Варуфакис иска ”интелигентно преструктуриране” на дълга

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис се обяви за "интелигентно преструктуриране" на дълга на Гърция, признавайки, че отписване на дълга е неприемливо.

Обратно в новината

Коментари - Варуфакис иска ”интелигентно преструктуриране” на дълга | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Който знае английски да гледа War by other means by John Pilger. Има го youtube. Филма не е за гръцката криза но връзката е очевидна.

Ляв или десен, крадецът си е крадец. Няма разлика и няма значение, защото парите ги няма - ОТКРАДНАТИ СА! Обидно просто е...

Не си точен в изказа. Парите не са откраднати. Парите са взети като заем, изхарчени са неразумно и сега заемът не може да бъде върнат. Това беше осъзнато от ЕС и преди няколко години огромният дълг на Гърция беше редуциран т.е. частично опростен. Това се случи в рамките на тъй наречената "Спасителна програма" за Гърция. Лошото е, че: 1. Гърците не желаят да се ограничават т.е. да си отгладуват неразумно похарчения заем. 2. Дори и редуциран, дългът на Гърция остана огромен - свръх способностите на гръцката икономика да го върне. И сега отново ЕС е в патово положение и се почесва по главата.

И сега отново ЕС са в патово положение т.е. пак са пред дилемата дали да продължат да подкрепят Гърция или да я изхвърлят от Еврозоната, а защо не и от ЕС. Принципно гърците заслужават да бъдат изхвърлени и от 2-те общности, защото измамиха ЕС през 2001 г. като прикриха истинската величина на дълговете си. Но ЕС също има вина, защото много негови експерти тогава твърдяха, че Атина не е готова за влизане в ЕС. В крайна сметка обаче беше взето политическо решение да се увеличи Еврозоната с още 1 член - тогава бяха само 11 държави и с Гърция станаха 12. Между другото подобна глупост беше направена през 2007 г, когато по чисто политически причини България и Румъния, без да са напълно готови, бяха приети в ЕС. И ЕС и до днес сърба тая попара.

Съвършено ясно е, че Гърция никога няма да може да изплати тези стотици милиарди заеми, които е взела. И Европа го знае. На всичко отгоре гърците продължават да обещават, шикалкавят, лъжат и не изпълняват ангажиментите си. Очевидно Европа се страхува и все още ефекта от излизането на Гърция от еврозоната ще е по-тежък , отколкото това сега. Все пак за Гърция е най-добре да фалира и да започне отначало с драхмата.

Абе най-добре ще е Гърция да рухне за да може да бъде разграбена, да има марионетно правителство и всички нови поколения гърци да се раждат задлъжнели към тройката. Много хитър план ама нещо гърците се дърпат...

Много хора коментират и пишат пълни глупости по темата без да са прочели и един ред по нея освен някоя и друга политически оцветена статия от последните дни. А един глупак по-долу пак го е избил на тема комунизъм и ляво управление. Загробващите Гърция заеми са взети по времето на управлението на дяснятя пяртия Нова Демокрация - основно през 1999 и 2001 г. при това с помощта на финансисти с най-десни убеждения - инвестиционната банка "Голдман Сакс" от САЩ. Та въпросната банка даже е научила тогавашните гръцки управници как да прикрият взетият дълг под формата на суап, за да не го докладват в съответните регулаторни органи на ЕС. С така подправени данни за финансовия си баланс Гърция влезе в Еврозоната през 2002 г. и т.н. Кви леви управления, кви 5 лева?

Абе козарче, само ти ли не схвана че дългът е с отложено плащане за 2022г?!!!! Отложен, за да мож е гърците да се научат да работят и да почнат да го плащат! Само че те не само че не се учат да работят, а искат всеки месец германски пари за да си ги раздават като пенсии и заплати,

Айде още един, дето обича да пише, но не и да чете. Ти изобщо прочете ли какво съм написал...щото репликата ти няма нищо общо с това, което съм писал? И ти си един папагал като масата коментиращи тук.

Това е вярно, но да се разбере защо ЕС толкова "държи на Гърция", трябва да погледнеш военния й бюджет. Ще установиш, че Гърция има повече танкове (при това - с ПЪТИ!) от Франция, Германия, Испания и т.н. - все страни с повече население. За какво са й на Гърция 1700 танка, та тя е с предимно морски граници, има съседи от НАТО, без да броим войводите-маки и арнаути... А има и други въоръжения - само през последните години 6 подводници от Германия и т.н. Всичко е купено на кредит, главно от Франция и Германия. Сега фирмите си искат парите, и задачата на двете правителства е да ги удовлетворят без да се злепоставят пред избирателите си. Затова гледат да вкарат общите пари - от ЕС. А ако не стане - подготвят общественото мнение за митичния "германски дълг" от преди 70 години. Демек да върнат "оня дълг", та фирмените доставки, барабар с комисионните и факелаките да ги платят на практика германските данъкоплатци.

Като да вземеш заем от комшията след 5 дни да му кажеш да го отпише и след 5 дни да му искаш нов заем и да си много очуден че не ти дава

В общи линии си прав, но наблегни на правописа. Пише се Учуден, а не Очуден.

sps_hrsf@abv.bg

смешник си да изискваш правпис у нета.

Разберете и запомнете едно нещо: Проблемът на Гърция е високия стандартна живот, който гърците имат, без да са го изработили. Дългът ще се връща след 7 години. Но заплати и пенсии се чакат още другия месец. А пари няма, освен ако другия месец "злия ЕС" и танте Меркел не се смилят над циганчетата от Елада и не им сипят в паничката. Само че това не може да продължава вечно и за целта гърците трябва или да заработят или да свикнат да живят бедно, както са живяли винаги преди да се намърдат в ЕС.

В Илиада няма нито един грък.

Напротив. Повечето са гърци и по-точно предтечи на гърците - там са споменати различните общности, които идват от различните родови държавици на територията на днешна Гърция, например ахейци и т.н. Естествено, че в Илиадата не се споменават гърци - тогава още е нямало такова наименование.

Сам признаваш че в "Илиадата не се споменават гърци " Не се споменават и "елини" Нищо гръцко или елинско не се споменава. Народите, които участват в Илиада са тракийски - мизи, мирмидони, беласци. Те са предшественици на българите. А гръцкия народ е нов - образуван от същите тези тракийски народи и прел езика на едни пришълци - данайците, дошли в Европа от Етиопия. Троянската война се е състояла в 15 век пр.н.е , а данайците се настаняват в европа чак 7-8 век или 600 г по-късно За тях ( предците на гърците) Илиада е заварена легенда за народи, които са коренно население на Балканите и Външна Мизия ( днешна Турция) Така че нито за гърци става дума в Илиада, нито за гръцки предшественици. носителите на гръцкия език през 15 век пр. н. е са живеели далеч на юг, а по нашите брегове са били само пирати

хахаха вчера подписа задължения за реформи. А днес вече разсъждава как да се измъкне. Няма измъкване, грозен, няма измъкване. Ще си плащате. защот германаците и французите няма да си забравят парите.

ало, фотографът, аре стига си показвал това зомби-имбесил. поздрави, от леля ти.

Да, има интелигентни решения, но проблемът е, че никой не вярва на гърците, още повече, че тяхната интелигентност се простира само до там, докъдето в социализъма играта се наричаше "прееби другарче". Когато думите започнат да се покриват с делата тогава ще си поговорим пак за интелигентност - с или без брато-връзки. Имате няколко месеца, което не е малко, но не е и много.

Благодарим за отсрочката от няколко месеца, великодушни комшу. Естествено, ние ще си правим каквото си знаем и при това най-интелигентно. Вервай ни!

Този финансов гръцки тъпанар Варуфакис, очевидно е пропуснал последните 2 години от следването си по финанси, ако изобщо е учил финанси... Трябва да си много нагъл тъпанар, за да не разбереш че и дълга ще върне гърция и реформи ще направи ои то болезнени - НЯМА ДРУГ НАЧИН...!!!!!!

Професоре, май сте били колеги и ти откраднал гаджето този наш отворко, а? Но, ти много се нервираш все още, а това не е добре. На твое място, аз, вместо да се ядосвам, бих го наблюдавал как се пържи на сегашния му горещ стол и бих злорадствал от все сърце. Така е по-здраословно, струва ми се.

Тия византийци са ебаси наглите парчета.300 млрд изплюскаха, а ся не искат да ги връщат. Аз нещата ги виждам като дефолт на тая държава, щото се усеща как на ЕЦБ,ЕК и ЕС им писва.. А тия да спрат да друсат сиртаки, ами да си сядат на Д-то и да бачкат.

Този говори за интелигентно престуктуриране на дълга и замяната му с облигации, но не казва нищо за лихвите по сегашния дълг. Май иска да им опростят лихвите, но без да споменава думичката отписване. Тарикат. Но за да му мине номера, трябва кредиторите да са балъци, но се съмнявам да е така. ;)

Поне СИРИЗА не е вземала никакви кредити, а търси как да оправи безизходицата на няколко правителства и да запази незаслужено високите доходи. Това са на първо място патриоти, за разлика от нашите плужеци. Не са прави, но им желая успех!

И жена ти ако кръшка не е права, ама желаеш ли й успех? Аз съм те ограбил, не съм прав, но пак ми желаеш успех??? Е на такива граждани - подобаващи политици! Съвсем заслужено. Сори. Нищо лично.

Гърция е вземала кредити, тъпако. СИРИЗА е само една гръцка партия. Всички от СИРИЗА са папкали кредити и са си мълчали като задници. Никой по онова време не е надигал глас срещу кредитите. А тези от СИРИЗА не са новородени!! Да не си приказваме ей-така като в махалата, че и до патриотизъм да стигаме. Много сте глупави това комунистите! Забравяте за няколко години, понякога и за дни забравяте това, което не ви отърва. Това е лъжа, ей! Лъжливи уроди сте! При това СИРИЗА видя съвсем бързо, че комунизмът не върви в Европа и че е направила грешка, акто е излъгала гърците. Сега си лиже лайната от посрания задник. За уточнение да спомена, че лявата ПАСОК управлява 15 години Гърция, докато в вкара в помийната яма. Само една друга партия имаше мандат през това време. Така че по-скоро не се говори запатриотизъм днес, а за фатално дълго ляво управление, което навсякъде по света виждаме до какви непатриотични последствия води.

Много се наемаш, комшу. По-спокойно... Еврото е един експеримент. Една валута, 19 национални финансови политики, 19 бюджета, 19 Централни банки. На всеки гражданин от еврозоната (страните от първоначалното ядро) се падат средно по 35000-45000 евро дълг - не само на Гърция. Вече почти всички вземат заеми за да изплащат старите, а главниците препускат ли, препускат... Затова, ти не се притеснявай за Гърция. Европа бавно и славно ще създаде интегрирана финансова система, или ще се разтури. До тогава, ти не прави като тия прахосници от СИРИЗА с твоя дял от българските кредити (ако си решил да чакаш на дългата опашка за да си го получиш), а го пази за черни дни.

A 16 милиарда сега как е а,..глупако ?? да не говорим за старите кредити?! Tи съгласен ли си да плащаш нещо за което никои не те е питал,и ти нищо от тези кредити не си видял?? Aма,че овча мисъл! Hещастен боклук!!!!

Сам казваш "незаслужено високите доходи". Те казаха, че ще ги връщат тези високи доходи. Това значи, че някой друг трябва да им ги плаща, а те имат дълг за връщане. Как да стане това? Т.е. те въобще нямат намерение да връщат дълга, даже ще търсят нови балъци да им плащат сметките. Така 1000 години се живее. ;)

Варуфакис иска авантакис, ама нема!

Путакис иска да яде и пие без да плаща!

ЕС определя правилата за икономика, свободна търговия, финансии. Доколко нещо не върви в само една страна може би тя самата да е виновна, но доколко повечето страни са задължени, без конкурентно производство, безработица, тогава проблема е в самия съюз. ЕС беше добре до деветдесетите години, след като почна да се разширява и изнася производството на изток е развалина. Основния вектор на геополитиката е погрешен, либерализъма и свободната търговия са една от главните грешки. Мисля че вече е късно за възстановяване на ЕС, трябва да затвори икономиката, индустриализация от нулата, няма парите и няма време.

Никой не те спира да пройзвеждаш. Има банки. Дават кредити за фабрики. Прави фабрика и пройзвеждай. Проблема е, че генетично ни е заложено да чакаме някой чужденец да дойде за да ни оправи. Сигурно защото сме много красиви. Затова само сменяме кълките и чакаме някой "глупав чужденец", да дойде и да инвестира парите си в безценната ни икономика. Освен това трябва да го прави само заради сините ни очи и да не си и помисля да печели от нас!

Индийския работник произвежда за 100$, нашия за двеста, германския за 1500$ на месец, доколко е свободна търговия, бизнеса мигрира на изток което и се случи. При страни с различен жизнен стандарт, свободната търговия вреди на богатите страни и взема работата на работниците им. Запитайте се защо ЕС реве от санкциите на Русия за селскостопанска продукция, доколко нашите продукти са добри и конкуренти да ги изнасяме за Индия и Китай.

Всичкия този рев е за дълг, който ще започне да се връща през 2022 година.

Слабо! Много слабо, днес, комшии мои. Вече минава 17:00 ч. и има само 25 коментара... Ако беше работен ден, нормалният брой към такава атрактивна тема би бил към 150-200. Изглежда че пишещите тук "работливи" държавни и други изтъкнати категории служители се интересуват от съдбата на света, и в частност от диреджето на Гърция, само през работно време. Е, приятна им почивка.

ха,хах,хах,хах,хах,хахаяхахахахх! СПУКВАМ СЕ ОТ СМЕХ С ТОЯ! Варуфи, ти си като муха у паяжина. И ше заповедва на паяка кога и колко да и пие кръвтъ! На комунисти и популисти КАПИТАЛА не прощава! Ше го зимаш четвъртит. Само некой десен и богат мое да седне наравно, да бъде уважаван и да му приемат некви "искания". СЕКИ БЕДЕН НЕ ТРЕБАВ ДА ЗАДЛЪЖНЯВА! Че после му скъсват гъзъ, само за кеф..... даже не и щот са загорели. Айде съгъ земи тоз вазелин и ни рви.

Простако, първо се научи да пишеш,и после се упражнявай да "расъждаваш"!

ВАРУФАКИС,ВАРУФАКИС КЪСНО Е ЛИБЕ ЗА СРЕЩА!ОДАВНА ВИ КУПИХА!ЗАТОВА НЕ СЕ ХАБИ НАПРАЗНО!

Аааа.... Аз си мислех ,че съм беден скъсаняк без пукнат лев пък то съм бил джентълмен с временна липса на финансов ресурс.

Само така, комшу! Самоуважението и високата самооценка е 99% от успеха. Радвам се, че нашият финансов министър има такъв отзвук в България. Желая ти много успехи!

Мозе мозе, ще продадете островите или ще спрете да ядете и пиете за чужда сметка.

Гърция обещава да не спира започнати вече приватизационни сделки или да национализира обратно вече. Кое от обещаното преди изборите ще изпълни Ципрас?

Ганьос, мозес слагас менес минус, но не мозес промени балъкас в себес... :) :)

Еврофакис знае добре, че дълга не може да се върне . Това го знаят и в Европа. Проблема е как да се каже на овцете! Еврофакис предлага добра алтернатива - нищо няма да върнем, но ще го правим на порции , когато можем! Хе хе ехе ! Овцете мигат! Гледат ръцете на фокусника , докато им бият шутове отзад! ХЕ ХЕ ЕХЕ!

Казва че трябва да им дигнат на крака икономиката и стандарта и тогава могат да платят по малко.

Няма нищо интелигентно в преструктуриране на дълга чрез облигации. Но щом иска облигации, нека да плаща 50% от заплатите и пенсиите, както и всички плащания по държавни поръцки на гръцки фирми с тях. Кой ще купи някакви хартийки?!?

Ааа, Бай Ганьос, застос вие мене завиздас и надницас в паницас!? Гледас си в скъсанис потурас, оставис мене да оправя Европас... :)

А, бе, ноо сте прости! Човекът го е написал саркастично, вие му праскате минусите.

Тоя очевидно ни има за много глупави! Няма икономически разтеж без икономии или поне разумно харчене. Тия ще вкарат Гърция в още по-голяма криза и ще бъдат изгонени с тояги.

..."Икономията е майка на мизерията ...! Да очакваш,че чрез икономии ще постигнеш икономически растеж ...е все едно да повярваш на оня ДУПЕдат от зората на "демокрацията" дето твърдеше ,че от икономия на банички станал ...милионер !!!! Икономичиски растеж се постига с ....производство ,производство и впрягане на всякакви ...човешки ,материални усилия и средства ...100% трудова заетост и пак казвам ...производство ...не внос ,а износ ,не "инвеститори" от вън , а създаден продукт ,от нас ,тука вътре в страната ,задоволяващ нашите потребности и оставаш за експорт....

Комунисти винаги това са постигали. Нямат друг отчетен резултат. Не само в Гърция ще е така, но и в България, и в другите страни, където има достатъчно тъпи хора да изберат комунисти.

"Можем например да обърнем част от кредитите, които получихме от Европейския фонд за финансова стабилност, в облигации, чийто падеж и изплащане да бъдат индексирани според развитието на нашия брутен вътрешен продукт", каза той. Значи "ще работим колкото искаме,а дълга ще се индексира според работата ни"

Разумен подход към проблема на Гърция, но не за граждани с промити мозъци от леви и крайно десни пропагандни внушения. Ако това беше Германия успеха е 100%, но за балканците подобен ход е наивен и обречен на пълен провал.

Другарят марксист Варуфакис отново се опитва да пробута византийски номера. Неговото предложение за преструктуриране на дълга звучи горе-долу така: Вие продължавайте да давате пари, пък старите дългове ще започнем да ги връщаме някога, евентуално, на Връбница в сряда може би, ще видим, там някъде в необозримото бъдеще... Шикалкави, другарят.

ГЪРЦИЯ ДА ВЗИМА ОЩЕ ПАРИ ПЪК БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ДА ГИ ВРЪЩА...ПОНЕЖЕ СМЕ МНОГО ВЕЛИКИ....

да взимаме от вот вас....,пък ще ги връщаме някога, като навакса икономиката ни!!

Авантакис се оплаква, че банкоматите хванали паяжини.

Докато едни се бият , други се карат, тия ще прокарат политиката си :)

византийците продължават с византийските си номера ... и както винаги успяват :( накрая ще излезем че имат да вземат а не да дават :)

Варуфакис иска муфтакис,ама свърши тя.Германците да не ги берат от дърветата?!Когато интелигентно започнат да произвеждат аудита,вместо да подремват следобед,тогава ще спрат да задлъжняват..То и за нас важи..