"Московский комсомолец": Русия лесно ще преживее "загубата" на Молдова

Мая Санду, която спечели президентските избори, стана известна с това, че издейства изучаването на руски език в молдовските училища да не е задължително

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ще учат руски като чужд език и готово. Важното е нашите сънародници да не забравят български, защото тръгнат ли бесарабите по румънската линия да асимилират населението нашите ще изчезнат, както стана във Влашко.

Защо някои смятат, че Молдова е собственост на Русия.

Излиза, че след разпада на СССР и спиране на дотациите към бивши републики "което е задържало растежа на руската икономика" сега би трябвало с невероятен разтеж руската икономика да се изтреля във висините. Засега само курса на рублата е там ...

Държавата им е независима от почти 30 години и тези до скоро са учели руски задължително в училище?! Що за кретения?!

pимcaoтo вeйнo (1853 – 1856) зoпeчвo c eayпoциятo eт cтpoнo нo Πycaoтo импĸpия нo дyнoвcaитĸ aняжĸcтвo Hлoшae и Keлдeвo. Bo pycнoцитĸ cĸ пpeтивeпecтoвят Ocмoнcaoтo импĸpия, Mнглия, Фpoнция и Popдинcaeтe apoлcтвe. Pлĸд poзгpeмo нo Πycия ĸдин eт пeбĸдитĸлитĸ - Фpoнция - cĸ eпитвo дo вaopo в cвeятo cфĸpo нo влияниĸ двĸтĸ aняжĸcтвo Hлoшae и Keлдeвo. Coao пpĸз 1861 гeдинo пpи "ayмyвoнĸтe" нo фpĸнcaия импĸpoтep Boпeлĸeн ІІІ тĸ cĸ eбĸдинявoт в нeвoтo дъpжoвo Πeмoния/Πyмъния. Πoзбиpo cĸ, нopeдът нo Πyмъния тpябвo дo бъдĸ пpивлĸчĸн в cĸмĸйcтвeтe нo peмoнcaитĸ нopeди. Зo цĸлтo, c дĸapĸт co изxвъpлĸни eт yпeтpĸбo нoд 30 xил. дyми eт бългopcaи пpeизxeд и co зoмĸнĸни мĸxoничнe c итoлиoнcaи или фpĸнcaи дyми. Иcтepиятo нo Πyмъния cĸ пpĸaopвo пpĸз "xимичĸcae чиcтĸнĸ", зo дo бъдĸ пeчиcтĸнo eт вcяaoaви бългopcaи cлĸди и – гeтeвe! Фpoнция cĸ cдeбивo cъc coтĸлит. И вcĸ пoa Фpoнция coмe зoбивo пecлĸдния пиpeн в aeвчĸгo нo бългopщинoтo cĸвĸpнe eт Дyнoвo. Aзиaeвeтe лoтинизиpoнĸ нo мĸcтнeтe тpoнcилвoнcae бългopeĸзичнe нocĸлĸниĸ зoпeчвo пpĸз TII - TVI в. пeд нoтиcao нo aoтeличĸcaoтo, фpoнциcaoнcaoтo, aoлвиниcтaoтo и лютĸpoнcaoтo пpeпoгoндo, пpeвĸждoнo eт yнгopcaитĸ apoлĸ и пoпcтвeтe. Eъм TVI - TVII вĸa, лoтинизoциятo пpeниaвo южнe eт Eopпoтитĸ. Bĸщoтo тpъгвoт в дpyгo, нe вcĸ тoao нĸжĸлoнo eт нoc пeceao cлĸд нoзнoчoвoнĸ нo гpъae-фoнopиeтcaи aнязĸ нo двĸтĸ дyнoвcaи вocoлни aняжĸcтвo eт Hиceaoтo пepтo; тĸзи гpъцaи aнязĸ poбeтят зo възcтoнeвявoнĸ нo Πeмoния (Изтeчнoтo pимcao импĸpия, Hизoнтия) - пe линиятo eт Hлoxия, пpĸз Бългopия, aъм Eeнcтoнтинeпeл. Ceĸcт, тeвo ĸ гpъцaoтo “Kĸгoли идĸя”. Cя пeлyчoвo пeдapĸпo и eт pycaoтo импĸpcao пeлитиao нo Aaoтĸpинo Hĸлиao, в чocтнecт чpĸз дĸйнecттo нo гpoф Xeтьeмaин (титyлyвoщ cĸ и aoтe aняз pимcaий). Hъпpĸaи злeнoмĸpĸния нoтиca, дe 1861 гeдинo нocĸлĸниĸтe нo Hлoxия ĸ чocт eт eбщeбългopcaeтe ĸзиaeвe, нopeднecтнe и ayлтypнe пpecтpoнcтвe. “Hлox” и “бългopин” co взoимeзoмĸняĸми тĸpмини. “Hлox” ĸ eзнoчĸниĸ зo бългopитĸ в aoтeличĸcaoтo пeлитиae-диoлĸaтиao (Hoтиaoнo, Pвĸщĸнoтo pимcao импĸpия, Унгopия). H бългopcaoтo пeлитиae-диoлĸaтиao в eбщия cлyчoй нямo poзгpoничĸниĸ пe линиятo бългopи-влoxи, тeвo ĸ ĸднe и cъщe – бългopи eт Ppĸднo Mзия, пpĸcĸлĸни eт poйeнo Бoлx. Xъpвeтe дeayмĸнтиpoнe извĸcтиĸ зo влoxитĸ пpинoдлĸжи нo Йeoн Paилицo(визoнтийcaи oвтep eт apoя нo TI вĸa). Kĸждy 976 и 980 г. ĸдин eт чĸтиpитĸ aeмитeпyлo, възглoвявoли възpoждoнĸтe нo Xъpвeтe бългopcae цopcтвe, нoй-гeлĸмият eт бpoтятo – Копирано от https://www.168chasa.bg/article/8071291 © www.168chasa.bg

От кое отделение са те изтървали? Или си легастеник или гений. Нищо не се разбира.

Молдова е микроскопична държава с малко над 2 млн. и с 500 хил.работещи в Русия.Тя едва ли не на 100 % зависи от Русия, тя почти нищо не произвежд аосвен вино, получава енергоносители от Русия и би трябвало да стои кротко да се сгромоляса окончателно, но с тъпотията си за да се понрави на Европа иска да ограничи руски език.Дано. Руснаците отдавна не са доволни от изтичане на парите си в вид на помощите на давящите се, нагли държавички.

Ами чудесно тогава! Руснаците ще си спестят парите и в Беларус, Казахстан и Киргизстан няма вече да се изучава руски в училище. И всички ще са доволни.

Руският го учат като матерен. Това е огромна разлика, дали го уча като матерен или чужд. Той ще си остане като чужд език в молдовските училища. Някои стари колеги ще трябва да почнат да учат румънски и български, за да обясняват особеностите на руския на хора, за които падежните окончания са терра инкогнита.

А Мечока все по-гладен и пършив става...

Свиня, ти се влачиш последен в Европа с трагичната демография и ставаш все по-беден и все по-мършав, но отваряш плювялника си. Наред ли си?

За руската говорителка ли говориш? Предполагам си прав.

продажна платена кучка...бута в посока украинси сценарий...очаквайте я в Лондон да се задоми един ден...

Добре са се отървали от руския агресор - пожелавам им просперитет и проевропейско развитие!

Schilo

Да не останеш изненадана на следващите избори? Щото, като огладнеят още малко, ще си променят виждането.

няма как да огладнеят повече....гладни са в евразия, не в европа

Schilo

нали са вече към ЕС?

и последните васали я напускат, до 10 години няма да има такава държава и това е хубаво, защото ресурсите ще бъдат на разположение на цялото човечество

Schilo

Искаш да кажеш, последните воденични камъни, нали? И Беларус да се махне, та да спрат руснаците с дотациите.

Искаш всичко само са теб да остане? Ама че ненаситник. И е. .нето в твоя за. .ник, и парите в твоята уста, или обратно?

Еееех и ако америка предостави ресурсите на цялото човечество........

Молдовците са си румънци. В държавата Молдова обаче живеят и много други народности - руснаци, украинци, българи, гагаузи. Тези народности са около 30% от населението на Молдова. Те говорят основно на руски.

Ти само руски ли говориш?? Бахти кретенизма, все едно да кажеш, в България живеят турци, руснаци, украинци и те само на Български говорят.

Лека полека всички които се отърваха от русия се оправиха и Полша и Чехия и Словения и Словакия и Балтийските държави,само ние останахме в тинята.И молдова ще се оправи

И как се "оправи" Украйна след "Майдана"? Не виждам да са цъфнали и вързали... А Грузия? Там от над 20 години водят пещерна антируска политика. Заплатите са им по 250-300 евро... А Армения? Нали преди две години и половина направиха "цветна" революция и разчитаха на Запада? Спасиха ли ги новите им приятели от Турския султан?!

Странна работа... Играл съм онлайн много игри в които има хора от цял свят и винаги ме е учудвал факта, че във всички от тях руснаци, молдовани, украинци и даже играчи от балтийските републики играят заедно и си общуват на руски все едно СССР никога не се е разпадал. Много от тях се женят в игрите а понякога и реално дори. И не става въпрос за единични случаи а за 99.99 % от хората в онлайн игрите. Единствено политиците по медиите и троловете по форумите се плюят и обиждат едни други. Влезте в която и да е игра в която има общуване и role play и ще се убедите сами.

Много години работя с украинци, но никога не съм ги чувал да говорят помежду си на украински.

този кръстопът го знаем, на практика сме в ЕС но на теория повечето не пускат Русия да си тръгне от нас, и Русия не си тръгва, държи една тънка невидима нишка, която понякога е доста осезаема, поне за по-старите от нас, които помнят комунизма и стотиците хиляди слушалко в ползу родино!

Бахмааму бая тъпанари останали

Ама чакайте сега малко бе! Какво общо има държавата Молдова, с държавата Русия??? Нали не е васална феодална държава доколкото поне знам аз??? Какво е печелила Русия от Молдова досега, че да говори за някакви загуби??? Молдова е бивша република на СССР. А иначе... как да го кажа по-меко... СССР умря! Ми и България при Симеон Велики е имала излаз на три морета, ама сега си свиваме сърмите и не се интересуваме от солунската митница нали?

хе-хе.. това е изконна руска земя ;) хе-хе-хе тъй както макетата гледат с лошо око на американците, че искат пак да им ходят на гости на Луната и още по-свирепо гледат Мъск, че и Марс ще им полази.

А ЩО МОЛДОВА ТРЯБВА ДА Е ЗАВИСИМА ОТ РУСИЯ, РУМЪНИЯ ИЛИ ЕС-НАТО?????

Е а де! А де! Защо?

щото няма сили да е независима, също като нас.

Москва пишка газ, ама хайде, вярваме ви!

то това е национална особеност. ама от толкоз много алкохол какво да пикаят?

А бе тия руснаци не разбраха ли че хората не ги харесват . " МОСКОВСКИ КОМСОМОЛЕЦ" егати смешната работа. Тия си живеят още в началото на миналият век.

Ц Ъ Ъ Р В У Л

Ха дано! Ама надали.

Толкова по на изток

Както приказват, че ще преживеят ще им спретнат един сценарий като в Армения. Тя взе курс на самоопределение през 2018 г. и Русия в съюз с Турция и Азърбайджан ги окупира. Скоро всичо това ще се върне като бумеранг на Путин. Всички" братски" републики панически бягат от руско влиание, така ще стане и със съставните части на Федерацията. Поне 30 нови държава ще се пръкнат, но не като измислените Абхазия, Приднестровска и пр.

Мноу мъ кефят пишман анаЛЛизатори начи

Мда..... гроздето е кисело! Всеки иска да се отърве от гладнат прегръдка на руската мечка!

Това не се отнася за нас, българите .... А мечката е достатъчно сита и за други гроздето е кисело

Едно грозде -английско

За Молдова не знам. Но ние, българите, винаги сме на страната на Русия

Нещо си в грешка. Това че някои русофилистици сте предатели на България, не означава, че и останалите българи сме такива.Обичайте си Россия, но не намесвайте и нас в това предателство.

Вас кой ви смята за българи ? Долнопробни продажници, соросоидни грантажии

е то и вие трудно влизате в нормалните ни представи за "хора".

Чепове секви праим на мокро петно с един удар

Абе повече хора умират по границите на ЕС, нищо че там не стрелят по тях. Със сигурност ще живеят по добре в ЕС. Рашка да си пази рублите

Молдова отдавна е желана от Румъния! По -точно там стана задължително изучаването на румънски! Молдова ще бъде пресъединена от Румъния което ще създаде същия проблем като с Украйна!

Пък РъБъ не е Румъния и се очаква Тулупа да забели задник днес-утре за Македония

Молдовците искат да се присъединят към Румъния точно толкова, колкото македонците към България.

Да се учат да преживяват загубите отсега, че ги чакат още доста такива.

Да им е честит Сорос.

Все пак, по добре Сорос пред Путлер.

абе най добре си е без нито един от двамата иначе в повечето случай е от трън та на глог

Ако беше прочела констатациите на ЕВРОСТАТ за Бг посмъртно няма да иска ЕС.След години ще и го напомнят по трудния начин

хаха.... само се чудя тоя дразнеш звук на скърцащи зъби дето иде от северо изток на Додон ли е? Или на приднестровците? ... щом не иде от Кремъл?

Без приднестровците , Молдова е жива-умряла.А сега, те ще искат пълно самоопределение и окончателно скъсване смолдова.Т.е. Молдова спечели Санду, но изгуби приднестровието, което ще се справи и без Молдова.Най-много да го присъединят към Русия.Ама като не ги слушат главите молдовците...

Молдова е румънската македония. ако утре македонците гласуват за про-български президент и/или премиер и сърбофилите решат да си отцепят някаква част дали България няма да помогне на останалите?

а на приднестровците им желая успех и бъдещи творчески постижения заклещени между не особено дружелюбни молдовци и украинци.