Мъжете и жените ще се пенсионират на 65 години към 2037 г.

Мъжете и жените ще се пенсионират до достигане на 65 години към 2037 година за трета категория труд. Възрастта ще нараства плавно от последния ден на 2016 г.

Обратно в новината

Коментари - Мъжете и жените ще се пенсионират на 65 години към 2037 г. | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не при това положение трябвс жените дасе пенсиунират на 70 мъжете извършват физически труд

ще умират преди да са се пенсионирали ... яко , да живее демократичния избор на българия и европейските ценности

ако са живи

Работи им се на лежачите в държавните институции, като се пенсионират имат "сили" да продължат да работят пак на държавна работа, докога така???

Абе, хубаво мърморите, ама що не излязохте да протестирате.Вече половин година го мътят тоя проект.То това му е проблемът на българина мърмори,недоволства, ама в домашни условия.Никога не излиза на протест, освен ако не му плащат.

А най-високо ще се цени титлата "Посмъртен пенсионер"!

Защо заблуждавате хората, че и мъжете чак през 2037 г. ще се пенсионират на 65 годишна възраст?

На този плужек Калфин, известно ли му е, какво се случва на човек, дори и в цветущо здраве, след 60 години!?И аз си мислех, че все ще съм здрав и и ще мога да работя, както преди, но уви...Колеги и колежки, на 62 години съм, пенсионирах се като офицер на 52, работих още 10 години тежък физически труд, не на бюро,в склад и трябва да ви кажа, че след 62 просто е немислимо да се работи...Всеки нов ден идва с нова болест или с нова болежка, просто не ми е ясно как може да работиш до 65 години?!Да работят изродите в НС, не обикновенните хора....

Кой се пенсионирал, пенсионирал, другите ........

Bulgaria = Aushvitz!

целта на осигурителната система в бг е да плащаш сигуровки 45 години, а да получаваш пенсия 4-5 години, и да умреш.това е.

пенсионери, защо не умряхте преди пенсия?

Абе ник'во пенсиониране бе... Да бачкат коп*летата докат' пукнат, щот после пари ще искат за пенсия, раз'ираш ли...

н`ма да стигнат и до вр`мето га тр`бва да бачкат, щот`кат пукнат д`ртите дет бачкат сега няма да има кой да ги рани раз`ираш ли...

Абе географско място ще има,въпроса е какво ще е населението?

Този от дясно на снимката го познавам, работи като финансов мениджър, но му трябват още 8 години за пенсия!

Днес не съм на работа - "навъртях" 60-те. Довечера ще се съберем - най-обичаните и близки до сърцето ми. И топлото няма да ни спре Водката, Ракията и Виното. Бирата ще я оставим за Утре. Сутринта Жена ми прави "калкулации" по сегашните уПравници кога ще се пенсионираме, ако сме все пак Живи. Казвам и - не прави бакалските сметки щото не се знае при този "сладък по Фелини живот" до кога ще устискаме с Теб. Майната им на тези Тутманици, дето ни управляват и ще ни управляват. То се е видяло вече - ако все още си на работа и с честите "препикавания" я в тоалетната, я в панталоните, от Работното място директно в Парка на Покойника. Тъй че, Пенсията е Последното нещо, за което мисля. По често си мисля - Не ме е страх от Смъртта, страх ме е при това наше Дередже от Старостта. Такива ми ти работи си мисля сега Уважаеми.

Да си жив и здрав и не прекалявай с бирата, ракия -може.

Пенсиите и здравеопазването са така направени ,че да не могат да се ползват . На народа така му харесва ,не са виновни управляващите .НА РОБИТЕ ЧЕСТИТОООО, хе,хе,хеее

Ха-ха-ха, ами хората ще измрат, докато се пенсионират при тези условия, предвид безработицата и ниските доходи. Но, това е и целта, нали?

До 2037 а камилата, я камиларя.

останат до 2037 год. живи българи в държавата да плащат на циганите майчински и детски - до 2020 год. вероятно всички мутри ще се изнесат от бг, защото няма да има какво и откъде да крадат, а бунаците ще се опитват гърчейки се да свързват двата края и да плащат заемите, които европейския съюз си иска с лихвите, държавата ще фалира, така че за какви пенсии говорят ония там горе

Възрастта как да е, а как ще се направи 40 год. осигурителен стаж, това е почти невъзможно. При достигане на 65 год. да се пенсионираш с колкото осигурителен стаж имаш с преизчисление (намаляване на пенсията ). Защото иначе на 67 ще получиш социална пенсия, независимо, че имаш примерно 35 год. осигурителен стаж на 2000 лв. месечно. Значи внасяш 35 год. осигуровка на 2000 лв. , а получаваш заради липсата на достатъчно осигурителен стаж социална пенсия наравно с работилите 15 год. на минимална заплата ? Затова призовавам всеки нормален работещ човек да си се осигурява на минимума и каквото има отгоре да си харчи или спестява, иначе ще му го опапат.

Как на придобиваш право на персия на 63 с 38 години стаж? Трябва да си почнал работа на 21. Че те тогава още са ученици бе. Аз на 21 излязох от казарма.

Не е точно така, на 60 съм и имам 41.6 г. трудов стаж.

Трудов и осигурителен е различно. Ако работиш на 2 трудови договора ти върви 1 год за 1,5 год трудов стаж. Обаче осигурителния е само по договора за пълно работно време - 1 год. Това е тъпотията в момента.

Забелязвам, че са скроили един много подъл номер - възрастта расте с месец на година, а стажът - с два месеца на година.

ТО ДО ТОГАВА НИТО МЪЖЕ И ЖЕНИ ЩЕ ИМА ,НИТО ГЕОГРАФСКОТО МЯСТО НАРЕЧЕНО БЪЛГАРИЯ

Лошото, бай Кольо е, че няма вече и гора. Изсякоха я. Има само терминал 2, но за нас е късно вече.

Формулата за определяне размера на пенсията за осигурителен стаж и възраст (ПОСВ) по сега действащият КСО (Кодекс за социално осигуряване) е ПОСВ = СОД х ИК х ОС:100 където: ПОСВ е размерът на Пенсията за Осигурителен Стаж и Възраст; СОД е Средномесечният Осигурителен Доход за страната за 12 календарни месеца преди месеца на отпускане на пенсията; ИК е Индивидуалният Коефициент на лицето; ОС е Осигурителният Стаж на лицето, превърнат към трета категория труд - по процент 1,1 за всяка година осигурителен стаж и съответната пропорционална част от процента за месеците осигурителен стаж (което означава годините и съответната част в месеци и дни трудов стаж трета категория труд умножени по 1,1 и разделени на 100, което е и самият процент 1,1). От заложения в КСО механизъм за определяне на всяка индивидуална пенсия за заработените ни в трета категория или превърнати в същата категория години трудов стаж и възраст е видно, че чрез въведения процент всеки от нас получава част ,а не цялата пенсия която е заработил. Другото го оставям на всеки сам да си направи изводът как ни експлоатират дори когато вече не можем, или както на последък дори да имаме сили и възможности и желание не ни дават да работим. Обръщам се и към младите, които сега работят или им предстои да започват работа, защото не пенсионерите са тези които ограбват труда им, а държавните чиновници са измислили и продължават да измислят правила с които да ги експлоатират и заробват и тях.

Мъжете и жените ще се пенсионират на 65 години към 2037 г...Поправка - мъжете и жените ще се пенсионират на 165 години към 12037 г, ако са живи, разбира се ...

спонсори за тяхните хора ,а не пенсионери.

Само не се разбира, кой е пенсионерът и кой-пенсионерката, но нейсе. Ми ха частито на целокупния народ, доколкото е останал такъв. Да му мислят сегашните по на 30-30 г. какво ще чинят тогиз? Айде чао, да не изпусна самальотата на терминал 1, май ни викат...

Уж всички са се забързали за Т2 и напускат БГ, но пишат по форумите. Трудно се напуска окончателно. Разбираемо е. Трябва да бием по тъпите тарикатски глави на политиците. След като плащаме сега, след време трябва да плащат. А не да крадат. Колко си платил, толкова обратно - с лихвите естествено.

Някой не пишем от България.

Писна ми да слушам НЯМА ПАРИ!!! Общината няма пари за улиците и канализацията за някои квартали на София, които уж се водят луксозни и където живущите плащат невероятни данъци. Държавата няма пари за пенсии, при положение, че тези хора са заслужили тези средства, тъй като с труда си са дали много на България, която от известно време някои се опитват с огромни усилия да съсипят и да я пратят - не в третия, ами в десетия свят. Е, добре! И аз по аналогия с гореизброените институции казвам, че нямам пари и спирам да плащам данъци, такси и осигуровки (то така или иначе няма да доживея до пенсия, а пък и сега си плащам в частните болници за лечение, при положение, че до момента се осигурявам, ама кой ме бръсне за слива като закъсам със здравето и отида в държавно лечебно заведение). Питам - Какво правим тогава??? Защо на мен ще ми начисляват лихва за просрочие, а на институциите им се разминава??? Къде е справедливостта и защо има хора, които се назначават на работа там, като и с тях и без тях е едно и също. По-добре да ги няма и да се пестят средства.

Никъде по света не дават на комунистите да управляват.Те само крадат,лъжат.ДОкато ние учихме те учиха попартийните школи как да говорят и нищо да не казват,какда си завъртят откраднатите пари и дастанат богати.

Никъде по света не дават на комунистите да управляват...Не е вярно, комунзите управляват и в Китай и в Северна Корея. Ако на земното кълбо има демократични избори, то на власт ще е Ким или китайски другар. Все едно. Ред, дисциплина, нарушителят на стадиона, плаща си куршума - или зенитния снаряд.

О, неразумни Юроде, защо проклинаш родителите си! Тези, които те създадоха и за съжаление, не можаха да те възпитат правилно, такъв нехранимайко! Възрастните ли ти пречат да бъдеш човек? Защо в цивилизованите страни като Германия, Франция и всички останали, никой не се сеща да обвинява възрастните за бедите си. Май един живот няма да ни стигне да получим нужното човешко развитие! То ако те видим на работното ти място ще разберем, че нищо не струваш. И все някога младостта свършва. Обичам родителите си и моите баби и дядовци, защото те са интелигентни, всеотдайни, научиха ме и продължават да учат и възпитават внуците си и правнуците си на добри неща. Бог да ти е на помощ, неразумнико! Нормалните хора във форума моля за извинение!

След като нарастват годините за пенсия,защо и пенсиите не се увеличават пропорционално,а от следващата година няма да има ново увеличение.Къде е щвейцарското правило?

Защо да вярваме. 4 години пенсиите бяха замразени. През есента на 2014 г депутатите си осъвремениха заплатите но пенсиите не. Така при един и същ коефицент колкото и да са малки пенсиите тези които са се пенсионирали преди 2009 г получават по малки пенсии. Как за някой има пари а за някой не. Когато има разделение на хората как да вярваме. Друго което не е свързано с внесените вноски за осигуряване. Хората с 15 г осигурителен стаж и тези с 40 г при едни и същи условия. Ако не ти стига до минималната пенсия държава доплаща от чий джоб, тези които са си я заработили не получават и 5 лв в повече. Що за правда и ощеняване приноса на всеки към осигурителната система.

ПО-ДОЛУ ПИШЕ МОЙ ФЕН..ХА.ХА РАДВАМ СЕ ЧЕ ВЕЧЕ ИМА И ТАКИВА... Искам само да питам:Защо агентите на дс/КГБ получават български пенсии и са се пенсионирали 1-а категория. Ами такива хора трябва да не взимат изобщо пенсия....

Голямата мечта на всеки балък - да се пенсионира и да гледа телевизия по цял ден. Човек спре ли да работи с него е свършено. Елате в частният сектор и се пенсионирайте и на 40 ако искате.

Капитализъм. Работа. До смърт.

Абе какво мъчите хората и без това няма пари за пенсии, въведете от утре възраст 65 и здравната реформа като помогне малко да се намали бройката на кандидат пенсионерите... и НОИ ще се види с пари

Явно, трябва да се бяга от България !!!!

Купете си памперси, до живот на тръстиката!

То както е тръгнало кой да се пенсионира...горната граница на човешкия живот в Бг пада с ускорени темпове , а също и има трудности с работните места... Като заключение : Държавата (разбирай властта - а те там практически са едни и същи винаги)получава още едно място откъдето да се храни... Стана май не както трябва - държавата за народа. а обратното - народа за държавата....

Добре измислено!!! Докато си жив да бачкаш и да храниш определена малцинствена група, която паразитира на българския гръб. Аз съм на 45 г. и си скъсвам задника от бачкане, внасям доста пари за данъци и осигуровки и знам, че до пенсия няма да доживея. Пък после нямало да има сива икономика . . .

Какво може да измисли един комунист-ренегат търсещ най-изгодната позиция за себе си като КАЛФИН. Та той не знае към коя човешка ценност да се ориентира. За сега е един от НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ЧОВЕКОМРАЗЦИ - ЩЕ ПЛАНИРА КАКВО ДА БЪДЕ СЛЕД 20 ГОДИНИ - ИМА ЛИ АКЪЛ? При тази мизерия и липсата на работни места, държава без индустрия и РАБОТНИ МЕСТА, с унищожено селско стопанство.Без всякакви планове за поне достигане билото икономическо производство. Този човек е не само ренегат.

Както е тръгнало, в България пенсии ще получават само полицаи и военни - работиш 20 г., получаваш пенсия 40 г.!!! Това го няма никъде по Света!!!

Отново тъпи разсъждения и липса на логика, което е отдавнашна цел на всички управленци. Май така и не си чул, че и при тези категории се въвежда и възрастова граница за пенсиониране, та я караш старата песен на нов глас. А и след катно е толкова хубаво - защо има и при тези професии недостиг на кадри и непопълнен щат ? А и защо не си си дал и ти задника под наем и не си заработил подобна "лесна" работа ? И още нещо - май доста българи не проумяват, че скоро вече ще говорим не за размера на пенсията, а за липса на пари в пенсионните фондове, понеже нашенците масово избягват да работят на реални трудови договори и да внасят както пенсионни, така и здравни вноски. Всеки желае да лъже държавата, а после реве, че тя не му плаща пари за достойно съществуване на старини. За неработещите и неграмотните етноси да не говорим - при тях по рождение е заложено да нямат грижа да отделят дори стотинка за никого другиго, освен за собственият им търбух. Затова и тези непопулярни и отчаяни опити на социалните и здравните министри да съберат поне някакви суми в бюджетите са необходими, въпреки че за повечето хора е ясно, че и те няма да постигнат обещавания успех, само броят на недоживелите пенсионна възраст ще расте.

Ами, като гледа какво правят политиците и т.н. български индустриалци, ПОЛИТИЦИ-собственици на електроволтаици -алчна пасмина - БЕЗБОЖНИ КРАДЦИ, със сметки в екзотични краища на света. Погледнете например БИСЕРОВ, НО НЕ Е САМО ТОЙ, КОЛКО ИМА ОЩЕ В ПАРЛАМЕНТА КАТО НЕГО?

Освен да се преориентирам, като стана на 45 да търся работа в полицията!

Леке!!! Това, че не знаеш как са работели хората, не те оправдава!!! Ако твоята мама и татко са си клатели краката, явно са били от привилигированата номенклатура.

В Германия от години пенсионната граница както за мъжете, така и за жените е 65 години с тенденцията за вдигане до 67. И по-лошо има, така че мрънкането е излишно!

недаваи пример с германия *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Кой да вземем тогава за пример - гърците ли, испанците ли? Защото и те не са много за пример като се има предвид в какво положение са сега. А и не сме спряли да упрекваме гърците колко били мързеливи и как се били пенсионирали на по 55 и т.н. Навсякъде в Европа пенсионната граница се вдига - защо ние да сме изключение?

Германия е водеща страна в индустрията и селското стопанство в ЕВРОПА, а не феодална страна като БЪЛГАРИЯ. Тя дава хляб на хиляди преселници не само от ЕВРОПА И АЗИЯ, но И ОТ БЪЛГАРИЯ.

Да, но в Германия кчеството на живот е десетторно по-добро от това в България, така че не може да се сравнява възрастта за пенсиониране в двете страни !!!!

А защо не кажеш какви са доходите в Германия като ни я даваш за пример, А? Когато ги достигнем по доходи да се мерим с тях по възраст за пенсиониране. Защо да всичко друго се сравняваме със запада, но не и по стандарт на живот? Със средна заплата 5-6 хиляди евро човек сам може да си заделя някой лев за старини. А със средна заплата от 600 лв, които не стигат за месечната издръжка дори какво ще заделиш? Тук те осигуряват насилствено на минимална заплата, и се съгласяваш, защото може да се влееш в редиците на безработните, ако опонираш. Държат се с теб работодателите като с роб, дават ти мизерни пари за огромен труд, съсипват ти здравето от сметки, равняващи се на европейските. И за награда, че си се осигурявал цял живот ще получиш пенсия ама ако доживееш 65 г. и имаш нужния стаж, който също вдигат. Докато германските пенсионери си ходят по екскурзии и обикалят света.

ОК, давам пример със дохода на една 25-годишна секретарка (след 3годишно специализирано обучение): Брутна заплата - 2250€ Нетна заплата - 1450€ - Разходи - Наем за малко 2-стайно жилище 40кв. м. (вкл. ток, вода, такси, отопление) - 550€; Автомобил (гориво, застраховка, данък, поддръжка) - 150€; Автомобил кредит (защото в повечето случаи е на лизинг или кредит) 130€; Застраховки (лична гражданска отговорност - искат я почти навсякъде, допълнително пенсионно осигуряване - поради застаряващото население е почти задължително, никой не се надява, че като пенсионер ще получи толкова, че може да живее с това) 120€; Храна - 200-250€; Облекло - 50-100€; Остават в най-добрия случай около 150-200€ за лекарства, допълнителни разходи, развлечения. Като се има предвид, че едно кино струва 8€ а една бира в заведение 3€. За сравнение - един фризьор взима бруто около 1300€, нето 950€ при горе-долу същите разходи - преценете вече сами колко пъти в годината ходи на околосветски пътешествия. Не искам да провокирам с този пример, а да покажа, че средният германец също си има финансови кахъри, макар и по един малко по-немски начин. Особено много негодува когато погледне фиша си с брутната заплата и това, което се превежда на сметката му в края на месеца. Немците, с техния си по сух хумор отбелязват всяка година деня, от който вече работят за себе си, а не за държавата - тази година се падна 11.07.

ТАЗИ Е ПЕНСИОННАТА СИСТЕМА ЗА ГЕРМАНИЯ И ПРЕСТАНИДА ТРОПАШ ГЛУПОСТИ. ЯВНО В ГЕРМАНИЯ СИ ТРОПАЛА САМО ЧИНИИ И ЧУЛА НЕДОЧУЛА НЕЩО ГО ТРОПАШ. Германия - Минимална възраст за пенсиониране: правото настъпва още на 63 години, ако са внасяни пенсионни вноски в продължение на 35 години. - Условия за получаване на пълна пенсия: в момента 65 години, които ще бъдат увеличени постепенно на 67 години до 2029 година (по един месец годишно). Прагът обаче може да остане 65 години при внасяни пенсионни вноски в продължение на 45 години. - Стимули: понижава се пенсията с 3,6 процента за всяка неотработена година при пенсиониране под минималната възраст.

Мерси за обширното пояснение. Да, точно такава е пенсионната система в Германия (не съм и твърдяла, че не е така). Но нека все пак запазим добрия тон във форума. Колкото до "тропането" (явно любима Ваша дума )- да, по време на студенските си години в DE "потропах" доста чинии, та и чаши за да мога сега с абсолютно чиста съвест да карам други да "тропат".

Ма нидей, виж къв хубав строй е демократичния капитализъм.Радвай ся, живей с усмивка...

На "Merz" ще кажа :"Много, много си далече от истината".Какви 80%, какви "Подаръци"бълнуваш!Пълни глуписти!Или си малък, даже не млад, или си много неинформиран.Почети малко повече, ще ти е от полза.И света не почва с теб...

добре са го измислили, направо в ковчега

Ти да видиш! Тук вече всичките тюмбели в НС са постигнали забележително единомислие;о) И всичките са гласували, и всичките са били по местата си, че и пултовете им изведнъж са проработили - за разлика от гласуването за референдума...

Ако има поне малко справедливост нито един от депутатите гласували "ЗА" няма да доживее да вземе пенсия. Искренно им го пожелавам.

А Вие какво искате, по-отдавна пенсиониралите се да получават по 50 лева пенсия.Извинете, но това което сте написали са глупости!И не съм от тази група хора, за да не мислите, че имам личен интерес.Но от написаното от Вас лъха омраза към възрастните хора и пълно отрицание, а това е отвратително отношение и дълбоко погрешно като житейска философия.Не забравяйте, че тези хора работейки цял живот с ниски заплати, изградиха страната ни и отгледаха всички нас, поколенията след тях.

На "дада" мога само да му препоръчам да ходи почесто до гробищата. Там има един надпис - "и ние бяхме като вас, и вие ще дойдете при нас";о) Та и с пенсионирането така - всички, включително и пенсионерите, някога са били млади...повече уважение към тези хора не е излишно!

Пипи, всички са били млади в един момент. Това не е повод за уважение. На мен лично ми е малко трудно да уважавам поколенията, които така овчедушно са забатачили държавата, че резултатът е днешната плачевна реалност. Ако сегашните пенсионери навремето са си изпълнявали гражданските задължения съвестно, вместо да градят зрелия квототаммувикат, сега нито те щяха да се оплакват как са работили цял живот, а сега пенсиите им никакви, нито тия, които са в работоспособна възраст, щяха да гледат, че ако разчитат на държавата за пенсия, ще си умрат на работното място, нито пък тия, дето тепърва почват да работят, щяха изобщот да не желаят да почват да го правят, като си гледат перспективите. Правата и достойното съществуване никой не ти ги дава даром, трябва да си ги извоюваш. Нашите родители, след като не са си дали този труд, сега да си носят дереджето наравно с децата си, на които им се налага да се оправят в наследената социалноикономическа клоака.

Предлагам на акта за раждане на не богоизбраните да пише-роб до гроб, да им се подсигурява работа без заплащане/възнаграждение/да започват работа от 12 годишна възраст...