежда от матриалите добивани в Челопеч и изкарвани навън със вагони..... и във какъв вид се преработват ,продават по света / даже и у нас/ и на какви цени.Такава ни е държавицата- дай им да копат с багери, да се учат как се правят и ремонтират пътища, как се усвояват десетки милиони и как се прахосват по душици със разбити предници..... Кошмар! Няма мърдане! Както е казал Айнщайн за Вселената и човешката глупост...... Кофтито е,че дори и управляващите са му опоненти!

А бе ей тъпи задици що не вземат от на ония 240-те ,дебели карантии, високите заплати .. не взимат ли малко в повечко и те ?!?! А и каква е тая глупост - "никой не се е научил да яде програми" ?!?! Без тия програми нямаше да произвеждат толкова много храна колкото сега и щяхте да ни ядете дедвия ама разбира се вие сте неблагодарни лицемерни тъпи същества, които само търсят от къде да краднат.. А и другото, което искам да кажа, е че е голяма грешка това, което искате да направите, защото не знаете на какъв програмист ще попаднете и ще се разберат неща, за които не искате народа да разбира и ще стане много лошо... за вас.. 1337

Статията в Дума е написана от трол. Който да разпространява либертариански идеи сред програмистите. И да осмее идеите на социалистите за повишаване на данъците за "богатите" (тези със средна заплата).

По-скоро е написана от идиот, които иска да вземе от кадърните, щото видиш ли, те изкарвали, и да даде на некадърните, щото от тях нищо не става, ама искат и те високи доходи, те така са свикнали, друг да ги храни. Типично за социалист. Точно заради това и социализма е обречен на фалит, щото рано или късно кадърните и работливите спират да се стараят, щото няма да се ползват от изработеното, а некадърните и мързеливите не се и опитват да се променят, щото другите ще изработят и за тях.

Няма проблем ще се смени длъжностната характеристика от "Програмист" на оператор и така фирма от 20 програмиста ще се водят 5 останалите ще се водят оператори за 1200 лв Всички сме доволни нали ....

Простотията и глупостта нямат граници. За разлика от Вселената ... Само перифраза на мисъл на велик човек.

Аз мисля че е време да си говорим честно : 1. Прогресивния данък ще накара много да минат към сивия сектор или да написнат БГ. Говоря не само за програмисти 2. Мижавите приходи които това ще осигури са краткосрочно решение което е доста лошо. Дългосрочно ще накара цял един сектор да изчезни и да се отвори дупка от няколко милярда 3. Данък работна заплата не е проблема, проблема е корупция, кражби, не реформирани сектори и не на последно място корпоративен данък За пример ще дам Божков, които е укрил колосална сума от данъци в пъти по висока от това което може да се събере допълнително от работни заплати за определен сектор

Аз 2010 вземах максималния праг мисля, че беше 2200лв. За да се знае че не съм червена бабичка или дядо. 10% плосък данък е несправедливо решение. Няма нормална държава с плосък данък. В САЩ също е прогресивен данъкът. Друг е проблема че трябва да има необлагаем минимум както в САЩ и нормалните държави. Не може на човек на мин заплата 510лв. Да му се вземат 50лв данък това за мен е кощунство и извращение на едно общество. Трябва да има мащабна данъчна реформа. Много разходи трябва да бъдат признати като необлагаеми. Отглеждане на деца обучение и т.н.

В Ирландия има плосък данък, в Индия има плосък данък? В Полша има плосък данък и т.н. Глобалния свят изисква правилна ДАНЪЧНА ПОЛИТИКА. Защо не вземат да вдигнат данъците на Банките , Застрахователите който печелят МИЛЯРДИ ВСЯКА ГОДИНА! Програмистите вЗемат малко пари в сравнение с колегите им на Запад а вършат същата работа и знаят поне Английски. Високи данъци = миграция

И най-важното преразпределението към бедните и нуждаещи ще е символично. Всичко ще се изгълта от бюрокрация и мафия през бюджета за" обществени " поръчки и програми . И как ще увеличават данъците на другите, когато само от Божков при тези данъци не са събрали половин милиард. Докато не се постигне събираемост и въведе контрол върху разходите , всяко преразпределение е наливане в яма.

Програмирането не е, както някои предполагат, свободно блуждаене из нета, иначе всички щяхме да сме програмисти при тия пари. Изисква няколко много дефицитни у нас качества: интелект и знания над средно ниво, здрава дисциплина и отговорност , няма от кой да препишеш и после да се правиш на умник, няма и кой да ти свърши работата,няма на кого хвърлиш вината, шикалкавенето не върви, трябва самостоятелност добра преценка на възможностите , а не празно самохвалство, защото изискванията са кристално ясни , сроковете притискат и ако програмата не работи си аут , а замазване и селски номера не вървят. Трябва да си як пич, точно обратното на всичко научено от другарите, затова и шумкарите ги мразят, изобличение са на всичките им пороци и привички.

миналата година издъниха 5 милиона човека в НАП с личните им данни, а по-миналата година сринаха търговския регистър? Поради "здравата дисциплина и отговорност" ?!

Ами точно явно точно в НАП и регистъра няма дисциплина и отговорност , не в хакерите, на тях това им е заниманието, трябва да ги похвалят, че от тях научаваме какъв батак, безхаберие и некадърност е в институциите.

Ние може да не сме програмисти ама по някоя друга програма сме писали. Да кажеш че няма от кой да препишеш просто не е вярно. Програмите не се патентова цели програми се свалят от нета и им се правят дребни корекции и се продават като свой. Айде сега, ние от село доматите не ги ядем с колците

Че никой не казал, че програмистите са гении или откриватели , пък и гениите ползват чужд опит, шаблони и сламки има навсякъде, ама пак трябва да знаеш за какво иде реч , да знаеш къде да го търсиш и да го адаптираш, а не просто да препишеш от другарчето без да си имаш представа и да си останеш същия тъпан и упорито да отказваш да си в час, програмистът излезе ли извън час е свършил.

За да препишеш трябва да разбереш какво преписваш инак няма да работи. Труда който коства да разбереш чужд код е по голям от колкото да напишеш нещо свое.

Томпсън, трудно ще те разберат. завист просто. Не разбират, че програмистите са хора на новия век, умни и можещи. На програмистите им много лесно да се изнесат от държавата. Повечето работят за чужди компании които често са готови да ги дръпнат при желание. Леко с тая тема, специално за зависниците, троловете и за тези които искат да грабят. Успокойте се, дърпате държавата назад.

skromna35

Не били патентовани, хахахаха! ВСЕКИ СОФТУЕР или какъвто и да е интелектуален продукт е обект на авторско право!!

Те социалистите са по преразпределението, не по изкарването на пари, това им е генно заложено, както и това, че някой трябва да работи, та да им даде на тях, щото са хем некадърни, хем мързеливи. За това най-големия проблем на социализма е когато свършат парите на другите.

И преразпределението на червените е извратено , не е към бедните, а към самите червени през бюджета за крадливи далавери , програми и поръчки .

Прогресивен данък се нарича ! Който печели повече,плаща повече, и му Остава много повече отколкото на този който изкарва малко. Солидарност ! Днес изкарваш добре ,утре може и да не можеш. Може Изкуствен интелект да Програмира вместо теб . Тогава ти ще разчиташ на другите които плащат данъци. Така работи прогресивният данък ... ..в над 90% от държавите по света.

Ами то и при плоският данък, който изкарва повече плаща повече. Пропорционално на по-високите си приходи. Защо трябва някой да бъде наказван, че е по-предприемчив или способен и да плаща процентно по-високи данъци по тази причина? Това е чист популизъм - да се накажат “богатите”. Да не говорим, че не дава никакъв стимул на хората да се развиват. По-еобре да си посредствен, иначе си наказан

@Глупи (който всъщност е умен човек) ви го каза много точно. При плоския данък който получава повече плаща повече заради пропорционалното облагане. Но нейсе, давай да грабим от тези които са се трудили повече и са успели повече, нали е по-лесно така.

„Булгарлизинг“, или лизинговата приватизация от Bozhidar Denkov публикувано 18 септември 2019 https://corruptionbg.com/Bulgarlising-ili-lisingovata-privatizaciq Автор: Едвин Сугарев В представите на повечето българи процесът на приватизация се разгръща на два етапа в годините на прехода към демокрация: масовата приватизация по време на правителството на Жан Виденов (1994–1996) и касовата – при управлението на Обединените демократични сили (ОДС) (1997–2001). Малцина си спомнят, че преди това има и други едни приватизации – навремето ги наричаха тайни и/или незаконни. А тези, които си ги спомнят, намират само още едно потвърждение за това, че приватизацията като цяло е порочен, корумпиран и несправедлив акт. Редно е обаче да се запитаме – след като приватизационните процеси, спънати от заговора срещу правителството на Филип Димитров, закъсняха така фатално във времето, че за по-сериозна смяна на собствеността можем да говорим едва пет години след началото на прехода, то тогава откъде се вземат тези неизброими частни фирми, банки, холдинги и концерни, които реално изкупуват държавната собственост и играят еднакво нечестно в това изкупуване и при Виденов, и при Костов? Ако са учредени самостоятелно, без помощта на държавата, как придобиват нужната за двете приватизации финансова мощ[1] – с честен труд или по някакъв друг, скрит начин? Как прочее става така, че огромният комплекс от неявни фирми на Държавна сигурност (ДС) в чужбина и съвсем явните външнотърговски организации (ВТО) у нас някак си неусетно и полека се оказват в частни ръце (а тези, които остават в ръцете на държавата, са декапитализирани и изпразнени от съдържание)? Отговорът е достатъчно ясно очертан дори на фона на мътната история от първите години на българския преход: точно тогава се състоя една неявна и негласна приватизация на държавни предприятия, които с помощта на съзнателно оставените вратички в българското законодателство и бавенето на законови актове, които да регламентират дейността им в новите условия, са преминали от държавни в частни ръце. Това се случва най-вече с търговските банки, които са всъщност бивши клонове на Българска народна банка (БНБ)[2], но се случва и в различни сфери на българската икономика – особено в сферата на външната търговия. Основни мениджъри в този процес са фигури от средната стопанска номенклатура, които промените са заварили като директори или поне като заместник-директори на нарочените предприятия. Тези герои на нашето време погазват закона безогледно и със замах – и имат на разположение предостатъчно начини за придобиване на финансови средства, – ако не относително честни, то поне „законни“. Те са великите комбинатори, остапбендеровците на съвременна България. Със своята изобретателност някои от тях наистина провокират пределите на човешкото въображение. За търпението човешко, да не говорим. Няма да говорим и за търпението на институциите – то е доказано безгранично. Кое поражда тази нова номенклатурна прослойка, заменила с лекота марксизма-ленинизма с мафиотското верую, че произходът на първоначално натрупания капитал е винаги тъмен?[3] Ще изброя само няколко фактора: дупките в Закона за приватизация, в Закона за банките и кредитното дело и още няколко такива; агонизиращите в собствената си анемичност органи за държавен контрол; сладката патриархална дрямка на съда, следствието и прокуратурата; чу­довищният и неразчленим вече сплит от държавна, частна, смесе­на, публична и прочее собственост; и не на последно място – основната икономическа измишльотина на посткомунизма или може би на неокомунизма: хвърлянето на неясни по своя статус и форма на собственост юридически субекти в една пазарна само на думи среда. Последното си има своята стратегически обмислена формула, закодирана в Указ № 56, гласуван през 1988 г., който превръща държавните предприятия в акционерни дружества – въпреки че към този момент акционер може да бъде само самата държава. Две години по-късно обаче тъкмо тази метаморфоза сработва и се превръща в основен фактор за тайната приватизация – предприятията се пререгистрират като акционерни дружества по Търговския закон (ТЗ), увеличават уставния си капитал, често без да уведомят за това принципалите си, и пускат на пазара акции по номинал, които се изкупуват от частни лица. По този начин държавното участие в тях намалява и в един хубав ден частната собственост върху акциите им става доминираща – така довчерашните държавни дружества се оказват приватизирани далеч преди да бъде създадена законодателната рамка на самата приватизация. По този начин вчерашните директори, закърмени с вярност към партията с главно „П“, се оказват днешни милионери – и отново обслужват същата тази партия, – защото именно тя е създала този стратегически модел за незаконно забогатяване и именно тя ги е изстреляла в орбитата на новия стопански елит. Една от най-оригиналните фигури в тази неономенклатурна прослойка е Димитър Тадаръков, директор на „Булгарлизинг“ АД. В зората на демокрацията той успява да приватизира безпрепятствено държавно имущество за ми­лиарди левове пред очите на изпълнителната власт. Не можем да не признаем, че става дума за своеобразен талант, за истински изобретател на нови методи за прехвърляне на държавно имущество в частните джобове. Нему дължим патента за тайната приватизация чрез лизинг, с помощта на който той не само приватизира „Булргарлизинг“, но и поставя под зависимост десетки предприятия, натрупали дългове към лизинговото дружество в годините, през които цялата икономика бе дефакто на държавна издръжка, и никой не се притесняваше, че дължи някому нещо. „Булгарлизинг“ е лизингово дружество, създадено на 30 август 1985 г. с разпореждане № 31 на Министерския съвет (МС). Според чл. 1 от това разпореждане обаче се оказва, че дружеството има право само на представителна дейност. Не е ясно как тогава са сключвани сделките в чужбина и изобщо как дружеството е развивало своята търговска дейност. Според чл. 2 от разпореждането на отговорните по онова време министерства[4] се възлага задачата в тримесечен срок да внесат в МС проект за наредба, която да регламентира дейността на „Булгарлизинг“. Тази наредба обаче така и не е съставена – което създава неяснота около правата и задълженията на „Булгарлизинг“, – но също и предпоставки за нерегламентиран износ на държавни капитали зад граница, което е твърде популярна дейност на външнотърговските дружества (ВТД) през следващите няколко години. Стопанското дружество „Булгарлизинг“ е съвместно дружество, учредено от 16 стопански организации – държавни обединения и комбинати. То е вписано във фирмения регистър с протоколно решение от 25 март 1986 г. на Благоевски районен съд – София. Дребна подробност, която става видна от една справка на министъра на икономиката Николай Василев през 2002 г., е, че това решение на съда липсва в съдебното досие на „Булгарлизинг“. Веднага след падането на режима на Тодор Живков фирменото отделение на Софийски градски съд (СГС) го преобразува – още на 13 февруари 1990 г., като дружествена фирма на основание чл. 11, ал. 2 от Указ № 56. Реално внесеният капитал възлиза на 39 405 000 неденоминирани лева, 94,3 процента от него са собственост на 237 държавни предприятия, а 5,7 процента на АПК-та, ТПК-та и други обществени организации. Тази бърза трансформация на „Булгарлизинг“ едва ли е недомислица или случайност – по-скоро става дума за добре измислена схема за незаконно раздържавяване. По същия начин са пре­образувани още и „Машиноекспорт“, „Електроимпекс“, „Индустриалимпорт“ и други, ефективно разграбвани през 90-те години на ХХ в. ВТО-та. Решението на съда по фирмено дело № 1757/89 г. е незако­носъобразно, тъй като пререгистрацията като акционерна фирма с близо 40 млн. лева капитал е осъществена без решение на МС или оторизиран от него орган. Като търговско дружество с 82 процента участие на държавни предприятия и 18 процента на обществени и кооперативни организации „Булгарлизинг“ би следвало да се преобразува във фирма на основание на чл. 43, т. а от Указ № 56 и чл. 23 и 26 от Правилника за приложението му – само че тези законови изисквания са загърбени и забравени в хаоса на първите месеци след 10 ноември 1989 г. Предполага се, че метаморфозата е препоръчана от стратегическия център на Българската комунистическа партия (БКП) и спус­ната от него схема за преобразуване на най-важните външнотър­говски предприятия, осъществена от тогавашния генерален директор на „Булгарлизинг“ Славчо Първанов, известен номенклатурен кадър и щатен слу­жител на ДС. Същият е успял дори да получи разрешение от Министерство­то на финансите (МФ), управление „Държавен финансов и данъчен контрол“ за отпечатване на 5000 броя акции на приносител и 55 000 поименни акции с номинал 1000 лева, което личи от писмо № 36-00-91 от 26 юни 1990 г. Общият брой на акциите надхвърля законно разрешените с 20 000 броя, така че са отпеча­тани акции за 20 млн. лева в повече от регистрирания капитал в нарушение на чл. 3, т. 2 и чл. 37, т.. 4 от Указ № 56. Отпечатване­то им дава възможност на „Булгарлизинг“ да започне незабавна разпродажба на излишните акции, като те се продават на физически лица, с което се слага началото на скритата приватизация на това мощно външнотърговско дружество. След Славчо Първанов общото събрание на акционерите изби­ра за изпълнителен директор на „Булгарлизинг“ Димитър Тадаръков, който успява веднага след влизането в сила на ТЗ да пререгистрира дружеството като акционерно съгласно новите законови изисквания, което става с решение на СГС от 16 март 1992 г. Паралелно с това той продължава скритата приватизация, разпродавайки акции и увеличавайки капитала, без да се интересува от законите или изискванията на изпълнителната власт. Всъщност не само изпълнителната, но и съдебната власт се правят на ни чул, ни видял – почти винаги, когато стане дума за „Булгарлизинг“. Към края на 1992 г. държавното участие спада от 82 процента на 47 процента и дружеството е на практика приватизирано. Единственият опит за обуздаване на това незаконно разграбва­не на държавната собственост е Решение № 1140 на МС на правителството на Филип Димитров, с което се постановява смяна на съвета на директо­рите, съгласно чл. 221, т. 4 от ТЗ. Малко след това обаче правителството е свалено от власт и Димитър Тадаръков веднага обжалва решението като незаконосъобразно, като се позовава именно на незаконната пререгистрация с решение на СГС от 16 март 1992 г., съгласно която „Булгарлизинг“ не е еднолично дружество със 100 процента държавно участие, а акционерно дружество, регистрирано по ТЗ и следователно дружество с недържавна форма на собственост и с опосредствано държавно участие в капитала му (за огромното и изцяло държавно имущество в материални активи тук и оттук нататък изобщо не става дума).[5] С решение на СГС от 11 декември 1992 г. капиталът на дружеството е увеличен от 40 на 50 млн. лева. С това държавното участие отново намалява, като Димитър Тадаръков, необезпокояван от никого, продължава да продава на вторичния пазар акции на държавни предприятия в „Булгарлизинг“ по номинал 1000 лева на частни лица, без да се извърши изискуемата по глава V от Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия (ЗППДОП) процедура за оценка и приватиза­ция на държавното участие в търговското дружество. Опит за спиране на тази нелегална приватизация е писмо № 12-00-0004 от 22 януари 1993 г. на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация Александър Божков, изпратено до МФ и до прокуратурата (отдел „Гражданско-съдебен надзор“). Двете институции се сезират за извършена незаконна продажба на акции на държавни предприятия по номинал на частни лица. Сред най-едрите акционери са Лора Видинлиева – една твърде известна в престъпния свят дама[6], която чрез своето акционерно участие с акции на номинална стойност 15 млн. лева е и реален собственик на „Булгарлизинг“, управляван про­форма от Димитър Тадаръков. Други видни акционери са Александър Садовски с акции за 3 млн. лева, Стефан Колев, притежател на акции на обща стойност 760 000 лева, и др. Реакция от сезираните институции, разбира се, няма. Нека не забравяме, че по това време на власт е правителство с мандата на Движението за права и свободи (ДПС), а Тадаръков твърде бързо успява да се пласира като близка до Ахмед Доган фигура. Според Александър Божков най-често използваният метод за тази специфична „лизингова“ приватизация е някои от акционерите – държавни предприятия, да упълномощят „Булгарлизинг“ да продаде част от техните акции по номинал (а понякога и всичките такива), като получената сума погасява техния дълг към дружеството, най-често свързан с лизингови договори. С това се нарушава чл. 27 от ЗППДОП, съгласно който първоначалната продажна цена на акциите се определя след оценка. Наред с това решение за продажба на акциите на държавни предприятия може да вземе единствено съответният на предприятието акционерен орган по чл. 3 от ЗППДОП – Агенцията за приватизация или ресорното министерство. Нарушена е и разпоредбата на параграф 10 от Преходните и заключителните разпо­редби на ЗППДОП, тъй като държавното участие в „Булгарлизинг“ е намалено без съгласието на споменатите органи по чл. 3. В нарушение на същата разпоредба про­дажбите не се предхождат от оценки по реда на Наредбата за оценка на обектите, подлежащи на приватизация, които трябва да се извършват от лицензирани оценители. Също така продажба­та на дълготрайни активи от държавни предприятия до 5 процента от общия им размер става само с търг или с конкурс, а в случая няма нищо подобно. Като заключение в писмото на Александър Божков се подчертава, че всички трансфери на акции са незаконни и придобитите по този начин държавни активи трябва да бъдат присъдени в полза на държавата. Тъй като на основание чл. 18, ал. 3 и чл. 27, ал. 1 от Гражданскопроцесуалния кодекс (ГПК) МФ и прокуратурата са в правото си да вземат отношение с цел опазване на държавните интереси, писмото е изпратено на 18 януари 1993 г. до двете институции. И както е изпратено, така и е оставено без ни­какви последствия. Резултатът от това е ново намаление на държавното участие в „Булгарлизинг“, официално доведено още същата година до 36,8 процента. На практика „Булгарлизинг“ притежава материални активи за милиарди левове държавно имущество, което се управлява от пет човека, съставляващи управителния съвет (УС). Негов председа­тел е Лидия Каракашева, която до 10 ноември 1989 г. завежда Център за следдипломна квалификация на външнотъргов­ски кадри и е близка сътрудничка на печално известния заместник-министър Георги Нанев Вутев[7]. Като председател тя има единственото задължение да подписва безбройните заповеди за задгра­нични командировки на Димитър Тадаръков. Срещу това задължение нейният зет е изпратен като представител на „Булгарлизинг“ в Москва със заплата в долари, два пъти по-голяма от заплатата на руски министър. Другият член на УС, Димо Гугучков, е известен номенклатурен кадър – той е бивш директор на „Строймонтаж“ към „Кремиковци“, а по-късно оглавява строителна фирма, чийто председател на УС е пак Димитър Тадаръков.Член на УС като притежател на акции за 15 млн. лева е и Лора Видинлиева, а също и Стефан Колев, който в зората на демокрацията е управител, а по-късно и собственик на „Руен“ ЕООД – бивше поделение на „Индустриалимпорт“, с акции на „Булгарлизинг“ на стойност 760 000 лева, незнайно как оценени при приватизацията. Изобщо този УС е нагледен пример за това как на базата на Указ № 56 и ТЗ имуществото на държавата се откъсва от нея, като с решение на шепа хора безконтролно се прехвърля в частни ръце. Дори приемането на Решение № 1117 на МС за образуване на еднолично дружество с ограничено отговорност „Консолид Комерс“ ЕООД[8] не успява да спре скритата приватизация на „Булгарлизинг“. Съгласно т. 3 от решението на МС капиталът на дружеството включва акциите на държавните предприятия, акционери в акционерни дружества по списъка в Приложение 2, между които е и „Булгарлизинг“. То­ва разпореждане създава опасност държавата да надникне в сделките на Димитър Тадаръков, във финансово-счетоводната документация и отразяването на валутните приходи и разходи на дружеството. Ето защо създаването на „Консолид Комерс“ многократно е обжалвано по съдебен ред, като в битката срещу държав­ните интереси активно се включва и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Нейният председател Стефан Нешев защитава пред медиите абсурдната теза, че консолидирането на държавното участие чрез събирането на акциите на държавните предприятия, акционери в саморегистрирали се акционерни дружества, създава монопол във външнотърговската дейност. Явно не е било по силите на Нешев да направи разлика между разпореждането с акции за недвижима собственост, извършването на даден вид външнотърговска дейност и нейното монополизиране от държа­вата. През това време Димитър Тадаръков продължава да продава акциите на държавните предприятия, акционери в „Булгарлизинг“ , които вместо в „Консолид Комерс“ отиват в частни ръце. Според специалисти към началото на 1994 г. държавното участие вече е намаляло на около 20 процента. Неговият отказ да предаде акциите на предприятията, акционери в „Булгарлизинг“, на „Консолид Комерс“ отново остава несанкциониран от изпълнителната власт, въпреки че „Консолид Комерс“ се води на ресорно подчинение към МС. Общото събрание на акционерите за финансовите 1993 и 1994 г. вземат решение да се раздават преференциални креди­ти на акционери до размера на акционерното им участие с годишна лихва само от 10 процента.[9] От тази привилегия се ползват единствено частните акционери в „Булгарлизинг“, които по този начин печелят от акциите си суми, равни на лихвите от депозитен влог. Раздаването на преференциалните кредити се определя лично от Димитър Тадаръков, поощряващ само частните акционери, способствали с изкупуването на акции за скритата приватизация на „Булгарлизинг“. Не е ясно кой и с какви средства изплаща разликата между преференциалния лихвен процент и нормалния за страната лихвен процент. Очевидно това става за сметка на печалбата на дружеството, с което още повече се ощетява бюджетът и се накърняват интересите на държавните предприятия акционери. И наистина, посочената за 1994 г. печалба от 12 млн. лева е повече от скромна за мащабите и активите на това предприя­тие. Запознати с неговата дейност твърдят, че тя е формирана от изплатена просрочена лизингова вноска от държавно предприятие в размер на 800 000 германски марки. Логично, тъй като към този момент „Булгарлизинг“ се занимава единствено със събиране на просро­чени лизингови вноски от предприятията в страната по извършен преди години внос на машини на лизинг на стойност 100 млн. щатски долара. Главните кредитори по тази сделка са Сосиете Женерал Банк – Франция, Дойче Банк – Германия и други френски, немски и австрийски банки. Този кредит е откупен с незнайно чие разрешение от Димитър Тадаръков за 23 млн. долара, взети със заем от Стопанска банка през 1993 г.[10] Специално създадена за целта дирекция към „Булгарлизинг“ събира дължимите лизингови вноски от държавните предприятия в размер от 100 процента заедно с лихвите за просрочие, като разликата от над 70 процента влиза в дружеството като чиста печалба. Това обяснява и факта, че „Булгарлизинг“ не си плаща погасителните вноски към Стопанска банка, където се натрупват голям размер лихви за просрочие, което ощетява банката, но няма кой да потърси сметка от Димитър Тадаръков, превърнал се в едноличен собственик на дружеството. Няма как обаче да бъде обяснена ситуацията, при която Стопанска банка е пред фалит, но въпреки това не предприема предоставените й от закона мерки за обявяване на „Булгарлизинг“ в несъстоятелност.[11] Дългът за цели 23 млн. долара е просрочван в течение на години, но вместо да бъде потърсена отговорност на „Булгарлизинг“ от страна на Стопанска бан­ка, се търсят други пътища за нейното спасяване – например Българска народна банка (БНБ) да я санира чрез държавни средства, т.е. отново да бръкне в джоба на данъкоплатците, за да прехвърли част от парите им в ръцете на хора като Тадаръков, увеличавайки неговото и без това порядъчно набъбнало благосъстояние. Най-странното обаче е, че при този казус става дума за факти, които не само че имат широка публичност, но са и дискутирани в залата на НС, което обаче не се оказва причина той да попадне в полезрението на органите, призвани да предотвратяват подобни престъпления. През 2002 г. Николай Василев, министър в правителството на Симеон Сакскобургготски, отговаря пред парламента на зададен му актуален въпрос, третиращ законността на приватизацията на „Булгарлизинг“. Той посочва, че „през периода след 1992 г. започва процес на разпродаване на държавното участие в „Булгарлизинг“ на частни физически и юридически лица. Преди това обаче отделните държавни търговски дружества по силата на разделителни протоколи при закриването на стопанските организации, съществували до 10 ноември 1989 г., наследяват задължения по лизингови договори, сключени с „Булгарлизинг“. Акционерите – държавни предприятия, имащи задължения към лизинговата фирма, я упълномощават да продаде част или всичките им акции и с получените суми да се намали дългът им към „Булгарлизинг“. Оставащата част от непогасените вноски са основата на множеството съдебни искове за несъстоятелност срещу десетки предприятия от сферата на промишлеността“. Министърът подчертава, че именно това наследство от лизингови задължения на държавните предприятия дава основания на Димитър Тадаръков да иска фалита на десетки държавни дружествна. Според Николай Василев „при тези продажби са допуснати редица нарушения на тогавашния приватизационен закон, за които Министерството на търговията още през 1994 г. е сезирало МС. В съхраняваното досие на „Булгарлизинг“ има акт от финансова ревизия, извършена през 1995 г. от тогавашното Столично управление „Държавен финансов и данъчен контрол“. В акта подробно се посочват редица факти по продажбата на акциите на „Булгарлизинг“, от които е видно, че са накърнени държавните интереси“. При това положение няма как да не се запитаме как става така, че въпреки незаконните действия на Димитър Тадаръков и въпреки че исканите от него фалити засягат в най-голяма степен военнопромишления комплекс – а оттам представляват и заплаха за националната ни сигурност, и въпреки че в тази лизингова приватизация вземат дейно участие лица и фирми от престъпния свят (например Застрахователно дружество (ЗД) „Корона Инс“ на Иво Карамански), той докрай си остава „свещена крава” за следствените органи и прокуратурата. Отговорът просто се налага от само себе си: става дума за политическа корупция на най-високо равнище. Тадаръков оцелява, защото е изключително близък с Ахмед Доган, чието влияние върху съдебната система е повече от очевидно още на този относително ранен етап от българския преход. По-нататъшната кариера на Димитър Тадаръков показва, че публичните му дитирамби за лидера на ДПС не са били напразни. През септември 2001 г. той напуска ръководството на „Булгарлизинг“ и в началото на 2002 г. е избран за член на УС на Насърчителна банка с преките протекции на Ахмед Доган, чиято предизборна кампания според някои източници е получила неговата финансова подкрепа. Лизинговото дружество обаче не е оставено на произвола на съдбата – на позицията на Димитър Тадаръков е избран родният му брат Димо Тадаръков. Следва да отбележим, че изборът му в УС на държавната банка се реализира въпреки факта, че „Булгарлизинг“ заема едно от челните места в списъка на кредитните милионери, публикуван през 1998 г. През юни 2007 г. Сергей Станишев го назначава за директор на Държавен фонд „Земеделие“ – отново по искане на ДПС, – и то на мястото на Асен Друмев, също протеже на ДПС, който е отстранен по искане на съда, тъй като е разследван за сключени неизгодни договори за наем за офиси. Едно от обещанията, с които Димитър Тадаръков заема този пост, е „нулева толерантност към корупцията“. За съжаление, реалността бързо го опровергава – именно по време на неговия мандат се развихрят някои от най-фрапантните скандали в Специалната програма за присъединяване в областта на земеделието и развитието на селските райони (САПАРД)[12], които довеждат до нови блокирания на плащанията на фонда и България губи стотици милиони евро. В крайна сметка Тадаръков сам подава оставка на 2 юли 2008 г., а плащанията по САПАРД са подновени едва след изтичането на мандата на Тройната коалиция. След което Димитър Тадаръков продължава битието си на успешен бизнесмен и очевидно отново си търси политически покровители, което личи от неговото присъствие при представянето на проекта „Алтернатива за българско възраждане“ (АБВ). Това обаче не е толкова важно. По-важното е, че нито действията, нито имущественото му състояние е попадало в полезрението на институциите, призвани да се борят с престъпността и да осигуряват справедливостта в България. Банковите му сметки са проверявани само веднъж – но не за да се види каква част от милиардните активи на „Булгарлизинг“ е изтекла през тях, а във връзка с бракоразводното му дело с журналистката Светослава Рудолф, бившаТадаръкова.