Депутат с петиция за легализиране на медицинската марихуана

Независимият депутат Велизар Енчев стартира онлайн петиция в подкрепа на легализирането на употреба на марихуана за медицински цели.

Обратно в новината

Коментари - Депутат с петиция за легализиране на медицинската марихуана | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

г-н Енчев Мой роднина Михаил Стоянов Йорданов е засадил с разрешение на МЗ, 20дка (с. Гълъбинци, общ. Тунджа, Ямбол) медицински коноп, но няма договор за изкупуване. През м. септември трябва да се прибере, но няма кой да го изкупи!

Всички наркотици трябва да бъдат легализирани, не е работа на държавата да харчи милиони ресурси за да следи кой какво пие. Истината е че мафията забранява легализирането, защото ще фалира, по време на сухия режим в УСА мафията там трупа огромни печалби, сега използват същите прийоми с другата забранена стока - наркотиците. Както не съм станал пияница, така няма да стана и наркоман.

Напълно подкремям Енчев!Умен човек е.

Enchev e kreten! Kakto vsitchki v parlamenta. Tova li e problema na BG-meditzinskata marihuana. Droga- ot nai-opasnata se prodava pod pat I nad pat I tia ot parlamenta -- darpat oblagite ot tazi smartonosna dalavera. Sega za pred sveta : elate ni vijte, chul che v razvitite strani tova se dikutira I toi rechil da kopira ot tiah. Sachto I da otchete deinost. BG e izostanala prostachka strana I parvo izmetete parlamenta I pravitelstvoto ot bokluka, sled tova kato opravit prestapnostt, sadebna vlast, koruptzia- togava da opraviat marihuanata za med. tzeli

Като гледам колко прост народ има, ми иде да се "самообеся" Хора, преди да коментирате канабиса, па хванете прочетете малко литература по въпроса. Канабиса е забранен, заради МАФИЯТА - първоначално дърводобивната /щот от 1 дка канабис може да се произведе хартия колкото от 4 дка гора, с малката разлика че първото расте за 6 месеца, пък гората за 20 години... Втората МАФИЯ е фармакологията, да некак си е тъпо да имаш евтино лекарство... което доказано, лекува. Спрете да си завирате главите като щрауси в пясъка, четете, е може да сърчнете в гуглето "масло от канабис" Безспорен ФАКТ е че влиае добре на хора с множествена склероза, на раково болни, подтиска гадене повръщане, спазми, мусколни травми, глаукома, анорексия, намалява кръвното налягане, разширява кръвоносните съдове... и прочие, прочие неща. Третата мафия, са наркокартелите, марихуана ВИНАГИ ще се продава, Винаги ще има хора които да я употребяват, само дето в единят случай парите отиват в държавата, а в другият - в наркобосовете... има още много, но ми втръсна да пиша, то като кратуните са празни....

Ако марихуаната можеше да лекува рак много от най- великите личности на света щяха да са още живи, а те не са. Нима Анджелина не може да си купи... Евтин е популизмът в случая ...

може би да, може би не... Цъкни в гугъл Рик Симпсън, и виж що народ е излекувал... Това че има и неизлекувани, да, но така е с всяко лекарство.... няма лекарство с гаранция :)

ех и този продажен свободен електрон, всичко дуго оправи та до медицинската марихуана опря.

Легализиране на марихуаната и обявяване извън закона демкрадцията, забрана наич партии - БСП, ГЕРБ,СДС, ДПС и пр.,Народен съд , конфискация всички екстри - иначе България загива.

Да сравним морфин и марихуана ... Морфина се използва за мединциннски нужди у нас от много време, марихуаната, по-опасна ли е ? Когато наркотични вещества се използват в малки дози по лекарско предписание, стават полезни за пациентите. Важното е да не се злоупотребява с тях. Тоест, аз съм за легализирането на марихуаната за медицински нужди.

Морфинът, за разлика от марихуаната, води до силно пристрастяване (както и проблеми с перисталтиката), което го прави по-нежелателен за употреба от марихуаната.

skud

Аз съм онкоболен 3 стадий- без операция и тук някои пишещи ще ми забраняват и ограничават възможнжто лечение , защото класическата медицина ме е отписала? А, бе що не си..... ТВЪРДО ЗА ЛЕГАЛИЗИРАНЕ, НЗОК да включи за безплатно лечение с "олио"...това е бъдещето!!!

На тия, дето сте му набили минусите на човека, ви пожелавам да изпаднете в неговото положение и марихуаната все още да е забранена.

skud

Благодаря за подкрепата - но не с лошо нека са живи и здрави- всеки има право на мнение! Но ще ви питам тези сложили минусите аджеба на вас кво ви влиз*а и сте против че дори и 5 % процента да помогне или облекчи болките ще ми от полза? Кажете де!

Канабисът е конопът, преди на село беше масово използван - не знам да е навредил на някой. После дойде демокрадцията с куп извращения - между които милион забрани за наркотици, вследствие навлязоха масково под покровителстгво на корумпираната държава. Щом дилър ни е министър-председател...

Горкичкият! Чуди се какво ли да измисли още, та белким някой го забележи...

Медицински канабис-Федералното законодателство на САЩ забранява всякаква употреба на канабис.въпреки че 20 щата са легарилизирали употребата му в щатското законодателство...... Като се позовава на свързаните с канабиса рискове и липсата на клинични изследвания, които да доказват лечебната му стойност, в свой документ през март 2011 г. Aмериканското дружество по медицина на зависимостите (American Society of Addiction Medicine) официално препоръчва спиране на употребата на марихуана като лекарствено средство в САЩ, дори и в щатите, в които е обявена за законна.

Аха федералните си говорят едно, а селенията по щатите си вършат друго. Явно така се става богата и успяла държава- с анархия и глупави решения. На мен ми се струва, че нещо ти не си разбрал.

Чиста проба американска пропаганда ! Защо си мислите, че в САЩ са най-умни !? По-големи тъпанари от тях нема, вервайте ми :)

А да се върнеш по-назад и да откриеш причините Федералните да наложат тази забрана? Една такава корпорацийка, която е видяла в конопа заплаха за печалбите си, нещо? Я вземи запали една трева, да си подредиш малко мисълта и да ти се изяснят някои неща!

лекарите получават специален наръчник, за използването на марихуаната за медицински цели. В Англия от около 3 години се произвежда и продава лекарството "SATIVEX" - произведено изцяло от марихуана. А дали не сте чували за Rick Simson и успехите му при лекуване на рак на кожата и други видове с намазване с мехлем от марихуана ??? "Run from the Cure" се казва неговият филм, гледайте го. Предполагам обаче, че фармацефтичната индустрия ще има много против ....

Не знам дали си запознат с историята на хероина, но тя е прелюбопитна и си струва да се разкаже. Всички знаем за аспирина, който за пръв път е бил произвеждан от известната немска фармацевтична компания Байер. Почти по едно и също време с аспирина пак в Байер са произвели и първия хероин. Комисия е трябвало да установи кое лекарство е по-вредно и кое е безвредно. Първоначално са установили, че именно аспиринът е вреден и трябва да се забрани. За сметка на него обаче са преценили, че хероинът е много полезен и няма никакви лоши последици от употребата му. Оттам идва и името му: Човек се чувства герой (херой) когато го употребява. В резултат на това хероинът е бил пуснат в свободна продажба без рецепта по аптеките през 1895 г. Я сега пак за ползите от марихуаната и нейната безвредност?

А връзката между морфина и марихуаната е?... И като ще правим паралели, я сега пак за ползите и безвредността на аспирина, който са развили наред с хероина, ако схващаш накъде бия?

с тая малка разлика, че 120 години опит, някак е станало ясно, че марихуаната е малко, "много малко" по-безвредна от хероина.

Благодарим ти все пак за тази разходка в историята, която има много малко общо с темата. Като ще говорим за принципи алкохолът и цигарите убиват годишно повече хора отколкото всички наркотици взети заедно.... За съжаление все още много хора по света смятат, че като забраниш нещо със закон и то изчезва. Де да беше толкова просто... Ако всички пари, които се харчат годишно за да си играят властите на котка и мишка с нарко мафията, бъдат вложени в превенция, резултатите ще са доста по-добри според мен.

" Става дума обаче за ползите от поемането на веществата като лекарства, а не чрез пушене, подчерта Москов. "- някои май ще останат разочаровани като си мислят, че ще настане рай....

Единствен разочарован от тези думи ще остане Костов и министъра в частност.

А кой и къде ще се произвеждат тези лекарства ?Кой ще контролира дали канабиса от нивата ще отива всичкия за лекарства... Лично Енчев ли ще следи за лечението...

"ПРОСТ НАРОД=СЛАБА ДЪРЖАВА" Най полезното растение в историята на човечеството ама кой да чете??????? Отворете си очите бе хора!!!!!!

Абе какво сте се заяли с тая марихуана бе, пуста да остане? Какво сте я заръфали тая трева и карате насила всички да я ръфат бе? Това е доказателството че марихуаната е наркотик и тези които пушат са наркомани! Не могат без нея! Що някой не каже че му е все едно? Аз как съм жив и здрав, че и щастлив при това при положение че доскоро дори не бях и чувал че има такова растение? И ей ме на - нищо ми няма и не ми пука дали някой ще я разрешава или не! Щото не съм наркоман като някои - е те за това. Просто и ясно! Аз така не пия и чай - мразя да пия чай освен само когато съм болен и ме боли гърло. Все едно някой да ми разправя колко е полезен чая! Еми хубаво, може да е полезен но не употребявам! Утре ако забранят чая няма да имам нищо против!

Кой пък те кара тебе насила да пафкаш бе, смотльо? Какво си тръгнал да се перчиш какво употребяваш и какво не, откога си ти някакъв критерий какво другите да правят? Ти си пий чая, или не си го пий, според както ти каже държавата, а що пък ние да не се заяждаме за марихуаната, като ни кефи, а ни я забраняват? Че и на наркомани обижда! Ходи си се наливай с безвреден алкохол и си пуши безвредните тютюневи цигари, дето са официално разрешени! Ние искаме да падне забраната ние да си пушим, каквото на нас ни харесва, пък ти си употребявай каквото си щеш.

Ти въобще в час ли си за какво иде реч.Я бегай да си пиеш каквото си искаш здравеняко,но не бъди егоист помисли че има болни хора който възлагат последни надежди за техния живот!Егоизма ти ме отвращава.Дано Бог ти прости.

От устата на нещастник, който пуши "безвредни" цигарки и се налива с алкохол като свиня, звучи меко казано смешно. Писна ми хора без капка информация и знания по темата да си дават малоумното мнение. Ходи си пий ракията и гледай да не прегазиш някой човечец като се прибираш пиян като нерез. Тъпак.

Тази тема е ясно, че е много спорна. Другарят Енчев я пуща за да отклони вниманието на обществото от други теми, които явно са свръх-корупционни и предстои да се случат

По-важна от тази тема не се сещам, по -скоро ни пускат други теми за Украйна, Сирия, пари от ЕС, за да ни отколнят вниманието от тази тема. Благодарение на нея държат в шах-мат половин България.

Аз предлагам да напарвим един огромен митинг в подкрепа на Енчев, защото не личността е важна, а делата. Делата са важни дори и мотивите да са маргинални. Може да издигнем Енчев за кмет на София само заради думите му днес. Заслужава си. Заслужава си и да взмем оставка на Москов заради думите му днес, въпреки че на пръв поглед ттой е по-интелигентен и добър човек от Енчев. Но Енчев трябва да победи.

Легализирайте и хероина- навремето "Байер" го е произвеждал и предлагал като лекарство за деца. Хааа-хааа-хаа-ха!

Хероинът, за разлика от марихуаната, предизвиква силна зависимост. Досущ както алкохола и цигарите, също за разлика от марихуаната. Паралелът, който правиш, е крайно посредствен.

Ела на църквата на ул. Пиротска и ул. Опълченска да видиш колко е ефективна забраната на хероина. Мисленето ни трябва да се промени и да осъзнаем, че един закон няма как да опази децата ни от наркотиците. Просто този модел не работи и никога не е работил. Изграждането на ценности в подрастващите и превенция е истината. Но това отнема много усилия от страна на родителите и не е като да си легнеш спокоен, че детето ти няма да се надруса защото било забранено със закон.....

Това ли е най- големия проблем бе г.д?Спешно подобрете рейтинга на България ,като спрете да крадете за да има инвестиции и работни места.Изчезваме ,кой ще ви заработва заплатите и мерцедесите и прескъпата охрана?Г....ве мр.те.Нищо добро не вършите за народа и държавата.Защо сте ни?Наполовина от догодина и без никакви субсидии.Къде го този светлю ,къде е тази татяна и те на субсидии?Ма...цата ви.

Москов не бъди шушимига, мисли за гражданите и техните искания, нали си демократ. За подобни случаи ни трябва демокрация, за другите случаи диктатурата е прекрасна.Марихуаната трябва да може да се използва по най-добрия начин за медицински цели с оглед практиката по цял свят.

Що за простотия?! Това решение трябва да се вземе от лекарите. Щом "пита" народа, значи търси легализация на тревата за лична консуманция.

Това ли е най-големият проблем на депутатите? Баси скапаната държава със скапани депутати. Как Турция може да има 500 депутата за 70 млн население, а ние да имаме 240 за 7млн? Това какво е?

Явно упадъка в тази държава няма дъно !

Да а ти си най-яркото доказателство за упадъка.

"Медицинска" някакъв вид сорт марихуана ли е?

Не, не е сорт марихуана а медицинско вещество THC.

От кога тетрахидроканабинола има медицински свойства? Че това е активното вещество , бе!!! "Докторе, докторе!"

При тая корупция в болниците всеки желаещ ще получи медицинсло свидетелство.

Е поне някаква полза да има от българските болници.

Докато бях студент, най-много пафкаха приятелите ми, които учеха медицина(отдаваха се и на по-тежки наркотици, но с мярка).

ПАРАЦЕЛЗ: "Не трови отровата, а дозата". За да не залитаме с мнения по въпрос, който не познаваме достатъчно добре, моля прегледайте сайта с това заглавие. Що се отнася до личноста на Енчев, то факта, че е служил в чужбина, като агент на България, не го прави непременно лош човек. Във всяка държава я има тая професия. Ако не е бил Енчев, то тогава ще е някой друг. Или другите държави ще имат агентура, а ние не. Елементарно разсъждение. Хората отчаяно очакват някаква промяна. Защо пък тая промяна да не се казва Енчев.

За хероина например не съм склонен де се съглася с Парацелз.

Индийски коноп се асоциира с "напушване" и наркотик. Защо? Ако човек се абстрахира от общоприетото за това растение е хубаво да се информира като прочете повече за множеството свойства на канабиса. Иначе кое нещо в живота е добро, когато злоупотребиш с него?

А ти самият употребяваш ли го и би ли го предлагал на своите деца, защото ако никога не си го употребявал под никаква форма и не си изпитал въздействието на марихуаната, означава да не си чел една книга и да имаш мнение за нейното съдържание.

Cтoлюбoвъ

А ти защо все въртиш около омайващото действие? Но все пак, някога съм го употребявал. Какво имам предвид. Използвал съм плетените конопени чували. Носил съм обувки, на които подметките бяха конопени....Всъщност имам спомени, че някъде около Велинград имаше конопени плантации за индустриални нужди. Наскоро видях и козметика на базата на конопа. А днес защо в България конопът е забранен като растение? Признавам, че не съм учил медицина, но виждам, че много държави започнаха да използват конопа за медицински цели. Защо? А ако беше вредно..?

Ами аз съм информиран. Не виждам изобщо какъв смисъл влагаш в коментара си. Тук се дискутира марихуаната за медицински цели. Много добре съм запознат и със свойствата на марихуаната и със свойствата и на други препарати В МЕДИЦИНАТА. Даже съм "шмъркал" кокаин - докато ми правеха пункция на носа когато бях в Първа Градска в София за лечение от синузит. Само че такова чудо не можеш да си купиш от аптеката без зелена рецепта. И медицинския канабис ще си го купуваш със зелена рецепта. Няма друг начин.

Cтoлюбoвъ

Накратко-една от съставките на индийския коноп е тетрахидроканабидол(което е психоактивното вещество-"напушващото"). Сега, след като си информиран напиши останалите съставки, които не причиняват "напушване".

Пушех 2-3 години поред в доста големи количества - през ден. В същото време си имах нормална работа, без никакви проблеми на работното място, не съм имал никакви произшествия с шофиране или каквото и да е. Един ден просто ми омръзна и спрях отведнъж. Сега нямам никакво желание да пафкам, макар че имам приятели, които редовно го правят, а и дилърчето е в съседния вход и ще дотича веднага, ако му звънна. Всякакви приказки за тревата като стъпка към по-тежки наркотици са на хора,които не знаят какво говорят.

maniana

Абсолютно правилно!!!

И един мармот ти свиваше цигарите нали?

Всичко е така, както съм го описал. Единствените проблеми, които имах понякога, бяха колики заради преяждане поради повишения апетит.Както и да е - който е опитвал, той знае, другите няма как да ги убедиш, ако са решили да търсят дявола там, където го няма.

Ако има лекарства на база марихуана и те доказано действат, какво има да се допитват - минават съответните одобрения и толкова. Ако се касае за международно одобрени лекарства независимо дали на база марихуана, опиумен мак или кока защо да не ги продават и у нас. Пускат някакви кухи теми за обсъждане в обществото, където експертите са с меродавно мнение, а не занимават хората с реалните обществени проблеми.

Докторе, жена ми постоянно кашля. Какво ли не опитахме, но кашлицата продължава. - А с трева опитахте ли? - Опитахме - кашля и се хили.

Смисъла на това предложение може да разбере само човек, който е чул ужасните думи-болен си от рак. Знае се, че удавника се лови и за сламка. Друг избор няма. И за това Енчев е решил да даде на обречените тая последна надежда-сламка марихуаната. Всички останали разсъждание са на хора, които все още се смятат за безсмъртни. Енчев ще успее, защото е прав.

Напълно съм съгласна с легализирането на марихуаната за лечение и облекчаване на състоянието на хора с тежки заболявания. Това е билка като всички останали със специфични лечебни свойство. Подкрепям Велизар Енчев, но не знам къде да се подпиша в петицията му.

Има линк в първия абзац на новината, посинен.

Вместо разни тарикатчета да правят печалба от 500+% печалба от продажбата на трева, по-добре да се легализира изцяло със съответите лицензионни режими и ограничения за лица под 18 годишна възраст. Ако си мислите, че малолетните и непълнолетни не употребяват, трябва само да се завъртите по парковете. Въпросът е в кого ще отива печалбата - при държавата, или при тарикатите.

Бъркаш понятията май. Ако прочетеш по-внимателно статията, там се казва, че медицинския канабис не се пуши. Дай да легализираме тогава изцяло и морфина и кокаина, а? Те също се използват за медицински цели! А пък да знаеш колко народ шмърка кокаин, бедна ти е фантазията!

Няма грешка - аз съм "за" изцяло легализиране на тревата. Морфинът и коката са силно пристрастяващи субстанции, за тях съм против.

Енчев, прецака се на изборите бабичките не пушат марихуана. Нещо за гей браковете, осиновяването на деца от тях, за правата на педофилите няма ли да лобираш?

Много разумно предложение. Сигурно няма да има проблеми скоро да бъде прието - от ИАЛ обаче. Това е напълно логично, след като в аптечната мрежа навсякъде можете да намерите кокаин и морфин, защо да няма и марихуана. Със зелена рецепта разбира се.

Рецепта за онкоболни.1.Да се пие слънчева вода/топлена на слънце/2.Всеки ден да се яде суров кромид лук,предимно червен.Да не се яде месо.3.Да се пости 1 ден в седмицата.Да се яде много проста храна без смесване и да се пие зехтин.4.Вземат се корени от кукуряк,набождат се в една малко издълбана ябълка и така аедно с ябълката се изпичат на фурната.След това коренчетата се изваждат от ябълката ,варят се и тази отвара се пие.5.Виолетовият цвят действа лечебно.Мислено тялото да се облива с душ от виолетова светлина.В стаята да има виолетови предмети.-6.Слънчеви бани-от "Книга за здравето-Петър Дънов"

Забрави да добавиш крак от крастава жаба, крилца от колорадски бръмбар, люспи от толстолоб, да се прекръстиш на изток и да плюеш три пъти на запад през рамо. Не пишете глупости, не манипулирайте и не обърквайте хората с онкологични заболявания. Нямате представа на какви изпитания са подложени. Престъпление е да ги подвеждате по този шарлатански начин!

Подвеждане е и темата за,,чудодейните ,, свойства на марихуаната. Тя не лекува- тя само отлага проблема, тъй като въздейства на психиката- не на самото заболяване. Тя причинява психоза и депресия , тъй като не позволява мозъкът да функционира правилно.

Другарю Енчев, заеми се и с гей браковете. Крайно време е.

Велизаре, инициирай петиция за легализиране на ПРОСТИТУЦИЯТА, за да може да бъде облагана с ДАНЪЦИ!!!Това е още по-важно и за онко болните, защото ще има средства в бюджета и за животоспасяващите им лекарства!!!

Марихуаната доказано помага при онкологични заболявания ! По безвредна е от всички останали болкоуспокояващи !

глупости. единствено обезболява. има и други обезболяващи, които обаче не увреждат мозъка.

Доколкото знам също така има свойства на антиеметик. Това също е полезно според мен за онкоболни, особено при справяне със страничните ефекти от химиотерапията като повръщане например.

Нито болкоуспокояващите, нито марихуаната лекуват. Тя има слаб болкоуспокояващ ефект.Тя е наркотик, който действа на психиката за определени часове, а след това проблемът си остава.Най- много да усложни състоянието на болния с депресия, заболяване на белия дроб, психическа зависимост от нея и мн. други. Дори може да предизвика глад за нещо по- силно и така болният става зависим наркоман .

Подписах се. Може да е малка, но все пак е крачка към едно по-нормално общество.

енчев, енчев - и ти ли Бруте? Мигар, енчев, няма други болкоуспокояващи, та опряхме до марихуаната? Що така бе, енчев?

По-безвредна е от всичките химии, които се продават в аптеките. За това !

това не е вялно.

Глупости на търкалета!

Каква марихуана, това са гръсти, които са саморосляци в Северна България и никой не им обръща внимание.Навремето в ТКЗС-то мънеха гръстите и шиеха зеблени чували.Има много по-силни билки, които няма да ви ги кажа.

Българино, легализацията на марихуаната за медицински цели е най-малкия проблем! А то даже не е проблем. По скоро е проблем за някой болни - незаконна е. Слепи ли сте? Глухи ли сте? Тъпи ли сте?

Ако е доказано че помага за лечебни цели на мазния доносник енчев да му изпишат кво толкова

YES - Да на тревата !!!! Не на комунизмЪт и на СССеРе две ЙЕСССС....

На Енчев му е важно. Получил е заповед и действа.

Така се започва за медицински цели, после се легализира за всички.

Подписах петицията за легализиране на МЕДИЦИНСКАТА марихуана. Онкоболна съм, общувам с много други болни като мен. Считам, че трябва да се дава шанс и на най-слабия лъч надежда за лекуване и облекчаване на болните с тежки заболявания. Повярвайте, тежко е, много тежко...

Енчев до там ли я докара та се надява на гласовете на наркозависимите?

Подмазва се на колегите си от парламента...