Разрешиха погребения на мъртвородените бебета

Родителите на мъртвородени бебета вече ще могат да ги погребват. Досега починалите новородени бяха приемани като "биологичен отпадък".

Обратно в новината

Коментари - Разрешиха погребения на мъртвородените бебета | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Учудвам се на нескритата коравосърдечност на някои коментиращи! Какво ви преви решението лично на вас?! Приветствам взетото решение и не пожелавам на никого да му се случва описаното в него - включително и на жалките, душевно празни индивиди, които му се противопоставят!

"хуманното отношение към мъртвородените" ... е много сложен оксиморон, драги НПО-та!

да се отделят специални парцели в гробищните паркове, където да се погребват мъртвородените, с площ за отделното гробче примерно 1 кв. м, всяка община си има точна статистика за мърдвородените, така че е възможно планиране на подобни парцели примерно за 10 години напред, по този начин ще се постигне по-ефективно разходване на и без това скъпата вече земя

Ясно, че е биологичен отпадък. Но защо "Ниамед" Стара Загора си изхвърля всичките отпадъци- санитарни и биологични в контейнерите за смет на нашата улица "Цар Калоян"?

А ти ли, Иване, си собственик на този контейнер? Защо пък да не изхвърлят там, ако са си платили такса смет?

ама много си проЗ!

Тези отпадъци се унищожават и се неутрализират в специални камери. Иначе бездомните котки разнасят евентуална зараза. Всичко това подлежи на сериозен санитарен контрол.

Биологичен торен отпадък си ти, изрод!

Кифло, ако до вас изхвърлят болнични остатъци (биологични), друга песен ще запееш. Така отдалеко ти е много лесно да плюеш (ти друго едва ли можеш да правиш, де).

..да решава за себе си! Даже жените,които абортират спонтанно или поради нежелана бременност,също да решават дали това е биологичен отпадък или пък да погребват зародиша.

...международни отношения и един от най-неприятните за мен въпроси,които ми задават чужденците при посещение в България е какви са тези листове със снимки на хора по дърветата,оградите и стените /става въпрос за некролозите/ ? И по тяхна логика си мислят да не би това да са търсени престъпници. Разбира се,отговарям им,че това са жалейки за починали хора,но въпреки това те не могат да възприемат като нещо нормално тази българска мазохистична традиция. За мен най-важен е споменът,който е незаличим за починалите ми близки,роднини,състуденти,приятели и т.н. И бих предложил некролози да се лепят само в гробищните паркове като постепенно тази традиция да отпадне напълно. Решил съм,ако е възможно, един ден прахът ми да бъде разхвърлен на различни места в природата и да не гледам с усмивка от порцеланов портрет на паметник.

това си е твой проблем по какво си специалист и какво си решил да правиш след смъртта си, не ни натрапвай проблемите си

Какво се заяждаш с човека? Ти пък май си преждевременно умрял,още приживе!

И какво още не им е ясно на чужденците? Как пък всички наши традиции не са добри. Ние като идем в друга страна гледаме и толкова. Там не си променят живота и традициите, защото на някой чужденец не му харесва...

драги специалисте, същите тези чужденци дето толкоз се чудят и не го възприемат, публикуват некролози във ежедневниците... толкоз по темата.

Едно е във вестник, друго - по стени, стълбове, спирки и къде ли не. Тази традиция трябва да престане. Ако си заслужава някой да бъде зпомнен, ще бъде запомнен и без некролог.

Devil

Абе не виждам честно казано къде е драмата, че се е водело като биологичен отпадък (то на практика си е такъв, ще ме прощавате) и от какъв чеп им е било зор да го променят?! Баси смахнатата държава, честно.

Когато душата замине при Бога, на близките им остава само тялото, и погребението и жалеенето е един нормален начин да преживеят скръбта и да продължат напред. Нормално е да си привързан към някого, когото си усещал в утробата си и когото си чакал няколко месеца. И е съвсем нормално ако почине при раждането да искаш да го изпратиш като близък, а не да го изхвърлиш на боклука.

Devil

То това дето се е родило, се още не е човек. Па тия тъпотии с Бога ги разправяйте на някой друг! До гуша ми е дошло от Него!

Драмата е даже голяма.Много родилки не вярват,че бебето им е мъртво-остава завинаги съмнението им,че е откраднато,продадено,сменено ред такива тягостни чувства,защото неискат да повярват.Така започва драмата им за цял живот и си търсят децата непрекъснато,В интернет е пълно с търсещи се взаимно майки и деца осиновени.И са убедени,че са разделени,вярват си и страдат доживотно!

Трябваше да минат 25 години уж демокрация за да бъде отменен този правен и хуманен абсурд.Дали някого ще доживеем почтените хора да придобият право на самоотбрана и законно оръжие без да принадлежат към кръга на избраните?

Според мен решението не е лошо и е демократично, но буди в мен тревога факта, че 600 бебета са се родили мъртви. Значи не се решават причините за това, ами се занимават с фаталния край. Факт е, че днешно време много трудно се намира наблюдаващ гинеколог, защото няма далавера. Трябва да си плащаш на частно и много бъдещи родители си казват" еее само за единия преглед ли да дам 20/30лв лв?!". В същия момент хранителните добавки никак ни са евтини и се пият през цялата бременност. Ако майката получи инфекция, то лечението и престоя се поема за 5 дена, а за останалото време дали е излекувана или не и е от джоба, което си е едно 50/70 лв на легло. Идва момента, че инфекциите при бременните са много упорити и почти не секва спирането на антибиотици. Тонове, изследвания, скрининг всичко си плащаш пак от джоба. На практика ако искаш да следиш цялата бременност дали нормално протича и не дай си боже усложнения като разширения и инфекция излиза доста скъпо. Болничните държавата бави и на практика с какво ти помага държавата? С едно раждане 500 лв. Е за това си платих 2500 лв за раждане и жената си беше направо на световно ниво, но буди в мен тревога за хора който не могат да си го позволят, а държавните ни болници нямат нищо общо с болницата в която роди жената. А трябва абсолютно всички да са на високо ниво. После прави деца... И инвитрото разбрах, че е пълна мафия. Критерии... показателите на един хормон да са малко по ниски от нивата заложени от здравната каса и духат жените супата.

Разбирам родителите,че искат да си погребат детенцето, но има ли толкова гробни места?И как се издава ЕГН на починал човек? Бях чел някъде,че когато не товарели родилките с погребения и гробове, им било по-лесно да продължат напред.А когато имало гроб където да ходят , те засядали в миналото.

Не искам да звуча цинично и съячувствам на всичи родители загубили рожбата си преди да са я видели,но от цялата работа ще намажат само поповете. Никакъв смисъл, само повече болка.

ако не говорите от личен опит, не мисля, че мнението ви е на място. А и дори да е от личен ( надявам се не е ), за вас погребение може да няма смисъл, но за стотици други хора има , и то голям.

Аз

Църковното погребение не е задължително. По-скоро ще намажат погребалите агенции.

Аз

Как може да има спорове по подобен въпрос?! Естествено, че родителите трябва да имат правото да си го погребват както решат! Що за проблем, баси... Това да не е радиоактивен отпадък?! Каква е разликата в това отношение между мъртвородено бебе и починал възрастен човек?! Никаква...

Това решение за мен не е правилно.Ще се погребват абортивни плодове от 6.-7.месец от бременността,които не са станали хора.Как ще се узаконява това?И на кого е нужно?Протоворечи на морала,на религията,на нормалността изобщо.

Айде като ти се случи на теб, тогава коментирай.. Може да противоречи на твоите разбирания за нормалност и морал, на моите - не!

Аз

Вие май не сте съвсем наясно със себе си... КАК противоречи? 1. Какво е неморалното да се погребват мъртвородени или абортирани бебета? 2. За религията... не че ми пука въобще за религията... обаче ИМЕННО религията твърди, че зародишът става човек почти веднага след зачеването и затова е категорично против абортите. Та как точно това противоречи на религията, въобще не ми е ясно как ще го извъртите... 3. Нормалността... хм... Какво изобщо е нормално... В края на краищата... никой никого не задължава да погребва. Ако не лъжа - това важи даже и за възрастни.

Пий си редовно хапчетата, па дано ти помогне да си преразгледаш вижданията за морал и прочие.А дано, ама надали драга vulva hipnotica.:)

Сега като прочетох коментарите, добре са направили. Да им ги дават да си ги копат задните дворове, ако искат. Тука теорията на конспирацията яко работи. Според мен все пак е добре да им ги дават в поцинкована кутия и те да решават дали да я отварят, щото вътре понякога има страшни уроди. Който отвори кутията, също така да няма право на безплатно психиатрично лечение след това.

Препис-извлечението от акт за раждане на мъртво родено дете ще се издава незабавно при изрично поискване от страна на родител или на изрично упълномощено от родител лице. Тоест родителите ще имат право на избор дали да вземат телцето и да го погребат. Хората кучетата и котките си погребват, но децата си не можеха, г-н Икономист...

луди всякакви...

Apollony

Продават бебета понякога, но плацентата я продават почти винаги, а малко хора знаят за проблема.

Тази промяна в закона е добра /тъжното е че е по такъв повод/обче с нея ще се възпрепятства до голяма степен продажбата на новородени....

Имам някакви подозрения, че сега детската смъртност малко ще спадне - особено при близнаците! Моя близка приятелка е имала брат близнак, който уж беше починал след раждането, въпреки че бил живороден. Но тя го чувстваше, знаеше, че е жив, майка й също беше убедена в това, но нищо не можели да докажат - "биологичният отпадък" изчезнал, дори не им го показали...

Да видим! Аз мисля, че няма да има промяна.

Дори само това, че родителите ще имат право на избор, е голяма промяна! Промяна в отношението на държавата към гражданина, който я издържа с данъците си! Стига тя е решавала вместо него!

Няма по-голяма трагедия за една майка от това да загуби детето си. Но въпреки това смятам, че едно такова погребение само ще утежни състоянието на майката. Не го пожелавам на никой!

Защо пренебрегваш бащата? Трябва да се търсят причините, а не само да си пожелаваме на никой да не се случи.

Извинете, прав сте. Исках да кажа "за един родител".

Напротив - много психологически изследвания и разкази на родители, преживели подобна загуба потвърждават, че погребението спомага за приемане и преодоляване на загубата.

Не знаех, че до сега е имало такава кретенска практика да не дават на родители да си погребат мъртвородените деца! Що за изродска държава сме?!!! Добре е, че най-накрая поне това ще се промени!

По важен е момента, как се стига до там 600 деца да се раждат мъртви.

Аз нямах никакъв проблем да присъствам на раждането на 13 януари без да кихам нищо. Сложиха на жената тонове, сложиха система за по-бързо предизвикване на силни контракции, сложиха упойка да не я боли от тях. Когато мина ефекта на упойката си роди с малко зор 4.200 борец. Имаше 2 акушерки плюс лекарка. Дойде дори още една защото никой не предположи, че ще е 4.200 а на монитора показваше 3.800. Та пак питам, как може да роди жена мъртво дете при такава подготовка, как могат да обявят живо дете за мъртво само за да го продадат ?!

Много просто - пробвай да се досетиш, че там където си бил ти не е единственото родилно отделение. И ако на 1000 места не се случват кражби и продажби, това не значи, че в 1001-вото родилно не е малко по-различно.

magit@abv.bg

Да ама това са 600 деца. Това е някакво безумие на фона на раждаемостта в България и не е тайна, че повечето са циганчета.

Чукай на дърво, защото тези, които не вярват .... понякога им се случва. И аз знам за няколко такива случаи - те не го правят с първородно дете, а с второ, или близнаци. Моя близка 20 години рови ... и накрая разбра, че близнака на сина й е осиновен от богато семейство и живее в Белгия. Подкрепям новото решение и съм убедена, че мъртвите бройки ще намалеят ... на половина.

Имаше и друга страна на медала. На здрава и хубава майка й взимат детето, дават го с връзки на някого, а на нея й казват, че е починало. Та и затова не се разрешаваше погребение......

Детенцето ни почина на 2 мес. и 6 дни преди много години в болница в Пловдив. Убедиха ни, че практиката им е те да погребват малки, недоносени бебета, нито ни дадоха да го видим, както бяхме в шок ни накараха да подпишем декларация, че остава там... До сега не мога да проумея как ни изманипулираха в оня кошмарен ден и мъртво ли е или не второто ни детенце?

Егати комунистическите закони! А като гледах наскоро в един епизод от Viasat History, това е било проблем на средновековна Англия. Защото децата не били кръстени, нямали право да бъдат погребвани. По християнски. Затова църквата направила компромис още тогава. За целта издавали специално разрешение на акушерките да могат да кръщават новородените деца за които се знае че не могат да оцелеят (недоносени примерно) и да им дават последно причастие. Защото поповете мъже нямат право да присъстват на раждането. Е, и ние сме на това ниво. Средновековно. А това разрешение за мъртвородените е най-вече хуманно отношение не към бебетата, а към техните родители. На бебетата им е все тая дали ги третират като хора след като са мъртвородени. Към родителите е хуманното отношение. Сатията е неточно написана според мен.

сега ме подсети. Как не се е сетил някой направо при раждането да раздава партийни книжки на бебетата. Още с раждането си ставаш член на партията, която е на власт. После само ти остава да гласуваш правилно и да си плащаш членския внос....

Принципно е католицизма и протестанството може всеки да те кръсти, защото никъде в библията не се казва, че трябва да е свещенник. Имам позната, която е католичка и навремето, като й се родил племенник у дома, никой не мислел, че ще оцелее и тя го е кръстила. Така че не сме назад, просто комунистите омазаха нещата, дали за да крадат бебета или просто защото не им пука за хората, пращат биологичния материал на боклука.

Добре, че нашите депутати покрай гласуването на заеми и печатането на горановки намериха време да направят едно смислено законово изменение!

пооправили са една бакия, пак от тях забъркана. Голям подвиг, няма що!

Освен всичкото, това е удобен начин за кражба на бебета. Казват, че е мъртво и толкова. Ако някой смята, че "вече" не се случват "такива неща" - да вземе да се събуди.

Така е! Ето и днес по врненските сайтове се обсъждаше поредния такъв случай. Организаторите горят "биологичния материал" и ходи искай ДНК анализ, ходи се разправяй с когото и да е в тази държава със умрела полиция и прокуратура.

Е нали го вадят от майката докато е в съзнание ?! Пък и бащата ако е вътре в родилното, нали ще види, че е живо. Не ти се връзват нещата...

ако са решили да гепят детето, дали няма майката да е с упойка и дали някой ще покани таткото вътре. Щото аз бях отпред пред родилното пък никой не ме покани да светя при раждането, вярно че това беше преди 19г, ама...

Личи си, че си мъж. Принципно не пускат бащата вътре, освен ако не кихне или не е някой известен. Не всички жени раждат в съзнание - голяма част със секцио с пълна упойка. Да не говорим, че мъртвородените деца обикновено са мъртви и представляват риск за майката и не е най-удачното да ги вадят с нормално раждане...

1. Доста майки са с пълна упойка; 2. Дори да го види родено, може да й кажат, че после му е станало нещо; 3. Ако вярваш, че бащите веднага виждат бебето, значи си го гледал само на филми. Ако са се нагласили да го продават, много ясно, че няма да го покажат преди това на бащата.

Добре де, а каква е причината да се роди едно дете мъртво?

поради която здрави и прави наглед хора умират. А разходи се по улицата и виж колко некролози са на хора на по 20, 30г, а не сме във война

Много са причините - стрес, прекалено физическо натоварване, може дори хапче за главоболие да доведе до това.

magit@abv.bg

Еми нали питаш за всичко наблюдаващия? Имаш оплакване, питаш какво да пиеш, какво да ядеш и т.н...

Мъртво ражданията се квалифицират като антенатални и интранатални. Причините за интранаталните мъртво раждания са инфекции на плода, уродства, заболявания на майката и пропуски при водене на родилния процес. Причини за антенаталното загиване на плода е твърде пъстра - хемолитична болест на новороденото, токсикози на бременността (екламсия, прееклампсия, хиперемезис гравидитарум), диабет, инфекции на бременността, малформации на плода, преждевременно отлепване на плацентата, усложнения от страна на пъпната връв и т. н.

magit@abv.bg

Добре де, нали това не става от раз? Всяка седмица като ходиш на преглед се вижда всичко. Нали назначават кръв, урина и там останалите неща с цел да се предотврати всичко това, което обяснявате.

Бати с какви хора съм сънародник! Естествено ЧЕ Е ИДИОТСКА ДЪРЖАВА тази, която ще нарече "биологичен отпадък" детенце, което хората са чакали и са му се надявали 9 месеца. Само този термин е достатъчен да освидетелства идиотизма на отговорните за това, остави другите малоумия и административни саги, в които набутват и без това почернените родители. А вие по-долу, дали воля на простотията и кръвожадността си, засрамете се! Ако нямате състрадание към хората поне страх от Бога имайте. Онази с косата идва за всеки и тогава ще се разкайвате, неверници проклети!

една хубава новина !

Биологичен отпадък са всички административни идиоти, създали този абсурд. Не пожелавам и на най-върлите ми врагове да минават през този ад, през които преминах аз в желанието ми да издам смъртен акт и погреба детенцето починало при раждане!

Значи от една страна фетусът на определена възраст не може да се "абортира", защото бил човешко същество, но от друга, ако се роди мъртъв, бил биологичен отпадък. Банда малоумници, добре че все пак са получили някакъв проблясък.

Наистина е тъжно преживяването Ви. Но защо плюете държавата? В крайна сметка тогава и тя ще плюе по Вас.А и,с риск да бъде зловещо, в крйна сметка изродът е за вас. Не хвърляйте злоба по България. Връща се. България това сте и Вие.

Че коментарът си повече от верен, Интерено защо има минуси и от кого? Толкова българомразци ли има/ Или милозливи малоумнижи, на които все друг им е виновен. Никой в развитите държави не си е плел по родината когато е била зле. Но щом ние им е родина ами нека си мрат

Защото тук е виновна държавата. Това са нейни разпоредби и нормативни актове. Решението също дойде от държава, но друга - издадохме акт за раждане от друга държава за да може да си погребем напълно износеното детенце с розови бузки починало от лекарска немарливост. А на тези, които наричат мъртвите дечица "мърша" мога да пожелая само радост и светлина в душите.

И в тоя ред на мисли върху теб следва да се изсипе една кофа ако, щот ти тва си натворил.

Ами те са си отпадък! Кому е нужна тази промяна?

На родителите.

Защо? Вместо родителите да се приберат и да работят за ново, ще им връчат парче мърша и ще ги пратят да организират погребение ... айде нема нужда!

Моли се да не ти се случва, ние загубихме първото ни дете в края на шестия месец от бременността на съпругата ми. Проблемът с погребенията е в това, че докато не се родиш жив, не можеш да получиш ЕГН, а без номер за държавата не съществуваш, т.е. проблемът е законово създаден.

Gal

Защо Дир-а не трие отвратителните кометари на този субект, Gargameliys.

колко грозно кощунство! дано наистина не съзнавате какво сте казал(а). да създадат двама души дете, да го чакат 9 месеца, да чувства маиката движенията му, да му говори и се радва заедно с таткото. да го обичат преди да са го видели . на снимка от видеозона виждаш сърцето му да тупка, крачетата и ръчичките да се движат . това се нарича любов, наи-дълбока родителска обич, наи-съкровенни човешки чувства и изживявания. недеждата за радост и щастие навсеки нормален родител и изведнъж да изчезне, да се погуби живото същество в тебе. твоето дете, надежда и всичко наи-прекрасно в този живот-това ли е отпадък гаргамелюс???? от думите ви боли , наранявате хората изгубили децата си-маики, бащи , дядовци и баби. моля спрете с безчовечието!

И мен ме боли ... дедовия :))