Сок със сода каустик изгорил хранопровода на мъж

Сокът, с който млад мъж твърдеше, че е изгорил хранопровода си, наистина е съдържал натриева основа. Това показаха изследванията в лаборатория на МВР.

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Има няколко версии за попадането на калиева основа в напитката. Първата, и най-невероятна е, това да е станало при миенето на бутилките. Никой не мие НОВИ бутилки, а никой не използва повторно стари бутилки за плодови сокове. Втората е, някой от работниците, след забележка от шефа, или поради някакви негови си причини, най-често слабоумие и желание да се навреди на фирмата или на някой случаен човек, да е сипал сода каустик в една или няколко бутилки. Много вероятно да е така. Третата: някой малоумник от конкуренцията да е платил на друг малоумник, работещ във фирмата за съответното деяние. Също много вероятно, като се има предвид умствения потенциал на работниците и бизнесмените у нас. Най-невероятно е, самият собственик да е допуснал разливане на отрова в бутилките, само това няма как да стане.

Има държави, в които потребителят може да осъди фирмата за тази небрежност на доста голяма сума. Та чак да я докара и до фалит. Тук не е посочена фирмата. Защо? Може би, защото е голям рекламодател и изданието не иска да си разваля отношението с рекламодателя. Но така се посява съмнение към всички производители на сокове.

I_Loyola

А незабавните санкции - кога ? Това си е нападение с химично оръжие.

Задължително се отнема лиценза за производство. Това действие по Наказателния кодекс се третира като опит за убийство по непредпазливост. В България човешкият живод е обезценен до крайност !!!

Когато се мият инсталациите с натриева основа, ако не се изплакнат добре, може да попадне в първите бутилки смесено с продукта. Случвало се е и с бира.

И кво сега?Нали 30 години се борихме за пазарна икономика за да можем да избираме най-доброто за себе си и да наказваме лошото качество.Вятър и мъгла...както винаги пълна порнография.Сега аз трябва да си имам едно наум че детето ми си играе на руска рулетка с тия скапани сокове.Щото държавата и медиите бясно защитават интересите на бай Ганьо мутрисмена. Бягайте от тоя кенеф млади хора!Бягайте, не се оставяйте да ви залъгват!Бягайте и никога не се обръщайте назад!

Ти пък що си мислиш, че на Запад е по-различно? Едновремешното качество и контрол вече отдавна ги няма, там ги мързи даже повече, защото арабина/турчина/негъра, които работят във фабриката, са същите, каквито са и в родните си страни.

Аз не искам контрол и качество, искам информация.Кой изгори на тоя млад човек червата?Твърде много ли искам?Какъв извод мога да си направя като видя, че крият тази информация от мен.И то не един и не два пъти.Явно тия хора здравето на децата ми не ги интересува толкова колкото защитата на една търговска марка.Това говори много за държавата в която "живея"

Само идиот може да пие сок от Бг производител и вода от пластмасово шише...

Най-вероятно основата е сложена нарочно. :( Защото каквато и поточна линия да се ползва, дори да се спести от оператора, който оглежда измитите бутилки, преди да ги пълнят, пак ще е трудно да попадне такова количество, че да предизвика осезаеми здравословни проблеми. Макар че у нас всичко е възможно...

У вас да....

Сода каустик се използва за измиване и премахване на котлен камък от стъклени бутилки за многократна употреба.Ноо,след това бутилките се промиват с разтвор на азотна киселина за неутрализиране на основата/която е алкална /.Накрая се извършва тест за киселинни и алкални остатъци,част от въведената СУБХ.Най-вероятно основата е добавена впоследствие,с цел дискредитиране на фирмата-производител.

Не знам къде промиват с азотна киселина, но определено не в България. Поне не в бутилиращите линии, които съм виждал. А и няма смисъл - NaOH се разтваря/измива чудесно с вода.

Котлен камък няма как да се разтваря с основа

Ти си експерт колкото аз съм английската кралица... В БГ отдавна не се използват стъклени бутилки за сок за многократна употреба. По скъпо излиза - няма система за връщане на амбалажа, както беше преди и както е в някои други държави. Можеш да върнеш само някои бирени бутилки и то не навсякъде. Фирмите използват нови бутилки за напитки, където няма никакъв котлен камък и т.н. Не дрънкайте глупости само и само да напишете нещо.

Ти щЪ кажиш.... Я помисли малко и пак кажи

От някой с известен опит в хранителната промишленост: По-вероятно е да става дума за остатъци от сода каустик в сока, а не по бутилката. Стандартна практика е, не само в България, периодично производствената линия (контейнери и тръби) да се промиват с разтвор на сода каустик, като след това следва обилно изплакване. Нещо се е объркало по процеса. Много малко вероятно е да е засегната само една бутилка - следва да се направи проследяване и цялата партида да се изземе от търговската мрежа.

Изглежда че фирмата е допуснала немарливост, но винаги има някакъв процент вероятност човека купил си сока да не е случаен и добронамерен - т.е. сока да е бил допълнително подправен поради някаква причина - примерно че някой иска да навреди на фирмата...

Искате да кажете, че пострадалия сам си е налял натриева основа в сока и я е изпил, с цел да злепостави фирмата???

Примерно, ако някой даде 10000-20000лв на който изпие нещо( от което само ще му се зачерви устната кухина и хранопровода), мисля че желаещи ще се намерят...

Аре кажете кой е сока да не си купя от неги. Това е някаква отровна партида на свобода

"Би би би"- това е фирмата. Винаги се чудя защо крият имената в такива случаи.

Как АБХ не установи съдържание на отрова, а куките установиха. По различни методи ли се работи, докато някой трепе народа? Ние съвсем сме отказали безалкохолното, но все пак понякога си услаждаме. Какво става "даге"!

По Байтошово, имаше подобен слух, че някой, по същият начин е пострадал, но пиейки бира от зелена бутилка. Така се дезинфекцирали бутилките за повторна употреба. Разбирасе, нямаше официална информация.Колко странно, сякаш историята се повтаря.В бг няма никакво развитие.

слух слух... това беше доста често явление. Баща ми пред мен пи 3-4 глътки от една бира, предложи ми и на мен. Аз отказах, бях дете и бирата ми горчеше. След това стомах, болки, болница. 2 седмици аут. Слухове...

ВВВ е сока

Много мрънкате за нещо нормално. Щом се ползва стъкло, се мие с натриева основа. И винаги може да се случи някоя бутилка да не е измита добре и да мине нататък, въпреки че се гледа.

соковете в стъклена бутилка си заслужават доверието пред алуминиевите опаковки на соковете, ....но... НЕ БИ!!!! Всичко българско е прошляк, създадено от безотговорни селяндури-работници, без значение дали са бедни, дали са на ръба, дали са с отлични заплати. БЪЛГАРИНЪТ Е МРЪХЕЛ, ВЪЗПИТАН ОТ МАЙКА-МРЪХЛА, ОТГЛЕЖДАЩА ТЪПОУМНИЯ СИ МЪЖ И СИН СЪЩО ПО МРЪХЛЯЧЕСКИ, УГАЖДАЙКИ МУ УЖ, НО УВРЕЖДАЙКИ ГО С ТЪПОТИЯТА СИ, НЕГРАМОТНОСТТА СИ И МРЪХЛЯЧЕСТВОТО СИ да съхранява месо и опасни продукти, както и термично да ги обработва. ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ХИГИЕНА И ОТГЛЕЖДАНЕ НА БЕБЕ, МЪЖ, ЖИВОТНО ИЛИ ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ, КАКТО И ХРАНА, ПРАНЕ НА БЕЛЬО ... ПЪЛЕН КРАХ! ЗАРАЗА, БАКТЕРИАЛНОСТ, ГЪБИЧКИ... в гидории, гъби, сифони, мивки, бани, бебешки корита, подове, домашни животни.....НОоооо, ако някой посмее да ѝ даде съвет - ТЕЖКО МУ! А пък, ако е зълва, свекърва... ЛЕЛЕЕЕЕ...НАПРАВО РАЗВОД!!!! ПЪЛНО МАЛОУМИЕ ЦАРИ В БИТА НА БЪЛГАРИТЕ! И СТРАШЕН САТАНИЗЪМ, АНТИ-ХРИСТИЯНСТВВО, независимо, че се празнуват всички християнски празници! ОТ: опитен и изстрадал, платил със съдбата си човек! Да сте живи и здрави! И вслушващи се! И смирени! Самонадеяността на младостта е хубаво нещо, движещо напредъка на живота, ПРОГРЕСА, но когато се отрича ОПИТА, ЕРУДИЦИЯТА, РОДИТЕЛСТВОТО...., И ТО С .....ПРЕНЕБРЕЖЕНИЕ, с ОМРАЗА.... СЛЕДВАТ СТРАШНИ МЪКИ, С КОИТО СЕ ПЛАЩА ОТРИЦАНИЕТО и СЪДБАТА на СЪГРЕШИЛИТЕ ПОНЕ ЕДНАТА БОЖИЯ ЗАПОВЕД:"ПОЧИТАЙ РОДИТЕЛИТЕ СИ!"!!!! Малоумието, което цари в момента е животозастрашаващо! То е и в бита, и в производството, където пък има последици с обществени мащаби.

е тази дума "мръхел", бе, мухъл? Леко с плюнките, че се оплю целия.

за острите си думи, но не дочетох докрай поста ти. Все пак не е хубаво само да се плюва. Горе главата. Има и свестни хора у нас. Да си жив и здрав.

Само не разбрах как така жената отглежда мъж и син, за син съм съгласна ,но мъжът и вече е отгледан от майка му.Като пишете мислете! Или вие искате жена ви ,ако може така между всички задължения които и вменявате да отглежда и вас и цялата ви рода?!

Точно така! ЖЕНАТА ОТГЛЕЖДА БЪДЕЩИЯ МЪЖ, който ще бъде гражданин, колега, съсед, СЪПРУГ и БАЩА. ЖЕНАТА-МАЙКА е длъжна да му обясни, че като нейната любов и топлота се отдава на друго дете от майка му. И, ЧЕ ЖИВОТЪТ, ДОСТОЙНСТВОТО, СОБСТВЕНОСТТА НА ВСЕКИ ЧОВЕК Е ВАЖЕН И НЕПРИКОСНОВЕН!

Бла бла....намира цеха и го взривява....иначе чака някакви смешни чиновници да раследват.

Такова животно нема. Не е възможно при технологичния процес. За миене на бутилките не се използва концентрирана натриева основа, а най много с 2.5% концентрация. Вероятно някой работник е искал да си открадне сода за сапун или за почистване на мивката си. Но Закона за храните има недостатъци. На етикетите не е задължително да се пише името на производителя. На много етикети пише "Произведено за ..." и на мястото на трите точки се пише име на търговска верига. А трябва да пише "Произведено от...."

Я ПАК !!!! ТА ДА СИ ПОЛЕЗЕН ЗА БЪЛГАРИТЕ И ДЕЦАТА ИМ!!!!

Защо не се казва какъв е сока и кой е производителя . В Сирия има обвинения и имена за такава атака , а в Демократична България се крият имена в името на печалбите .Това противоречи на човешката природа .

....ПИЕНЕТО НА ВСЯКАКВИ ,,НАТУРАЛНИ"СОКОВЕ Е ОПАСНО ЗА ВАШИЯТ ЖИВОТ И ЗДРАВЕ ! САМО ДЕСТИЛИРАНИ СЛЕД ФЕРМЕНТАЦИЯ ПРЕЗ...КАЗАНЯ! Д-р Радева ми е ЗАБРАНИЛА ДА ГИ ПИЯ....НАТУРАЛНИ :)))

Даотгледаш дете, да си дадеш живота за него да неговата младост и самостоятелност, но...отрасъл в най-най-най-трудния период на България, когато имаше за МЛАДИТЕ му РОДИТЕЛИ енергийни кРИЗИ, ФИНАНСОВИ КРИЗИ, ПИРАМИДИ, ОГРАБИЛИ НАРОДА, КОГАТО, КОГАТО ......ВСИЧКО, ВСИЧКО ФИНАНСОВО ТЕЧЕШЕ НАДОЛУ, НАДОЛУ ЗА МЛАДИТЕРОДИТЕЛИ И ВЛЮБЕНИ С БРЕМЕННОСТ, КОГАТО, КОГАТО НИ ПОРОБВАХА С ВЕСЕЛБАТА НА ЧАЛГАТА, НО НИ ОГРАБВАХА ЖИВОТА.... Днес, това скъпо дете на едни такива родители, но днес МЪЖ е съсипано здравето му и обезличен труда, лишенията, мъките, компромисите на едни млади родители в началото на Демокрацията, вярваща в демокрация и щастие, но изгледала детето си в лишения, финансови пирамиди, банкрути, весела чалга, мутри и мутренско-политическо робство. ЖАЛКО! Жалко, че една фирма с толкова ОТГОВОРНО ПРОИЗВОДСТВО, СЪЗДАВАЩО ХРАНИТЕЛЕН ПРОДУКТ ....Е ДОПУСНАЛА..... ОТРАВЯНЕ, ОТРАВЯНЕ БИО-ХИМИЧНО И УВРЕЖДАНЕ НА ЕДИН ТЕХЕН консуматор, койте Е ...МЛАД МЪЖ, БЪДЕЩ БАЩА НА БЪЛГАРИТЕ ИЗЧЕЗВАЩИ.... СРАМ...СРАМ...СРАМММ..

Да,ама как рипахте,като изоглавени шебеци преди 28 години по площадите подкрепяйки тези....,,ГАДОВЕ" ! Днес си сърбайте попарата !

Що си кретен бе, пич? Не помниш ли, че едно време имаше много швепсове , а и бира със сода каустик и много хора бяха пострадали? Това е български "патент" и социалистическа реалност. Аз не съм видял кола или който и да е продукт на Кока кола с такъв проблем.

Пазят в тайна производителя, защото печалбата му е по-важна от здравето и живота на хората.

Единствения жокер от информацията е че сока е бил в бутилка. Като за начало избягвайте натуралните сокове от бутилка. Като не се казва марката - бан на всичките!

соковете в стъклена бутилка си заслужават доверието пред алуминиевите опаковки на соковете, ....но... НЕ БИ!!!! Всичко българско е прошляк, създадено от безотговорни селяндури-работници, без значение дали са бедни, дали са на ръба, дали са с отлични заплати. БЪЛГАРИНЪТ Е МРЪХЕЛ, ВЪЗПИТАН ОТ МАЙКА-МРЪХЛА, ОТГЛЕЖДАЩА ТЪПОУМНИЯ СИ МЪЖ СЪЩО ПО МРЪХЛЯЧЕСКИ, УГАЖДАЙКИ МУ УЖ, НО УВРЕЖДАЙКИ ГО С ТЪПОТИЯТА СИ, НЕГРАМОТНОСТТА СИ И МРЪХЛЯЧЕСТВОТО СИ да съхранява месо и опасни продукти, както и термично да ги обработва. ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ХИГИЕНА И ОТГЛЕЖДАНЕ НА БЕБЕ, МЪЖ, ХРАНА, ПРАНЕ НА БЕЛЬО ... ПЪЛЕН КРАХ! ЗАРАЗА, БАКТЕРИАЛНОСТ, ГЪБИЧКИ... в гидории, гъби, сифони, мивки, бани, бебешки корита, подове, домашни животни.....НОоооо, ако някой посмее да ѝ даде съвет - ТЕЖКО МУ! А пък, ако е зълва, свекърва... ЛЕЛЕЕЕЕ...НАПРАВО РАЗВОД!ПЪЛНО МАЛОУМИЕ ЦАРИ В БИТА НА БЪЛГАРИТЕ! И СТРАШЕН САТАНИЗЪМ, АНТИ-ХРИСТИЯНСТВВО, независимо, че се празнуват всички християнски празници! ОТ: опитен и изстрадал, платил със съдбата си човек! Да сте живи и здрави! И вслушващи се! И смирени! Самонадеяността на младостта е хубаво нещо, движещо напредъка на живота, но когато отрича ОПИТА, ЕРУДИЦИЯТА, РОДИТЕЛСТВОТО...., И ТО С .....ПРЕНЕБРЕЖЕНИЕ, ОМРАЗА.... СЛЕДВАТ СТРАШНИ МЪКИ, С КОИТО СЕ ПЛАЩА ОТРИЦАНИЕТО !!!!

Първо трябва да се изтегли всичкото съдържание от магазините. Второ, да се установи има ли злонамерено манипулиране.Докато не се разбере, производителят може и да не иска да се злоупотреби с марката. Беше то навремето, когато Цветан Цветанов надъхано четеше в парламента, кои са фирмите, които били "сложили" соя в продукт "Стара планина". После, естествено, не се извини. Въпрос на чест и самочувствие е на производителя да се разкрие. Може би е сприхав в момента, защото осъзнава в коя държава се намира. Тук първо се ходи на народен съд, после се мисли. Имахме такъв случай, изследванията бяха категорични, но последната дума си казаха камерите. Възрастен човек се нагълтва с найлон, нарязан на дребни парчета след като си купува сурови кърначета. Следва операция, съди се фирмата. Производителят беше потресен. Подчинените му го знаят като много съвестен и взискателен в работата. Но това не го спаси. В последствие улавят на камерата бивш служител, как умишлено изсипва голямо количество нарязан найлон в каймата. Понеже бил глобен пък и без това напускал...

А защо ни пишете какво е състоянието на пострадалия мъж?

Извинете за грешката. Да се чете: А защо не пишете какво е състоянието на пострадалия мъж?

Те така не скриха за КТБ и банката гръмна ... Ама соковете не са банка, нищо че тровят, запазва се пълна тишина за добственика ...

Разбира се, дума не се споменава за производителя на сока, сакън да не му секнат продажбите! Двама - трима щели да умрат, голема работа! Важното е алъш-вериша да върви! Демокрация и капитализъм, какво да се прави!

Трябва да се запасиш с лакмусчета и да проверяваш... Ха сега, кой не внимава в час по химия..., а е жаден...

Дай Боже децата ви да пият такъв сок-проклети мафиоти !!!

Нали знаете че криейки кой е сока застрашавате живота на хора? Терористи.