Русия лесно ще преживее "загубата" на Молдова. Това пише "Московский комсомолец" в заглавие на статия по повод победата на проевропейския кандидат Мая Санду на президентските избори в Молдова. Тя ще смени на поста Игор Додон, смятан за един от най-големите привърженици на Владимир Путин в постсъветското пространство, пише още вестникът.

Според изданието Санду, в качеството си на бивш премиер и министър на образованието, е станала известна с това, че е издействала изучаването на руски език в молдовските училища да не е задължително.

Изданието припомня, че Молдова е сред най-бедните страни в Европа и твърди, че липсата на икономически растеж се дължи на факта, че републиката е на кръстопът между Русия и ЕС и че доскоро действаха ограничения върху молдовския износ за Русия, наложени след като Кишинев подписа споразумение за асоцииране с ЕС.

По данни от 2018 г. около 11 на сто от молдовския износ е за Русия и 58 на сто - за ЕС, а по данни от 2019 г. Молдова заема седмо място по брой на мигрантите в Русия, припомня още "Московский комсомолец".

Изданието цитира експерта от Информационно-аналитичния център "Алпари" Александър Разуваев, според когото икономиката на Молдова зависи до голяма степен от парите, които работещите в чужбина молдовци пращат на роднините си в страната. "Така че Русия нищо няма да загуби от европейския избор на Молдова", казва той.

По думите му след разпадането на СССР "бившите братски републики", включително Молдова и Украйна, са получавали дотации от Русия, което е задържало растежа на руската икономика.

Даже и Молдова да влезе в ЕС и НАТО, Москва няма да има за какво да съжалява - "ще ни останат повече пари", заключава Разуваев.

"Смятаният за проруски президент Игор Додон не изпълни обещанията си да върне руския език в училищата и да създаде активна коалиция за развитието на търговията с Русия", казва пред вестника политологът Андрей Перла.

Той се пита каква е била ползата на Москва от Додон и констатира, че след президентските избори в Молдова Москва няма да почувства сериозно охлаждане на отношенията с Кишинев.