17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Това за инженеринга е много тъпо да отпадне. Такова мислене е на ниво селска колиба. Кйто не вярва да гледа по дискавъри как се строят технологичните бижута по света.

Панелните блокове са извън гаранция. 80 процента не са санирани. 90 процента са със стара вик и Ел.инсталация. Панелка с парно гълта много пари защото парното става с 50 процента по-скъпо. Новите жилища има 150 години гаранция на конструкцията .

Оди се пери

Другарката Комитова, пак никаква не я свърши. Инженеринга е изключително подходящ за сложни обекти, където различните проектни решения биха дали предимство на една или друга строителна фирма на база подготвителността на кадрите и наличната механизация. Другарката Комитова не може да разбере, че не всички обекти в страната са къщи, които тя е свикнала да вижда в София. Настоящ пример е моста от северния портал на Тунел железница. Ако не беше на инженеринг предвит избраната технологията на изпълнение едва ли щеше да има повече от един кандидат за поръчката. Сега имаше няколко и избрания кандидат реши така да го изпълни, че да не затваря движението по E79 и по ЖП линията, което също струва пари. Друг пример е моста на обхода на гр. Габрово (тунел под Шипка). с отвор 60м. Докато на отговорни позиции са само хора с апетит да дават интервюта и никога не са били свързани с ресора, който управляват няма да има напредък. За техническите паспорти от години се предлага идеята техническия паспорт да е основание за стойността на застраховка на сградата, но никой от нашите управнице включително Другарката, не иската това да стане, защото ще цъфнат сградите в центъра, че са негодни и никой не иска да ги застрахова. Все пак след като се построи една сграда се изисква поддръжка. И паспорта няма да струва по 1000лв на апартамент, а около 50-60 хиляди или даже и много повече с нарастващите цени. Другарите изобщо не са се запознали с изискванията на нормативната документация и си няма представа за една сграда колко проби трябва да се направят, безрарушителния метод за изпитване на бетонни и стоманобетонни носещи елементи е забранен, и колко ще струва да се възстановят направените довършителни работи след пробите. И трите лица участвали в тази пресконференция са запознати със строителството, колкото и дете на 3 години. Лошото е само че им е дадена трибуна да се показват и още по-лошо им е позволено да вхърлят петно върху всички съвестни участници в инвестиционния процес, а най-лошо че могат да взимат решения определящи бъдещето на хората.

Имаше ли някакво облекчение за строително разрешение на едно фамилни къщи наскоро или се бъркам?

Странно,именно инженерингът е видът строителство, при който се избягва оскъпяването на проектите. При инженеринга няма непредвидени разходи, тъй като изпълнителят е и проектант и строител. За разлика от инженеринга при проектирането и отделното строителство винаги може да има проблеми, тъй като строителят може да се оправдае, че поднесеният му за изпълнение технически проект, не е цялостен и трябва извършването на допълнителни и непредвидени действия. Инженерингът обаче трябва да се прави при строги правила и изисквания за качество, тъй като в ръцете на един изпълнител се дава цялата власт. Затова инженерингът не е предпочитан.

Донякъде си прав. Но не забравяй, че дори и при договорите с фиксирана цена/еднократна сума има някакви клаузи за непредвидени разходи, въпрос на дефиниции. По-скоро са се наложили в определени части на света, най-вече заради изискването на възложителя/финансиращата институция за преразпределяне на риска. А това, че у нас си го караме както ни изнася, е друга бира. Нима прехвалените договори по ФИДИК, не бяха пробити от дребната хитринка за затворен цикъл от фирми спо веригата: строител - проектант - лаборант - надзор, с различна регистрация и свързана собственост?!!

Да види какви санкции ще последват от ЕС ако се приемат тези промени . Но тогава друг министър ще се обяснява, а глобите ще платим ние.

Айде да видим! Наясно ли си поне кои са релевантните директиви в областта? А кога са приети и какви срокове са заложени в тях? Или по-скоро залагаш на първосигналното "една европейска директива ни задължава", ако мине...

Къде са сега да протестират "майките" на деца с увреждане?

Това за паспортите на сградите е благодарение на Мартин Димитров и ДБ, пак щяха да ви измъкнат и рекетират хилядарка на всеки гербаджиите

Това за паспортите е отлично. Иначе пак искаха да ни измъкнат по един 1000 лв. на апартамент за няма нишо.

и родила ... мишка.

Schilo

Не са лоши идеите, с изключение създаването на достъпна среда.