Наблюдава се тенденция за миграция към селата

Общо 33 536 души са се преместили да живеят на село през последната година.

Обратно в новината

Коментари - Наблюдава се тенденция за миграция към селата | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Статията е игра на думи. По-долу "кореняк и селянин" писа за Арбанаси. То обаче не е село. Има квартали на Търново, от които до центъра ще отидеш по-бавно, отколкото от Арбанаси. Това важи примерно за Брани поле, Труд и още няколко край Пловдив, за редица села край София, за броящото се за квартал на Бургас Ветрен, за Енина и Бузовград край Казанлък и за още много села намиращи се на 3 - 4 километра от промишлен център. Тези хора се заселват в селата, но само нощуват и почиват там. Работят в големия град. Колко хора се заселиха миналата година в Мугла, Чамла, Макреш, Турия и др. села, които са далеч от областен център и почти няма пътища до тях. Такива села има много и те умират. Другите, които са на един хвърлей от града отдавна се разрастват и стават или градове като Крън или квартали на градове като Сарафово.

Да сравним: кореняк софиянец (поне така се представят повечето от лумпените тук), който се е пръкнал в калта на Орландовци или Подуене (нали знаете, че когато София с измама става столица, там е имало няколко кални села с общо десетина хиляди жители) и сега преживява в порутена панелка някъде из кварталите-гета! Другият, селянинът, живее в триетажна луксозна къща в СЕЛО Арбанаси, с морава, барбекю, басейн, цветя - птички пеят, красота... Та, този, селянинът, има и расово куче - цената на кучешката колиба на селянина е в пъти повече от панелката на кореняка софиянец. А кучето му струва повече от таралясника на кореняка, с който той всеки ден пътува 2-3 часа от гетото до работата си в тоталния хаос и трафик на София (ако въобще работи нещо). Е, схващате ли разликата??? Добре дошли на село, драги кореняци столичани!!!

Към `селянка`14,29/ Предлагам: тежи около килограм,бие със 70 удара в минута,здраво.Може да бъде вярно! Как е? ..................................................................... /моля да се приеме като шега-такива органи не се разменят,освен за същото/

Ние сме малка страна,няма проблем да живеем в близко село извън града и да пътуваме.Да оставим за момент цената на бензине,за желание и нагласа говоря.Говорил съм с приятели които са опитвали(аз нямам такава възможност),казват-две седмици и изтрещяваш-тъпо!Мислил съм по това-желание има,но нагласата я няма.Защо.Моят отговор е че Българите сме уседнал тип хора-забиваме се някъде и край;там си е моята махала,там си е моята улица,там е моят град.Не казвам лошо или добро е-казвам какви са ми наблюденията.А повикът "назад към Природата"е чудесен.

Не ми е ясно какво целят с това заглавие. Тези ,които отиват на село не го правят за да работят или произвеждат. Това е втори дом сцел почивка. Аз съм един от тях. Вярно е, че се предпочитат села близо до големия град, както е в моя случай. Гледаме малки зеленчукови градини и повече цветя. И така се радваме на живота.

Не мога да потвърдя статистиката. Срещал съм само един човек, който се е преместил от София в по-малък град, но това е защото си намери жена от там, а той самият, предполагам, че не притежава имот в столицата. Почти всички млади хора, които познавам, отиват или в по-големи градове, или в чужбина. Никой не отива да живее в село, защото повечето имат засилено циганско присъствие, което само се увеличава. И просто няма с какво да се прехранваш там. Земите се обработват от кооперации и освен да се цаниш някъде за "общак" какво друго? Ще ти плащат стинки, докато един ден се събудиш на 40 и вече и да искаш няма къде да мърдаш.

СТАТИСТИКАТА Е ТОчНА МИНАЛАТА ГОДИНА СЕ ПРЕМЕСТИ 1 НА СЕЛО А ТАЗИ ГОДИНА 25 ДУшИ --ИМА УВЕЛИчЕНИЕ 25 ПРОЦЕНТА--ЗАЕДНО С ТЕЗИ ЗА ИЗБОРИТЕ............

Математиката не върви, а?

Ъ-ъ-ъ-ъ, е да ако се има предвид Бистрица, Делта Хил и други селца намиращи около големи градове в който виреят палати насред зелени поля, да, така е....

В нашето село не тьрпим и не толерираме циганите .ОТ 50 години няма цигани и не бихме допусна ли да се нанесьт

ХОРАТА бягат на село ,от мрьсният вьздух, и от циганията

Ако н ямате РОДА в това село ще живеете добре

Ако н ямате РОДА в това село ще живеете добре

Елате в нашите села! Има кво да видите и чуете!

Колко от завладяващите селата са българи?

В града ще учат. И без това има безплатен превоз за тях. А в селото ако е уредено може да бъде много приятно. Ние има къща на село и често оставаме повече време в нея отколкото в града. Тихо спокойно, седнеш си на люлчицата пиеш си кафенцето гледаш красивата градинка, басейн сме си сложили има люлки за децата има барбекю вечер си пекнеш нещо без да те притеснява никой и ти да притесняваш никой. Е има и повечко работа из двора но понякога даже е разтоварващо защото работата ми е свързана с умствено напрежнение. Селото е на 20 тина километра от града и каквото ти трябва палиш колата и отиваш в града. Краде се но явно знаят кои къщи са празни защото в обитаемите не знам да са влизали крадци. То почти няма и цигани там тъй че най вероятно някои изпаднали крадат някакви дреболии, но то и в града на заключена врата в апартамента обраха съседите докато си бяха вътре тъй кражбите ги има навсякъде.

А за социалния живот не виждам какъв е проблема. Всички празници правим на село и е много по хубаво на широкия двор да си купонясваш с приятели. Който е дошъл е останал очарован колко може да е хубаво. Пък и до нас по къщите има доста млади хора и с тях понякога се събираме вечер. Особенно в почивните дни. А и ако решиш да отидеш на заведение или другаде какво са 20 тина километра.

Глупости, местели се българите по селата, местят се само пенсионерите!

Защо криете коментара до "столичаните" - къде видяхте спам и как да не е по темата - много точно е казано, ама съвсем точно. Защото т.нар. столичани съвсем се забравиха в наглостта си да обиждат тези, които изкарват хляба на държавата. А и да им се припомни, че докато те се блъскат в олющената панелка, хора в селата Арбанаси, Жеравна, Широка лъка или Боженци имат стандарт в пъти по-висок и луксозен от мръсната и хаотична София.

Явно не ти се е отворил парашута в столицата и за това така приказваш, но преди това трябва нещо да си се изучил за да смениш цървулите с обувки! Вече не вървят тези с цървулите, те са по магистралите!

Жал ми е за теб, задръстеняко. Защото се мъчиш да преживяваш в панелката в Люлин 12 или Младост 20, оставил си фамилната къща в някои китно село, и сега си като търтей в тази измислена столица. Я, ела при мен, да седнем на моравата пред луксозната ми къща на село, да се порадваш на цветя и градина, да си опечеш сам на барбекюто ми нещо за хапване, че в скапаната София истинско месо и читава храна няма от къде. После ще те пусна в басейна, и накрая ще седнем пред камината в огромния ми хол с 2 метрова плазма на чаша скоч и на сладка приказка за селото. Ако след това пак започнеш да се дереш "селяни", "селяни", просто ще те оставя да изгниеш в боксониерката ти в панелното гето в столицата - а ти, бий гърдите, викай ура за столичаните, плюй селото... Но рано или късно ще ти дойде просветление в тъпата кратуна.

Прав си...цървулите са си за село, а не за града, замърсяват столицата!!

Тоя па, кой заможен човек на години със семейство ще живее в София! В околията да, ако имаш 200 000 да вдигнеш сносна къща, два автомобила и си готов.....

искаме си града ма ни представете условия полза от села никаква ма вие искате маи да ни изгонтие срамно е

ЛЪЖА!ХОРАТА БЯГАТ ОТ РОМЕИТЕ!!!

Има такава тенденция и в Европа.В днешно време много хора работят от вкъщи и това им дава шанс да живеят сред красотата на селото.

...САМО 184 са обезлюдени Бе вие за нищо ги нямате тези 184 села. А колко още има с по няколко човека да не говорим. И да, тенденцията е пак на село. Комунистите на Живков насила караше хората да се местят в селата. Неговите наследници комсомолците на Тиквуний насила пък връща хората по селата. Майка ми и баща ми не издържаха на циганизацията, която кмета от ГРОБ налага в Плевен и се изселиха от града. Май и аз така ще направя скоро. Това по градовете не се търпи. Излизаш по центъра и виждаш само цигани.

като гледах как пищят от дървеници в Лондон!? милиони хора, огромна мърсотия - нищо повече, това е всяка столица по света

и кого точно лъжете ?

абсолютно никой не лъжат,но ти си прочел само заглавието

Ти да видиш.Аз пък продавам къща на 15км. от В.Търново и на 3км. от Г.Оряховица, а двора е 2дка..Някой навит на 50хил еврака?

Вие господине, по добре я дайте без пари на някой ром , щото ще ти я вземе с бой и пак ще си вътре.

Разликата в цените на селата на север от Търново (полето) и на юг от Търново (Балкана) са значителни. Полските села са кофти. Селскостопански, смрадливи, задушни лятото и хората са обикновено само местни пияници и цигани. Не знам някой да си купува къща в полско село, освен ако не е родом от там. Балканските села са по-малки, но по-интересни, прохладни, с по-готини хора.

Светът, поради много мотиви, отива към онова Самозодоволяване, което се опитахме да създадем преди години. Една добра къщичка с парче земя и вода, с добра изолация и добра ограда... Нищо което да бие на очи, нищо помпозно... Инструменти, умения и желание за работа... Това е една добра инвестиция и ако не ни засегне нас е добра за нашите деца и внуци... Разпродаването на старите къщи в разни китни селца за дребни стотинки е неправилен поглед и разчитане на бъдещето. Оцеляването скоро ще е за целия свят ( освен за богопомазаните, престъпниците, банкерите и политиците ), замърсихме и унищожихме с голямо усърдие и замозадоволство природата и ще трябва да плащаме... Сменихме цветята за цветни екрани от които да гледаме идйотизми, сменихме чистия въздух за часове задръдвания и смърт по пътищата, сменихме тишината за дивотията, сменихме... и стнахме страхливи душички дали бъдещето си в ръцете на кретени, ненаситни кретени и бандити... Ние си го сменихме

лъскаш ли бастуна

Бих ти излъскал кратуната ако беше наблизо

DIDA

Статията е абсолютно тенденциозна! Възможно е да се наблюдава увеличение на населението в ПО-ГОЛЕМИТЕ СЕЛА, разположени до главни пътища и БЛИЗО до градовете, т.е. там, където е възможно да се упражнява някаква прилична трудова дейност (селско стопанство, промишленост) Всички останали села, особено в планинските райони тънат в мизерия и тотално обезлюдяване!!! "Първенци" в това отношение са областите Габрово, Кърджали, Смолян, В. Търново...

Логично - селото дойде в града, време е гражданите да се изнесат на село...

селяните излязоха от селото, но селото не излиза от тях в това е проблема иначе нека хората да се препитават по някакъв начин идвайки тук след като закриха заводи, болници училища в родните им градове и села и т.н

Аз се изнасям на село, защото селяните дойдоха тук в града.

В момента върви ясно разделение на селата, което определя бъдещето им. Села без цигани и в които има будно население са привлекателни за покупка на вила, а ако са близо до голям град и на основна къща. Тези села имат бъдеще. Селата с цигани и далеч от град са обречени.

С удоволствие бих живял в село като Железница софийско, хем е на близо, хем не е пренаселено като Бистрица, хем и цигани там не живеят.

Да ти имам мераците!И какво му е хубавото на Железница!?Стръмно,усойно,с малки дворове и високи къщи,като блокове,сенчесто,а за зимата-не ми се мисли!

Хич не е хубаво на село. Ходил съм 3 пъти. Първия път се опарих на коприва. Втория път ме ожили пчела. Третия път настъпах една мотика и окото ми беше синьо един месец. Повече на село не отивам.

пак добре ,че не ти е влязъл някой сап в г...

Ха ха ха!

Какъв е статутът на руснаците ...???

Бре! Затова ли се затриха селата и се увеличи населението на два три града.

Естествено,че се наблюдава тенденция за ПРЕРЕГИСТРАЦИЯ на хора от градовете в селата.Нали идат избори?!?!?!?Не гледате ли телевизия?Сума ти цигани са се регистрирали в Северозападна България.Очаквам там ДПС-то да нправи истински фурор тази есен.Големият въпрос е-къде е властта? Къде са т.нар."патриоти"?Къде е полицията?Може ли в колиба,където не е стъпвал човешки крак последните 20 години,да са регистрирани ,да речем,10 души???

Местят се или се връщат ?

плащам 500 евро на месец за етаж от къща с двор, две големи тераси с райски изглед, обслужващ персонал, басейн, сауна, първокачествена храна домашно прозводство и по избор, всички сметки включително. не губя и секунда за битовизми и треторазрядни проблеми. въздухът е чист, хората са приветливи, нета е бърз, поздрави от слънчевите родопи !

Къде туй бе? Добре звучи ама нещо не го вярвам.

да, забравих! изключвам от поздравите де(пе)сарските боклуци. За другите е ясно, че имат достатъчно между ушите да се информират сами и за по-изгодни условия, и това без да демонстрират малоумие със самохарактеристика и "сложни", милиционерски въпроси..

Само циганите се местят безплатно и не законно по селата,като взимат на Българите вилите,които не се посещават със години ги приватизират.

коментара ти е неадекватен по темата

Всичко опира до 2 неща - "битова престъпност" и пари. Има супер местенца, които могат да станат страхотни предградийца, 100 пъти по-приятни за живеене и подходящи за бизнес от някой бетонен ад. Стига желаещите да имат минимума средства за инвестицията и държавата да респектира разните му барони и мутри, които са си парцалирали провинцията.

а викаш че си от Лондон,я кажи кой живее в градовете а кой по селата,разбира се не случайно си от Лондон,това не беше ли някакво гето?

Ако Лондон е гето то София е клоака.

ами нито едното не е село и провинция,нещо не те разбрах?

В кои села? В Гърмен ли?!

Това е статия платена от Агенции За Недвижими Имоти!!! Или от някоя Партия!

Така изглежда, Но няма да е зле хората с възможности да постегнат някое и друго село, а и инвестицията един ден може да се оправдае.

Особено ако са млади!!!:)

Странна стъкмистика - местели се в селата за да ги бият и ограбват циганите, и да няма какво да работят там. Ай стига глупости. По селата ходят само разни заблудени пенсионери с носталгия по бай Тошо. Има и малко чужденци пенсионери.

Няма нищо лошо да си пенсионер,да милееш по родното си място и да те гони нокталгалгията.Това значи,че имаш сърце и душа,значи че си жив Поздрави за тези хора..

steltian

Гледаш много телевизия и тези теми с циганите те заблуждават.Не всички села са заселени с цигани.И не всички цигани са като описаните в телевизията.

Програмисти, финансисти, икономисти, счетоводители, инженери, архитекти, адвокати, артисти... На модерните, образовани хора им трябва един компютър и мобилен интернет и могат да работят и от луната. Разбира се, че ще търсят по-добро качество на живот близо до природата. Градските гета са за бачкерите по заводите.

Абсолютно си прав... Аз работя в ИТ сектора, а съпругата ми е счетоводител. Преди 4-5 години си купихме имот в малко планинско село на около 25-30 км от два областни центъра. В свободното си време се занимаваме с около 200 овощни насаждения и дори не си помисляме за голям град :)... А за протокола искам да вметна, че дворното място (3дка) с къща и плевня ни струваше 5 хил. евро...

какво им обясняваш те повечето четат само заглавието и важното е да се пишат глупости без да се знае за какво иде реч:)

Трябват им само комуникации и сигурност. Първото иди дойди, за второто по-добре да не отваряме дума.

И от какко живеят тези на село? как живеят? Какво бъдеще имат? Защо не казвате, а?

Има хора, които си живеят материално добре. Но това са примерно кмета и приближената до него клика. Разни бизнесменчета, които експлоатират хората. Разни "професионалисти", които имат монопол - нотариус, адвокат.

Ако знаете каква простотия е дори в малък град, като Павликени, какво остава за села. В селата е пълно с цигани.

Затова българите трябва да станат повече.

За да живееш на село, трябва да осигуриш въпроса с поминъка, иначе няма никаква логика. А всеки не става за животновъд или земеделец, каквито са основните варианти. Лично на мен ми е много хубаво на село и да си копам в градинката, но от нея пари не изкарвам...А сметките всеки месец идват.

споко бе дишай спокойно магистралата като мине през вас ще ви се дигне статуса

Ше мине може би около 2376 г.