България пламва до 10 дни от ”син език”, взимат спешни мерки

Една трета от страната е обхваната от болестта по животните "син език", до 10 дни заразата ще е в цяла България. Експерти взимат спешни мерки.

Обратно в новината

Коментари - България пламва до 10 дни от ”син език”, взимат спешни мерки | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

дайте малко захар на пострадалите за д а ликвидират увреждането

И една лингвистична забележка към автора на статията. При масово разпространение на болести, поразяващи животните, се говори не за епидемия, а за епизоотия, съответно за епизоотична обстановка.

Неадекватни действия на компетентните органи.Използвам думата компетентни,макар че "некомпетентни" ще е по добра.Ограничителни мерки за движение на възприемчиви животни и никакви мерки за премахване на приносителя.Това заболяване не е контактно,а се пренася от кръвосмучещи насекоми.Влажното лято способства за развитието на подобни приносители.Народа нарича тези приносители още мокреци и като всеки комар и те се развиват във водна среда като ларви.Не се предприемат или се предприемат само половинчати мерки. Било скъпо.Ми колко ще струва възстановяването на поголовието. На кой ли му пука.Чиновниците в земеделското министерство си получават заплатите, но грижата за животновъдството се свежда до писане на програми и получаване на хонорари за това.

Първо беше ШАП - изклаха на хората животните по Странджа и Сакар ... сега - син език пак ще им отнемат хляба, като им заколят и унищожат животните ... после ще измислят друго ... някой хора по министерствата и агенциите са за разстрел, защото усилено работят за чужди разузнавания!

Аз боледувах от СПИН,Луда крава,Свински грип,Птичи грип-сега ще преживея и един-"Син език"Отклонение на вниманието на тъпите българи от лошото състояние на бълхария.Така се краде,като за последно де!НА ОРЪЖИЕ!!!!Друга алтернатива-Няма!

СТРАННО - В МОМЕНТА НЯМА СЪОБЩЕНИЯ ЗА СИН ЕЗИК В ТУРЦИЯ .. А И ТУРСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ МЪЛЧИ И НЕ ОБВИНЯВА БЪЛГАРИТЕ ЧЕ СА ЗАРАЗИЛИ ЖИВОТНИТЕ ИМ СЪС СИН ЕЗИК ???? ... ... НАЙ-СИГУРНИЯ НАЧИН ДА СЪСИПЕШ ЕДНА ДЪРЖАВА Е ДА СЪСИПЕШ СЕЛСКОТО И СТОПАНСТВО ..... ....

или да слагаш на власт дваисет и пет години ,,рециклирани,, партиици по западен модел!!!

Логично е. Животните вече не искат да ни дават съгласието си да ги колим и да ги ядем. Планетата се променя. Човекът също трябва да се промени. Това не може да продължава безкрайно...

Не се бойте от "синия език", той не е страшен за хората! Страшна е епидемията от "червен език"! Сатова сега сме на това дередже!

На теб в главата е страшното. По червено време се взимаха твърде сериозни мерки срещу заболяванията при животните. Но,,който си е кух, кух е. Пълно само с промивки.

Да, сине. Те и овреме ни предупредиха за Чернобил и взеха всички възможни мерки за народа.

Прав е Кухар, типичен носител на заразата " червен език" е Мая Манолова.

На тоя хал сме откакто любимите ,,синчета,, на Тиквата ,Миро Найденов и Войнов,промениха закона за ветеринарно медицинската дейност,така че да могат да краднат по-успешно и повече.Сега тия тулупи в момента ,се опитват да плащат по 1 лев за кръвна проба,при положение че на лекаря разхода е 1,10лв???Е трудно може да се работи така,всеки трябва да изкара нещо и никой нее длъжен да дотира държавата!

Най-лошото е, че заразата "червен идиотизъм" е втечнила мозъците на по-голямата част от българите.

Споко ! Информацията е силно преувеличена . Всяване на паника е любимия хазарски метод за отвличане на вниманието и манипулация на обществото. Номерата им вече не минават. Планът им съвсем зацикли и се изнервиха : ))) Няма да стане вашата , хупцлари , свиквайте !

Дългата ръка на Москва! Москва има най-съвършенното бактериологично оръжие!Няма да се учудя ако другия месец пламне и чума по свинете! Вече го изпробваха в Грузия! Санкции ли, санкции! Ще видите сега кон боб яде ли!

Ей няма празно за жълтите тикви на Царя..при всички все са на яслата...

Да благодарим на турските ни приятели за внесения добитък през разградената граница.

Наводнения, порои, градушки, синя пъпка...Кво става тука бе? Някой яко ни сяца из отзадека. По тласъците разбрахме, че това може да са само нашите американски, европейски и натовски приятели с техните Харп-ове за контрол на климата и диверсия и подривна дейност за смачкване и ликвидиране на българския животновъд. Все пак вносните пържоли от полския, чешкия и холандския резерв трябва да се продават в хранителните хипермаркети по време на седмицата на Германия, Испания, Италия и не знам си кой още!

Господ ни наказва, за това че оставихме Сергей и Мая да ни лъжат 1 година.

Изчекай малко, че дойдат другите, они може и да те нелъжат, вервай им !

ПЪК ПОДЪРЖАВЕ НЯКАКВИ ТИКВИ, МУТРИ И ГАРГАМЕЛ КОСТОВ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ, ВСЕ ЧЕРВЕНИ БОКТЛУЦИ ПРАСИ С БЕЛИНА

Вече много хора сме достигнали до тези прозрения, ама по-труден е въпроса - Какво да се прави? И от тук започват един милион мнения.

аха и от сириус ни нападат. стегнете се малко бе хора. Болести и природни бедствия е имало и ще има Много станаха идиотите.

Ти,да не би,да си хванал болеста "червен мозък",бе?!

Всеки народ заслужава управниците си. Той ги е избрал, той им позволява да правят каквото искат. Тези управници са от същия народ, не са внесени отвън, въпреки, че изпълняват външни нареждания.

нека сме точни в изказа - комунистите сега "не падат от власт".те си тръгват от властта,която по волята на избирателите не беше тяхнаслед като си извършиха конспирацията в стопанската и финансова област на страната.

Шменти капели преди Курбан Байрям.Хората да не могат да си продават стоката.

БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД Е ДЕМОТИВИРАН ОТ ТОВА 25 ГОДИШНО РАЗГРАБВАНЕ НА ДЪРЖАВАТА. НЕ ИСКА ДА ГЛАСУВА ПРОСТО ЗАЩО НЯМА И НЯМА ДА ИМА ЗАКОНОВО ВЪЗМЕЗДИЕ ЗА ТЕЗИ КОИТО ГРАБЕХА. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ.... МОЖЕ БИ ТОВА Е ПОЛИЧБАТА ТОВА Е МЕХАНИЗМА ЩОТО БЪЛГАРИНА ДА ГЛАСУВА И СЛОЖИ НА СЪОТВЕТНОТО МЯСТО ТАЗИ ПРЕСТЪПНА ПОЛИТИЧИСКА ПАПЛАЧ КОЯТО СТОИ ПЕРМАНЕНТНО В КОРИДОРИТЕ НА ВЛАСТТА.....

Ми кажи за кого да гласувам! Всички листи ги редят персони в сянка! Все едно да те питам по какъв начин да те есзекутират. И ти да си избириш. Е това е избирателната система в нашата демокрация - имаш право да си избереш екзекутора сам.

Не е нужно да ни управляват много безхаберници набутали жените си в администрацията. Нужно е малцина - но неопорочени, да се забранят партийте със закон, вместо някви лелки - администрация всичко елекронно, не е нужно много, много страни и то в топ 5 го знаят но тук явно няма сметка богат да вярва на беден.

Електоратът на ГЕРБ ще намалее.

няма да останат за байрама на 5 октомври овце за курбан и къкво ще правят турчолята

Да ядът свинско!!!

Ами да станат вегетарианци...

От туй идилично фото, са сетих да ви кажа : Бареки му отиде, с капеща баница с масс, и Му пусна от Ю-тубЕто нещо яко: Слатко бих се вратио да чувамо офце... А Боки требе да я знае, и завърши със.. свине! Прегърнаха се, със сълзи в очите мъшшки, и пиха топла лимонада с Кока- кола пот чешмата Криза е, дори и за по-богатите Гробари ! баба Тодорка бТТВ "Трътка"

ВИНАГИ КОМУНИСТИТЕ КОГАТО ПАДАТ ОТ ВЛАСТ ЗАПОЧВАТ ДИВЕРСИИТЕ.

КЪДЕ ГО ЧУКАШ, КЪДЕ СЕ ПУКА! АБЕ СЕЛСКИ ГАЛОШ, КАКВО ОБЩО ИМА КОМУНИЗМА С ТАЯ БОЛЕСТ! ТЯ ПО СКОРО МИ ПРИЛИЧА НА КОСТОВ ПРЕБОЯДИСАНИЯТ КОМУСТ, ОТКОЛКОТО НА ТОВА КОЕТО ТИ ПОСОЧВАШ КАТО ВИРУС!

Без паника! Комунизмът се лекува успешно. Чилийската ваксина даже не изисква реимунизация.

гладен ,,псевдодемократ,, комунисти-сънува!!!

И ТАКА... - НЯМАМЕ ДЪРЖАВЕН РЕЗЕРВ /отдавна разграбен/ НЯМАМЕ АРМИЯ / целесъообразно разформирована/ НЯМЯМЕ..... ОБАЧЕ ИМАМЕ КОРУМПИРАНИ ИНСТИТУЦИИ ЗА КОИТО ТЕГЛЕНЕТО НА МИЛИАРДИ ОТ СВЕТОВНАТА БАНКА И ПОСЛЕ ГРАБЕНЕ КОЙТО КАКТО ИСКА ИМАМЕ. ИМАМЕ РЕВЯЩИ ПОЛИТИЦИ ИМАГИНЕРНИ СИНДИКАТИ ... И КВО ПРАИМ СЕГА.... - АМИ ПИРОВЕ СРЕД ЧУМА. ДАНО СЪДБАТА НА ТАЗИ РАЗГРАБЕНА ДЪРЖАВА И ТОЗИ ИЗМЪЧЕН НАРОД СЛОЖИ В РЕД ДЪРЖАВНОСТТА. ДАНО!!!!

Ах тия комунисти какво ли не ни докараха в последните месеци на мандата си! Толкова беди че в половин вековния си живот не съм видял!

Какво ще стане ако преди народът да се покае, първо управляващите ГО НАПРАВЯТ - ЗА ДА ДАДАТ ПРИМЕР!?

Заразата е тръгнала от североизток.Бавно ,но сигурно е навлязла в българска и сръбска територия.Но ,най-лошото на заразата е,че дори и да знаеш че е смъртоносна ,болните хора викат;здрави сме,много сме ,силни сме,Путин е най-здрав,а след него Рогозин!!Здрав като кремък,пардон-като Кремъл.

Североизтокът на България определено е на юг от Стара планина ... Миро, Мироо, от къде се найде ...

Никой не ти говори за Хасково,Ямбол и Кърджали(всички сме сигурни,че си отличник по география).Писах за главното,световното огнище на заразата:-)). А то е там нейде на изток(исток....така е на руски,езика на Ленин) и на север.

3-ма овчари в Гърция са умрели от тоя син език - ама на никой не му е през калпака.

Всичко е в оставка , а което не е , е в отпуска! Те ако им дремеше нямаше да стоят една година че и два месеца!

А другите които преди тях стояха три години ОПРАВИХА ВСИЧКО!

Лошо!

Айде пок се почна. А, тези мушици досега не бяха заразени, а сега изведнъж са заразени и пренасят болестта. Давайте направо ваксини и цени да не си губим времето.

Това е само началото.

Толкова несериозно изказване и непрофесионално от страна на Молов!

Щом някои реагират така остро - следователно ги ИМА!

когато чуя думата ,,комунисти,, все едно ми говорят за ,,динозаврите,,!!! стига с тези изтъркани клишета от времето на ,,маккартизма,,!!!ставате смешни!!!европата е пълна със социалисти и разни бивши ,,червени,, поели по правилният,,път,, на демокрацията!!! всички ,,десни,, при нас са такива ,,бивши,, червени!!! ,,смешки,, на търкалета!!!комунисти!!!

" ... заразата се предава с едни мушици..." Дир, моля ви се, айде малко по-сериозно...

Точно и аз щях да напиша, че звучи все едно една баба разказва на друга. "При син език преносът на болестта става с едни мушици, които се наричат куликоиди и няма как да се ограничи процесът на предаване на вируса."

весто да плашите хората и да унищожавате животновъдството не представите факти а също така и симптомите на болестта - развива ли се при човека и кога ? Защото ако е при консумация само на сурово месо май не е страшно .Стига сте търсили сензации - във веригите магазини няма българско месо а купуваме месо със или без "син език"

То и без това не остана такъв добитък ще останат само двукраки овце и кози макар ,че и те измират с ускорени темпове.

Ех, ПРОСТОТИьО, коко си безгранична и безпощадна!

заразата ,,започна,, от север!!! така се пренася по лесно на юг!!! ако беше започнала от югоизток щеше да си остане в тази част!!! някои ни ,,работи,, много добре в определената политическа ситуация!!! ,,шумен,,!!!там не беше ли ,,делиорманът,,!!! както винаги нашите ,,служби,, спът или им налагат да ,,спът,,??? такъв ,,геноцид,, към страната не е имало и преди 25 години!!!

това е синята лавина....от СДС се връщат на власт....

Съюз на Държавна Сигурност.

Не бе, това не е син задник!

не са и червено бели дуп.та

Всичцки пребоядисани седесари сега да хванат тая синя пъпка та да се размножат и да разберат кой опразни здравната каса!

Оня селски бандит, дето е министър на земеделието, той какво прави по въпроса? Нещо да се пръска, да се затварят граници към Анадола?

Както пише в новината, болестта се пренася от някакви мушици. Така, че ще трябва да затворим въздушното пространство към Турция, ама не е ясно на каква височина та да не могат да прехвръкнат.

Ето я поредната апокалиптична новина... Дайте мазохистично да истерясваме! :-0

А БЕ ДЕБЕЛ ПО УПРАВЛЕНИЕТО НА НЕКОМУНИСТИ ИЗБИХА ВСИЧКИ КРАВИ ЗАРАДИ ВИРУС- БРАТЯТА ОТ ЕС ИМАТ НУЖДА ДА НИ ЗАТРИЯТ ДА СИ ПЛАСИРАТИЗКУСТВЕНИТЕ ХРАНИ МИСЛЕТЕ

А кой ще каже нещо за безхаберието на най- калпавата институция БАБХ, те не са в състояние да се справят с проблема, защото са НЕКОМПЕТЕНТНИ!!! И за отношението им към частно практикуващите вет лекари, т. е налагат диктатура и ограничение на действията им, ако те позволят на лекарите на терен да работят справедливо положението ще се оправи.

До тук от "спешните" мерки прочетох за НЕиздавани СЛУЖЕБНИ БЕЛЕЖКИ!!! Нещо за ваксини ,имунизации...!?? Или пак е важен документа? Документ-това звучи гордо/някак си/. Човеците и животинките-вълци ги яли. :-( Хубава страна! Е-ба ти държавата!!!

И това заболяване дойде от изостанала азиатска Турция!

Очевидно за всичките ти проблеми са виновни комшиите. Сигурно и за отрицателния прираст на България са виновни. Ако не можеш да вдигнеш самолета, пак те ще са ти виновни.

Библейски апокалиптични картини.Ха дано ама надали.