17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Българите мразят да плащат и харесват да взимат без пари. А е просто, ако слушаш музика там където изкарваш пари - плащаш права. Ама купила съм си диск ... Селяци. Примитивни.

Добре,аз съм си купила диск с класическа музика или да речем "Куин",пак ли нямам право да ги пускам в салона или се отнася само за радиостанциите?

Давам пример, как функционира системата в Германия и твърдя, че я познавам. Много е важно да се разбере, че таксите са ДВЕ. Един път се плаща така нареченото GEZ, което е задължително за всеки търговски обект, жилище и дори превозно средство(тука се плаща по малко, защото не може да се гледа ТВ, а само радио). Тази такса, която струва към 18,- Евро е абсолютно задължителна и те гонят до дупка. Дали имаш телевизор или радио в къщи не е от значение. С нея се финансират държавните телевизионни и радио канали, които по принцип служат само за пропаганда!! Цитат Общите приходи през 2019 г. са около 8,07 милиарда евро. Такса за която трябва да бъде платена излъчване. До тук за първата такса, която я няма в България. Втората такса, за която се касае в този случай е така наречената GEMA ( Gesellschaft für musikalische Aufführungs- und mechanische Vervielfältigungsrechte) При тази такса е много по сложно. Тука зависи, дали е търговски обект, дискотека, спортна проява, Музика на живо и т.н. Всяко приложение има различна тарифа. Едни са на квадратни метри, други са на брой продукти които предлагаш(напр. Видеотека или магазин за музика), Такси(автомобил) и много други. Таксите за един фризьорски салон, както е случая са към 88,/ Евро на година за обекти до 100 м2 и растът горе долу със същото темпо на всеки следващи започнати 100 м2. Има дори предвидена тарифа за църквите там зависи от членовете на дадената обшност и струва за първите 49 човека 135,20 Евро на година и т.н. Цитат През 2011 г. GEMA събра общо около 825 милиона евро и след приспадане на административните разходи и разходите за персонал разпредели почти 702 милиона евро. От тях 313 милиона евро бяха разпределени директно на германските Gema членове. Тука се вижда, колко пари прибира Администрацията - 123 Милиона Евро. Другото се разпределя на членовете по много сложен начин, който се основава предимно на това, колко често звучи музиката на даденият автор в ефира. Несправедлива и крадлива система, която за жалост се е вкопчила с голямото си лоби във власта. Надявам се, да съм внесъл малко яснота.

Уточнявам, за GEZ таксата от 18 Евро се плаща МЕСЕЧНО от всяко домакинство и всеки търговси обект в Германия. Независимо, дали домакинството е от един човек или 5. Сума сумарум 216 Евро на година за промиване на мозъка от отвратителната пропаганда която се лее от общо към 74 Радио и Телевизионни канали.

А в дискотката.. как се плаща... DJ-я лицензирани песни като пуска..., кво правим ? Е как какво.. и той плаща и ние плащаме.. всички плащат... :))))) , а 2-ма лапат кинти :))))

Специално, случая с БНР е скандален! И не знам защо някой подготвен юрист по авторско право не се е заял с него. БНР не е частна медия, а такава която ПО ЗАКОН се издържа от държавния бюджет! Така е и с BBC. Само, дето на BBC е ЗАБРАНЕНО да имат постъпления от реклами! Как така аз, като данъкоплатец ще платя авторските права на БНР за публично излъчване на музика, а после ще ми искат още пари, че слушам БНР в присъствието на клиент?!

Този който излъчва си плаща авторските права а ако не ги плаща да си ги търсят от там а НЕ от слушателите,защото едва ли не ще накарат всеки да плаща за нещо дето вече е платено че наяждане май някой няма..

Заки и Армутлиева са изключително противни същества.

платени мутренски проститутки

Аз мисля, че за това дето по радиото пускат Графа, Милена и прочие паплач трябва да се плаща на хората, че ги слушат, а не хората да плащат!

Аз нЕмам проблеми, щото внимателно слушам какво пускат по радиото и като дойде парче с авторски права на клиента му набивам веднага тапи в ушите. А за това, че аз си слушам радио никой не ми иска пари.

Ами напишете нещо от сорта в гугъл - > royalty free music radio. Между другото музиката е много ама много по-добра от простотиите на Графа, Шкава, Теслата или Килата.

именно - всички мислещи си, че са толко велики музиканти ги пропускам и ги оставям да си изпълняват без публика .

Ама на протестите никой не посмя да отиде да им търси авторски права за пускане на всякакви песни на български и чуждестранни изпълнители. Да вземат първо от тях такса за авторски права и тогава да гонят нормалните работещи хора.

Разбирам да се плаща за радио да слушаш ама без реклами. Като има реклами и се плаща за музиката следва и радиото да плаща на слушателите по 50 лв. на година задето им слушат рекламите от които изкарват пари. Хем да си плащаш за музика ама за нежелани реклами нищо ами не може така трябва интереса да е защитен двустранно.

аз лично обмислям отдавна подобни съдебни дела срещу медии и подобни компании - за набутването на непоискана реклама - ако аз не отида да търся нещо, не мога да бъда каран да го слушам, гледам, виждам в градската среда и бих искал да бъда обезщетен. Същото е и с изпълнителите, ако се докаже ефектът на доходите базиран на популярност, всъщност аудиторията трябва да таксува изпълнителя,че е популярен защото така заработва то реклама и подобни. Не ме разбирайте погрешно - аз си плащам за изпълненията - но това са концерти на живо ,на които изпълнителя изпълнява на живо. Някакси ми е нелепо съвременните некадърни изпълнители да искат да кешват от всяко пускане на смотан цифров запис, когато Чейковски не го е правил.

ма моля ви се съвременните некадърни артисти с техните претенции и мисъл, че са ненадминати. Аз имам решение за всички хора, които си вадят хляба с честен труд в салоните в София - плейвайте класическа и джаз музика записани от атори, които са починали преди 70 години- има доста такива от началото на ХХ век. Също в интернет има секции - Royalty free music или Music Free of copyright - просто плейвайте тези артисти - има много артисти, които осъзнават, че популярността, е това, което им носи пари, а не продажбата на песни. Аз лично ще проверя, кои артисти са записани в платформата на въпросната щерева и ще се убедя, че компанията ми никога не наема за фирмени партита никой от тях, нито ще им слушам музиката. Направете същото и нека си останат в своят безпаричен и безизвестен свят на защитените права. Искам да ги поздравя и да им пожелая творчески успехи, за съжаление никой няма да чул за тях след известно време и по тази логика няма да бъдат канени на концерти, нито в реклами, нито в тв предавания за да могат да се усамотят и да композират за тях и техните десет слушателя.

Ами нали радиото си е платило за авторските правя! Значи за една и съща музика ще се събират два пъти авторски права. Това е двойно таксуване. А един друг въпрос - каква част от тези пари стигат до реалните автори?

ма как радиото ше плаща на някакъв сульо, че го прави извествен. Сульото трябва да плаща на радиото да му върти музиката.

тия рекетьори и самозванци да бъдат закрити от съд с мотив, че не могат да представляват изпълнители, които не са ги упълномощили да ги представляват. Да си докажат с документи, че имат правата със сключен договор м/у тях да бъдат техни представители. Тогава слушаната музика от чужбина няма да попада в техните претенции за искане на пари. Представете си световни изпълнители как ще упълномощят тия посерковци от Музикаутор и Профон да са им финансови представители!

То, освен музика вървят и реклами. Значи, аз се явявам рекламен агент ма радиото. И искам да ми се заплаща за това!

Това е ВЪРХЪТ на професионалния кретенизъм в скромната ни територийка. По тази логика ще трябва да плащат всички желаещи да си пуснат музика вкъщи, в колата... и т.н. Та в този ред на мисли би трябвало да плащат тези дето излъчват музиката, а не лицето което си е пуснало радиоприменика !!!

Ако тази такса минава за разход, то какъв е проблема? Все пак трябва да има някакъв ред около правата и излъчването на музика на публични места.

„София Щерева е изпълнителен директор на ПРОФОН. Дружество, което защитава авторските права на всеки от музикалния бранш, който членува при тях.“ Дружеството НЕ защитава права на тези, които НЕ членуват при тях и тяхната музика може да се пуска навсякъде. Имаше някакви разногласия между БНР и Музикаутор, радиото почна да пуска само музика с незащите права (стара, собствена и т.н.), с други думи- пускайте си Франк Синатра и не му мислете!

ебем ти и държавата тия ще събират такси и ако пръдне някой

Хм, интесен казус. Ако съм фризьорка на Армутлиева, не би ли трябвало тя да ми плаща когато ходи по улиците и хората гледат великолепно фризираната и коса ОТ МЕН! Това си е публично показване на МОЙ АВТОРСКИ ПРОДУКТ!

Ти трябва да имаш Връзките на тази Армитлиева ,да ти прокарат ГЕРБ закон за да можеш и ти да събираш пари . После ще поискат такъв и шивачите,архитектите за сградите си........ Въпрос на Политически чадър

Поредната дивотия, дий коньо дий, плюл съм на тази орисия !!!

Ще плащат толкова колкото радиата плащат на фризьорите да разпространяват рекламите.

Преди време, говоря за няколко години, нещо тръгнаха срещу мен, че си пускам музичка по интернет радиото ми. Та покани по мейл, та заплахи с ГДБОП, та не знам какво. Възпитано попитах Профон, възможно ли е ми изпратят списък с членовете на организацията си, че да ги извадя от плейлиста и да не им нарушавам правата. Отговора бе лаконичен - ние притежаваме правата за цялата музика в България! И ги гепих в колосална ЛЪЖА! Е, за всеки случай си изместих стриймовете в Холандия, Англия и САЩ. Фрии са, вървят си перфектно без каквато и да е засечка. На тия рекетьори - един ясно обособен пръст от мен!

не всеки го прави - къде от страх, къде от неинформираност, къде от мързел . бая народ плаща на тия рекетьори мръсни

Свенливо да попитам, колко пари плати Профон на Мадона за права? Много ама много настоятелно питам! И още едно въпросче - какво стана с ония 20 милиона на Профон, които вместо да се платят на Мадона и другите западни изпълнителни, бяха оставени за висока лихва в КТБ, та изгоряха! Какво стана с тия 20 милиона лева питам!!!

аз слушам радио в колата си. Значи и аз трябва да плащам. Това е някакво безумие! Честота на която се излъчва даден радио сигнал би трябвало да е заявен и даден, според реда и медията, вече е заявила какво ще излъчва в ефира. Тяго излъчва, тя го плаща. Ако всеки който има радио, трябва да плаща, за да слуша, защо тогава се продават свободно радиа? Не може фризьорския салон да плаща, а аз в колата си не, това е смешно, това е безумно. Навсякъде по света издатели, които закупуват нещо, плащат, слушателя на радио никъде не плаща ако си купя плоча, диск, тогава плащам за авторски права.

Не виждам проблем. Едно компютърче с тонколонки и в ръцете ти са стотици хиляди тематични радия от цял свят. Ако щеш youtube, spoty и т.н. Профон и Мюзикатор имат права до географските очертания на държавата ни.

И както ще смениш техниката с която слушаш музиката така и от ПРОФОН ще се оправдаят че пак трябва да платиш за лиценз! Много важно дали слушаш свободно излъчвана музика(като тази от радиото) или такава директно от канала на автора й.

А ужким по закона за авторски права трябва да плащаш за всяко парче на всеки изпълнител, НО тъй като няма как да се разбере какво си слушал, решават направо да те глобяват с измислена глоба. Чиято стойност не е посочена никъде! И за капак сега седмица две по късно от ПРОФОН най-накрая решиха как да те накарат да плащаш за лиценза, който вече е платен от радио студията, а именно такса на квадратура!?! Сега остава да ни таксуват, че слушаме музика в колата и че гледаме телевизия дома! Защо? Защото не сме си платили лиценза и към тях и едва ли не гледаме и слушаме пиратски материал. Абсолютно безумие!

Ей ви го протестъра васко гюров , той държи профон, иска свободно къмпингуване нооо всеки да дава лев за всяка песен дето им е разрешил да си пуснат.хахахах смешник

"Плати ли ги, Иван има право да пуска всякаква музика в своя салон." !!! Да ама НЕ ! От Профон и Мюзикаутор са заблудили Иван, че може да пуска всякаква музика. В момента в който Иван пусне песен на изпълнител, който не е член на Профон и Мюзикаутор, директно оттича в канала!

А Саня Армутлиева къде я забравихте, нали и тя трябва да прибира някой лев, че да пробутва щерка си и другите си некадърни "изпълнители"?

Ако си плащаш, ще спрът ли досадните реклами. Един път медията си плаща за авторски права, втори път човекът, който пуска радиото, да почнат да вземат и от клиентите, че го слушат. МАФИЯ!!!

Това да го наложат в Англия и правителството е паднало веднага.

Радиото, което излъчва музика, ВЕЧЕ е платило авторските права за тази музика. Защо трябва и този, който слуша радиото (където и да било) да плаща? По силата на коя логика за едно и също нещо трябва да се плаща два пъти?! Май наглостта на тези организации за авторски права им е в повече!

То и в заведенията "излъчват" музика......и те ли да плащат.....аман от ненормални такси и данъци......

Това прилича на някакво безумие. Ами ако река да пусна например латино? Или китайски напеви. Пак ли ще трябва да плащам авторско право? И накой и защо?

В министерство на културата са неандерталци, които поради плиткоумие не могат да изкарват пари с култура, са решили да изкарват пари с рекет.

поредните тъпотии за да се създават проблеми на дребния бизнес. Ако си пуснат радио пак ли ще плащат? Дребния бизнес едвам оцелява от всякакви тъпотии като правила. Оставете хората на мира.

Е тъй де, за радиото става въпрос - понеже по него пускат музика.

сега е момента за жива музика във фризьорските салони! :-)

Джипка ТВ дали е член на ГАЛФОН?

A не може ли всеки клиент и фризьор със слушалки в ушите да си слуша каквото поиска от телефона , за да окапят рекетьорите като есенни листа ?

А на таксиметровите шофьори и на шофьорите в градския транспорт ще има ли такива рестрикции?

Пропуснах фитнес индустрията.

Тях също ги "стрижат". Един познат с малка фитнес зала имаше проблеми със същите рекетьори.

Спотифай абонамент на телефонче - към китайско усилвателче за 50 лева и профон стават далечен фон. Да се прекръстят на ПРОФАН.

Има ли начин за компче + колонки + някакво онлайн радио?

Естествено че има начин, но не ти се гарантират топ актуалните чалгии с които се промиват тиквите. А тиквите обичат да ги промиват. Така, че тезата е ако се плаща да се плати правилно. Да не говорим, че спотифая правиш плейлисти, с радиото слушаш тяхната плейлиста:)

Longines

да не се правят на луди "фризьорките"!аз касов бон там не съм видял!а тия 200лв ги изкарват за ден!

Вярно е, но защо трябва да се оставят да бъдат рекетирани от някви псевдо организации. Мюзикаутор?!?! ДА ФАК ИС ДЕТ ШИТ?

и аз така вървя и гледам из дворовете кой колко пари е дал и си правя разни сметки ....

За тези 100лв годишно можете да си пуснете някаква кабелна телевизия. В пакетите има поне 2-3 музикални + други забавни канали вкл детски. Ще има за децата, ще има музика, ще има сериали. НИКАКВИ ПАРИ ЗА МЮЗИКАУТОР! Пари до авторите не стигат. Първо се изхранва цялата пасмина работници, после се гледа печалбата и накрая, ако благоволят, подхвърлят 100лв на някой мишок.

Дали е радио или кабелна - пак се плаща. Прочети и ще видиш.

не си им чел наредбата... ако ще и от марс да си пуснеш музикалнапрограма, щом я пускаш в заведение, фризьорски салон или какъв да е стопански обект с площ за клиенти, се тряя да плащаш!!!

Радиата не плащат ли вече за излъчването, за да привличат слушатеи, за да слушат рекламите между песните, за които реклами им плащат! защо крайните потребители хем да слушат реклама, хем да плащат?

'ся като пър дам /отделям газове-казано културно/ къде да плащам - акциз, патент или лиценз, а ДДС и ДОД? на кубатура, квадратура, г2зна обиколка или заедно?

някой изпълнител да не си познае песента в звука на пръднята, че ще има да плащаш ... хем ти като излъчвател на звукови вълни хем всички дето са я чули

тук е момента да рекламирам китайските заглушители на пръдни! Иначе рискувате да "лежите" за плагиатство! ... Само да внимавате, че така Малката се избухна с един дефектен заглушител!!! От време на време трябва да се изпуска налягането!!!

поредното безумие на това правителство ... В същото време не одобриха да има квота за българска музика в радиата - а това се прави във всички уважаващи себе си държави ...

баш бъгарска музика - не мерси: старите шлагери са претопляни до безобразие, а съвременните виения на кози в дере, не ми трябват

плащаш ...онази реклама с хладилника си беше доста символична

пускам една кабеларка, за която си плащам и кеф ти мтв , кеф ти vh1, кеф ти босфорТВ сапунки за лелите и готово

и от тези, които пускат музикални телевизии, също ще събират пари, в тази статия са го пропуснали... Идеята им е, че по този начин се разпространява музиката (ти си си платил за MTV-то, обаче Иван, дето го подстригваш, не е, и през това време той слуша нелегално един вид).. Малко ставаме по-католици от Папата, ама това е положението :)

Тезата им е, че ти правиш бизнес с музиката, която си платил само за слушане.

А ако фризьорката пее? Ще трябва ли да плаща авторски права? А ако пее своя песен? Разбирате ли колко абсурдно звучи всичко това? Пускаш едно радио и идва един "бастун" и те глобява защото и тоий трябва да отчете някаква дейност...