Нобеловата награда за мир - за националния диалог в Тунис

Нобеловата награда за мир за 2015 г. е за Тунизийския комитет за национален диалог за принос към демокрацията в Тунис след Жасминовата революция през 2011 г.

Обратно в новината

Коментари - Нобеловата награда за мир - за националния диалог в Тунис | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Този път Нобеловата награда за мир бе точно попадение! Европа много се надява арабите да тръгнат по европейски пътища, като възприемат реалната демокрация и правова държава на Европа. Тя се надява на многомилионната арабска имиграция в Европа, възприела тези европейски демократични ценности. Ето защо тази година Нобеловата награда бе присъдена на Тунизийският Квартет за национален диалог , за "заради неговия решителен принос за изграждане на плуралистична демокрация в Тунис след Жасминовата революция през 2011 г". Арабската пролет тръгна именно от Тунис през 2010 г.- 2011 г., но бързо се разпространи в много страни в Северна Африка и Близкия изток. В много от тях обаче борбата за демокрация и гарантиране на основните човешки права се провали. При все това единствено в Тунис се наблюдава демократичен преход, основан на будно гражданско общество, което настоява за спазване на фундаменталните човешки права, мотивират решението си в Нобеловия комитет. Тунизийският Квартет за национален диалог успя да намери диалог между ислямските и европейски насочени освободителни движения на Тунис, постигна мира и тласна държавата по мирни демократични пътища на развитие. Така Тунис стана първата за сега арабска държава намерила правилния път към цивилизованото бъдеще на арабите и развитие на тяхната демокрация, с която да излязат от мрака на своето средновековие. Тунис е светулка в надеждата на Европа, за това тя го подкрепя.

С каквито и имена да ги кръщават,РЕВОЛЮЦИИТЕ МИРИШАТ САМО И ЕДИНСТВЕНО НА КРЪВ!!!

Браво на Нобеловият комитет, такава звучна плесница удари на Меркел! Тая си беше повярвала, че е спасителка на народите едва ли не, ама сега ще види резултата от действията си. Германците са търпеливи и дисциплинирани, но и те имат гряаница на насищане.

наистина много ми е жал за Меркел) та тя толкова много е направила - цяла Европа се напълни с гостите й, а наградата е за друг. никакъв срам нямат тези от комитета.

Тази награда за мен няма вече абсолютно никаква стойност, след като я дадоха на Обама само за дето се е напънал и е станал президент на САЩ

Не мога да разбера що США , не са я взели, явно тази година малко сватби и болници са громили

Тука нещо са се объркали! Трябва ше пак да вземе водачът на ИДИЛ - Барак Хюсеинович!

търсете снимки на нобеловия лауреат обама, кланящ се на саудитския крал при всяка среща.

ПУТИН

Знам , я тая снимка .... само , че един чаршаф пречи, да се види бараката как целува ръка на манафа.

Ами Меркел? Сега почва новата битка за другата година, това означава 2 пъти повече мигранти да покани в Европа.

прав сте!!! тя напразно се стара за тая пуста нобелова награда за мир.сега немция, че и европа ще сърбат попарата. ако съм особено злобен, бих казал, че баба меркел се е решила да си отмъсти за съединението на изт.със западна германия.. но аз не съм тъи злобен! ще кажа само, че при тия "отворени двери" европеиската култура ще е понятие от миналото.