Агенцията по храните откри над 8000 л фалшив оцет

В сезона за приготвяне на консерви Агенцията по храните е бракувала над 8000 литра фалшив оцет, а едно производствено предприятие е затворено.

Обратно в новината

Коментари - Агенцията по храните откри над 8000 л фалшив оцет | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Затова си правете оцет сами. Изобщо не е трудно, да не говорим за съвсем различния вкус и аромат.

Бълха ги ухапала и физическите и юридическите лица. Толкова ли може държавата. Веднага са регистрирали друга фирма за производство на оцет.

humfry

"Глобите за лицата, произвеждащи, разпространяващи или предлагащи за консумация фалшив оцет е от 1000 до 5000 лева за физически лица и от 5000 до 10 000 лева за юридически лица и еднолични търговци." Докога в България ще се налагат смешни глоби на милионери? Вие представяте ли си колко опасен оцет са изконсумирали хората за толкова години на бандитски преход? И най-лошото е, че оцета е само върха на айсберга. После защо имало бум на заболяванията сред хората.

Много ефикасен закон би бил, ако се добави уточнение: Глоба 5000-10,000 лв, от които 50% отиват за човекът, който е подал сигнала или е разкрил фалшивия оцет. Да гледаш как ще ги хващат часове след поставяне на щанда. Самите продавачи в магазините ще дебнат да открият нещо - после 1 година може да не ходи на работа.

В производствените предприятия ползващи оцет в технологичния процес отдавна не се ползва такъв получен чрез ферментация. В магазинната мрежа не се и продава чист биологично получен продукт. Това не е беда, защото синтетичната оцетна киселина, ако е химически чиста, не предизвиква никаква развала чрез вторична ферментация. Дори и алкохола смесен с оцет не може да ферментира в оцетна киселина, ако няма съответните дрожди. Така, че не се притеснявайте - това са изцепки на ветеринари на които работата им е да лекуват животните, а не да хранят хората!

humfry

"Агенция по храните" не звучи като "Храна и лекарства за животните", нали.

Ако оцетът е опасен за здравето, тогава производството и продажбата му не е предмет на административно нарушение с глоба, а е престъпление по Углавния Кодекс със затвор. Всички по веригата на производството му и контролните органи, които са издали фалшиво освидетестване, както и съответните регионални контролни органи по производство, дистрибуция и продажба на дребно са за затвора!

В съседна Румъния при отклонение от стандарта няма глоби-спира се производството!

Моля ви да посочите стока,която да не е фалшива/особено в големите вериги/.

мляко Боженци. Има го и в големите вериги.

здравейте, някой знае ли коя е фирмата. дайте имена ако някой има инфо , моля разпространете го. ИМАМЕ ПРАВО ДА ЗНАЕМ нещо се е случило, доказано е, разкрили сте го ДАЙТЕ ИМЕНА

95 % от произведения оцет е от синтетична оцетна киселина, а останалите с минимално количество биологична оцетна съставка!

Това не е вярно. Подкислителя направен от оцетна киселина не разваля туршиите. Използването на разредена оцетна киселина е стара практика в консервирането. Пламен Моллов правеше впечатление на грамотен човек, но или качеството на обучението в УХТ е спаднало или е подведен от ветеринарите в агенцията. Тази агенция беше създадена от Миро Мършата при управлението на гейберастите и е неправилно структурирана.

Тази е поредната (платена) акция. Това ме кара да мисля, че и Пламен Моллов, и другите около него (в Агенцията за Безопасност на Храните) са не толкова неграмотни, колкото добре платени отстрани.

Няма никакъв смисъл от направеното съобщение за 8000 л. менте - оцет от г-н Моллов. Нищо ново за пореден път от Агенцията, която той оглавява. Г-н Моллов, ако искате да бъдете полезен за мен и моето семйство /надявам се и за хиляди домакинства в България / да ни съобщите в следващото Ваше съобщение имената на фирмите производители. Това е коретното в случея и ще получите моето и на семействто ми уважение към Вас.

Абсолютно коректно и задължително да се назоват фирмите!Днес ще ги скрият да не им затрият бизнеса,то това ако е бизнес,чиста проба спекулация и безогледна злоупотреба със здравето на потребителите,а утре като се успокои топката пак ще го прокарат като редовен между другите бройки!

И от колко време продължава тровенето на българите от тарикати самозванци,без чувство за морал и защо е допуснато да се продава химически продукт с етикет за "оцет" без стандартизация?И "оцетена" мафия си имаме,ха дано ги изтребите завинаги!Все пак да благодарим на Мая Манолова за внесената поправка в последните дни на НС!Много се учудих когато гласуваха тази поправка за стандартизация,до оцета ли стигнахме,а то се наистина се оказа поредното отровно хапче!Но санкциите не са достатъчни ,трябва да се криминализира!

Не е поредното отровно хапче, а поредната платена от Винената мафия акция. За по-ясно: Мая Манолова, някои журналисти и вероятно някои служители на Агенцията по безопасност на храните, са получили солидни суми за да тръбят неверни неща-че синтетичният оцет е вреден. Не е. Достатъчно за потребителите е да четат етикета-като искат натурален, да си къпят такъв, като искат синтетичен (по-евтин и напълно безвреден)-да си купят такъв. Помислете: оцета не е тютюн или алкохол (акцизна стока, от която държавната хазна навсякъде печели огромни суми). Ако беше вреден, щеше да е забранено производството и разпространението му. А то не е забранено никъде. Има само изискваме по етикирането (правилно).

В друга държава щяха да съобщят името на производителя и да изземат цялата му продукция от търговската мрежа, а тук го крием, да не се засегне????

Защо никога не споменават марките...как да се предпазим

глобата си е за театър сълза и смях - за 8000 литра оцет - 5000 лева, тоест за литър по-малко от лев - не е ли по-добре производителят сам да си го изпие с наслада, пък ако пукне - едно зло по-малко, а на тези смешници от агенцията, дето са го глобили в този "особено голям размер - цели 5000 лева ако може да им завие по няколко бутики оцет "производителят", щото и те са хора - кога ще си сложат туршиите -

Дайте имената на фирмите за оцета менте. Утре като отида в магазина като не знам фирмата от кой да си купя! Защо не се изземе от търговската мрежа ако се мисли за хората.Само поредните фоерверки.

Бе какви имена , която и фирма да хванеш все е в кюпа. Вземете нормален домашен винен оцет,от прокиснало вино и го помиришете.После помиришете купешкия.Веднага ще ви светне лампичката.Това се прави от години,ама ги награбиха от ЕС.

Гледай етикета, там най нахално си пише: оцетна киселина, вода и аромати, т.е. Менте!

Не е нахално, а коректно, в изпълнение на закона. И не е вярно, че "синтетияният оцет" е вреден. Използва се от много десетки години, не от 20. В някои страни (северни) друг вид до преди 10-15 години почти не е имало.

СМЕШНИ ГЛОБИ!!! Я МУ СПРЕТЕ БИЗНЕСА ЗА 3 МЕСЕЦА. ЗАТВОРЕТЕ СКЛАДОВЕТЕ .

От 20 години оцетната киселина е по магазините под името "оцет " а те едва сега я видяха?

Мамини сладки.Че той оцета от години си е фалшив,като сиренето с палмово масло и сухо мляко и колбаси дето са натъпкани със стабилизатори и консерванти. Сега се сетиха. И Моллов великия винар и той барабар Петко с мъжете ментета ще бори. Бе аланкоолу нали вий ги крепите тези същите дето обикновен инспектор не може да припари на проверка.Мали на вас плашат.Или пак разчиствате пазар на вашите хора.На всичките шефове на Агенцията трябва да им се свалят пагоните и да се назначат свестни хора.Старите к-ви в този бардак отдавна трябваше да ги изметат.И шефа и той политическо протеже дето не може да различи главата на говедото от опашката,ама Доганов човек от царската партия.Ей не се натъпкахте.

MПо простичко е хората да запомнят,че като видят стока струваща много евтино,значи е менте. Оцет по 35ст няма как да е читаПодобно е и с горивата-има малки бензиностанции продаващи с 10 ст на литър по ниско от големите вериги

Абе ,няма да е читав евтиния,но този по стандарт да се продава по 2.70-3 лв. е доста нереално като цена ,та малко намирисва на изнудване или покриване на загуби от химическия!Изобщо не е и гаранция и скъпия в днешно време!

Най-истинското нещо в България е ментето. :)

Изнанедах се, че има такъв оцет в един от хипермаркетите/може и в други магазини да го има/ на цена под лев. Купих ябълков, отворих го, жената след 3-4 дена вика- ''гледай купил си развален оцет'', а аз просто не повяврвах тато видях оцетната гъба . Истински оцет с вкус на оцет и с гъба, която се появи отново, след като разбих първата , което доказва ,че оцета е истински. Така, че всичко е въпрос на познания по химия и на проба грешка при покупката в магазина..

не глоба - затвор трябва!

Нее, просто набарваш тоя дето ти го е пробутал - и наздраве! Всичко и на екс.

То само оцета да ни е фалшив.....тя цялата ни държава фалшива - политици, управляващи,банкери,бизнесмени, професори, даскали, лекари,здравеопазване пенсии ....вся и всьо !!!

Както и ти

Кога най-после ще започнем да казваме цялата истина..

Дайте имената на фирмите .Ние не сме добитък.

Пуща мухата,плашат фирмите, получават каквото и колкото трябва и така до догодина.

Те хората си го пишат."Кисел разтвор за консервиране" 0,35 лв. И простият беден българин , вместо да си вземе винен оцет за 1,10лв да 1,45 - купува боклука :(

не е ли по-добре да се продава качествен оцет на "простия български"народ - и кои са тези хора, дето го пишат този"кисел разтвор"

КОЛКО СТЕ ЛИЦЕМЕРНИ И ЗАГРИЖЕНИ ЗА ЗДРАВЕТО НИ СКЪПИ ПИШЕРУШКИ КАЖЕТЕ КОИ ФИРМИ ПРОИЗВЕЖДАТ ТОЗИ ОЦЕТ ЗА ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ПОНЕ ДЕЦАТА СИ НЕ ВИ Е СРАМ .

да не са прокуратура, те просто съобщават новината. Няма ли да искаш и да ти затегнат кранчето на банята, дет капе?

Правилното заглавие е: За Н-та поредна година Агенцията по храните откри тонове фалшив оцет. Производителите на ментето с го преместиха - този път от дясно на ляво, за разнообразие!

Ако стане известна фирмата, която произвежда фалшив оцет, ще бъде наказана не само от вас. Достатъчно е хората да се отдръпнат и загубите им ще бъдат по-големи от 10000 лева. Затова дайте името на тази фирма, която трови хората.

ОТНОВО АНОНИМНОСТ - ЗАЩО? Кажете името на затворената фирма или само пускате мухата и бягате...Нещастници!

ами кажете името мна фирматаааа.... *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Дайте името на фирмата, защото сега на половината рода ще се развалят туршиите, ако са използвали оцет на въпросната фирма за приготвянето им...

Тук става дума за измама.Допуска се продукта да е добит чрез ферментация,а тези тарикати го правят от 6 или 9% ледена оцетна к-на, 99% чиста вода и боя.Ледената оцетна к-на е синтетична и много по евтина от добитата по - биохимичен способ.Синтетиката е на 3.00лв килото без ДДС и то на дребно в опаковки по 65кг. Смятай на едро за какви пари иде реч.Разреждаш,бутилираш,поставяш етикет и продаваш.Печалбата е гарантирана.Това е положението.